Acinonyx jubatuscheetah

Autore Erina R. Lehnerta

Ģeogrāfiskais diapazons

Gepardu vēsturiskā izplatība (Acinonyx jubatus) ir ļoti plašs. Tas svārstījās no Palestīnas un Arābijas pussalas līdz Tadžikistānai un Indijas centrālajai daļai, kā arī visā Āfrikas kontinentā, izņemot tropisko mežu un Sahāras vidienes zonas. Šis diapazons var ietvert sausos un semiarīdos biotopus Āfrikas dienvidu, austrumu un ziemeļu reģionos un mazāk sausos Indijas, Turkmenistānas, Sīrijas, Palestīnas un Arābijas reģionos. Āfrikas un Āzijas reģionos Eiropas kolonisti gepardus uzskatīja par iznīcināmiem kaitēkļiem. 1970. gados gepardu klāsts tika ievērojami samazināts, un pirms 2005. gada veiktās aptaujas liecina, ka gepards ir sastopams 25 Āfrikas kontinenta valstīs.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman un Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Gepardu iecienītās dzīvotnes ietver zālājus un tuksnešus. Gepardi ir sauszemes, taču ir zināms, ka tie dažkārt kāpj kokos.(Caro, 1994; Ortolani et al., 1996)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs

Izskata apraksts

Gepardi ir slaidi, un tiem ir salīdzinoši garas kājas attiecībā pret ķermeņa lielumu, salīdzinot ar citiem kaķi , ar mazu, noapaļotu galvu un īsām ausīm. Viņu monomorfā pelāža ir gaiši dzeltena, pelēka vai gaiša uz muguras virsmām, un tā ir plankumaina ar maziem, apaļiem, nesakārtotiem melniem plankumiem visā ķermenī un cieši blakus. Ventrālās virsmas ir bālākas par muguras, bieži baltas vai gaiši iedegušas. Kažokāda ir rupja pēc pieskāriena ar nelielu garāku matu krēpi uz pakauša. Viņu sejas ir skaidri apzīmētas ar melnu asaru svītru no acs priekšējā stūra līdzās uzpurņa garumam. Pieaugušo un mazuļu acīs ir apļveida zīlītes, kad tās ir saslimušās un atvieglinātas. Ausis ir mazas un noapaļotas, pretēji aizmugurējai pusei ir gaiši iekrāsota kažokāda, kurai indivīda galvenajā muguras krāsā ir melns plankums. Viņu astes ir plankumainas augšpusē ar fona galveno indivīda muguras krāsu, un vēdera virsmai ir tāda pati bālāka krāsa kā galvenajai vēdera krāsai. Astes aizmugurējā trešdaļā ir virkne tumšu vai melnu gredzenu, kas beidzas ar baltu galu. Gepardu ķepas, salīdzinot ar citām, ir šauras kaķi . Priekšējām ķepām ir četri pirksti un rasas sprauga, un aizmugurējām ķepām ir četri pirksti. Spīles ir nedaudz izliektas un notrulinātas, saskaroties ar zemi, jo gepardiem ir vāji ievelkami nagi, bez aizsargājošām ādas krokām.(Caro, 1994; Cuvier et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Gepardu ķermeņa garums svārstās no 112 līdz 150 cm. Astes garums ir no 60 līdz 80 cm, un augstums pie pleca ir no 67 līdz 94 cm. Gepardu svars svārstās no 21 līdz 72 kg, vidējais tēviņš ir lielāks par vidējo mātīti. Geparda galvaskausi ir īsi un plati, virs purnas un galvaskausa tie ir ļoti pacelti un velvēti. Deguna atveres ir mugurpusē platas un palielinātas, kaulu plāksne sniedzas labi aiz molāriem. Deguna ejas ir lielas, salīdzinot ar citām kaķi . Jauniem mazuļiem ir izteikts krēpes, kas stiepjas virs galvas, kakla un muguras, un ir izteikti gaišākas nokrāsas, bieži izskatās pelēkas, baltas vai zilganpelēkas. Tiek uzskatīts, ka garais, vilnais mazuļu krēpes padara tos mazāk pamanāmus plēsējiem. Neskatoties uz mazuļu garo kažokādu, uz zemādas vienmēr ir redzami plankumi. Mazuļi līdz pusaudžu vecumam pamazām zaudē krēpes.(Caro, 1994; Cuvier et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

1927. gadā papildu gepardu suga tika aprakstīta kā karalis gepards (Acinonyx rex). Paraugi atšķīrās no citiem gepardiem ar garāku un mīkstāku kažokādu un novirzēm no tipiskā plankumainā raksta. Kinga gepardiem papildus plankumiem uz tipiskās dzeltenās pelāžas bija tumši stieņi. Četrpadsmit ādas savvaļā tika reģistrētas Zimbabvē un Burkinafaso. Tagad ir pieņemts, ka šīs personas ir netipisks gepardu fenotips (Acinonyx jubatus) ar nelielu melanistisku tendenci. Personas ar karaļa geparda zīmēm ir audzētas no gūstekņiem ar citādi tipiskām pakaišiem. Par citām fenotipiskām variācijām ir pieejama maz informācijas. Albānisms un melanisms ir labi dokumentēti citās sugās kaķis , ieskaitot tīģeris , Āfrikas lauva , leopards un Jaguar .(Caro, 1994; Cuvier et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)




buļļa čūska vai gofera čūska

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    21 līdz 72 kg
    46,26 līdz 158,59 mārciņas
  • Diapazona garums
    112 līdz 150 cm
    44,09 līdz 59,06 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    61,77 W
    AnAge

Pavairošana

Gepardi pēc būtības ir niecīgi, un vīriešiem ierobežojošais faktors ir pieejamība sievietēm. Faktors, kas ierobežo sieviešu reproduktīvos panākumus, ir piekļuve resursiem. Vīrieši ar mātītēm biedrojas tikai pārošanās laikā, nesniedz vecāku aprūpi un pārojas ar pēc iespējas vairāk mātītēm. Mātītes būtībā ir vientuļas un vairojas visu gadu, lai gan lielākā daļa kopulāciju ar Serengeti notiek mitrā sezonā. Mātītes pārojas ar dažādiem tēviņiem vairāku secīgu mēģinājumu laikā, un, ja rodas tikšanās ar vīriešu koalīcijām, viņas var pāroties ar vairāk nekā vienu indivīdu. Sievietēm ir teritorijas, kas pārklājas ar citu sieviešu un vīriešu teritorijām. Vīriešiem, kas ir vai nav koalīcijās, būs teritorijas, pa kurām viņi ceļo, meklējot sievietes, un arī atstās savas teritorijas, meklējot sievietes estrus. Ārpusteritoriālie vīrieši apceļos vīriešu rezidentu teritorijas, meklējot sievietes, vienlaikus saglabājot zemu profilu.(Caro, 1994)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Gepardu mātītes ir poliestrus un nebrīves ciklā vidēji ik pēc 3 līdz 27 dienām, un var būt uzņēmīgas no 1 līdz 14 dienām. Gepardiem ir jāveicina ovulācija, un ir maz pierādījumu par sezonālo audzēšanu. Mātītes piedzīvo pirmo ciklu vecumā no 13 līdz 16 mēnešiem, un vidēji dzimumgatavību sasniedz no 21 līdz 22 mēnešiem. Mātītes pirmo metienu parasti dzemdē vidēji 2,4 gadu vecumā, atstarpēm starp metieniem ir 20,1 mēnesis un vidējais metiena lielums ir 2,1 mazuļi. Nav pierādījumu, kas liecinātu, ka sievietes apmeklē vīriešu teritorijas, lai izvēlētos starp dažādiem pastāvīgiem vīriešiem. Vidējais gepardu kopulācijas biežums ir 3 līdz 5 reizes dienā.(Broom, 1949; Caro un Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman un Morales, 2005; Wack un citi, 1991; Wrogemann, 1975)

Grūtniecība ilgst no 90 līdz 95 dienām. Gepardu mazuļi piedzimstot ir nepietiekami. Viņiem ir aizvērtas acis, maz lokomotīves prasmes, un viņi atvērs acis 4 līdz 11 dienas pēc piedzimšanas. Jaunie gepardi sāks staigāt pēc 12 līdz 13 dienām, kad viņu acis būs atvērtas. Dzimstot savvaļā, mazuļu svars ir no 250 līdz 300 gramiem, bet nebrīvē var sasniegt 460 gramus. Metienu izmēri nebrīvē ir reģistrēti līdz 8 mazuļiem, bet 6 ir maksimālais, kas reģistrēts savvaļā. Vidējais metiena lielums savvaļā ir 2,6 mazuļi. Piena piena zobi mazuļiem izsit no 3 līdz 6 nedēļu vecumam, un tos nenomainīs ar pastāvīgiem zobiem, kamēr mazuļi būs apmēram 8 mēnešus veci. Mazuļus no piena atslauc pirms viņu pastāvīgo zobu uzplaukuma, vecumā no 3 līdz 6 mēnešiem. Cubs paliks kopā ar māti līdz 15 līdz 17 mēnešu vecumam.(Broom, 1949; Caro un Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman un Morales, 2005; Wack un citi, 1991; Wrogemann, 1975)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • izraisīta ovulācija
  • apaugļošana
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Gepardu maizes biežums nav zināms.
  • Vaislas sezona
    Mātītes iestājas estrusā jebkurā gada laikā.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1. līdz 6.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2.1
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    3
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    90 līdz 95 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    3 līdz 6 mēnešus
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    15 līdz 17 mēneši
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    No 13 līdz 16 mēnešiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    456 dienas
    AnAge

Biezais pelēkais krēpes, kas jauniem mazuļiem ir uz pakauša, pleciem un muguras, šķiet, darbojas kā plēsoņu maskēšanās. Zīdaiņu mati pazūd pēc 3 mēnešu vecuma pēc tam, kad māte tos vairs neslēpj un viņi sāk viņai sekot. Dažiem indivīdiem īss krēpes tiek saglabātas pusaudža gados vai ilgāk. Jaunie mazuļi ir paslēpti purvā, akmeņainā atsegumā vai vienkārši augstā veģetācijā, lai vidēji astoņas nedēļas pasargātu no plēsējiem, un periodā, kad viņu mātes atstāj mazuļus medīt, tos var pārvadāt uz jaunām slēptuvēm. Sievietēm ar mazuļiem var nākties veiksmīgi medīt katru dienu, savukārt vientuļie pieaugušie var atļauties nogalināt ik pēc 2 līdz 5 dienām.(Caro, 1994; Krausman un Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods
  • manto mātes / tēva teritoriju

Mūža ilgums / ilgmūžība

Savvaļas vīriešu dzīves ilgumu ir grūti novērtēt, jo viņi bieži pārceļas uz jaunām teritorijām. Aptuvenais novērotais vīriešu minimālais vecums pēc nāves bija no 6 līdz 8 gadu vecumam. Teritoriālajiem vīriešiem parasti ir labāki veselības apstākļi nekā nerezidentiem vīriešiem, un var sagaidīt, ka viņi dzīvos ilgāk. Nav pierādījumu, kas liecinātu, ka koalīciju vīriešu dzīves ilgums ir īsāks vai īsāks nekā vientuļajiem vīriešiem. Sievietēm, kas izdzīvo līdz pat neatkarībai, ir ilgāks mūžs nekā vīriešiem, kuru vidējais vecums ir 6,2 gadi. Vīriešiem, kuri sasniedz neatkarību, minimālais mūža ilgums ir 2,8 gadi(Caro, 1994; Krausmans un Morales, 2005)

Uzvedība

Teritoriālie (rezidenti) vīrieši atzīmē teritoriju, kuru viņi aizstāv ar urīnu. Turklāt tēviņi arī iezīmēs teritoriju, grābjot zemi ar pakaļējām ķepām, nagus skatot kokus, saplacinot zāli, ripojot vai nogulsnējot izkārnījumus redzamās zemes vietās. Teritoriālie vīrieši nekad netiek klasificēti pusaudžu vecuma diapazonā. Rezidenti vīrieši uz īsu laiku (dienu jautājums) pamet savas teritorijas, domājams, ka sezonas laikā meklētu sievietes ārpus viņu teritorijas. Vīriešu koalīcijas parasti aizsargā savu teritoriju no citiem vīriešiem, lai atvieglotu piekļuvi sievietēm un upuriem, un bieži vien pastāv visu koalīcijas personu dzīves laikā. Kaut arī reti sastopami tēviņi, kas nav saistīti, dažkārt tiek uzņemti jau esošajā radniecīgo vīriešu grupā. Saistītie koalīcijas partneri ir ļoti iecietīgi pret tuvumu un lielu daļu sava laika pavada dažu metru attālumā no citiem dalībniekiem, ja vien fiziski viens otram nepieskaras un netraucē. Nesaistītie koalīcijas locekļi bieži iztur agresiju. Gadījumi, kad spēles starp saistītajiem locekļiem var kļūt vardarbīgas, ja pievienojas nesaistītais loceklis. Nesaistītie locekļi atsakās arī no fiziskā kontakta, kurā piedalās saistītie locekļi. Pēc laika nesaistīti koalīcijas locekļi nedarbosies tik agresīvi kā sākumā. Teritoriālās cīņās starp vīriešu koalīcijām lielāko rezultātu ietekmē grupas lielums. Tas atspoguļojas lielo koalīciju ilgajā darbības laikā spēcīgas konkurences apstākļos. Vieni vīrieši reti tur teritorijas koalīciju tuvumā.(Karo un Kolinss, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)



Nonteritoriālie tēviņi (nerezidenti vai peldlīdzekļi) strauji klāj zemi un tiek definēti kā klejotāji, kas bieži vien vienā apgabalā paliek ne ilgāk kā dažas dienas. Peldošie vīrieši urinē un izkārnās daudz retāk nekā teritoriālie vīrieši. Šie nerezidējošie vīrieši parasti sastāv no pusaudžiem, vientuļiem pieaugušiem vīriešiem, kas nepieder koalīcijai, un veciem vīriešiem. Uzvedības atšķirības starp nerezidentu un rezidentu vīriešiem ir acīmredzamas nerezidentu vīriešiem. Peldētāji parādīja uzpūtēju uzvedību, bieži pārvietojās pēc tumsas iestāšanās un reti atpūšas uz zemes veidojumiem, kas tos padarītu redzamus tēviņiem. Turklāt pozēšana liek domāt, ka nerezidējošie vīrieši nav mierīgi, jo viņi pavada vairāk laika trauksmes un sēdus stāvoklī, kad pastāvīgos vīriešus var novērot guļus stāvoklī. Tas, ka nerezidentu vīriešu ķermeņa masa, salīdzinot ar rezidentiem, mazina šos novērojumus.(Karo un Kolinss, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • terricolous
  • diennakts
  • kustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais

Mājas diapazons

Gepardu populācijas blīvums svārstās no 1 indivīda uz 20 kv. uz 1 indivīdu uz 100 kv. Tiek ziņots, ka daži mājas diapazoni ir no 50 līdz 130 kv. Gepardi var būt vientuļnieki vai dzīvot nelielās grupās, un grupas sastāv no mātes un viņas mazuļiem, vairākiem radniecīgiem pieaugušiem vīriešiem vai vīriešu un sieviešu brāļiem un māsām, kas īsi atdalītas no mātes, kur sieviete vēl nav nonākusi estrusā. Sievietes savā diapazonā izmanto dažādus kustības modeļus, sākot no lieliem attālumiem, veicot atsevišķus posmus, līdz paliekot vispārējā apgabalā vairākas dienas. Kaut arī atsevišķu sieviešu diapazoni pārklājas, viņi nesazinās. Ja mātītes viena otru pamana, viņas sēdēs un vēros otru attālumā, kas nepārsniedz 2 km, līdz viena galu galā iet prom. Šī uzvedība ir raksturīga citām sievietēm kaķi , kā arī, izņemot mājas kaķi un lauvas . Sievietes neaizsargā savu teritoriju, kaut arī tās smaržo, urinējot vai izkārnoties. Tomēr mazuļu klātbūtne mainīs sieviešu kustības atkarībā no mazuļu vecuma.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

Komunikācija un uztvere

Kaut arī reti, kad vīriešu koalīcijas locekļi šķiras, balss zvans (aprakstīts kā “yipps” un “churrs”) notiek nepārtraukti līdz 20 minūtēm, līdz atkal apvienojas ar partneriem. Sievietes arī zvanīs saviem mazuļiem, lai tos atrastu, it īpaši, ja jaunie mazuļi ir nomaldījušies no slēptās ligzdas. Smaržas marķēšana, kaut arī tā nav tieša, ir svarīgs saziņas aspekts ar gepardiem, jo ​​viņi galvenokārt ir asociāli, un sievietes ar citiem indivīdiem sastopas tikai tad, kad ir laiks vairoties.(Caro, 1994)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Gepardiem ir gaļēdāju diēta, no kurām lielā daļā ietilpst gazeles, it īpašiTomsona gazele. Viņu uzturs ietver arī impalas un citi mazie un vidējie nagaiņi, kā arī jaunie lielie nagaiņi. Mazie dzīvnieki, piemēram, zaķi un putni , ir arī gepardu upuris, it īpaši, ja citus dzīvniekus ir grūti iegūt. Kad gepardi spēj apsteigt savu laupījumu, dzīvnieks parasti tiek nogāzts zemē ar geparda priekšpusi, un gepards turpina žņaugt dzīvnieku, satverot tam rīkli ar žokļiem. Žņaugšana nav raksturīga tikai gepardiem, jo ​​daudzi citi felīdi izmanto šo paņēmienu, lai nogalinātu savu upuri. Atšķirībā no citiem kaķi , gepardi nav slazdā un negaida laupījumu, kamēr tas nav krietni atsperes attālumā. Tā vietā viņi uzlādē no attāluma, kas atrodas aptuveni 70 līdz 100 metru attālumā no objekta. Veiksmes rādītāji bieži ir drūmāki, ja uzlāde sākas no vairāk nekā 200 m attāluma, un vajāšanu var turpināt tikai līdz 500 m. Gepards ir viens no ātrākajiem sauszemes zīdītājiem, un tā ziņotais maksimālais ātrums svārstās no 80 līdz 112 kilometriem stundā. Šo ātrumu tomēr nevar uzturēt ilgāk par dažiem simtiem metru, pirms indivīds pārkarst. Lielākā daļa medību beidzas ar neveiksmi.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji

Plēsība

Gepardu mazuļu mirstība ir visaugstākā kaķi kuras nemedī cilvēki. Lauvas , hiēnas , unleopardiir dokumentēti nogalināti gepardu mazuļi. Gepardi nav tieši novērojuši bērnu nogalināšanu. Sievietes novērotas strīdos ar tēviņiem īsā laika posmā, kad zaudēja mazuļus. Tiek pieņemts, ka, ja gepardu vidū notiek zīdaiņu slepkavība, tas tiek darīts ar mērķi nodrošināt, lai māte nonāktu estrusā. Kamēr citi plēsēji, ja radīsies tāda iespēja, nogalinās pieaugušos gepardus, lielākā daļa pieaugušo bēgs no plēsējiem. Lauvas un hiēnas ir novēroti kā gepardu kleptoparazīti, taču attiecīgais gepards parasti nespēj atturēt no parazītisma un piekāpjas par labu cīņai par savu maltīti.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Gepardu loma viņu ekosistēmā ir salīdzinoši nezināma.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Gepards tika daļēji pieradināts medībām Senajā Ēģiptē, Šumērijā un Asīrijā, un to turpināja izmantot 4300 gadus. Pavisam nesen gepardus medībās izmantoja Eiropas un Indijas autoratlīdzība, parasti tos paņēma ar kapuci kā piekūnu un pēc tam atbrīvoja, kad medījums bija redzams. Gepardi tika iecienīti salīdzinājumā ar citiem medību biedriem, jo, mēģinot aizbēgt, dažus simtus jardu attālumā viņus varēja noķert zirga mugurā.(Nowak, 1999)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Namībijā un citos Āfrikas dienvidu reģionos gepardi tiek uzskatīti par kaitēkļiem un nopietniem draudiem mājlopiem, un attiecīgi tiek vajāti.(Nowak, 1999)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

IUCN datubāzē gepardi ir uzskaitīti kā neaizsargātas sugas. Amerikas Savienoto Valstu Zivju un savvaļas dzīvnieku dienestā gepards ir atrodams kā apdraudēts visās atrastajās vietās, un tas ir bijis apdraudēto sugu sarakstā kopš 1970. gada 2. jūnija. Neskatoties uz to, Zimbabvē, Namībijā un Botsvānā ir atļautas 50 kvotas, Attiecīgi 150 un 5 indivīdi. Gepardu ģenētiskie pētījumi parādīja, ka sugās ir ļoti maz ģenētisku variāciju, iespējams, tāpēc, ka tās evolūcijas vēsturē ir bijis nopietns sastrēgums. Tādējādi gepards paliek ārkārtīgi neaizsargāts pret vides traucējumiem un slimībām. Gepardiem, salīdzinot ar citiem Āfrikas kaķiem, medībās ir mazāks panākumu līmenis. Gepardi, šķiet, 'strādā vairāk' (Nowak 1999) nekā citi lieli kaķi, un tāpēc cilvēku traucējumi var būt neaizsargātāki pret vides izmaiņām nekā citi kaķi apgabalā. Namībijas un Zimbawe iedzīvotāji mājlopu zaudējumu dēļ joprojām vajā gepardus, un Sāhelas reģionos viņi tiek nošauti par sportu. Tomēr lielākā daļa valstu, kur sastopami gepardi, aizsargā sugu.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests, 1970)

Citi komentāri

Acionychinae apakšsaime agrāk tika iekļauta monofiletiskā grupā, bet jauni molekulārie pierādījumi tagad apvieno gepardus (A. jubatus) ar pumu ( Puma konsolors ) un jaguarundi (P. jagouaroundi) cilts Acinonychini ar atšķirībām, kas tiek lēsts apmēram pirms 6,9 miljoniem gadu.(IUCN, 1996)

Atbalstītāji

Erin R. Lehnert (autore), Mičiganas Tehnoloģiskā universitāte, Laura Podzikowski (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Cystophora cristata (ar plombu)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Luscinia megarhynchos (parastā lakstīgala)

Lasiet par Agelaius tricolor (trīskrāsu melnais putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Amphiprion percula (Blackfinned clownfish) vietnē Animal Agents

Lasiet par Suidae (cūkām un cūkām) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Spizella arborea (Amerikas koku zvirbulis)