Aepyceros pārmērīgi reaģē

Autori Barbara Lundrigana un Karena Sprūla

Ģeogrāfiskais diapazons

Impala atrodas no Dienvidāfrikas ziemeļaustrumiem līdz Angolai, Zairas dienvidiem, Ruandai, Ugandai un Kenijai.(Vilsons un Rīders, red., 1993)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Impala atrodas mežos, kur ir maz pamežu un zema vai vidēja augstuma zālāju. Vēlams arī tuvs ūdens avots, tomēr tas nav vajadzīgs, ja ir daudz zāles.(Estes, 1991)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Impala ir seksuāli dimorfiska. Šajā sugā tikai tēviņiem ir S formas ragi, kas ir 45 līdz 91,7 cm gari. Šie ragi ir stipri rievoti, plāni, un padomi atrodas tālu viens no otra. Abi dzimumi ir līdzīgi iekrāsoti ar sarkanbrūniem matiem, kas nobāl sānos. Vēdera apakšdaļa, zods, lūpas, iekšējās ausis, līnija pār aci un asti ir baltas. Uz astes, priekšdzirdes, abām augšstilbām un ausu galiem ir melnas svītras. Šīs melnās svītras varētu palīdzēt atpazīt indivīdus.Aepyceros melampusarī aizmugurējās pēdās zem melnu matu plankumiem ir smaržu dziedzeri, kā arī tauku dziedzeri uz pieres.(Estes, 1991; Jarman, 1979)




sprāgstoša bruņurupuča vidējais dzīves ilgums

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    45 līdz 60 kg
    99,12 līdz 132,16 mārciņas

Pavairošana

Vīrieši pārbauda sieviešu urīnu, lai noteiktu estrus. Pēc tam tēviņš rēc, šņāc vai sastiepjas, lai sevi reklamētu. Pēc mātītes vajāšanas vīrietis pirms kopulācijas var parādīt tādu uzvedību kā pamāja ar galvu un mēli.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Sievietes impalas ir reproduktīvi nobriedušas un ieņem 1,5 gadus vecas. Vīrieši spēj vairoties 1 gada vecumā, bet bieži vien teritorijas neizveido līdz 4. vecumam. Lielākā vairošanās notiek martā līdz maijā. Grūtniecība ir 194-200 dienas.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Impalas šķirne reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Lielākā vairošanās notiek martā līdz maijā.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 1
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    6,47 līdz 6,67 mēneši
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    4 līdz 7 mēnešus
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    4,5 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1,5 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    456 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    1 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    395 dienas
    AnAge

Sieviešu impalas pirms atnešanās izolējas. Atnešanās parasti notiek pusdienlaikā. Parasti teļš ir tikai viens. Māte un teļš atkal pievienosies ganāmpulkam pēc 1-2 dienām. Impalas ievieto jauniešus silītēs, kas ir jauniešu grupas, kas spēlē, kopj un kustas kopā. Jaunā impala tiek atšķirta no 4,5 mēnešu vecuma.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Impala ir diennakts un nakšņo rušoties un guļot. Sociālās aktivitātes un ganāmpulka kustības maksimālais laiks ir neilgi pēc rītausmas un pirms krēslas.

Impala ir dažādas sociālās struktūras atkarībā no sezonas. Ganāmpulka vidējais lielums ir no 15 līdz 100 īpatņiem atkarībā no pieejamās vietas. Mātītes dzīvo klanos 80-180 ha platībā. Slapjā sezonā diapazoni tiek stingri aizsargāti, bet sausajā sezonā klana indivīdi un pat dažādi klani daudz pārklājas. Imala dienvidu un austrumu daļā ir nelielas atšķirības. Dienvidu impala biežāk sajaucas sausajā sezonā, savukārt austrumu impala sausajā sezonā paliks teritoriālāka.



Impala mitrā sezonā veido atšķirīgas sociālās grupas. Ir atrodamas trīs galvenās organizācijas: teritoriālie vīrieši ar un bez vaislas mātītēm, vecpuišu ganāmpulki pieaugušiem un nepilngadīgiem vīriešiem, kā arī sieviešu un mazuļu vaislas ganāmpulki (ieskaitot jaunus vīriešus, kas jaunāki par 4 gadiem). Sausajā sezonā tēviņus var atrast kopā vai sajaukt ar sieviešu ganāmpulkiem.

Impala tēviņš maina savu teritoriju atbilstoši sezonai. Vaislas sezonā tēviņš uztur daudz mazāku teritoriju, kas ir ļoti aizstāvēta. Tēviņi nospiedīs sākotnējo teritoriju un vienmēr atgriezīsies tajā pašā teritorijā, lai paziņotu par dominanci.

Impala tēviņš izmanto dažādas metodes, lai aizsargātu savu teritoriju (ieskaitot sieviešu turēšanu). Tiek izmantota astes pacelšana, pieres marķēšana, pieres berzēšana, ganīšana, griešana, stāja taisnā stāvoklī, cīņa un rēkšana.(Estes, 1991; Jarman, 1979)



  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • terricolous
  • diennakts
  • kustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Impala ir atgremotāji. Augšējie priekšzobi un ilkņi nav, un vaigu zobi ir salocīti un asi izliekti. Impala ir starpposma padevēji. Kamēr impala pārsvarā ir ganītājs, impala pielāgosies jebkuram zāles daudzumam un pārlūkos. Impala sulīgi augšanas laikā pēc lietavas galvenokārt barojas ar zāli, un sausajā sezonā tā pāriet uz pārlūkošanu.(Estes, 1991; Jarman, 1979)


kastes vecākais kļūdas plēsējs

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti

Plēsība

Aepyceros melampusizmanto arī dažādas pretgrēku metodes. Visizplatītākais ir lidojums un plēsēja apsteigšana vai sajaukšana. Parasti impala lēcīs augšup vai 3 metrus gaisā. Viņi bieži lec uz augšu vai uz priekšu jebkurā virzienā, lai sajauktu plēsēju. Vēl viena unikāla lēciena īpašība ir tad, kad impala nolaižas uz priekšējām kājām un sper aizmugurējās kājas gaisā.(Estes, 1991; Jarman, 1979)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Saglabāšanas statuss

Aepyceros melampus petersiir uzskaitīts kā apdraudēts ASV EKA un IUCN. Spiediens, ko rada dzīvotņu zaudēšana un bojājumi, ir saistīts ar impala skaita samazināšanos.(Delany un Happold, 1979; Wilson and Reeder, eds, 1993)

Atbalstītāji

Barbara Lundrigana (autore), Mičiganas Valsts universitāte, Karena Sprūla (autore), Mičiganas Valsts universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Rhynchocyon cirnei (rūtainu ziloņu mētražu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Apteryx australis (brūns kivi) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Cacatua galerita (sēra cekulaino kakadu)

Lasiet par Prionace glauca (zilo haizivi) vietnē Animal Agents

Lasiet par Scyphozoa vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Nicrophorus americanus (amerikāņu apbedīšanas vabole)