Aepyprymnus rufescensrufous bettong

Autore Emīlija Pētersone

Ģeogrāfiskais diapazons

Aepyprymnus rufescensir visplašāk izplatītais Austrālijas reģiona potoroīds, sākot no Kvīnslendas ziemeļaustrumiem līdz Jaundienvidvelsas ziemeļaustrumiem. Koloniju var atrast arī uz robežas starp Jaundienvidvelsu un Viktoriju, un reizēm gar Austrālijas ziemeļu krastu (Nowak, 1997; Ride, 1970).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • austrālietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Aepyprymnus rufescensdzīvo galvenokārt atklātos, mērenos apstākļos no jūras līmeņa līdz plato virsotnēm. Viņi plaukst zālāju mežu zemēs, piekrastes eikaliptu mežos, mitrā sklerofilā un zemos sausos atklātos mežos ar zālaugu zemi (Strahan, 1995). VissA. rufescensizveidojiet koniskas formas ligzdas, kurām ir viena ieeja. Ligzdas var atrast kritušo koku ieplakās, zem krūmiem, zāles puduros vai retāk atklātā zemē.Aepyprymnus rufescensligzdu veidošanai izmantojiet tādus materiālus kā zāle, siens, salmi, sausas papardes un šķiedraina veģetācija. Viņi paņem šo materiālu ar priekšējām kājām un nodod to pa ķermeni līdz astei, kas ievieto materiālu ligzdā. Ligzda tiek izkārtota nomainot zāli, paceļot vecāku celtniecības materiālu ar degunu, lai radītu vietu.Aepyprymnus rufescensvienlaikus izmantojiet līdz piecām ligzdām, un ir ierosināts, ka ligzdu veidošana var notikt tikai ziemā. Katru mēnesi tiek pievienotas jaunas ligzdas, jo vecās ligzdas tiek pamestas, un pamestās ligzdas var atjaunot un izmantot kaimiņos esošās ligzdas.A. rufescens.



  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs

Izskata apraksts

Aepyprymnus rufescensir lielākais žurku ķenguru dzīvojošais secies. Pieaugušo vīriešu svars ir no 2,27 kg līdz 3,0 kg; pieaugušo sieviešu svars ir no 1,36 kg līdz 3,6 kg. Ķermeņa garums svārstās no



No 37,5 cm līdz 52,0 cm; astes garums no 35 līdz 40cm; kopējais garums no 72,5 cm līdz 90,0 cm; un augstums aptuveni 35,0 cm.

Nosaukums “rufescens” attiecas uz dzīvnieka sarkanbrūnu mēteļa krāsu. Šo pelage bieži raksturo kā grizzled, kas satur stingrus, sīki baltus matiņus. Ar matiem pārklāts purns un melnie mati ausu aizmugurē vēl vairāk atšķir šo sugu.Aepyprymnus rufescensir ļoti blāva bālgana gūžas josla, un tās apakšdaļa ir ievērojami gaišāka nekā muguras puse (Troughton, 1962). Šīs sugas izliektie priekšpēdiņi ir labi pielāgoti, lai saskrāpētu un izraktu šo palīdzību pārtikas savākšanā. Aizmugurējā daļaA. rufescenstrūkst pirmā pirksta, un trešais cipars ir proporcionāli garāks par pārējo (Strahan, 1995). Aste ir daļēji neaizsargāta, bieza un vienmērīgi apmatota.



GalvaskaussA. rufescensir īss un plašs, salīdzinot ar citiem potoroīdiem. Frontālais kauls artikulējas ar temporālā kaula skvosa reģionu, un leņķiskais process veido ievērojamu plauktu. Palatīna fenestrācija sugās ir atšķirīga, tomēr fenestrae ir ievērojami mazāka vai tās navA. rufescenssalīdzinot ar citiem potoroīdiem.Aepyprymnus rufescensir zobu formula 3/1, 1/0, 1/1, 4/4. Pirmie augšējie priekšzobi ir gari, asi un līdzīgi asmeņiem. Otrais un trešais augšējais priekšzobi ir mazāki un pārvietoti uz sāniem (Triggs, 1996). Raksturīgi Diprotodontia, pirmie apakšējie priekšzobi izvirzās uz priekšu no zobārstniecības. Diastēmas atrodas, bet ir samazinājušās, un augšžoklī parādās ilkņi. Premolārs ir plagialaukoīds; molāri izplūst aptuveni vienlaicīgi un ir bunodonti (Ganslosser, 1990; Triggs, 1996).

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    1,36 līdz 3,6 kg
    3,00 līdz 7,93 mārciņas
  • Vidējā masa
    0,00248 kg
    0,01 mārciņa
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    5.978 W
    AnAge

Pavairošana

Aepyprymnus rufescensir poliestrisks, un aptuveni ik pēc 34 dienām notiek estrus cikls. Vaislas var notikt jebkurā gada laikā, taču nav pietiekami daudz datu gan par nebrīvē turētām, gan savvaļas sugām, lai norādītu konkrētu vairošanās sezonu. Sievietes dzimumbriedumu sasniedz 11. mēnesī, tēviņi - no 12. līdz 13. mēnesim. Tēviņi katru nakti savā teritorijā apmeklē sieviešu ligzdas, lai noteiktu, vai sieviete ir seksuāli uzņēmīga. Kad sieviete tuvojas ovulācijai, tēviņš gaida vai nu pie mātītes, vai pie ligzdas, līdz viņa ir seksuāli uzņēmīga. Izmeklēšanas laikā abi dzimumi var izlaist zemu rūcienu, kas parasti ietver tēviņa sašūšanu. Uztveroša sieviete ļauj tēviņam saost viņas kloakālās un maisiņa zonas, un galu galā ļauj kopulēties (Ganslosser, 1990).


austrumu dimanta grabulīšu čūsku plēsēji

Tēviņi mēģinās uzstādīt mātīti neatkarīgi no brīdinājuma signāliem, ko izstāda nepieņemamas sievietes. Šīs mātītes mēģina aizbraukt pretimties ar vīriešiem, izdvesot skaļas rūcošas skaņas, sitot pret tēviņu ar priekšdelmiem, nometoties uz sāniem un spārdot tēviņu ar spēcīgām pakaļējām ekstremitātēm (Ganslosser, 1990). Reaģējot uz šo uzbrukumu,A. rufescensvīrieši bieži nospiež vienu izstieptu pakāji pie mātītes un kulj astes.



Kad veiksmīga kopulācija ir sasniegta, embrija grūtniecības laiks ir 22-24 dienas. Pēc šī laika embrijs piedzimst un piestiprinās pie viena no četriem mātes pupiem, kas atrasti viņas somiņā. Jaundzimušais jaunais bērns piedzimstot sver aptuveni 1 g. Vienas dzemdību dienas laikā mātīte atkal pārojas, lai iegūtu mierīgu blastocītu. Jaundzimušais maisiņā paliks aptuveni 114 dienas (7-8 nedēļas), pirms tas tiks atšķirts.Aepyprymnus rufescensneatstājiet maisiņu neatgriezeniski līdz 16. nedēļai. Nepilngadīgais dzīvnieks turpmākās septiņas nedēļas uzturas kopā ar māti, kamēr tas iemācās baroties, tiek kopts un dalās māmiņu ligzdā.Aepyprymnus rufescensparasti piedzimst viens jaunietis, tomēr dvīņi nav nekas neparasts.


īssauss suns

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    23 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    333 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    380 dienas
    AnAge

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Aepyprymnus rufescensir stingri nakts dzīvnieks, kurš dienā guļ savā ligzdā un naktī meklē ēdienu. Tiek uzskatīts, ka šie dzīvnieki ir ļoti ritualizēti

uzvedība, sazinoties, tomēr tiek uzskatīts, ka tā ir diezgan vientuļa suga (Ganslosser, 1990). Aepyprymnus neveido ilgtermiņa saites savā starpā, bet viens tēviņš un divas sievietes pārklāšanās diapazonā var pavadīt laiku kā trio. Šī rīcība saskan ar nesenajiem atklājumiem, kaA. rufescensveido vaļīgas poligīniskas asociācijas (Strahan, 1995).



Aepyprymnus rufescensdzīvo ligzdā viens pats; tomēr vīriešu teritorijās bieži var būt vairāku sieviešu ligzdas. Vīriešu teritorija ir robežās no 75 līdz 110 hektāriem, bet sieviešu teritorija - no 45 līdz 60 hektāriem (Strahan, 1995). Tēviņi ir neiecietīgi un agresīvi viens pret otru, it īpaši nebrīvē vai sieviešu klātbūtnē. Tēviņi dažreiz aizstāv mātīti, kurai viņi pieskata.

Aepyprymnus var pārvietoties lielā ātrumā nelielos attālumos, ierobežojoties tikai uz aizmugurējām kājām un izmantojot priekšējās kājas, lai palīdzētu pagriezties. Šo divkāju apiņu galvenokārt novēro, kad dzīvnieks pārvietojas starp barošanas vietām vai trauksmes laikā.Aepyprymnus rufescensbarojoties, var lēnām pārvietoties, noliekot priekšējās kājas uz zemes un vienlaikus virzot abas aizmugurējās kājas uz priekšu, vienlaikus nedaudz balansējot uz astes (Johnson, 1983). KadA. rufescensir satraukts, tas izdod zemu svilpes zvanu un iespiež aizmugurējās kājas kā trusis (Johnson, 1983). Mātītes izlaida maigu rūcienu, lai izsauktu maisiņus, kas ir pārāk tālu nomaldījušies. Tika novēroti nebrīvē turēti dzīvnieki, kas ievedušos priekšmetus 'iezīmē', berzējot tos ar anālo dziedzeru.

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Aepyprymnus rufescensparādās drīz pēc saulrieta, lai sāktu pārtikas meklējumus. Aepyprymnus ēd dažādas zāles, zālaugu augus un izmanto labi pielāgotos priekšgriezumus, lai rakt saknes, bumbuļus un pazemes sēnes. Šie dzīvnieki var ēst veselus augus, ieskaitot sēklas, ziedus un lapas, tomēr tie nav stingri zālēdāji (Strahan, 1995). Aepyprymnus laiku pa laikam košļā bojāgājušo dzīvnieku kaulus un izrok no zemes kāpurus, lai tos ēst. Nebrīvē viņi pieņems dažādus ēdienus.Aepyprymnus rufescensno šīs diētas var iegūt pietiekami daudz ūdens, lai pilnībā atteiktos no dzeršanas, izņemot sausuma periodus, kad tā izrakta bedre upīšu gultnēs, lai mēģinātu sasniegt ūdens līmeni dzērienam (Nowak, 1997).

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Paņemot tos pietiekami jaunā vecumā, šos dzīvniekus var pieradināt kā mājdzīvniekus.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Aepyprymnus rufescensvar kļūt par kaitinošu kaitēkli augkopjiem. Īpaši sausajā sezonā viņi ēd augu saknes, ieskaitot kartupeļus un citus bumbuļus.


amerikāņu zelta spuras zinātniskais nosaukums

Saglabāšanas statuss

Aepyprymnus rufescenspašlaik ir izplatīta (Straham, 1995), lai gan diapazons ir samazināts. IUCN Sarkanā saraksta kategorija ir norādīta kā zema riska kategorija (Biodiversity Group, 1996).

Citi komentāri

Vidējais mūža ilgumsA. rufescensir ilgāks par pieciem gadiem, un ir zināms, ka nebrīvē turētie dzīvnieki dzīvo astoņus gadus (Nowak, 1997).

Izplatīšanās pa zināmo diapazonu ir pārtraukta un var būt atkarīga no pārtikas un pajumtes pieejamības. Tiek uzskatīts, ka bijušais diapazonsA. rufescenspirms Eiropas okupācijas bija plašāks, stiepjoties vēl tālāk uz dienvidiem līdz Viktorijas ziemeļaustrumiem. Šo radību paliekas ir atrastas arī Viktorijas dienvidrietumos un Flindersas salā netālu no Tasmānijas (Nowak, 1997). Teorijas par šīs sugas izplatības samazināšanās cēloni ietver lapsu ieviešanu un turpmāku plēsēšanu, lauksaimniecības zemes attīrīšanu un liellopu ganīšanu, kā arī ilgtermiņa klimatiskās svārstības (Johnson, 1983; Nowak, 1997; Troughton, 1962).

Noņemt dabiskajā vidē naktī nebaidās no cilvēkiem.

Atbalstītāji

Emīlija Pētersone (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Fils Maierss (redaktors), Mičiganas Universitātes-Annas Ārboras Zooloģijas muzejs.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Chrysospalax trevelyani (milzu zelta molu) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Pongo abelii (Sumatran orangutan)

Lasiet par Tamias quadrivittatus (Kolorādo burunduks) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Chelodina longicollis (parastais čūskas kakla bruņurupucis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Lepas anatifera (pīļu barne)

Lasiet par Equus zebra (kalnu zebra) vietnē Animal Agents