Acerodon jubatusgolden-capsed augļu nūja

Autore Virdžīnija Heinena

Ģeogrāfiskais diapazons

Acerodon jubatusir endēmiska Filipīnām, izņemot Palavanas reģionu un Batanesas un Babuyan salu grupas.(Mildenstein, et al., 2008; Wilson and Reeder, 2005)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • sala endēmiska

Dzīvotne

Acerodon jubatusriepas cietkoksnes kokos, bieži klints malās vai stāvās, nepieejamās nogāzēs. Citas vēlamās viesošanās vietas ir bambusa puduri, mangrovju koki un citas purvainas mežainas teritorijas. Roosting vietas parasti atrodas mazās, piekrastes salās.Acerodon jubatusir novērots, ka rievošanai izmanto traucētas zonas.(Mildenstein, et al., 2008; Mudar and Allen, 1986; Nowak, 1991)



Barojoties,Acerodon jubatusuzrāda spēcīgu priekšroku primārajam mežam vai augstas kvalitātes sekundārajam mežam, nevis traucētajam biotopam, un, lai nokļūtu šajās vietās, tas var lidot lielos attālumos (līdz 16 km) no sava raga. Priekšroka tiek dota arī upju malām, iespējams, to īpašo augu sabiedrību dēļ.Acerodon jubatusreti sastopams ar pārtiku traucētos vai lauksaimniecības apgabalos, lai gan tas regulāri šķērso šādas teritorijas, ceļojot starp mežainiem reģioniem.(Mildenstein, et al., 2005; Mildenstein, et al., 2008; Nowak, 1991; Stier and Mildenstein, 2005)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    0 līdz 1100 m
    0,00 līdz 3608,92 pēdas

Izskata apraksts

Tāpat kā citi sikspārņi ģimenē Pteropodidae ,Acerodon jubatusir lielas, spilgtas acis un salīdzinoši vienkāršas ārējās ausis ar nepārtrauktām malām. Ausis ir apmēram tikpat garas kā purns un ir smailas. Katra spārna otrajā ciparā ir nags. Galvaskausam ir spēcīgi, nepilnīgi postorbitālie procesi, ar supraorbitālu foramenu. Zobi ir asi un smaili, izņemot pēdējos divus dzerokļus.(Ingle un Heaney, 1992; Taylor, 1934)

KažokādasAcerodon jubatusir plāns uz rīkles un ausu membrānām, nav uz spārnu membrānām un īss un gluds uz ķermeņa. Krāsā ir ievērojamas variācijas, bet tipiskā shēma ir tumši brūna vai melna uz pieres un galvas sāniem, sarkanbrūna uz pleciem un tumši brūna vai melna muguras lejasdaļā un apakšpusē. Pakauša svārstās no krēma līdz zeltaini dzeltenai. Kakla aizmugurē ir šaura oranžas krāsas līnija. Mainīgs skaits dzeltenu matiņu ir izkaisīti pa kažokādu, īpaši uz ķermeņa apakšdaļu. Krāsu variācijas nav atkarīgas no vecuma, dzimuma vai atrašanās vietas.(Nowak, 1991; Taylor, 1934)



Galvas un ķermeņa garums kopā svārstās no 178 līdz 290 mm; astes nav. Apakšdelms svārstās no 125 līdz 203 mm, un spārnu garums svārstās no 1,51 līdz 1,7 m. Ir ziņots par svaru no 1050 līdz 1200 gAcerodon jubatusstarp lielākajiem sikspārņiem pasaulē. Tēviņi ir lielāki un smagāki nekā sievietes.(Heaney and Heideman, 1987; Ingle un Heaney, 1992; Mudar and Allen, 1986; Nowak, 1991)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    1050 līdz 1200 g
    37,00 līdz 42,29 oz
  • Diapazona garums
    178 līdz 290 mm
    7.01 līdz 11.42 collas
  • Diapazons spārnu
    1,51 līdz 1,7 m
    4,95 līdz 5,58 pēdas

Pavairošana

Šobrīd nav pieejama informācija par pārošanās sistēmuAcerodon jubatus.


bruņurupuča dzīves cikls

Acerodon jubatusvisu salu populācijas vairojas aptuveni vienlaicīgi, norādot, ka, iespējams, lokālāku vides apstākļu vietā viņi izmanto fotoperiodu kā norādījumu. Mātītes dzemdē aprīlī un maijā un, iespējams, jūnija sākumā. Nebrīvē mātītes dzemdē tikai reizi divos gados; savvaļā esošie, iespējams, vairojas retāk. Nav daudz zināms par pakaišu lielumu, bet mātītes vienlaikus nav novērotas ar vairāk nekā vienu pēcnācēju.(Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Mātītes var vairoties tik bieži kā reizi divos gados.
  • Vaislas sezona
    Dzimšana notiek no aprīļa līdz jūnijam, bet grūtniecības periodi nav zināmi, tāpēc vairošanās sezona vēl nav jānosaka
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens

Ir novērots, ka mātītes pārvadā vienu pēcnācēju. Jaunie ar nagiem turas pie mātes kažokādas, savukārt mātes viņus ar vienu spārnu vēdina, lai viņus atdzesētu. Mātītes grūtniecības laikā un laktācijas laikā ievērojami iegulda mazuļus.(Teilors, 1934. gads)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pašlaik nav pieejama informācija par ilgmūžībuAcerodon jubatus.

Uzvedība

Acerodon jubatusindivīdi roost kopā ar citām sikspārņu sugām, it īpaši Pteropus vampyrus un laiku pa laikam Pteropus hypomelanus . Viņus parasti pārspēj šīs citas sugas, veidojot mazāk nekā 20% no kopējā roost populācijas. 1900. gadu sākumā līdz 1920. gadiem tika ziņots par jauktām kolonijām no 100 000 līdz 150 000 indivīdu; nesen tomēr nav novērotas kolonijas, kurās būtu vairāk nekā 30 000 cilvēku, un daudzas no tām nav lielākas par 5000 personām. Sikspārņi iznāk no kolonijas saulrietā, lido kalnos, lai barotos ar augļiem, un atgriežas pirms saullēkta.(Heaney and Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008; Taylor, 1934)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais
  • koloniāls

Mājas diapazons

Augļu sikspārņu zelta vāciņu izmēri mājās nav zināmi.


nepilngadīgais lielzilais gārnis

Komunikācija un uztvere

Acerodon jubatusindivīdiem ir lielas acis, un viņi var izmantot vizuālos signālus saziņā. Viņiem ir raksturīga smarža, kas liek domāt par ožas komunikāciju, taču nav identificēti specifiski smaržas dziedzeri.

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Augļu sikspārņi ar zelta vāciņu ir frugivori. Vīģes ( Ficus ), šķiet, ir uztura pamatprincipi, jo vīģes sēklas vidēji veido 41% no mēsliem.Ficus subcordatatomēr ir visbiežāk ēstās sugasAcerodon jubatusarī parāda spēcīgu priekšroku augļiem no citiem Ficus sugas un mazākā mērā arīDaudzveidīgs fikuss. Ne visas vīģes sugas tiek izmantotas, un uztura diapazons ir šaurāks nekā citi sikspārņi tajā pašā apgabalā. Šie galvenie augi ir sastopami tikai nobriedušos zemienes mežos, tāpēc augļu sikspārņu mežam ir obligāts pienākums. Viņi arī patērē lapas, tos sasmalcinot un norijot šķidruma saturu, bet nav zināms, cik liela daļa no uztura sastāv no lapām.(Stier un Mildenstein, 2005)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • augļi

Plēsība

Nav zināmi plēsējiAcerodon jubatus.

Ekosistēmas loma

Augļu sikspārņi ar zelta vāciņu kā frugivori ir augu sēklu izplatītāji. Šādas izplatības ietekme uz vietējo ekosistēmu nav reģistrēta.(Stier un Mildenstein, 2005)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Daži lieli sikspārņu rituļi, kopīgi arAcerodon jubatusun citas sugas, tiek izmantotas kā tūrisma objekti.(Mildenstein, et al., 2008)

Augļu sikspārņi ar zelta vāciņu tiek medīti patēriņam. Viņi arī laiku pa laikam tiek sagūstīti tiešraidē eksportēšanai, lai gan tas ir neparasti, jo viņiem ir nepatīkama smaka, salīdzinot ar citiem līdzīgiem sikspārņiem. Šī prakse ir veicinājusi sugas apdraudēto stāvokli.(Mildenstein, et al., 2008)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • ēdiens
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināmuAcerodon jubatusuz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Augļu sikspārņi ar zelta vāciņu ir uzskaitīti kā IUCN apdraudēti un iekļauti CITES I pielikumā. Iedzīvotāju skaita samazināšanās ir saistīta ar biotopu zudumu mežizstrādes un lauksaimniecības projektu, kā arī gaļas vai tirdzniecības medību dēļ. Viņi ir īpaši uzņēmīgi pret dzīvotņu zaudēšanu, jo ir atkarīgi no vīģes kokiem, kas sastopami tikai nobriedušā vecā mežā. Šī suga ir aizsargāta, un trīs lielas riesta vietas ir pilnībā atbrīvotas no medībām, taču sikspārņi joprojām tiek medīti, kamēr barojas prom no viesiem. Tiek lēsts, ka iedzīvotāju skaits ir aptuveni 10 000 cilvēku; tas nozīmē 50% kritumu pēdējo 30 gadu laikā. Paredzams, ka lejupslīde turpināsies, ja netiks pārtraukta vecu mežu iznīcināšana. Iedzīvotāji tagad atzīti parA. jubatus( Acerodon lucifer ) tagad ir izmiruši.(“I, II un III pielikums”, 2008; Heaney and Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)

Citi komentāri

Šajā sugā tagad ietilpst Panay zeltīti vainagojušās lidojošās lapsas, Acerodon lucifer , kas savulaik tika uzskatīta par atsevišķu sugu. Šķiet, ka nav morfoloģisku atšķirību, lai atšķirtu abus taksonus. Nav zināms, vai viņi ir uzvedībā identiski, un tas, iespējams, nekad netiks noteikts, jo Panaja populācija, šķiet, ir izmirusi.(Ingle un Heaney, 1992; Mildenstein, et al., 2008)

Atbalstītāji

Virdžīnija Heinena (autore), Mičiganas štata universitāte, Barbara Lundrigana (redaktore, instruktore), Mičiganas štata universitāte, Tanja Djūija (redaktore), dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Jacana spinosa (ziemeļu jacana) vietnē Animal Agents

Lasiet par Phoenicopterus roseus (lielāks flamingo) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Cinclus cinclus (baltās rīkles kausiņš)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Troglodytes troglodytes (ziemas drēbes)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Petrodromus tetradactylus (četrpirkstu ziloņu mētelis)