Accipiter gentilisnorthern goshawk

Autore Lorēna Pajerski

Ģeogrāfiskais diapazons

Ziemeļu zoskas ir sastopamas visā Ziemeļamerikas un Eirāzijas kalnos un mežos. Ziemeļamerikā tie svārstās no Aļaskas rietumu centra un Jukonas teritorijām ziemeļos līdz ziemeļrietumu un Meksikas rietumu kalniem. Parasti tie nav sastopami ASV dienvidaustrumos.(Clark un Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Ziemeļu zoskas sastopamas skujkoku un lapu koku mežos. Ligzdošanas periodā viņi priekšroku dod nobriedušiem mežiem, kas sastāv no veciem, augstiem kokiem ar vidēju lapotnes pārklājumu un nelielām atklātām vietām mežā. Aukstajos ziemas mēnešos viņi migrē uz siltākiem rajoniem, parasti zemākos augstumos.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • savanna vai zālājs
  • kaprālis
  • mežs
  • kalni

Izskata apraksts

Ziemeļu zoskas ir lielākās ģints sugas Nogulējs . Tēviņu svars parasti ir no 630 līdz 1100 gramiem, vidējais garums ir 55 cm, un spārnu platums svārstās no 98 līdz 104 centimetriem. Sievietes ir nedaudz lielākas, vidēji sver no 860 līdz 1360 gramiem, spārnu platums ir no 105 līdz 115 centimetriem un vidējais garums ir 61 cm.(Squires un Reinolds, 1997)



Visiem akceptoriem, ieskaitot ziemeļu zosus, ir raksturīga balta spalvu grupa, kas veido joslu virs acs (superciliary). Goshawks šī josla ir bieza un izteiktāka nekā pārējiem sugas pārstāvjiem. Pieaugušo zosu acu krāsa ir sarkana līdz sarkanbrūna, pusaudžiem acu krāsa ir spilgti dzeltena.(Squires un Reinolds, 1997)

Pieaugušo ziemeļu zosu tēviņu un sieviešu krāsojums svārstās no šīfera zili pelēka līdz melnai. Viņu mugura, spārnu vāki un galvas parasti ir tumši, un apakšdaļa ir balta ar smalku, pelēku, horizontālu barjeru. Viņu astes ir gaiši pelēkas ar trim vai četrām tumšām joslām.(Squires un Reinolds, 1997)



Nepilngadīga ziemeļu goshaw krāsa ir diezgan atšķirīga nekā pieaugušajam. Viņu mugura, spārnu aizsegi un galvas ir brūnas, un apakšdaļa ir balta ar vertikālām brūnām svītrām.(Clark un Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997; Wheeler un Clark, 1995)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    631 līdz 1364 g
    22,24 līdz 48,07 oz
  • Diapazona garums
    55 līdz 61 cm
    21.65 līdz 24.02 collas
  • Diapazons spārnu
    98 līdz 115 cm
    38,58 līdz 45,28 collas

Pavairošana

Apsveicot pārinieci, zosu mātītes pievilks tēviņus šajā apkārtnē, vai nu veicot dramatiskus gaisa demonstrējumus un vokalizējot, vai arī piestājot ligzdošanas zonā un balsojot. Kad palīgs ir atrasts, abi zoski sāk būvēt vai labot savu ligzdu. Šajā laikā pāris kopēs daudzas reizes dienā, dažreiz pat 518 reizes vienā sajūgā.

Vīriešu un sieviešu zoskas parasti uztur saikni visu mūžu un tikai pēc nāves viņi meklēs jaunu partneri.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)



  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Ziemeļu goschks vairojas reizi gadā no aprīļa sākuma līdz jūnija vidum, maksimālā aktivitāte notiek aprīļa beigās līdz maijā. Pāris ziemeļu zosku pāris savu ligzdu sāk gatavot jau divus mēnešus pirms olu dēšanas. Parasti ligzda atrodas vecā mežā, netālu no vidēja līdz liela koka stumbra un pie meža atverēm, piemēram, ceļiem, purviem un pļavām. Viņu ligzdu diametrs parasti ir aptuveni viens metrs (39,4 collas) un augstums no viena līdz vienam metram (no 19,7 līdz 39,4 collas), un tie ir izgatavoti no mirušiem zariem, izklāta ar lapu zaļām zarām vai skuju koku skuju ķekariem un mizas gabaliem.(Squires un Reinolds, 1997)


rietumu dimantu atbalstīta klaburčūska

Tipiskais sajūga izmērs ir divas līdz četras olas, kuras tiek dētas divu līdz trīs dienu intervālos. Olas ir rupjas struktūras, zilgani baltas krāsas un to izmērs ir 59x45 milimetri (2,3 x 1,8 collas). Sajūgs sāk izšķilties 28 līdz 38 dienu laikā pēc dēšanas. Olu inkubācija galvenokārt ir sievietes uzdevums, taču laiku pa laikam vīrietis stājas viņas vietā, lai ļautu sievietei medīt un ēst. Nestlings uzturas ligzdā līdz 34 līdz 35 dienu vecumam, kad viņi sāk pārvietoties uz blakus esošiem zariem tajā pašā kokā. Viņi var sākt lidot, kad viņiem ir 35 līdz 46 dienas. Nepilngadīgus mazuļus vecāki var barot līdz apmēram 70 dienu vecumam.(Squires un Reinolds, 1997)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Ziemeļu zoski vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vairošanās parasti notiek no aprīļa sākuma līdz jūnija vidum, maksimālā aktivitāte notiek aprīļa beigās līdz maijā.
  • Klāt olas sezonā
    2 līdz 4
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    3
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    28 līdz 38 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    34 līdz 35 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    70 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    1 līdz 3 minūtes
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 1 līdz 3 gadiem

Zosu mātītes veic lielāko daļu olu inkubācijas, bet dažkārt tēviņi inkubēs olas, lai mātīte varētu medīt un ēst. Pēc sajūga izšķilšanās mātīte neatstās ligzdošanas zonu, kamēr mazuļi nebūs 25 dienas veci. Šajā laikā tēviņš ir galvenais mātītes un viņas mazuļu barības piegādātājs. Kad mazuļi sasniegs 25 dienu vecumu, mātīte tos atstās uz laiku, lai medītu kopā ar tēviņu.(Baicich un Harrison, 1997; Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)



Kad ligzdojošie zoski sasniedz 35 līdz 42 dienu vecumu, viņi sāk pārvietoties uz zariem, kas atrodas tuvu ligzdai. Drīz pēc tam sāk notikt prakses lidojumi. Bieži vien jaunieši piedalās “spēlē”, kas, domājams, ļauj viņiem praktizēt medību prasmes, kas būs nepieciešamas visu viņu dzīvi.

Jaunie zoski parasti paliek 300 m attālumā no ligzdas, līdz lidojuma spalvas ir pilnībā sacietējušas, aptuveni 70 dienas. Šajā laikā jaunieši joprojām paļaujas uz vecākiem. Tomēr pilnīga aiziešana no ligzdas bieži notiek pēkšņi, un 95% jauno zosku patstāvīgi kļūst 95 dienu laikā pēc izšķilšanās.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)

Jaunie zoski dzimumgatavību sasniedz jau gadu pēc izšķilšanās.(Squires un Reinolds, 1997)

  • Vecāku ieguldījums
  • vecāku neiesaistīšanās
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ir maz datu par zosku dzīves ilgumu un izdzīvošanu. Vidējā dzīvildze, pamatojoties uz maziem atgriezeniskiem paraugiem, ir 10,7 mēneši. Arī pētījumos nav ņemts vērā maksimālais dzīves ilgums, taču tiek uzskatīts, ka tas ir vismaz 11 gadi. Mātītēm ir augstāks izdzīvošanas līmenis, galvenokārt pateicoties lielākai ķermeņa masai, kas dod priekšrocības ziemas mēnešos.(Squires un Reinolds, 1997)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    19,8 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    11 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    10,7 mēneši
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    196 mēneši
    Putnu aplīmēšanas laboratorija

Uzvedība

Lielākā daļa goshawk populāciju ir mazkustīgas, un tās parasti paliek ligzdošanas vietās visu mūžu. Migrējoši ir tikai zoski, kas vairojas Ziemeļamerikas ziemeļrietumos un ziemeļrietumos. Ziemas mēnešos viņi lido uz dienvidiem un pēc tam pavasarī atgriežas savās ligzdošanas vietās.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)

Ziemeļu zoskas ir ļoti teritoriālas, un pārošanās pāris reklamēs savu ligzdošanas teritoriju, veicot sarežģītu gaisa izstādi pirms ligzdas būvēšanas un / vai remonta un tās laikā. Ja viņu ligzdošanas apgabals tiks aizskarts, viņi to sīvi aizstāvēs.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)

Ziemeļu zoski dzīvo vieni vai divatā un ir diennakti.

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais

Mājas diapazons

Goshawks vīriešu dzimtas diapazons parasti ir lielāks nekā sieviešu. Mājas diapazoni bieži pārklājas, izņemot ekskluzīvas ligzdošanas vietas. Ligzdošanas laikā mājas diapazons ir no 570 līdz 3500 hektāriem.(Squires un Reinolds, 1997)

Komunikācija un uztvere

Goshawks, tāpat kā citi haukes , ir atkarīgi no balss komunikācijas viņu mežainajos biotopos. Viņi ir īpaši skaļi pircēju un ligzdošanas laikā. Abi dzimumi izdara vienādi dažādas skaņas, tomēr sievietes skaņas ir dziļākas un skaļākas, savukārt tēviņu tēviņiem parasti ir augstākas un mazāk spēcīgas balsis. Ir arī vairāki specifiski zvani vai vaimanājumi, ko sniedz goshawks.(Squires un Reinolds, 1997)

Kā mazuļi jaunie zoski var izmantot “svilpes lūgšanu” kā aicinājumu uz pārtiku. Tas sākas kā ke-ke-ke troksnis un pāriet līdz kakking skaņai. Ja cālis ir labi barots, cālis var izmantot arī augstu “apmierinātības čivināt”.(Squires un Reinolds, 1997)


matainu kāju vampīru sikspārnis

Pieaugušie, goshawals vokalizē, izmantojot saucienus, kas sastāv no 'ki-ki-ki-ki' vai 'kak, kak, kak'. Šis zvans mainās atkarībā no tā, kādu darbību tas pārstāv. Ienākot vai izejot no ligzdas, gan vīrieši, gan sievietes izdara “atpazīšanas vaigu”. Tēviņi izsauc bargu zvanu “pārtikas pārnešana”, lai pieprasītu ēdienu no mātītes.(Squires un Reinolds, 1997)

Ziemeļu zoskaļi saziņai izmanto arī pozas un citas fiziskas norādes.

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Ziemeļu zoskas ir gaļēdāji, galvenokārt patērē putnus, zīdītājus, bezmugurkaulniekus un vidēji liela vai liela izmēra rāpuļus. Atsevišķi laupījumu priekšmeti var svērt līdz pusei zoska svara. Individuāla zosu diētas saturs ir atkarīgs no vides, kurā šis goshawk dzīvo. Vidējo diētu veido 21 līdz 59 procenti zīdītāju un 18 līdz 69 procenti putnu, pārējos procentus veido rāpuļi un bezmugurkaulnieki. Daži parastie upuri ietver sniega kurpju zaķi , sarkanās vāveres , zemes vāveres ,egles rubeņi, izpostīta rubeņa , un zilā rubeņa . Ziemeļu goshawks dažreiz patver medījumus koku zaros vai ieķīlē kājstarpē starp zariem līdz 32 stundām. Tas tiek darīts galvenokārt ligzdošanas stadijā.(Johnsgard, 1990; Squires un Reinolds, 1997)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • kukaiņi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Zosu dabisko plēsēju ir maz. Lielās ragainās pūces , vanagi un ērgļi , caunas , ērgļu pūces , un vilki , ir zināms, ka zosu, jo īpaši mazuļu, upuri laikā, kad pārtika ir nepietiekama.(Squires un Reinolds, 1997)

Ziemeļu zoskas ir briesmīgi putni un uzbruks pārkāpējiem viņu ligzdošanas teritorijās.(Squires un Reinolds, 1997)

Ekosistēmas loma

Ziemeļu zoskas ir svarīgas kā plēsēji ekosistēmās, kurās viņi dzīvo, it īpaši mazo zīdītāju un putnu populācijām. Tie ir arī iekšējo un ārējo parazītu, tostarpseja, cestods un trematodes.(Squires un Reinolds, 1997)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ziemeļu zoskas gadsimtiem ilgi tiek izmantotas piekūnā. Vēl svarīgāk ir tas, ka ziemeļu zoskas palīdz kontrolēt mazu zīdītāju kaitēkļu populācijas.

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Tā kā dažos apgabalos ziemeļu zoskas ir apdraudētas, saglabāšanas pasākumi to aizsardzībai var negatīvi ietekmēt mežizstrādes nozari.(Squires un Reinolds, 1997)

Saglabāšanas statuss

Lai gan ziemeļu goshks nav apdraudēts, tas ir uzskaitīts CITES līguma II pielikumā, kas nozīmē, ka noteiktos apstākļos tos var tirgot starp valstīm, taču tos apdraudētu nekontrolēta tirdzniecība. Ziemeļu zoskas ir aizsargātas arī ar Migrējošo putnu līguma likumu.(Veidensauls, 1996)

Kokmateriālu novākšana ir liels drauds ziemeļu goshawk populācijām. Pēdējos gados vairākas valstis, piemēram, Mičigana, Vašingtona un Aidaho, ziemeļu zoskas ir uzskaitījušas kā rūpes sugas un ir palielinājušas aizsardzības pasākumus, koncentrējoties uz šiem putniem.(Squires un Reinolds, 1997; Veidensauls, 1996)

Citi komentāri

Ziemeļu zoskas daudzos valsts mežos tiek uzskatītas par “apsaimniekošanas rādītājiem”. Viņi tiek uzskatīti par “jutīgiem pret izmaiņām”, un viņu labklājība bieži vien var sniegt norādes uz problēmām, kas saistītas ar dzīvotņu maiņu.

Atbalstītāji

Lorēna Pajerski (autore, redaktore), Mičiganas universitātes bakalaura pētījumu iespēju programma, Džordžs Stārs Hamonds (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor, Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti, Kari Kiršbauma (redaktore), Dzīvnieku pārstāvji.


apdraudēts puertoriko papagailis

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Picoides tridactylus (Eirāzijas trīspirkstu dzenis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Polemaetus bellicosus (cīņas ērglis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Pelecanus philippensis (pelikāns ar vietas rēķinu)

Lasiet par Buteogallus anthracinus (parasto melno vanagu) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Troglodytes aedon (mājas rūcēm)

Lasiet par Dipsochelys dussumieri vietnē Animal Agents