Myna Sturnidae tristiscommon

Autore Tiffany Lin

Ģeogrāfiskais diapazons

Parasto mynu dzimtene ir Dienvidāzija. Viņu dabiskais vairošanās diapazons ir no Afganistānas caur Indiju un Šrilanku līdz Bangladešai. Tie ir iepazīstināti ar daudziem tropu rajoniem pasaulē, izņemot Dienvidameriku. Parastās mynas ir Indijā pastāvīgi dzīvojoša suga, lai gan dažkārt ir ziņots par austrumu-rietumu kustībām.('National Geographic Field Guide to Birds of North America, 4. izdevums', 2002. gads; Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006. gads; Rousset un Thorns, 2007)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • ieviests
  • palearktika
    • ieviests
  • Austrumu
    • dzimtā
  • etiopietis
    • ieviests
  • austrālietis
    • ieviests
  • okeāna salas
    • ieviests

Dzīvotne

Parastās mynas aizņem plašu biotopu klāstu siltās vietās ar piekļuvi ūdenim. Savā dzimtenē parastās mynas apdzīvo atklātas lauksaimniecības teritorijas, piemēram, lauksaimniecības zemes, kā arī pilsētas. Tie bieži sastopami pilsētu nomalēs un arī nomaļās sētās tuksnesī vai mežā. Viņi mēdz izvairīties no blīvas veģetācijas. Tie visbiežāk sastopami sausos mežos un daļēji atklātajos mežos. Havaju salās par tiem ziņots no jūras līmeņa paaugstināšanās līdz 3000 metriem. Parastās mynas dod priekšroku gozēties atsevišķās augstu koku audzēs ar blīvām lapotnēm.(“Factsheets: Common Myna”, 2003; Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006; Kannan and James, 2001)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    0 līdz 3000 m
    0,00 līdz pēdas
  • Vidējais augstums
    1500 m
    pēdas

Izskata apraksts

Parasto mynu ķermeņa garums ir no 23 līdz 26 cm, svars ir no 82 līdz 143 gramiem, un to spārnu platums ir no 120 līdz 142 mm. Mātīte un tēviņš lielākoties ir vienveidīgi - tēviņš ir tikai nedaudz lielāks, ar lielāku ķermeņa masu un spārnu platumu. Parastajām mīnām ir dzelteni rēķini, kājas un acu āda. Tie ir tumši brūni ar melnu galvu. Viņiem ir balti apakšējie astes segumi, astes uzgaļi, plankumi to pamatu pamatnē un spārnu oderes, kas lidojuma laikā ir atšķirīgas. Nepilngadīgajiem ir vairāk brūnganu galvu nekā pieaugušajiem. Parastās mynas bieži sajauc ar trokšņainiem kalnračiem ( Veido melanocefalu ). Atšķirībā no parastajām mīnām, trokšņainie kalnrači ir nedaudz lielāki un galvenokārt pelēki.(“National Geographic Field Guide to Birds of North America, 4. izdevums”, 2002. gads; “Factsheets: Common Myna”, 2003. gads; Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006. g.)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    82 līdz 143 g
    2,89 līdz 5,04 oz
  • Diapazona garums
    23 līdz 26 cm
    9.06 līdz 10.24 collas
  • Diapazons spārnu
    120 līdz 142 mm
    4,72 līdz 5,59 collas

Pavairošana

Parastās mynas ir monogāmas un teritoriālas. Havaju salās pāri uzturas kopā visu gadu. Citās teritorijās parastās mynas izveidojas agrā pavasarī un pirms teritoriju izveidošanas. Vairošanās sezonā, parasti no oktobra līdz martam, parasti ir ievērojama konkurence par ligzdošanas vietām. Reizēm starp pāriem var notikt vardarbīgas cīņas vienā ligzdošanas vietā. Vīriešu izklaidēšanās demonstrēšanu raksturo galvas locīšana un rāpšanās ar pūkainu apspalvojumu, kam pievienoti zvani.(“Faktu lapas: Common Myna”, 2003; Kannan and James, 2001)


baltgalvis kapucīnu mērkaķis

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Parastās mynas dzimumgatavību sasniedz ap 1 gadu vecumu. Mātītes sajūgā izdēj četras līdz piecas olas. Inkubācijas periods ir no 13 līdz 18 dienām, kurā abi vecāki inkubē olšūnas. Ligzdotāji var pamest ligzdu apmēram divdesmit divās dienās vai ilgāk, bet, iespējams, vēl aptuveni septiņas dienas nevar lidot. Atkarībā no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas ir ziņots, ka parastās mynas vairojas 1 līdz 3 reizes sezonā. Viņu dzimtajā izplatībā parastās mynas sāk ligzdot martā, un vairošanās ilgst līdz septembrim. Pat pēc mazuļu atstāšanas no ligzdas vecāki var turpināt barot un aizsargāt šos mazuļus līdz 1,5 mēnešiem pēc izšķilšanās.(Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006; Kannan and James, 2001)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas ir ziņots, ka parastās mynas vairojas 1-3 reizes gadā.
  • Vaislas sezona
    Viņu dzimtajā izplatībā parastās mynas sāk ligzdot martā, un vairošanās ilgst līdz septembrim.
  • Klāt olas sezonā
    4 līdz 5
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    13 līdz 18 dienas
  • Vidējais laiks inkubācijai
    13,9 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    22 līdz 24 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    1,5 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    1 gadi

Abiem vecākiem ir vienāda loma ligzdošanas teritorijas veidošanā un aizsardzībā. Abi vecāki inkubē olšūnas, visvairāk inkubē sieviete. Mātīte naktī inkubējas viena, un tēviņš dienas laikā inkubē tikai nedaudz. Kad mazuļi ir izšķīlušies, viņi ir maigi un akli. Abi vecāki izšķīlušos bērnus baro gandrīz 3 nedēļas bēgšanas periodā un pat turpina barot un aizsargāt līdz 3 nedēļām pēc tam, kad viņi pamet ligzdu. Vecāki baro mazuļus galvenokārt knābās, jo viņiem nav labības. Jaunieši tiek mudināti ubagot, kad vecāki, dodoties pie ligzdas ar pārtiku, dod bagātīgu treknu trilu. Pēc mazuļu neatkarības viņi dažreiz turpina baroties ar vecākiem, un vecāki turpina viņus pasargāt no plēsējiem. Nepilngadīgie, kļūstot patstāvīgi, veido mazus ganāmpulkus. Daži jaunieši sāk veidot pārus deviņu mēnešu vecumā, bet reti mēģina vairoties pirmajā gadā.(Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006; Kannan and James, 2001)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Par parasto mīnu dzīves ilgumu ir maz zināms. Pārskati liecina, ka vidējais paredzamais dzīves ilgums abiem dzimumiem ir 4 gadi. Pārtikas vai resursu trūkums ir lielākais ierobežojošais faktors parasto mīnu izdzīvošanai. Citi faktori, kas veicina mirstības līmeni, ir slikta ligzdu vietu izvēle un nelabvēlīgi laika apstākļi.(Kannan and James, 2001)

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    4 gadi

Uzvedība

Parastās mynas ir sociālas, un mazuļi pēc mazuļu atstāšanas veido mazus ganāmpulkus. Pieaugušie barojas brīvos 5 vai 6 baros, kas sastāv no atsevišķiem putniem, pāriem un ģimenes grupām. Ārpus vairošanās sezonas viņi dodas lielās grupās, kas var svārstīties no desmitiem līdz tūkstošiem. Kopīgā roosting ir noderīga aizsardzībai pret plēsējiem un arī pārtikas izplatīšanai. Vaislas sezonā parastās mynas var būt agresīvas un vardarbīgas, sacenšoties ar citiem pāriem par ligzdošanas vietām. Parastās mynas tiek raksturotas kā pieradinātas, rūpīgas un drosmīgas, un tās iesaistās pāru pārbaudē pāros. Pļaujot barību, šīs mynas apinās uz sāniem un sautējas gar zemi un zariem. Ir novēroti arī parastie mynas, kas piedalās anting ar uguns skudrām.(Kannan and James, 2001; 'Birds Scientific Reference: 5. sēj.', 2007)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • Vidējais teritorijas lielums
    117,04 m ^ 2

Mājas diapazons

Parasto mīnu mājas diapazons sastāv no vairākām regulāri izmantotām dienas vietām, nevis no vienas blakus esošās zonas. Kopējais mājas diapazons vidēji ir aptuveni 0,25 km2. Teritorija ap ligzdām tiek stingri aizsargāta, lai gan dažreiz ligzdas atrodamas lielās kolonijās. Vidējais teritorijas lielums Indijā ir 117,04 m2.(Kannan and James, 2001; 'Birds Scientific Reference: 5. sēj.', 2007)

Komunikācija un uztvere

Parastās mynas vokāli sazinās ar citām mynas un citām putnu sugām. Viņiem ir daudz dažādu trauksmes zvanu, kas var brīdināt arī citas putnu sugas. Dienas laikā ēnā atpūšamie pāri arī izdod dziesmas, puslīdz paklanoties un saritinot spalvas. Spiediena laikā parastās mynas skaļi kliedz. Vecāki dažreiz izrunā noteiktu trilli, tuvojoties ligzdai ar pārtiku, un tas liek mazuļiem sākt ubagot. Nebrīvē parastās mynas spēj atdarināt cilvēku runu. Dzied gan sievietes, gan vīrieši, bet vīrieši dzied biežāk. Parastās mynas piedalās arī skaļos rītausmas un krēslas koros.(Kannan and James, 2001)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • kori
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Parastās mynas ir visēdāji un barojas ar gandrīz visu. Viņu primārā diēta sastāv no augļiem, graudiem, grubiem un kukaiņiem. Viņi upurē citu putnu, piemēram, akepas ( Loxops coccineus ). Viņi dažreiz pat brida seklos ūdeņos, lai noķertu zivis. Parastās mynas barojas galvenokārt uz zemes. Dzīvojamos rajonos viņi ēd visu, sākot no atkritumiem līdz virtuves atgriezumiem. Parastās mynas ēd mazus zīdītājus, piemēram, peles, kā arī ķirzakas un mazas čūskas. Viņi ēd arī zirnekļus, sliekas un krabjus. Parastās mynas ēd galvenokārt graudus un augļus, bet barojas arī ar ziedu nektāru un ziedlapiņām.(“Factsheets: Common Myna”, 2003; Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006; Kannan and James, 2001)



  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • zivis
  • olas
  • Carrion
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji
  • sauszemes tārpi
  • ūdens vai jūras tārpi
  • ūdens vēžveidīgie
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • nektārs
  • ziedi

Plēsība

Parastās mynas parastās ligzdas plēsēji ir mājas vārnas ( Corvus ) un mājas kaķiem ( Bos ). Javana mangusti ( Herpestes javanicus ) reida ligzdas, lai ņemtu mazuļus un olas. Cilvēki ( Homo sapiens ) dažās Klusā okeāna salās ēd arī parastās mynas. Parastās mynas kopīgi plosās plēsēju aizsardzībai un bieži vien plēso plēsoņas baros. Viņi brīdina viens otru, izmantojot trauksmes zvanus.(Kannan and James, 2001)

Ekosistēmas loma

Parastās mynas ir nozīmīgi apputeksnēšanas vai sēklu izplatīšanas līdzekļi daudziem augiem un kokiem. Havaju salās viņi izkliedē sēklasLantana camara. Tie arī palīdz kontrolēt griezējtārpus ( Spodoptera mauritia ) Havaju salās. Parastās mynas darbojas arī kā dažādu parazītu, piemēram, nematodes, lenteņu, trematode flukes, posmkāju un putnu ērces, saimnieki. Apvidos, kur tie ir ieviesti, tie negatīvi ietekmē vietējās putnu un jūras putnu sugas, plēsot olas un mazuļus.(Kannan and James, 2001)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
  • apputeksnējumi
Komensālās / parazītiskās sugas
  • nematodes ( Nematodes )
  • lenteņi ( Cestoda )
  • trematode flukes ( Trematoda )
  • spalvu ērces (Acari)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Parastās mynas var būt noderīgas kukaiņu populācijas samazināšanai lauksaimniecības apgabalos. Havaju salās tie palīdz kontrolēt griezto tārpu ( Spodoptera mauritia ). Parastās mynas arī apputeksnē un izkliedē ekonomiski nozīmīgu koku sēklas. Parastās mynas bieži tiek pārdotas kā mājdzīvnieki, ņemot vērā viņu inteliģenci un spēju atdarināt cilvēku runu. 1883. gadā Austrālijas cukurniedru laukos ieveda parastās mynas, lai apkarotu kukaiņu kaitēkļus, piemēram, mēra siseņus un niedru vaboles.(“Faktu lapas: Common Myna”, 2003; Kannan and James, 2001)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • apputeksnē kultūras
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Parastās mynas spēj nostiprināties gandrīz jebkurā dzīvotnē un līdz ar to ir kļuvušas par invazīvu sugu dažos apgabalos ārpus viņu vietējās izplatības zonas. Tos uzskata par kaitēkļiem, jo ​​viņi ēd graudus vai augļus no lauksaimniecības kultūrām, piemēram, vīģes kokiem. Tie tiek uzskatīti arī par traucēkļiem viņu trokšņiem un izkārnījumiem cilvēku dzīvesvietu tuvumā.(Invazīvo sugu speciālistu grupa, 2006. gads; “Putnu zinātniskā atsauce: 5. sēj.”, 2007)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis
  • mājsaimniecības kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Parastās mynas joprojām ir izplatītas visā to diapazonā.

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Tiffany Lin (autors), Stenfordas universitāte, Terijs Sakne (redaktors, instruktors), Stenfordas universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Haplonycteris fischeri (Filipīnu pigmeju augļu nūju)

Lasiet par Lachesis muta (Dienvidamerikas Bushmaster) vietnē Animal Agents

Lasiet par Myotis sodalis (Indiānas sikspārnis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Macropus dorsalis (melnās svītrainās valabijs) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Gazella subgutturosa (goitered gazelle)

Lasiet par Sayornis phoebe (austrumu phoebe) vietnē Animal Agents