Acomys russatusgolden dzeloņpele

Autors: Bendžamins Fišmans

Ģeogrāfiskais diapazons

Zelta dzeloņpeles apdzīvo ierobežotu Tuvo Austrumu un Āfrikas reģionu. Vēl nesen tie tika atrasti tikai Ēģiptes tuksneša ziemeļaustrumu daļā un Saūda Arābijas Sinaja dienvidos (Harisons un Beitss 1991). Tagad ir atklātas zelta dzeloņpeles, kas apdzīvo mūsdienu Jordānijas, Izraēlas, Jemenas un Omānas reģionus (Nowak 1999). Ģints sugas Acomys visi ir sastopami sausos reģionos no Vidusjūras austrumiem līdz Pakistānai.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Zelta dzeloņpeles dzīvo sausos reģionos, kas sastāv no tuksnešiem un savannām, kurās dominē akmeņainas plaisas.A. russatusuzņemt dzīvesvietu reljefā, kas sastāv no izžuvušām upju gultnēm un pa laukakmeņiem, kas izmētāti ar laukakmeņiem (Kronfeld et al. 1994). Šeit viņi var saspiesties starp plaisām un palikt pasargāti no plēsējiem. Viņu pelāžas krāsa vēl vairāk palīdz iekļūt sausajā ainavā. Dzeloņpelēm parasti nav ģimenes, bet tās dzīvo nelielā kopienā ar citiem A. russatus. Šīs kopienas nav vienmērīgi sadalītas, bet atrodas netālu no pārtikas avotiem. Teritorijās, kur pastāv cilvēku dzīvesvieta,A. russatuskopienas ir blīvas, īpaši lauksaimniecības pārtikas avotu dēļ (Haim un Rozenfeld 1998). Kopš tā laika tiek ierosinātsA. russatusir pasīvi, laika gaitā citu dominējošo grauzēju konkurences / izslēgšanas dēļ viņi ir spiesti dzīvot sausā vidē (Kronfeld et al. 1994).




tiek galā ar pelēko koku vardi

  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs

Izskata apraksts

Acomys russatusuz muguras virsmas ir gaiši zeltaini brūnas. Ventrālā puse ir baltā krāsā, tomēr visa šīs sugas dzeltenā puse ir saraustīta ar atsevišķiem, nedurtiem muguriņiem, kas pārklāj dzīvnieku. Sari mēdz būt biezāki un bagātāki mugurpusē. Muguru gali ir melni vai pelēki, kas šai sugai piešķir gaiši brūnu izskatu, nevis spilgtu zeltu. Viens balts plāksteris ir atrodams zem katras acs un aiz katras auss. Katras ekstremitātes muguras pusēs ir arī mazs balts plankums. Vidējie ķermeņa un astes garumi ir 7-15 cm. un attiecīgi 4-13cm. (Grzimek 1990). Izmērā ir neliels seksuāls dimorfisms.



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    15 līdz 80 g
    0,53 līdz 2,82 oz
  • Vidējā masa
    45 g
    1,59 oz
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,24 vati
    AnAge

Pavairošana

Šī suga spēj vairoties visa gada garumā, tomēr mitrajā sezonā no februāra līdz jūlijam vairošanās ir maksimāla. Pirmie metieni ir mazi, piedzimst tikai viens vai divi mazuļi. Vecākas mātītes var dzemdēt metienus pa četriem vai pieciem mazuļiem. Grūtniecības periodi ilgst 5-6 nedēļas, atšķirībā no vairuma murtuļu, kur grūsnība ir aptuveni 3-4 nedēļas ilga. Tā rezultātāAcomys russatusjaundzimušie ir ļoti labi attīstīti. Šie jaunieši nav bez matiem, akli vai bezpalīdzīgi kā lielākā daļa peles (Grzimek 1990). Viņiem māte silda ļoti maz, jaundzimušie var uzturēt pastāvīgu ķermeņa temperatūru. Tā var būt pielāgošanās dzīvei sausā klimatā (Harisons un Beitss, 1991).

Jaunas dzeloņpeles dzimst daudzu sieviešu klātbūtnē. Šīs sievietes palīdzēs mātei, laizot un iztīrot jaundzimušo un atvienojot nabas saiti. Citas mātītes laktācijas laikā mēģinās nozagt un adoptēt šos mazuļus par savējiem. Cīņa nenotiek, un šķiet, ka šī “politika” ir saprotama sugas ietvaros. Tātad būtībā jaundzimušie ir visu kopjošo sieviešu īpašums kopienā (Grzimek 1990). Tēviņa loma nav nozīmīga. Viņu var atrast sargājot ligzdas vietu un atrodot pārtiku pirmajās pāris pēcdzemdību nedēļās. Vecāku aprūpi galvenokārt veic atbildīgā (-ās) māte (-es). 3 mēnešu laikā jaundzimušie ir paši un dzimumnobrieduši. Parasti dzīves ilgums ir aptuveni 3 gadi.



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2.5
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    34 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    91 diena
    AnAge

Uzvedība

Zelta dzeloņpele ir neagresīvs grauzējs. Briesmās vai satraukumā tā ārēji projicē sarainus muguriņus, lai plēsējam liktos lielāka.A. russatusir arī specializētas uzvedības un fizioloģiskās adaptācijas, kas ļauj viņiem izdzīvot ekstremālos sausos apstākļos (Degen 1994). Visēdāja uztura dēļ tiek ievērotas pietiekamas ūdens prasības, kas ļauj iztvaikošanas dzesēšanai dienasgaismas stundās. Turklāt zelta dzeloņpelei ir zems vielmaiņas ātrums, kas samazina pārtikas vajadzības un samazina iekšējo siltuma ražošanu, tādējādi veicinot diennakts aktivitāti (Haim un Izhaki 1995).

Turklāt tās dabiskajā vidēA. russatuslīdzāspastāv ar savu radinieku, A. cahirinus. A. cahirinus ir nakts un tiek uzskatīts, ka konkurenci izslēdzA. russatus(Kronfeld et al. 1994). Pētījumā, kas veikts 1971. gadā, kad A. cahirinus tika izņemti no vides,A. russatuskļuva nakts (Kronfeld et al. 1994). Tika arī konstatēts, kaA. russatusķermeņa temperatūra paaugstinās agrāk pirms saulrieta un nokrītas vēlāk nekā A. cahirinus kas liecina par fizioloģisku pielāgošanos diennakts aktivitātei (Haim un Izhaki 1995).

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

A. russatas ir visēdāji un tiem ir nepieciešama samērā mitra diēta, jo tuksnesī ir liels iztvaikošanas ūdens zudums. Šī diēta galvenokārt sastāv no dzīvnieku izcelsmes vielām, bet ietver arī gliemežus, kukaiņus, sēklas un citus augu materiālus (Degen 1994). Šī konkrētā dzeloņpele ir diennakts (skat. Uzvedību), un tāpēc visu dienu medī / vāc barību. Gūstā zelta dzeloņpele ir dokumentēta, ēdot kamieļu zirnekļus un skorpionus. Tā kā pārtika un ūdens tuksnesī nav viegli pieejami, zelta dzeloņpele izturēs badu un slāpes līdz pat deviņām dienām (Harisons un Beitss 1991). Nav pierādījumu, ka dzeloņpeles pelē medībās komandās vai baros, tomēr tie ir sociālie dzīvnieki un parasti dzīvo kolonijās (skat. Reprodukciju).



Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Zelta dzeloņpeles ir populāri mājdzīvnieki Tuvo Austrumu daļās un var būt mājdzīvnieku čūsku barības avots. Dzeloņpeles ir viegli uzturēt un pavairot laboratorijā (Nowak 1999). Tas ir novedis pie plaša bioloģiskā un vēža pētījuma ar šīm pelēm.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Jaunattīstības sausajos reģionos zelta dzeloņpele ir kļuvusi par nelielu traucējumu lauksaimniecības laukiem, kuros izmanto pilienu apūdeņošanu. It īpaši,A. russatusēdīs sēklas un iznīcinās noteiktas kultūras. Dažreiz tie ir sabiedrības veselības uzmanības centrā, jo šo peļu blusu populācijas var mitināties Riketsija , organisms, kas izraisa tīfu (Nowak 1999).


tuksneša žurku ķengurs

Saglabāšanas statuss

Acomys russatusiedzīvotāju skaits lēnām palielinās, jo cilvēku progress virzās tālāk tuksnešos un sausajos reģionos. Tas ir tāpēc, ka cilvēku dzīvesvieta piegādā papildu pārtikas avotus zelta dzeloņpelei.



Atbalstītāji

Benjamin Fishman (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Acropora millepora par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Ailuroedus crassirostris (zaļais kaķu putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Milvus migrans (melnā pūķis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Boa constrictor (Boa Constrictor) vietnē Animal Agents

Lasiet par Dermochelyidae par dzīvnieku aģentiem

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Diodon holocanthus (notraipītu dzeloņcūku)