Aegolius acadicusnorthern zāģu pūce (arī: zāģa pūce)

Autors Jia Yan

Ģeogrāfiskais diapazons

Ziemeļpūces ir sastopamas tikai Ziemeļamerikā. Viņu vaislas diapazons ietver Aļaskas dienvidus, Kanādas dienvidus, lielāko daļu ASV un dažas augsta līmeņa vietas Meksikas centrā.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Long, 1998)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Ziemeļu zāģa pūcesapdzīvo visu veidu mežus visā to areālā. Lai arī šķiet, ka to visvairāk ir skujkoku mežos, tās ir izplatītas arī lapu koku un jauktos skujkoku un lapkoku mežos. Migrācijas un ziemas laikā zāģu pūces apdzīvo visdažādākos biotopus dažādos augstumos un platumos. Tos var atrast lauku vai pat piepilsētas vidēs. Šķiet, ka primārās biotopa prasības ir asari medībām un blīva veģetācija gaiļošanai.(Cannings, 1993; Long, 1998; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes

Izskata apraksts

Ziemeļu pūces ir mazākās pūces Ziemeļamerikas austrumos. Aptuveni 75 g tēviņi sver apmēram tikpat daudz, cik amerikāņu robins. Sievietes sver nedaudz vairāk, apmēram 100 g. Vīriešu un sieviešu ķermeņa garums ir attiecīgi 18 līdz 20 cm un 20 līdz 21,5 cm. Pieauguša cilvēka spārnu garums svārstās no 45 līdz 60 cm. Ziemeļu zāģlapām ir tumšas krāsas rēķini, acis ar dzeltenīgi pigmentētiem īrisiem, stipri spalvainas kājas un pēdas, asti ar trim stieņiem un plats, sarkanbrūns ķermenis ar baltu svītras uz vēdera. Viņu lielās, apaļas galvas ir sarkanbrūnas līdz brūnas, centrā ir liels pelēcīgs sejas disks un augšpusē svītrainas ar baltu. Kakls ir raibs ar baltu. Ziemeļzāģu pūces maskējas, medot un peldoties, no šī apspalvojuma ir atkarīgas. .



Vīriešu un sieviešu pūces ir līdzīgas pēc izskata, lai gan sievietes ir nedaudz lielākas nekā vīrieši. Nepilngadīgie ir šokolādes brūni ar lielu baltu plankumu zīmējumu virs rēķiniem, kas stiepjas pār acīm.

Ir divas atzītas ziemeļzāģu pūces pasugas (Aegolius acadicus). Aegolius acadicus brooksi ir sastopams tikai Karalienes Šarlotes salā Britu Kolumbijā. Tas ir līdzīgs Aegolius acadicus acadicus , kas sastopams visā pārējā diapazonā, izņemot to, ka apakšdaļa ir balta, nevis balta. Izņemot šo pasugu, pēc izskata ģeogrāfiskās atšķirības ir mazas.(Cannings, 1993; Albertas valdība, 2000; Long, 1998; The Raptor Center, 2000)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • polimorfs
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    65 līdz 110 g
    2,29 līdz 3,88 oz
  • Diapazona garums
    18 līdz 21,5 cm
    7,09 līdz 8,46 collas
  • Diapazons spārnu
    45 līdz 60 cm
    17,72 līdz 23,62 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,654 vati
    AnAge

Pavairošana

Ziemeļu pūšļpūces parasti ir monogāmas, lai gan daudzveidība var rasties, ja ir daudz upuru. Iespējams, ka šīs sugas mātītes ir secīgi polandriskas, atstājot tēviņu un mazuļus pāroties ar citu tēviņu un audzēt otru perējumu. Lai gan šāda rīcība, visticamāk, notiek, tā nav apstiprināta. Nav pierādījumu, ka pāri paliek kopā vairāk nekā vienu sezonu.

Tēviņi izveido teritoriju un sāk reklamēt mātīti ziemas beigās un agrā pavasarī. Tēviņi reklamējas, zvanot pie sievietes, kura var piezvanīt, ja interesējas par tēviņu. Ir redzams, ka pāri pāriet (sliecas viens uz otra spalvām), kas var kalpot, lai izveidotu pāru saiti.(Konservēšana, 1993)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Ziemeļzāģu pūces vairojas no marta līdz jūlijam. Vīrieši sāk reklamēt partneri, zvanot ziemas beigās un agrā pavasarī. Kad pāris ir izveidojies, sieviete izvēlas ligzdas vietu. Ligzdu augstums ir no 2 līdz 12 m, parasti dabiskos iedobumos vai pamestās dzeņu bedrēs, bieži tās ir darinājušas ziemeļu ņirbes un matainie dzeņi. Mātīte ar divu dienu intervālu izdēj 4 līdz 7 (parasti 5 vai 6) olšūnas. Viņa arī inkubē olas, sākot drīz pēc pirmās olšūnas ievietošanas. Tikmēr tēviņš atnes viņai ēdienu un aizstāv teritoriju. Olas izšķiļas pēc 26 līdz 28 dienu inkubācijas. Cāļi izšķiļas nepietiekami; viņu acis paliek aizvērtas pirmās 7 līdz 10 dienas, un mātītei tās ir jāapsūc. Tēviņš nodrošina barību mātītei, kura to saplēš gabaliņos un baro cāļiem līdz apmēram 18 dienu vecumam. Pēc tam mātīte atstāj ligzdu, lai paliktu citur, un tēviņš un dažreiz mātīte turpina barot cāļus. Cāļi atstāj ligzdu, kad viņiem ir 4 - 5 nedēļas. Šajā laikā viņi spēj lidot samērā labi, bet tēviņš turpina barot vismaz mēnesi pēc tam. Jaunieši 6–8 nedēļas pēc bēgšanas kļūst neatkarīgi no vecākiem. Nepilngadīgie pabeidz savu pirmo molt un izaug pieaugušo apspalvojumu, kad viņiem ir viens gads. Viņi arī kļūst seksuāli nobrieduši un var sākt vairoties gada vecumā.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Tufts, 1986)




Siāmas cīņas zivju biotops

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Ziemeļzāģu pūces vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Ziemeļzāģu pūces vairojas no marta līdz jūlijam.
  • Klāt olas sezonā
    4 līdz 7
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    5
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    26 līdz 28 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    4 līdz 5 nedēļas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    6 līdz 8 nedēļas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    1 (zems) gads

Vecāku pienākumi ir skaidri sadalīti ziemeļzāģu pūcēs. Mātīte izvēlas ligzdas vietu, dēj un inkubē olas 26 līdz 28 dienas un mazuļus mazuļus audzē vismaz 18 dienas. Viņa arī saplēš ēdienu mazākos gabaliņos un baro to cāļiem. Šajā laikā tēviņš nodrošina visu barību mātītei un cāļiem, kā arī aizsargā ligzdas zonu.

Pēc 18 dienām sieviete var pievienoties tēviņam, nodrošinot barību cāļiem, vai arī viņa var pilnībā atstāt ligzdas zonu, domājams, lai atrastu citu palīgu un celtu otru perējumu. Tēviņš turpina barot cāļus vismaz mēnesi.(Konservēšana, 1993)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nebrīvē turētas pūces ir nodzīvojušas 16 gadus. Savvaļā ziemeļzāģu pūces garākais zināmais dzīves ilgums bija 7 gadi.(Konservēšana, 1993)



  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    7 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    16 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    124 mēneši
    Putnu aplīmēšanas laboratorija

Uzvedība

Ziemeļu zāģu pūces ir nakts. Viņi ir aktīvi naktī, un dienā klusi klejo biezā veģetācijā. Arī šī suga ir migrējoša. Kaut arī daži cilvēki var palikt tajā pašā apgabalā visu gadu, lielākā daļa ziemeļu zāģbaļķu rudenī pārvietojas uz dienvidiem. Ziemeļu zāģpūces ir vientuļas.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • nakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    1 (zems) km ^ 2

Mājas diapazons

Divu tēviņu, kuri tika izsekoti ar radio raidītājiem, mājas diapazons bija 1,42 un 1,59 kvadrātkilometri.(Konservēšana, 1993)

Komunikācija un uztvere

Ziemeļpūces sazinās un uztver savu vidi, izmantojot pieskārienu, skaņu un redzi. Viņi atklāj laupījumu pēc redzes un skaņas. Patiesībā viņu dzirde ir tik labi attīstīta, ka viņi var atrast laupījumu, tikai dzirdot. Ziemeļu zāģi saziņai izmanto vizuālas norādes un balss. Piemēram, vīrieši ar kaimiņu teritorijām var apmainīties ar zvaniem, lai noteiktu teritoriālās robežas. Pieklājības laikā vīrieši balso, lai piesaistītu biedru, un pārīši dažreiz ir baltā krāsā (pārspīlē viens otru ar spalvām), izmantojot pieskārienu, lai stiprinātu vai izveidotu pāra saikni.(Cannings, 1993; Albertas valdība, 2000; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Ziemeļzāģu pūces medī naktī, aptuveni no 30 minūtēm pēc saulrieta līdz apmēram 30 minūtēm pirms saullēkta. Viņi medī no zema asara, laupījumu atklājot pēc redzes un skaņas. Ziemeļu zāģa pūcēm ir lieliska dzirde; asimetriskais galvaskauss ļauj atrast upuri, izmantojot tikai skaņu. Atrodot laupījuma priekšmetu, pūce no asari izkrīt uz laupījuma, sagūstot to ar taloniem. Medījums tiek saplēsts un apēsts gabalos. Lielāku laupījumu var daļēji apēst un uzglabāt zarā, lai ēst vairāku stundu laikā.

Ziemeļu pūces diēta galvenokārt sastāv no maziem zīdītājiem briežu peles . Voles , sarkanās muguras pelēkas , ķepas (g. Sorex, Blarina un Kriptotis ),meldri, kabatas peles , ražas peles , purva lemmings , viršu peles , sarkano koku peles , lēkājošās peles un mājas peles ir arī izplatīti laupījuma priekšmeti. Lielāku zīdītāju mazuļi, ieskaitotkabatas rijēji,burundukiun vāveres ( Tamiasciurus un Glaukomijs ), kā arī kukaiņi, piemēram, vaboles un sienāži . Reizēm tiek ņemti arī mazi putni, galvenokārt migrācijas laikā, kad tie ir aktīvi naktī.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • kukaiņi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Lielās ragainās pūces ir vienīgās sugas, kuras tieši novērotas pirms ziemeļu zāģbaļķu pūšanas. Tomēr citas lielās pūces, piemēram, garausainās pūces un aizliegtas pūces domājams, arī medījums ziemeļu zāģa pūcēm.

Naktī, kad pie viņa vēršas plēsējs vai cilvēks, ziemeļu pūšamās pūces izsauc “ksew” zvanu. Dienas laikā viņi ieņem taisnu stāju un izlīdzina spalvas pret ķermeni. Ja plēsējs turpina tuvoties, viņi parasti izrāda “izbailes” reakciju, aplaupot galvu, pārejot no kājas uz kāju, izkārnoties, izrēķinot rēķinu un beidzot aizlidojot.(Konservēšana, 1993)

Ekosistēmas loma

Ziemeļpūces ietekmē mazo zīdītāju populācijas, kuras viņi ēd. Viņi arī uzņem vismaz deviņas ārējo parazītu sugas.(Konservēšana, 1993)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ziemeļu pūšamās pūces palīdz cilvēkiem, nogalinot grauzējus, kurus daudzi cilvēki uzskata par kaitēkļiem.

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināms, ka ziemeļu ziemeļpūces varētu negatīvi ietekmēt cilvēkus.

Saglabāšanas statuss

Apmēram populācijas aprēķini ziemeļzāģu pūcēm svārstās no 200 000 līdz 600 000 indivīdu. Lai gan populācijas tendences nav pētītas, ziemeļu zāģlapu populācijas biotopa zaudēšanas dēļ, iespējams, lēnām samazinās. Bads un parazīti ir dokumentēti mazuļu mirstības cēloņi. Pieaugušie bieži tiek nogalināti, saduroties ar transportlīdzekļiem.

Ziemeļpūces ir aizsargātas saskaņā ar ASV Migrējošo putnu likumu un CITES II pielikumu. IUCN tos klasificē kā sugas, kuras vismazāk uztrauc, un nav aizsargātas ar ASV Likumu par apdraudētajām sugām.(BirdLife International, 2004; Cannings, 1993)

Citi komentāri

Ziemeļzāģis-pūce parastais nosaukums cēlies no “skiew” zvana, ko tā veic, kad ir satraukta. Tiek teikts, ka šis zvans izklausās pēc tam, kad zāģis tiek sasists.

Atbalstītāji

Kari Kirschbaum (redaktors), Dzīvnieku aģenti.


Misisipi kartes bruņurupuča dzīves ilgums

Dzjajana (autore), Vindzoras-Plainsboro vidusskola, Džoana Rasmusena (redaktore), Vestvinsas-Plainsboro vidusskola.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Taricha torosa (Kalifornijas tritons) vietnē Animal Agents

Lasiet par Carcharhinus leucas (mazuļu haizivs) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Galago moholi (Dienvidāfrikas galago)

Lasiet par Manis tricuspis (koku pangolīns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cavia aperea (Brazīlijas jūrascūciņa) vietnē Animal Agents

Lasiet par Anas bahamensis (balto vaigu pintail) vietnē Animal Agents