Aegypius monachuscinereous grifs

Autore Katarīna Barbeiro

Ģeogrāfiskais diapazons

Cinereous grifi (aegypius mūks) vairojas lielā daļā Eiropas, Tuvajos Austrumos un Āzijā, ieskaitot Spāniju, Bulgāriju, Grieķiju, Turciju, Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju, Ukrainu, Krieviju, Uzbekistānu, Kazahstānu, Tadžikistānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Irānu, Afganistānu, Indijas ziemeļus, ziemeļus Pakistāna, Mongolija un kontinentālā Ķīna. Viņi ziemo arī Tuvo Austrumu, Āzijas un Āfrikas apgabalos, tostarp Sudānā, Saūda Arābijā, Irānā, Pakistānā, Indijas ziemeļrietumos, Nepālā, Butānā, Mjanmā, Laosas Tautas Demokrātiskajā Republikā, Ziemeļkorejā un Dienvidkorejā.(Amerikas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija, 1998 'Ēģiptes mūks, 2012; Vasilakis et al., 2008)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Cinereous grifi pārošanai dod priekšroku paugurainiem kalnainiem biotopiem, taču tos var atrast arī biezos mežos, atklātā reljefā un daļēji tuksnešos. Šo daudzpusīgo putnu var redzēt augstumā, kas svārstās no 10 m līdz 2000 m. Biotopu daudzpusība ir būtiska sugai, kurai pārtikas dēļ jāiet tik lielos attālumos. Cinereous grifi vairošanās periodā dod priekšroku cept pie ligzdas, lai apsargātu un aizsargātu savu ligzdas vietu. Par to, kā putni izvēlas rožu koku, joprojām tiek apspriests, lai gan cinereous grifi mēdz cept vecākos kokos.('Cinereous grifs', 2005; 'Cinereous Vulture, Ēģiptes mūks, 2012; Heredia, 1996; Vasilakis et al., 2008)




kur dzīvo barakudas

  • Biotopu reģioni
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Diapazona augstums
    10 līdz 2000 m
    32,81 līdz 6561,68 pēdas

Izskata apraksts

Kinozāles ir vieni no lielākajiem lidojošajiem putniem pasaulē, un starp plēsīgajiem putniem tie ir otrajā vietā Andu kondori , kas parasti tiek uzskatīti tikai par nedaudz lielākiem. Tomēr jaunākie dati liecina, ka cinereous grifs faktiski var būt lielāks nekā Andu kondori. Tomēr šim novērojumam vēl nav plaša atbalsta. Cinereous grifu mātītes parasti ir smagākas un nedaudz lielākas nekā tēviņi. Viņiem abiem ir plaša galva un ķermeņi, kas pārklāti ar melnām un / vai brūnām spalvām. Viņu knābis ir melns un acis ir brūnas. Spalvas uz galvas ir mazākas nekā pārējā ķermeņa daļā. Viņu kājas pieaugušajiem ir pelēcīgi zilas vai bālgani dzeltenas, bet pusaudža gados kājas un knābji ir sārtas. Šo lielisko putnu svars var sasniegt 14 kg un vidēji 8,17 kg. Garums no knābja līdz astes spalvu galam ir no 110 līdz 120 cm, un spārnu platums ir no 2,44 līdz 2,91 m. Proporcijas ir grūti iedomāties, bet tās perspektīvā; šie putni varēja viegli aptīt spārnus ap jebkuru cilvēku, kaut arī viņi nespētu cilvēku pacelt.('Cinereous Vulture', 2005; 'Cinereous Vulture, Aegypius monachus', 2012; Amerikas Zooloģiskā dārza un akvārija asociācija, 1998)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    6,82 līdz 14,0 kg
    15,02 līdz 30,84 mārciņas
  • Vidējā masa
    8,17 kg
    18,00 mārciņas
  • Diapazona garums
    110 līdz 120 cm
    43,31 līdz 47,24 collas
  • Diapazons spārnu
    2,44 līdz 2,91 m
    8,01 līdz 9,55 pēdas

Pavairošana

Lai arī par šo putnu pārošanās sistēmu nav daudz zināms, ir zināms, ka tie ir monogāmi. Kad šie putni atrod sev palīgu, viņi paliek kopā visu savu dzīvi. Nav zināms, kā šie plēsēji sākotnēji izvēlas dzīvesbiedru.('Cinereous Vulture, Ēģiptes mūks, 2012; Moreno-opo et al., 2010; Poulakakis et al., 2008)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Cinereous grifi pārojas reizi gadā, no oktobra līdz novembrim. Inkubācija notiek no janvāra līdz aprīlim, un cāļu audzēšana turpinās līdz augustam. Parasti katru sezonu tiek apaugļota tikai viena olšūna. Lai arī ārkārtīgi reti, ir novērotas divas olšūnas. Abi vecāki inkubē olu 50 līdz 55 dienas, līdz ola izšķiļas. Jauniešus abi vecāki baro apmēram 160 dienas; tomēr pat pēc mazuļu aizlidošanas viņi vairākus mēnešus atgriezīsies ligzdā pēc pārtikas. Gan vīrieši, gan sievietes ir dzimumnobriedušas 4 līdz 5 gadu vecumā.('Cinereous grifs', 2005; 'Cinereous Vulture, Egypt monk', 2012; 'Egypt monk, 2008; Heredia, 1996; Jais, 2009; Skartsi et al., 2008; Vasilakis et al., 2008)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Cinereous grifi pārojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Šie putni vairojas no oktobra līdz novembrim.
  • Klāt olas sezonā
    0 līdz 2
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    50 līdz 55 dienas
  • Vidējais laiks inkubācijai
    53,3 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    95 līdz 120 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    180 līdz 215 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    4 līdz 5 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    4,4 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    4 līdz 5 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    4,4 gadi

Šiem milzīgajiem grifiem vispirms jāuzbūvē ligzda, kurā viņi var ievietot olu. Viņu zvērīgās ligzdas parasti ir platākas par 2,4 m (8 pēdas) un dziļākas par 2,1 m (7 pēdas), un tās gandrīz pilnībā sastāv no nūjām, priežu skujām, zariem un atkritumiem. Olu deponē februārī, un abi vecāki to inkubē līdz aprīlim. Putna mazulis sasniedz jaunības stadiju apmēram 100 dienu laikā. Šajā brīdī jauneklis pamet ligzdu, bet joprojām atgriezīsies ligzdā, lai iegūtu pārtiku no vecākiem un gulētu, tas parasti ilgst 2 līdz 3 mēnešus. Vecāku ieguldītās pūles pēcnācējiem ir milzīgas, taču tas nodrošina viņu sugu izdzīvošanu un turpināšanu.('Cinereous Vulture', 2005; 'Cinereous Vulture, Aegypius monachus', 2012; Jais, 2009)

  • Vecāku ieguldījums
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Šiem putniem ir ļoti ilgs putna dzīves ilgums. Parasti savvaļā viņi dzīvos vismaz 20 gadus veci; tomēr pastāvīgai izdzīvošanai tām nepieciešamas lielas platības un piemēroti pārtikas avoti. Garākais nebrīvē dzīvojošā plēsīgā grifa mūža ilgums bija 40 gadi.(Moreno-opo et al., 2010; Poulakakis et al., 2008)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    28 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    40 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    20 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    35 gadi

Uzvedība

Šie putni nemigrē tāpat kā citi putni. Viņi lido lielos attālumos, lai iegūtu pārtiku; tomēr viņi vienmēr atgriežas savā ligzdā gulēt. Viņi šajā ligzdā uzturas visu gadu. Šī suga labprāt vairojas ligzdas tuvumā vairošanās periodā, lai sargātu un aizsargātu ligzdas vietu. Šie putni roost un planēt kopā. Liemenī šīs grifas ir dominējošās sugas, taču ir zināms, ka tās panes citas grifu sugas un visas citas sugas, kas vēlas ēst. Šie grifi izdzīvošanai veido kolonijas, kas viņu sugām atvieglo sagremošanu.(Yamac, 2007; 'Cinereous Vulture', 2005; Moreno-opo et al., 2010; Yamac, 2007)



  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • vientuļnieks

Mājas diapazons

Ir novērots, ka viņi lido līdz 75 km, lai atrastu pārtiku. Kad viņi ir beiguši ēst, viņi lido atpakaļ uz savu ligzdu. Viņu mājas diapazons ir visur, kur viņi var lidot, lai iegūtu pārtiku; tomēr neatkarīgi no tā, cik tālu viņi lido, viņi vienmēr atgriežas savā ligzdā.('Ēģiptes mūks, 2012; Poulakakis et al., 2008)

Komunikācija un uztvere

Cinereous grifi, tāpat kā daudzas citas grifu sugas, ir ļoti klusi. Vultures reti dzird, bet barojot pie liemeņiem, viņi var sacelt krokšķus, rūcienus un svilpes, un vairošanās periodā viņiem ir raksturīga dīvaina mewing, skaļa squalling vai rūkšana. Visnoderīgākais cinereous grifu jēga ir viņu redze, ko izmanto pārtikas meklēšanai.(Ogada et al., 2012; Yamac, 2007)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Dabiskajā vidē šie plēsēji pārtiek no liemeņiem. Viņu galvenie pārtikas avoti ir beigti truši, aitas un nagaiņi. Viņi barojas arī ar staltbriežu, mežacūku, cūku un liellopu liemeņiem. Viņi reti ēd dzīvus dzīvniekus, taču čūskas un kukaiņus šie grifi ir nogalinājuši un apēduši. Viņu spēcīgie knābji ir attīstījušies, lai ļautu šiem plēsējiem pat visgrūtāko miesu, muskuļus un cīpslas saplēst ēdamos gabalos.(Amerikas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija, 1998; Moreno-opo et al., 2010; Poulakakis et al., 2008; Vasilakis et al., 2008)



  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • maitēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • Carrion
  • kukaiņi

Plēsība

Cinereous grifus nemedī citi dzīvnieki, izņemot cilvēkus. Viņiem nav dabisku plēsēju.('Cinereous', 2000; 'Ēģiptes mūks, 2012; Poulakakis et al., 2008; Vasilakis et al., 2008)

Ekosistēmas loma

Cinereous grifu klātbūtne ir būtiska citām sugām. Tā kā viņu galvenais pārtikas avots nāk no liemeņiem, viņi parasti ēd miesu pirms citiem mazākiem atkritumu savācējiem. Viņu populācijas samazināšanās ir ļāvusi citiem dzīvniekiem mieloties ar liemeņiem, kurus parasti ēd plēsīgie plēsēji. Šie sabrukušie liemeņi satur baktērijas un citus parazītus, kurus var pārnest uz mazākiem oportūnistiskiem iznīcinātājiem, potenciāli palielinot slimību sastopamību ekosistēmā. Cinereous grifi savukārt ir pielāgoti šo kaitīgo organismu sagremošanai, nekaitējot sev. Lai arī to iedzīvotāju skaita samazināšanās ietekme vēl nav redzama, to pilnīgai izzušanai varētu būt katastrofāli rezultāti.(Ogada et al., 2012; Vasilakis et al., 2008)


hermīns tundrā

  • Ekosistēmas ietekme
  • bioloģiskā noārdīšanās

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Cilvēki tieši negūst labumu no cinereous grifiem; tomēr šie putni ir izšķiroši ekosistēmas pārstāvji. Daudzi no viņu dzīvotnēm ir iecienīti tūrisma objekti, kur šie putni nodrošina bezmaksas tīrīšanas pakalpojumus. Tas nodrošina ne tikai sanitāro vidi, bet arī samazina iespēju, ka citi dzīvnieki var inficēties, ko tie varētu pārnest uz cilvēku populācijām.(Ogada et al., 2012; Vasilakis et al., 2008)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Tika iztērēti miljardi dolāru, lai saglabātu šīs sugas izmiršanu daudzos apgabalos, taču pasaules iedzīvotāju skaits joprojām samazinās.(Amerikas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija, 1998; Moreno-opo et al., 2010)

Saglabāšanas statuss

Saskaņā ar Dabas aizsardzības sarkanā saraksta (IUCN 2000) kritērijiem šī suga visā pasaulē ir klasificēta kā “gandrīz apdraudēta”, un Eiropā tā ir reta. Tas ir iekļauts Eiropas Savienības Putnu direktīvas I pielikumā un Bernes, Bonnas un CITES konvenciju II pielikumā. Vislielākā cūcīgo grifu problēma ir cilvēki. Cilvēki ir izraisījuši populācijas samazināšanos nejaušas saindēšanās rezultātā, kas var notikt, kad grifi patērē saindētus liemeņus, ko izmanto ēsmai un samazina vilku, lapsu un šakāļu populāciju. Šie putni var tikt nogalināti arī malumedniecības dēļ. Šo putnu nošaušana daudzās vietās ir nelikumīga, taču tā joprojām notiek. Cilvēki ietekmē arī grifu populācijas, likvidējot to dzīvotnes ar mežizstrādi. Daudzviet, kur ir paveicies, ka ir plosīgi plēsēji, ir izveidoti cilvēka veidoti biotopi un barošanās vietas, lai palielinātu to populāciju. Šos mākslīgos biotopus galvenokārt veido ozolkoka un dižskābarža meži, un apkārtnē ir iekļauti daudzi citi koki. Turklāt, lai palielinātu aizsardzību, tiek būvētas un izvietotas to dzīvotnēs mājokļi un aizsargkonstrukcijas.('Cinereous Vulture, 2005, Amerikas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija, 1998' Ēģiptes mūks ', 2008;' Ēģiptes mūks, 2012; Moreno-opo et al., 2010; Poulakakis et al., 2008; Skartsi; et al. , 2008; Vasilakis et al., 2008)

Sākot ar 2013. gadu, cinereous grifu populācija pasaulē bija aptuveni 7200 līdz 10 000 pāru. Viņu Spānijas populācijā ir aptuveni 1845 pāri, kas ir gandrīz 95% no Eiropas iedzīvotājiem. Grieķija ir viņu vienīgais atlikušais vairošanās laukums Balkānu valstīs, kur sirsnīgie plēsēji tagad tiek uzskatīti par apdraudētiem. Grieķija ir iztērējusi milzīgas naudas summas, lai nodrošinātu ērglīšu populācijas saglabāšanos, būvējot dzīvotnes un barošanas stacijas, lai palīdzētu populācijai pieaugt. Cinereous grifi Bulgārijā ir izmiruši kopš 1985. gada. Francija ir uzsākusi plašu projektu, lai atjaunotu šos putnus vienā no to sākotnējiem vairošanās apgabaliem. Azerbaidžānā viņu iedzīvotāju skaits pēdējos 10 gadus ir samazinājies. Armēnijā cinereous grifu populācijas samazinās, un tās tiek uzskatītas par ļoti retām un sastopamas tikai tālākajos dienvidos gar Irānas un Azerbaidžānas robežu. Nesenā darbība Gruzijā ir saglabājusi sirsnīgus grifus no pazušanas; tomēr viņu iedzīvotāju skaits joprojām samazinās. Itālijā notiek šīs sugas reintrodukcijas programma. Cinereous grieži ir apdraudēti Portugālē, un šajā vietā drīz tiks izmiruši, jo trūkst vairošanās biotopu. Viņi drīz izzudīs arī Krievijā, kur to populācijas samazinās biotopu iznīcināšanas, cilvēku traucējumu un saindēšanās dēļ. Cīņveidīgie grifi Turcijā ir apdraudēti, taču kopš 1991. gada tos aizsargā likumi, tāpēc šo putnu nogalināšana ir nelikumīga. 1995. gadā Turcijā tika atklāti trīs jauni vairošanās apgabali, tomēr to populācija pēdējos gados samazinās. Ukrainā cinereous grifus uzskata par apdraudētiem, un tie drīz izzudīs pārtikas trūkuma, šaušanas, saindēšanās, traucējumu un vairošanās vietu trūkuma dēļ.('Cinereous Vulture', 2005; Amerikas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija, 1998; Moreno-opo et al., 2010; Poulakakis et al., 2008; Skartsi et al., 2008; Vasilakis et al., 2008)

Atbalstītāji

Katharine Barbeiro (autore), Sierra koledža, Jennifer Skillen (redaktore), Sierra koledža, Leila Siciliano Martina (redaktore), Dzīvnieku aģentu personāls.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Pomacentridae (Damselfishes) vietnē Animal Agents

Lasiet par Eschrichtiidae (pelēks valis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Uria lomvia (biezu rēķinu murru) vietnē Animal Agents

Lasiet par Stegostoma fasciatum (leoparda haizivs) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Eulemur fulvus (brūno lemuru)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Heloderma suspectum (Gila Monster)