Accipiter nisusEurāzijas zvirbulis

Autors Maikls Stīvenss

Ģeogrāfiskais diapazons

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Eirāzijas zvirbuļu ideālais biotops ir blīvā segumā blakus atklātai medību vietai un bieži vien strauta vai upes tuvumā. Tomēr dzīvotnēs var būt arī parki, lauksaimniecības lauki un citas atklātas teritorijas. Viņi dzīvo dažādos mežainos apvidos, bet dod priekšroku skujkokiem vai jauktiem mežiem. Eirāzijas zvirbuļus var atrast arī tīros platlapju mežos vai krūmāju mežos. Vaislas biotopi ir no plašiem mežiem līdz izcirtumiem, ielejām, augstām mežainām nogāzēm un salauztiem mežiem. Ziemas laikā migrējošās populācijas var atrast dažādos biotopos, un tās ir plašāk izplatītas atklātās vietās bez kokiem.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Harisons un Greensmits, 1993)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības

Izskata apraksts

Eirāzijas zvirbuļi ir vieni no mazākajiem diennakts raptoriem Eiropā, un tiem ir dzimumdimorfisms ar daudz lielākām mātītēm nekā vīriešiem. Pieaugušo vīriešu svars ir no 110 līdz 196 g, bet pieaugušo sieviešu svars - no 185 līdz 342 g. Vīriešu spārnu platums svārstās no 59 līdz 64 cm, bet sievietēm - no 67 līdz 80 cm. Tēviņu garums ir no 29 līdz 34 cm, savukārt sieviešu - no 35 līdz 41 cm.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Harisons un Greensmits, 1993; Kellija un Blands, 2006)



Harjersir maza galva, slaids korpuss un salīdzinoši īsi spārni, kas apvienoti ar garu asti, kas ir kvadrātveida vai ar robu galā. Šīs īpašības nodrošina manevrēšanas spēju un ātrumu. Šai sugai piemīt arī garas kājas un asi sakabināts knābis, ko izmanto spalvu plosīšanai un laupījuma atrašanai. Tēviņš ir aizmugurē pelēks-zils, bet ventrāli - smalkas sarkanās joslas. Mātītes ir mugurpusē brūnas vai pelēkbrūnas, un vēderā brūnas. Turklāt sievietēm pakauša daļā aiz galvas ir bāla vieta. Nepilngadīgie atgādina mātītes, bet augšpusē ir brūni, ar brūnu barjeru vai ventrāli plankumiem.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Harisons un Greensmits, 1993; Kellija un Blands, 2006)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Diapazona masa
    110 līdz 342 g
    3,88 līdz 12,05 oz
  • Diapazona garums
    29 līdz 41 cm
    11.42 līdz 16.14 collas
  • Diapazons spārnu
    59 līdz 80 cm
    23.23 līdz 31.50 collas

Pavairošana

Katrā vairošanās sezonā Eirāzijas zvirbuļu pāri ir monogāmi, taču katru gadu var mainīties biedri. Parasti vīrieši mātītes piesaista ar gaisa izstādi vai niršanu pie sievietēm, kas izvietotas kokos vai uz zariem. Zvirbuļu populācijas sastāv no teritoriāliem vairošanās pāriem un ārpus teritorijas nevairojošiem indivīdiem, kurus sauc par peldošajiem. Peldētāji nevar iegūt ligzdošanas teritoriju, jo izveidojušos ligzdojošo pāru uzvedība ir aizsargājoša. Tomēr, veicot izņemšanas pētījumus, ir pierādīts, ka tad, kad vairošanās pāri atbrīvo savu teritoriju, ligzdošanas zonu ātri apdzīvo peldētājs. Pēc tam pludiņš var vairoties tajā pašā gadā.(Newton un Marquiss, 1982; Newton un Rothery, 2001; Petty un citi, 1995; Reid, 1988)

Vaislas pāri bieži uzturas kopā gadu no gada un atgriežas vienā un tajā pašā ligzdošanas apgabalā, lai gan viņi katru gadu ceļ jaunu ligzdu. Vairāki faktori, piemēram, pārtikas piegāde un vairošanās panākumi, veicina to, vai pāris paliks kopā vai atgriezīsies vienā un tajā pašā teritorijā. Maz ticams, ka vaislas pāris nākamajos gados atgriezīsies nabadzīgās teritorijās ar ierobežotu pārtikas daudzumu. Neveiksmīgi vairošanās pāri retāk paliek kopā vēl vienu gadu, savukārt vecāki pāri, kuri veiksmīgi audzējuši, biežāk paliek kopā. Abi vaislas pāra pārstāvji bieži ir līdzīgā vecumā. Tas varētu būt saistīts ar dabiskām preferencēm vai ierobežotu vecāku putnu skaitu. Tādi faktori kā pavairošanas panākumi un mirstība ietekmē pāra sastāvu un ilgtermiņa monogāmus pārus.(Newton un Marquiss, 1982; Newton un Rothery, 2001; Petty un citi, 1995; Reid, 1988)



  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Katru gadu vaislas Eirāzijas zvirbuļu pāri vairojas agrā pavasarī un dēj olas no aprīļa beigām līdz jūnija sākumam. Pāris, kas olas dēj agrāk sezonā, rada vairāk mazuļu nekā pāri, kas dēj vēlāk sezonā. Turklāt pāri, kuriem ir pieejams visplašākais pārtikas krājums vai kuri ir labāki mednieki, spēj saražot agrākās un lielākās olu sajūgas. Pāri, kuriem ir ierobežota piekļuve pārtikai vai kuri ir zemāki mednieki, vēlāk sezonā liek mazāku sajūgu un ir vairāk piemēroti, lai pamestu olas.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Ņūtons un Markiss, 1984)

Spēja veiksmīgi vairoties ir tieši saistīta ar mātītes ķermeņa svaru. Sievietes ķermeņa masa ir atkarīga no pārtikas piegādes, un tas ir saistīts ar efektīvu mednieku vīrieti. Mātītes, kurām sezonas sākumā ir lielāks svars, spēj olas dēt agrāk. Vidēji mātītes dēj četras līdz piecas olas gadā, un, lai olas izšķiltos, nepieciešamas 33 inkubācijas dienas. Nestlings inkubējot sver vidēji 20 gramus. Pēc izšķilšanās ir 24 līdz 30 dienas līdz bēgšanai un vēl 20 līdz 30 dienas pirms neatkarības atgūšanas.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Ņūtons un Markiss, 1984)

Veiksme selekcijā arī ir cieši saistīta ar mātītes vecumu. Sievietēm ar vecumu uzlabojas gandrīz visi audzēšanas aspekti, ieskaitot sajūga izmēru un izdzīvojušo pēcnācēju skaitu. Tomēr kādā brīdī vairošanās panākumi sasniedz maksimumu un pēc tam sāk lēnām graut ar vecumu.



Parasti gan vīrieši, gan sievietes dzimumbriedumu sasniedz viena līdz trīs gadu laikā.(Ņūtons un Roterija, 2002)


kastes bruņurupuču pārošanās sezona

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Eirāzijas zvirbuļi vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vairošanās sezona notiek no aprīļa vidus līdz augusta beigām.
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    4 līdz 5
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    No 33 līdz 35 dienām
  • Diapazona lidojuma vecums
    24 līdz 30 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    20 līdz 30 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    No 1 līdz 3 gadiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 1 līdz 3 gadiem

Platformu, nūju ligzdu galvenokārt konstruē tēviņš. Pēc izšķilšanās izejvielu cāļus rūpējas sieviete un baro ar medību tēviņa piegādāto barību. Kad cāļi aug un ir nepieciešams vairāk pārtikas, vista bieži ir spiesta medīt, lai izveidotu papildu barības avotu. Aptuveni 26 dienas pēc izšķilšanās mazuļi var pamest ligzdu, sākt lakt un mācīties lidot. Pēc vēl 26 dienām vecāki pārtrauc apgādāt savus mazuļus ar pārtiku, kas viņiem liek kļūt neatkarīgiem un pašiem baroties. Lielākā mazuļu mirstība notiek trīs dienu laikā pēc izšķilšanās, un lielākā daļa nāves gadījumu ir saistīti ar mazuļu, ko vista izvilka no ligzdas. Arī daži pūkainie cāļi var nomirt no bada, iespējams, konkurences dēļ ar citiem cāļiem vai vecāku nodrošinātās pārtikas trūkuma dēļ.(Ņūtons un Markiss, 1981; Ņūtons un Mosa, 1984; Ņūtons, 1976)

Līdztekus mazuļu kopšanai, zvirbuļu mātīte aizstāv ligzdu no citu zvirbuļu iejaukšanās un plēsējiem. Ziemeļu zoskas dažkārt mēģina izlaupīt zvirbuļu cāļus, bet sieviete bieži vien spēj veiksmīgi aizsargāt ligzdu.(Vedder un Dekker, 2004)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Vecākais reģistrētais Eirāzijas zvirbulis bija divdesmit gadus vecs, Dānijā atrasts indivīds. Parasti zvirbuļi dzīvo trīs līdz četrus gadus, taču jaunais mirstības dēļ šis vidējais rādītājs ir novirzīts. Visaugstākais mirstības līmenis ir jauniem vīriešiem. Tas ir saistīts ar to mazo izmēru agrā dzīves posmā, kas ierobežo medību diapazonu un laupījuma lielumu. Mazāks laupījums nozīmē, ka jauni vīrieši nevar iet tik ilgi starp ēdienreizēm, un tas noved pie augstāka mirstības līmeņa.(Kellija un Blands, 2006; Ņūtons un Mosa, 1984)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    20 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    3 gadi

Uzvedība

Harjērsparasti ir slepens un vientuļš, izņemot gadījumus, kad dzīvo kā ligzdojošs pāris. Indivīdi dzīvo vai nu monogāmā vairošanās pārī, vai arī kā vientuļie nevairojas indivīdi. Vaislas pāri aizsargā ligzdošanas teritoriju no citu iejaukšanāsA. centieni. Parasti šī suga ligzdo kokos un medī mežos, kur tā var neparedzēti noķert savu upuri. Parasti tas atrodas stāvus un zem seguma, bet dažreiz ir vairāk pakļauts. Augsta riņķošana bieži tiek novērota kā medību preambula.

Šīs sugas lidojuma gājienu raksturo atloka, atloka, slīdēšanas kustība, kuras rezultātā notiek strauji sitieni un īsi slīdējumi.(Ferguson-Lees un Christie, 2001; Gotmark and Post, 1996; Reid, 1988)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    35 (augsts) km ^ 2

Mājas diapazons

DiapazonsA. centieniatkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp pārtikas pieejamības, pārtikas vajadzībām un audzēšanas apsvērumiem. Kopumā diapazoni ir lielāki dzīvotnēs, kur barība ir mazāka vai ja nepieciešams vairāk pārtikas (barojot mazuļus). Putnu mājas areāla centrs ir tā ligzda; tomēr nevaislas indivīdi neaprobežojas tikai ar riestiem vai noteiktām ligzdām. Pārotiem pāriem diapazons mainās visu gadu. Diapazons ir mazākais, kad jāapmeklē ligzda, tas ir, no pirms olu ievietošanas līdz mazuļu audzēšanas periodam. Parasti mātītēm ir lielāks diapazons nekā vīriešiem, bet sievietes, sēdot ligzdā, ir mazkustīgākas. Diapazoni reģistrēti līdz 3500 ha.(Ferguson-Lees un Christie, 2001; Harisons un Greensmits, 1993; Marquiss un Newton, 1982)

Komunikācija un uztvere

Eirāzijas zvirbuļi bieži klusē, atrodoties prom no ligzdas, tomēr viņi var piezvanīt, lai sazinātos ar citiem savas sugas pārstāvjiem. Zvanu izmanto arī tad, ja putnus apdraud teritoriāls iebrucējs vai cilvēki. Maigāks zvans tiek izmantots, ievedot upuri vai izsaucot citu sugas pārstāvi, kas ir pretējais dzimums. Galvenā zvana ātrums mainās atkarībā no apstākļiem, un to raksturo kā asu cackingu. Mātītes lieto atšķirīgu zvanu, kad tēviņš viņiem atnes ēdienu.


kas ir apveltīts vilks

Tēviņi var veikt debesu deju mātīšu klātbūtnē, lai piesaistītu biedru. Tas ietver seklas un dziļas niršanas, šūpoles uz augšu un lielu riņķošanu. Arī vīrieši var ienirt pie mātītēm, kuras sēž vai lido, lai iegūtu pārošanās sezonā uzmanību.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001)

Sparrowhawks parāda ārkārtas redzi, kas ir būtiska, lai notvertu raksturīgi mazu un ātru laupījumu. Lieliska redze tiek panākta, izmantojot daudz stieņu un konusu; vairāk maņu šūnu nozīmē labāku redzi.Harjerspiemīt arī binokulārā redze, kas ļauj lieliski uztvert dziļumu, un tā var redzēt krāsu, kas palīdz identificēt upuri. Eirāzijas zvirbuļiem ir ierobežota oža, bet akūtu garšas sajūtu izmanto, lai atklātu pārtikas produktus, kas varētu būt kaitīgi. Arī dzirdes sajūtu izmanto, lai sajustu vienas un tās pašas sugas pārstāvju dzirdamos zvanus, un, ķerot plēsīgos dzīvniekus, tiek izmantotas taustes. Tāpat kā visi putni, arī Eirāzijas zvirbuļi uztver savu vidi, izmantojot audio, vizuālos, taustes un ķīmiskos stimulus.(Ferguson-Lees un Christie, 2001; Gotmark and Post, 1996)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Harjersir gaļēdājs, kas uztur dzīvniekus no upuriem, kas var sastāvēt no līdz 97% mazu putnu, bet var ietvert arī tādus zīdītājus kā jaunie truši, pūkas, cērmes, vāveres un citi mazi dzīvnieki. Reizēm tiek ņemtas ķirzakas un abinieki. Ļoti reti tiek ēst arī kukaiņi un miesas. Eirāzijas zvirbuļi gūst visu putnu vecumu. Visizplatītākais putnu laupījums ir zemes barotavas, piemēram, žubītes, pundurkociņi, strazdi un zaķveidīgie. Tomēr lielākā daļa mazo putnu, kas dzīvo, var būt upuri. Ir pierādīts, ka nepilngadīgie vanagi galvenokārt medī jaunos putnus, taču kopējais uzturs ir līdzīgs pieaugušajiem.(Fergusons-Lees un Christie, 2001; Gotmark un Post, 1996; Kelly un Bland, 2006)

Parasti lielākos medījumu putnus rezervē mātītēm, kuras var sagūstīt upuri līdz 150 g, savukārt tēviņi medī mazākus upurus līdz 40 g. Tomēr ligzdošanas periodā galvenais mednieks parasti ir zvirbuļu tēviņš, kurš nodrošina barību savam pārim un pēcnācējiem. Pirms olu dēšanas tēviņš noķer barību savam pārim līdz laikam, kad mazuļi pieprasa vairāk pārtikas, un šajā brīdī arī sieviete sāk medīt. Parasti tēviņi medī mežā, piesedzoties vairāk, savukārt sievietes - plašāk atklātās vietās.(Ferguson-Lees un Christie, 2001; Gotmark and Post, 1996)

Zvirbulēni izmanto noplūkšanas stabu, kas atrodas apmēram 30 m no ligzdas. Parasti tas ir baļķis vai celma, no kura tiek noņemtas upura spalvas. Primārie medību biotopi ir lapkoku meži, mežu malas un daļēji atvērtas teritorijas, tostarp saimniecības un ciemati. MedībāsA. centienipaliek paslēpies pie asari vai pāriet no asara uz asari, līdz tā laupījums tuvojas. Pēc tam vanags atraujas no aizsega un vajā un notver savu laupījumu, ātri un zemu lidojot uz zemes.A. centieniveic biežas medību vizītes kādā apvidū, kad tiek identificēts izdevīgs laupījuma avots.(Ferguson-Lees un Christie, 2001; Gotmark and Post, 1996)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • Carrion
  • kukaiņi

Plēsība

Harjersir maz plēsēju; tomēr ziemeļu zoskas ir zināms, ka uzbrūk ligzdām, lai upurētu ligzdojošos zvirbuļus. Šādās situācijās novērots, ka zvirbuļu māte veiksmīgi aizsargā ligzdu no uzbrukuma, savukārt tēviņš novēro un dažreiz izsauc trauksmes signālus.(Vedder un Dekker, 2004)

  • Zināmie plēsēji

Ekosistēmas loma

Harjersir galvenais mazo putnu un zīdītāju plēsējs savā dzīvotnē un kalpo savu laupījumu sugu populāciju regulēšanai.A. centieniir saimnieks vairākiem asins parazītiem, ieskaitotKūstošs leikocitozons, ģints sugasHemoproteusun ģints (Plazmodijs).(Gotmark and Post, 1996)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Asins parazīti (Kūstošs leikocitozons)
  • Asins parazīti (Hemoproteus)
  • Putnu malārija (Plazmodijs)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

piepūles centieniupuri maziem zīdītājiem, kas dažreiz ir kaitīgi lauksaimniecībai.(Gotmark and Post, 1996)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Harjersbieži nonāk konfliktā ar cilvēkiem, jo ​​tas upurē populāras putnu populācijas, it īpaši medījamos putnus, dziesmu putnus un sacīkšu baložus. Tomēr tā ietekme uz baložiem un dziesmu putniem bieži tiek pārspīlēta. Eirāzijas zvirbuļi, kas plēš putnu populācijas, zemes īpašnieku un mednieku dēļ ir apzināti iznīcinājuši zvirbuļu populācijas. Tomēr sakarā ar lielo nevaislīgo īpatņu skaitu zvirbuļu populācija ir spējusi ātri atjaunoties.(Holloway, 1996; Newton, et al., 1977)

Saglabāšanas statuss

Zem IUCN sarkanā sarakstaA. centienitiek klasificēts kā vismazāk satraucošais. Šī suga ir viena no sešām Eirāzijas izplatītākajām un visplašāk izplatītajām reperēm. Neskatoties uz mednieku un zemes īpašnieku cilvēku vajāšanu un pesticīdu lietošanu, iedzīvotāju skaits Eiropā ir stabils vai palielinās. 1950. un 1960. gados pesticīdu lietošana, piemēram, DDT, izraisīja katastrofālu katastrofu populācijās. DDT dēļ olu čaumalas ir pārāk plānas, kā rezultātā inkubācijas laikā olas saplīst. Arī pesticīdu pārdozēšana daudziem cilvēkiem izraisīja nāvi, taču kaitīgu pesticīdu aizliegums, kā arī sabiedrības apgaismotāka attieksme pret zvirbuļiem ir atveseļojusies. Tiek lēsts, ka populācija visā pasaulē papildus daudziem indivīdiem, kas nav vairojušies, visā pasaulē pārsniedz vienu miljonu vaislas pāru. Anglijā ir noteikts, ka iedzīvotāju blīvums ir no 10 līdz 72 pāriem uz 100 kvadrātkilometriem. Populācijas visā pasaulē tagad tiek uzskatītas par stabilām, un Eirāzijas zvirbuļi pašlaik nesaskaras ar lieliem draudiem.(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001; Holloway, 1996)

Citi komentāri

Ir sešas atzītasA. centieni. Viņi ir A. pūļu centieni ,A. pūles nisomilis, A. nisus melaschistos ,A. nisus wolterstorff, A. nisus granti , un A. pūles punicus .(Fergusons-Līss un Kristijs, 2001)

Atbalstītāji

Maikls Stīvenss (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas-Ann Arboras universitāte, Rachelle Sterling (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Hipposideros fulvus (fulvus apaļo lapu nūju)

Lasiet par Ourebia ourebi (oribi) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Tinamiformes (tinamous) vietnē Animal Agents

Lasiet par Sciurus carolinensis (austrumu pelēkā vāvere) vietnē Animal Agents

Lasiet par Thylogale stigmatica (sarkano kāju pademelonu) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Diprotodontia (ķenguri, possumi, valabiji un radinieki)