Aegolius funereusboreal pūce (arī: Tengmalmas pūce / boreālā pūce)

Autors Deivs Konopka

Ģeogrāfiskais diapazons

Aegolius funereusvar atrast subalpīnu un boreālajos mežos visā ziemeļu puslodē, ieskaitot Neartic un Palearctic reģionus pasaulē. Tās areāls parasti seko ziemeļu meža joslai.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

Ziemeļamerikā, kur tās ir pazīstamas kā boreālās pūces, izplatības areāls sniedzas no Aļaskas līdz Kanādas austrumiem.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



EirāzijāA. funereussauc par Tengmalmas pūci. Eiropā tie sastopami galvenokārt Skandināvijā, lai gan ir vairākas izkaisītas populācijas, kas sastopamas arī subalpīnu mežos centrālajos kalnu reģionos. Tengmalmas pūču klāsts stiepjas uz austrumiem no Skandināvijas, kas stiepjas praktiski visā Sibīrijas ziemeļu daļā, jo tās apdzīvo taigas zemienes. Viņu diapazons tuvojas Klusajam okeānam uz dienvidiem, un tas notiek visā mežainajos kalnos uz ziemeļiem no Korejas pussalas.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Aegolius funereussastopami gandrīz tikai skujkoku mežos. Tomēr tie ir sastopami arī lapu koku mežu apgabalos. Šajos mežos dominējošās koku sugas ir Engelmana egle, melnā egle, baltā egle, apse, papeles, bērzs un balzāma egle. Parasti tie sastopami blīvos mežos, šķiet, ka tie izvairās no vietām, kas ir vairāk pakļautas.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Ziemeļamerikā boreālās pūces ir sastopamas no 1580 m līdz vairāk nekā 3200 m. Centrāleiropā tie ir tik tālu kā 1100 m un Sibīrijā - pat 2000 m. Tomēr ekstremālos laika apstākļos Tengmalmas pūces novērotas pat 400 m augstumā.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • mežs
  • Diapazona augstums
    400 līdz> 3200 m
    1312,34 līdz pēdām

Izskata apraksts

Aegolius funereusindivīdi ir mazas pūces ar lielām, taisnstūrveida galvām un gariem spārniem. Tēviņu garums parasti ir no 21 līdz 25 cm, savukārt mātītes ir nedaudz lielākas - no 25 līdz 28 cm. Tāpat kā lielākajai daļai pūču, arī tām ir acīmredzams, gaišs sejas disks. Galva ir pārklāta ar brūnām un melnām raibām spalvām. Rēķins ir bālgani dzeltens, atšķirībā no ziemeļzāģu pūces melnā rēķina. Apakšdaļa ir balta, savukārt mugura un spārni pārsvarā ir tumši brūni ar gaišākiem plankumiem. Kājas līdz nagiem ir pārklātas ar baltām spalvām.Aegolius funereusir unikāls no visām pārējām pūcēm ar to, ka, cieši saliekot asti, uz muguras virsmas ir redzamas 3 baltu plankumu rindas. Sievietes ir lielākas par vīriešiem, sver no 132 līdz 215 gramiem, savukārt vīriešu svars ir no 93 līdz 139 gramiem. Vīriešu spārnu platums ir no 55 līdz 58 cm, bet sievietēm - no 59 līdz 62 cm.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

Jaunieši pēc izskata ir līdzīgi pieaugušajiem, ar vairāk izslēgtu krāsu.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    93 līdz 215 g
    3,28 līdz 7,58 oz
  • Diapazona garums
    21 līdz 28 cm
    8,27 līdz 11,02 collas
  • Diapazons spārnu
    55 līdz 62 cm
    21,65 līdz 24,41 collas

Pavairošana

Aegolius funereusgalvenokārt ir monogāms. Tomēr ir dokumentēti gadījumi, kad gan bigyny (viens tēviņš ar diviem biedriem), gan biandry (viena mātīte ražo divus sajūgus ar diviem dažādiem biedriem). Šie gadījumi ir novēroti tikai Eirāzijā un tikai tad, ja ēdiens ir ārkārtīgi daudz. Tēviņi neaizstāv lielas lopbarības teritorijas, bet gan ligzdošanas vietas (vecās dzeņu bedrītes), kuru bieži vien trūkst. Cīņas starp vīriešiem nav novērotas, un šķiet, ka viņi sacenšas par sievietēm, izmantojot dziesmu un lidojumu. Tēviņi lidos starp asariem pie mātītēm un dziedās prieka dziesmu, lai piesaistītu sieviešu interesi. Ja sieviete ir ieinteresēta, viņa pārbaudīs ligzdu un, ja to pieņems, vienkārši tur paliks. Tiesu periods var ilgt no 2 līdz 6 nedēļām atsevišķām pūcēm un no 1 līdz 4 mēnešiem iedzīvotājiem kopumā.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)



  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vaislas sezona ir mainīga, taču tā visbiežāk notiek no marta līdz jūnijam. Sajūga izmērs mainās atkarībā no pārtikas pieejamības, bet parasti tas ir aptuveni 4 vai 5. Olas tiek dētas reizi divās dienās, un mazuļi sākas ar pirmo olu, tāpēc inkubācija ir asinhrona. Inkubācija parasti ilgst 28 dienas. Jaunie lido apmēram 30 līdz 31 dienas pēc izšķilšanās. Vecākus pēc bēgšanas jaunieši kopj apmēram 6 nedēļas, pirms viņi dodas paši. Viņi kļūst seksuāli nobrieduši pirmajā gadā, apmēram deviņu mēnešu vecumā.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Boreālās pūces parasti vairojas reizi gadā. Ja pārtikas ir daudz, var rasties vairāki sajūgi.
  • Vaislas sezona
    Vaislas sezona ir ļoti mainīga, bet parasti tā ir no februāra beigām līdz vēlam jūlijam.
  • Klāt olas sezonā
    2 līdz 7
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    5
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    5
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    25 līdz 32 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    28 līdz 36 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    6 līdz 7 nedēļas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    9 līdz 9 mēnešus
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    9 līdz 9 mēnešus

Boreālās pūces nodrošina mazuļu ievērojamu aprūpi gan pirms, gan pēc inkubācijas. Sievietes ligzdas tuvumā uzturas apmēram nedēļu pirms olu dēšanas. Šajā pirms apaugļošanas laikā tēviņi medī paši sevi un atgriež barību savam pārim. Pēc sajūga uzlikšanas tēviņi turpina barot mātītes, bet citādi turas prom no ligzdas. Mātītes inkubē olšūnas, atstājot vienu reizi dienā, lai iznīcinātu atkritumus. Pēc izšķilšanās tēviņi nes barību mātītēm un mazuļiem. Mātītes saplēš ēdienu mazākos gabaliņos, kurus mazuļi var norīt, līdz tie kļūst pietiekami lieli, lai ēst laupījumu veselu. Broodings notiek tik ilgi, kamēr ligzdā vēl ir mazuļi. Pēdējie mazuļi parasti izceļas apmēram pēc 4 nedēļām no inkubācijas sākuma. Kad mazuļi ir izlidojuši, viņi apmēram nedēļu uzturas netālu no ligzdas vietas, un abi vecāki viņiem naktī atnes ēdienu, dodoties uz mazuļu ubagojošajiem aicinājumiem. Nedēļas beigās mazuļi sāk attālināties, bet vecāki vēl kādu laiku tos baro. Viņi beidzot kļūst patstāvīgi apmēram sešas līdz septiņas nedēļas pēc izšķilšanās.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)


zebras astes ķirzaku kopšana

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Garākais zināmais boreālās pūces dzīves ilgums ir 16 gadi, no vairākiem pētījumos iesaistītiem indivīdiem. Somijā tika veikts pētījums, lai noteiktu izdzīvošanas līmeniA. funereus. Izdzīvoja tikai 50% pirmā gada vīriešu, bet 67% pieaugušo vīriešu izdzīvoja katru gadu. Citos pētījumos pieaugušo izdzīvošana bija attiecīgi 72% un 62%. Vēl viens pētījums noteica, ka 78% no jauniem vīriešiem nomira pirms dzimumgatavības sasniegšanas.(Hayward un Hayward, 1992; Owling.com, 2001)



Uzvedība

Aegolius funereusindivīdi ir vientuļi un aktīvi gandrīz tikai naktī, kā arī periodiski rītausmā un krēslā. Viņi ar māsu mijiedarbojas tikai vairošanās sezonā. Tie tiek uzskatīti par migrējošiem, jo ​​dažas populācijas sezonāli veic nelielas kustības, bet galvenokārt ir mazkustīgas. Viņi ir atkarīgi no kokiem un mežainiem biotopiem visos dzīves posmos; viņi gozējas, ligzdo un izmanto koku laktas kā skatu vietu, no kuras medīt. Tēviņi ir teritoriāli, bet parasti tikai vairošanās periodā un tikai ligzdas tuvākajā apkārtnē. Šīs sugas pārstāvji izvairās viens no otra, kad nav vairošanās periodā, un diapazoni, kas nepārklājas, atrodas pāris simtu metru attālumā viens no otra.

Boreālā pūce lido visbiežāk, strauji sitot spārnus, taču tā spēj arī slīdēt. Tas ir novērots pat dažu sekunžu laikā.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; “Tengmalm Owl”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • slīd
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    1 līdz 5 km ^ 2

Mājas diapazons

Zīdīšanas periodā cilvēks var nobraukt vairākus kilometrus. Attālums starp piestātnēm var būt pat 7000 metri, lai gan tipiskāks ir no 1000 līdz 1500 metriem.(Hayward un Hayward, 1992; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Komunikācija un uztvere

Boreālie pūces ir vientuļi dzīvnieki un bieži vien nesazinās ar citām boreālajām pūcēm, izņemot vairošanās periodā. Lai piesaistītu biedru, vīrietis dziedās un arī lidos garām sievietēm. Pēc aiziešanas no ligzdas, izsalkuši, jaunieši izsauks savus vecākus ar ubagojošu zvanu. Citi zvani ietver brīdinājuma zvanu, ko izmanto abi dzimumi, kā arī zvanu, ko tēviņš izmanto, lai paziņotu mātītei, ka viņš ligzdā ienesis pārtiku. Boreālie pūces arī piestiprinās rēķinu kopā kā brīdinājumu, kad jutīsies apdraudēti.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

Boreālās pūces savu vidi uztver vizuāli, akustiski un ķīmiski. Viņiem ir ļoti laba redze, īpaši tumsā, un viņi var atklāt laupījumu pēc laupījuma radītām skaņām. Boreālajām pūcēm, tāpat kā lielākajai daļai pūču, ir asimetriska ārējās auss struktūra, kas viņiem ļauj precīzi atrast laupījumu, izmantojot tikai laupījuma radītās skaņas. Viņi var medīt laupījumu, kas pilnībā paslēpts zem sniega segas.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Boreālās pūces ir gaļēdāji. Viņi galvenokārt barojas ar maziem zīdītājiem, piemēram, pūkām, pelēm, burundukiem un vāverēm. Ziemeļamerikā ir novērots, ka tie medī sarkanās muguras pelēkas ( Myodes gapperi ), viršu pļavas ( Phenacomys intermedius ), lecošās peles ( Zapus ), ziemeļu kabatas goferi ( Thomomys talpoīdi un ziemeļu lidojošās vāveres ( Glaucomys sabrinus ). Boreālās pūces ir medījušas arī kukaiņus un mazus putnus, piemēram, tumšo acu juncos ( Junco hyemalis ), Amerikāņu robins ( Turdus migratorius ), un parastie redpolls ( Bunting flaramea ). Mātītes var dot priekšroku lielākiem zīdītāju upuriem, un tēviņi var specializēties mazāku zīdītāju un putnu medībās. Ziemas un vairošanās sezonā boreālās pūces pārtiku glabā klinšu spraugās vai koku zaros.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

Medību laikā boreālās pūces sēž uz asari un gaida, kad laupījums skūpst redzeslokā. Viņi parasti izvēlas asari, kas ir tukšs zemāk, bet nodrošina labu segumu virs galvas, tāpēc plēsējiem ir grūtāk tos pamanīt. Kad viņi ir pamanījuši laupījumu, viņi lēnām nolaižas, satver laupījumu ar nagiem, nostiprinoties pret zemi, lai iegūtu sviru. Viņi nogalina laupījumu ar ātru kodumu galvā vai kaklā. Boreālās pūces parasti ēd asari upurī.(“Tengmalmas pūce”, 1980; Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • kukaiņi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Pieaugušu un mazuļu boreālo pūču galvenie plēsēji ir citi pūces un vanagi. Tajos ietilpst:pārklāj ar vanagu(Kūpera vanagi),A. pagāni(ziemeļu zoskas),Buteo virginianus(lielās ragainās pūces), Strix uralensis (Urālu pūces), un Strix aluco (dzeltenbrūnās pūces). Visi šie plēsēji medī boreālās pūces no gaisa. Kad tuvumā sajutīs plēsēju, boreālās pūces saruks slēpšanas stāvoklī, paliekot nekustīgas un pēc iespējas mazākas, lai novērstu to redzēšanu.

Martens ( Otrdiena ) ir ligzdā esošo olu, pūču un pieaugušu sieviešu galvenie plēsēji. Sarkanās vāveres ( Tamiasciurus hudsonicus ) ir arī iespējamie olšūnu plēsēji.(Heivards un Heivards, 1992)


ko ēd vērši

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Tiek uzskatīts, ka boreālās pūces ir viens no vissvarīgākajiem putnu plēsējiem maziem zīdītājiem, piemēram, pelēkajiem pelēm un pelēm, visā to areālā. Vairāk nekā 90% no viņu uztura nāk no šī avota. Viņi, kā jau minēts iepriekš, ir arī vairāku citu sugu upuris.(Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Aegolius funereusir ļoti maza ietekme uz cilvēkiem, izņemot mazu zīdītāju plēsēju lomu, ko cilvēki varētu uzskatīt par kaitēkļiem.

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināma šīs zāles nelabvēlīgā ietekmeA. funereusuz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Aegolius funereusnav apdraudēta. Cilvēki tos mazā izmēra dēļ reti medī. Turklāt cilvēki nenogalina savu laupījumu, tāpēc tam ir diezgan stabils pārtikas avots. Vienīgā reālā cilvēku ietekme uz sugu ir dzīvotņu iznīcināšana, ievācot kokus zāģmateriāliem. Ligzdu kastes dažreiz tiek novietotas uz kokiem, lai nodrošinātu ligzdošanas vietas. Tā kā boreālās pūces tiek uzskatītas par migrējošām, tās aizsargā ASV Migrējošo putnu likums.(Hayward un Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Deivs Konopka (autors), Kalamazoo koledža, Ann Fraser (redaktore, instruktore), Kalamazoo koledža.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Cryptoprocta ferox (fossa) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Tapiridae (tapīriem)

Lasiet par Spea bombifrons (līdzenumi bez pēdām) vietnē Animal Agents

Lasiet par Solenodon paradoxus (Hispaniolan solenodon) vietnē Animal Agents

Lasiet par Anaxyrus cognatus (Great Plains Toad) vietnē Animal Agents

Lasiet par Afrosoricida (tenreci un zelta moli) vietnē Animal Agents