Aethia cristatellacrested auklet

Autore Mandi Šifleta

Ģeogrāfiskais diapazons

Cekulainie aukleti ir dzimteni Nearctic un Palearctic. Tās ir izplatītas nomaļās salās un piekrastes rajonos Beringa jūrā un Klusā okeāna ziemeļos (Jones 1993). Viņi apdzīvo piekrastes līnijas ārpus Amerikas kontinentiem, Chukotski pussalā Austrumsibīrijā, Kuriles salā un citās Ohotskas jūras salās. Dažreiz šo sugu var ziemot ziemeļu Japānas ziemeļu daļā (Jones 1993).(Hoyo et al., 1996; Jones, 1993; Knudtson and Byrd, 1982; Piatt, et al., 1990)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Cekulainu aukletu vēlamais biotops ir jūrā un gar attālām salām Beringa jūrā. Tie ir vieni no visplašākajiem planktivorous jūras putniem, kas sastopami Klusā okeāna ziemeļdaļā, un tie ligzdo vairošanās kolonijās kopā ar citām sugām auklets (Piatt et al. 1990). Ligzdošanai kritiskas ir klinšu plaisas gar talus nogāzēm, laukakmeņu laukiem vai lavas plūsmām. Viņi novieto savas vairošanās kolonijas gar šīm klinšainajām klintīm tā, lai tās būtu vērstas pret jūru. Cekulainie aukleti ir dziļi okeāna lopbarības meklētāji, kuri pārtiku bieži atrod tālu no ligzdošanas vietām. Ziemas sezonā viņi pulcējas tuvējos Aļaskas līča un Japānas ziemeļu bez ledus ūdeņos (Hoyo et al. 1996). Ir maz informācijas par pavasara / rudens migrāciju starp šo sugu un to ziemas areālu.(Hoyo et al., 1996; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)



  • Biotopu reģioni
  • polārs
  • zemes
  • sālsūdens vai jūras
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • Ūdens biomas
  • pelaģiskā
  • piekrastes

Izskata apraksts

Cekulainie aukleti ir salīdzinoši mazi putni. Vīrieši un sievietes pēc izskata ir līdzīgas. Pēc izskata tie atšķiras no citiem auklet sugas, ar kurām viņi ligzdo, jo visa ķermeņa apspalvojums ir tumšs. Viņu ķermeņa augšdaļa ir tumši pelēka, savukārt ķermeņa apakšdaļa parasti ir brūnganpelēka. Viņiem ir dekoratīvas, uz priekšu saritinātas sejas spalvas un cekulīši, kas atšķir tos no citiem izplatītākajiem putniem to diapazonā. Abiem dzimumiem ir dekoratīvas spalvas un sejas cekuliņi, un šo īpašību lielums atšķiras atkarībā no vecuma un masas. Putnu tēviņiem parasti ir garāki dekoratīvie cekulīši nekā sievietēm. Pieaugušie spalvas molt vienu reizi gadā, lai izaugtu jaunas. Viņu sejas rotājumi tiks izlieti visu martu un aprīli. Šie sejas rotājumi iztur lielu nodilumu visā vairošanās sezonā, tāpēc līdz rudenim tie šķiet diezgan nolietoti. Vienīgā atšķirība starp dzimumiem ir tā, ka tēviņu pakaušos un kaklos ir atrodamas garākas spalvas. Cekulainajiem aukletiem ir ļoti izteikta citrusaugļiem līdzīga smarža, kas viņiem ir svarīga gan sociālajā, gan seksuālajā uzvedībā (Jones et al. 2004).(Hoyo et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)



Cekulainajiem aukletiem ir izteikti balti varavīksnenes un balta spalvu josla katrā galvas pusē, kas stiepjas no acu aizmugures līdz ausu aizsegiem. Viņu kājas ir pelēkas, un tām ir kājas ar tīkliem ar akmeņogļu nagiem. Viņu rēķini ir spilgti sarkanīgi oranži ar dzeltenu galu. Vaislas sezonā šīs sugas rēķinu forma atšķiras starp dzimumiem, jo ​​mātītes rēķins ir mazāk izliekts nekā tēviņa rēķins, un tā izmērs ir nedaudz mazāks. Tiek uzskatīts, ka tēviņa rēķinā ievērojamais izliekums vairošanās periodos palīdz viņiem agonistiskajās tikšanās reizēs. Uz rēķiniem ir spilgtas krāsas “ragveida” plāksnes, ko sauc par deguna plāksni, subnasālo plāksni, taisnās zarnas plāksni un augšžokļa plāksni. Viņi zaudēs šīs plāksnes vairošanās sezonu beigās un pēc inkubācijas periodiem. Ziemas laikā to rēķini kļūst blāvi un nedaudz mazāki, jo zaudēti sejas rotājumi un sejas plāksnes. Tas apgrūtina dzimumu identificēšanu šajā gada laikā.(Hoyo et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Cekulainie aukleti inkubācijas laikā ir pārklāti ar dūnām. Dažiem inkubējamiem bērniem ir gaiši pelēkas vēdera daļas, bet citiem - melnas, bet gandrīz visu to apakšējās malās ir gaiši pelēki plankumi. Neilgi pēc piedzimšanas, apmēram pēc 5 dienām, viņi sāk mazuļu pirmsdzemdību periodu. Šis molts ilgst līdz apmēram mēneša vecumam. Nepilngadīgie pēc izskata ir līdzīgi pieaugušajiem, izņemot to, ka viņu cekuliņi vēl var nebūt redzami. Viņu ķermenis ir tumši pelēks vai melns, un baltā josla aiz acīm sāk veidoties un kļūst nedaudz redzama. Viņu īrisi šajā attīstības stadijā ir tumši pelēki, rēķini ir melni, un tie ir bez ragveida plāksnēm.(Hoyo et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    211 līdz 322 g
    7,44 līdz 11,35 oz
  • Vidējā masa
    260 g
    9,16 oz
  • Diapazona garums
    18 līdz 20 cm
    7,09 līdz 7,87 collas
  • Diapazons spārnu
    40 līdz 50 cm
    15,75 līdz 19,69 collas

Pavairošana

Cekulainie aukleti ir monogāmi, tiem ir augsta uzticības vieta un mata uzticība visā vairošanās laikā (Hoyo 1996). Viņi konkurē ar citiem par augstas kvalitātes partneriem un labākajām ligzdošanas vietām. Dominējošākajām cekulainajām aukletēm parasti ir lielāks garumu garums nekā citiem kolonijas aukletiem. Ja šie putni izvēlas pārošanās partneri, priekšroka tiek dota lielākam cekula garumam. Vairošanās sezonā pāra saites tiek veidotas pēc sarežģītas uzmācības uzvedības, ieskaitot stereotipiskus stājas parādījumus, kuru intensitāte palielinās, turpinoties uzmācībai starp pāri (Jones 1993). Daudzas pāra saites, kas veidojas, atkal pievienojas, lai vairotos nākamajos vairošanās periodos.(Hoyo et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

Pēc tam, kad ieradušies pirmie selekcionāri, selekcionāri un mazuļi ierodas 3 līdz 4 nedēļas vēlāk. Daži cekulainie aukleti vēlāk vairošanās sezonā piedalās ārpuspāru kopulācijās, lai novērtētu iespējamo nākotnes partneru reproduktīvos panākumus. Tēviņi ir novērojuši papildu pāra kopēšanas mēģinājumus viņu pieturvietās, agresīvi izjaucot pārus galma izveides procesā (Jones 1993). Viņi steidzas un mēģina traucēt mātītes, kuras gatavojas pāroties ar citiem tēviņiem. Putni, kas vēl nav pieauguši un kuri vēl nav vairojušies, par galveno prioritāti izvirzīs piemērotas ligzdas vietas atrašanu. Pieaugušie auklets, kas ir gatavi vairoties un veidot pāris saiti, parāda savu gatavību uzmundrināties, izmantojot savu okeānu kā pieturas zonu. Šī “pieturvieta” ir zona pie okeāna, kuru vīriešu kārtas putni izmanto, lai demonstrētu pircējus. Šis sniegums palīdz viņiem piesaistīt partneri, ar kuru viņi var izveidot pāra saikni un, cerams, vairoties tajā gadā. Daži indivīdi, kas nav selekcionāri, tuvojošās vairošanās sezonas beigās, kad cāļi inkubējas, vai arī cāļu audzēšanas stadijā, var iesaistīties izklaidēšanās pasākumos ar papildu pāra aukletēm. Pēc tam, kad pirms olšūnas izdēšanas veidojas cekulainu auklīšu pāris, tēviņš aktīvi sargās mātīti un sekos viņai apkārt.(Hoyo et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

Sieviete uzsāk uzmācību, kad viņa tuvojas tēvam, kurš trompetizē un demonstrē izstādi. Abi putni veic stereotipiskas stājas parādīšanas, kas vēl vairāk veicina viņu uzmācību (Jones 1993). Šo pārošanās rituālu laikā tēviņa skolēns saraujas un izskatās stiklains. Sieviete intensīvi skatās viņa acī un pēc tam ar savu rēķinu sāk pieskarties tēviņa sejas laukumiem. Kamēr vīrietis viņu nenoraida, viņa turpinās tiesāt vīrieti. Pieklājība starp šo pāri turpinās ar abpusēju balsu balsošanu, kā arī intensīvu rēķinu izrakstīšanu, sievietes izrakstītu vīriešu rēķinu un rēķinu aprakšanu pakauša un kakla spalvās (Jones 1993). Abi putni pieskarsies viens otram ar saviem rēķiniem un viens pret otru izstādīs “ruff-sniff”. Pieklājības kulminācija tiek sasniegta, kad abi sāk kaklu savīt un tad sākas kopulācija.(Hoyo et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)



Šīs sugas kopēšana notiek tikai jūrā. Kopēšana uz ūdens rada vairākus jautājumus, tostarp spermas zuduma iespēju pārnešanas laikā, ja mātītes kloaka nonāk saskarē ar okeāna ūdeni. Kopulācijas laikā tēviņš pievērsīs uzmanību “skrambām”, kurās piestiprināsies vairāki aukleti un mēģinās pievienoties / izjaukt pārošanos. Tēviņš aktīvi aizstāvēs savu pārošanās partneri, padzenot citus, izmantojot pret viņiem rēķina dūrienus.(Hoyo et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Cekulaino aukletu vairošanās sezona sākas ap maiju un ilgst līdz jūnija vidum. Sniega kušanas laikam ir liela nozīme, kad tieši tie sāk vairoties (Jones 1993). Viņi izdēj sajūga izmēru, kas ir viena ola vienā audzēšanas sezonā, un abi vecāki ir atbildīgi par cāļa aprūpi. Lielākā daļa pāru gadu no gada atgriezīsies vienā un tajā pašā ligzdošanas vietā, ja vien nenotiks šķiršanās. Inkubācija notiek sinhroni, aptuveni 80% olu izšķiļas 10 dienu laikā (Jones 1993). Cāļu audzēšana vidēji ilgst apmēram mēnesi, dažreiz ilgāk; un tie aug ar ātrumu no 11 līdz 13 gramiem dienā. Jaunieši neplūst, kamēr ķermeņa masa nav tuvu pieaugušajiem. Vairākas dienas pirms mazuļu atlidošanas mazuļi kādu laiku pamet ligzdas vietu, lai sāktu izstiept savus lidojuma muskuļus, kas tiek dēvēti par “helikopteru” uzvedību. Ir maz pētījumu par vecumu, kurā jaunieši sasniedz dzimumgatavību un var sākt vairoties. Daži pētījumi liecina, ka viņi sāk vairoties apmēram trīs gadus veci.(Frasers et al., 2004; Jones, 1993)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Cekulainie aukleti vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vaislas notiek no maija līdz jūnijam, un pavairošanas laiku ļoti ietekmē sniega kušanas laiks.
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    viens
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    1 līdz 2 mēneši
  • Vidējais laiks inkubācijai
    1 mēnesis
  • Diapazona lidojuma vecums
    No 1 līdz 3 mēnešiem
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    No 1 līdz 3 mēnešiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 4 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    3 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    3 līdz 4 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    3 gadi

Cāļi inkubācijas laikā ir iepriekšēji. Abi cekulainie auklet vecāki piedalās mazuļu kopšanā. Abi inkubē olu un kopā nakšņo savā ligzdā. Pagaidām nav zināms, vai vecāki inkubācijas laikā palīdz jauniešiem. Pirmo dienu mazuļus nepārtraukti audzē, un abi vecāki pēc izšķilšanās turpina mazuļu nedēļu. Vīrieši mazuļus audzē vairāk nekā sievietes. Pēc izšķilšanās vismaz viens no pieaugušajiem pirmās desmit naktis pavadīs kopā ar savu cāli, līdz varēs sevi termoregulēt. Pēc tam cāli vajadzības gadījumā var atstāt pats ligzdā.(Jones, 1993)



Pieaugušajiem jābaro pārtika sev un saviem cāļiem. Viņi nēsā ēdienu zem mēles maisiņā un baro cāļus vienu līdz četras reizes dienā. Mātītes uzņemas lielāku atbildību par cāļu barošanu nekā tēviņi. Pēc barības iegūšanas vecāki apmēram piecas līdz 10 minūtes uzturas pie cāļa ligzdā un regulāri baro to. Ligzdas tiek turētas tīras, un mazuļi ligzdā neizkārnās.(Jones, 1993)

Vecāki rūpējas par saviem mazuļiem no 1 līdz 3 mēnešiem atkarībā no viņu kolonijas atrašanās vietas. Cāļi sāk lidot, kad ir tuvu viņu pieaugušo masai. Dažas dienas pirms bēgšanas viņi sāk pamest ligzdu un izstiepj muskuļus lidojumam. Kad viņi ir gatavi, viņi iziet no kolonijas, lidojot no laukakmens, mēģinot lidot uz jūru, kur plēsonības risks ir ārkārtīgi augsts.(Jones, 1993)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Par cekulaino auklu mūžu savvaļā vai nebrīvē ir maz zināms. Paredzamais šīs sugas dzīves ilgums ir aptuveni 7,7 gadi. Aprēķinātā pieaugušo gada dzīvildze populācijās ir 86% uz datiem no pētījumiem Buldirā, Aļaskā. Šie pētnieki krāsoja dažus putnus Buldirā un pēc tam dokumentēja viņu dzīves ilgumu.(Hoyo et al., 1996; Jones, 1993)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    8 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    7,7 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    8 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    7,7 gadi

Uzvedība

Cekulainie aukleti visu gadu atrodas kolonijās vai grupās. Vaislas sezonā viņi ligzdo kolonijā uz sauszemes un pēc tam rudens un ziemas mēnešos pulcējas ūdeņos bez ledus. Kad sākas vairošanās sezona, pieaugušie sāk ierasties kolonijās no aprīļa beigām līdz jūnijam, un apakšpieaugušie ierodas apmēram trīs nedēļas vēlāk (Jones 1993).(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Cekulainie aukleti ir ļoti sabiedriski un skaļi putni. Ligzdojošās kolonijas ietver vairākas citas auklet sugas. Tie ir atrodami visu gadu ganāmpulkos gan jūrā, gan savās ligzdošanas kolonijās. Cekulainie aukleti ir ļoti agresīvi pret citiem Ej sugas, pie kurām tie ligzdo, it īpaši vismazāk auklets ( Anhingidae sīkie ) (Jones 1993). Tā kā viņi ir tik agresīvi, viņi var vajāt vismazākos un ūsainos aukletus ( Aethia pygmaea ) no vēlamajām ligzdu vietām un no jūrā izvietotajām vietām, kur notiek pārošanās. Puffins aizņem tos pašus biotopus kā cekulainie aukleti, bet cekulainie aukleti tos apzināti izvairās. Kolonijās notiek daudz antagonistisku mijiedarbību, kas norāda uz konkurenci starp putniem par ligzdu vietām un biedriem. Vīriešu auklets rēķins vairošanās laikā kļūst izliektāks un asāks, lai palīdzētu kā ierocis antagonistiskās tikšanās ar citiem. Cīņas starp vīriešiem ir saistītas ar pretinieka acu nokosšanu, pretinieka ķibeles, pakauša vai cekula sagrābšanu un cīņu ar saslēgtiem rēķiniem (Jones 1993). Vardarbīgāko cīņu uzvarētāji parasti ir aukleti ar garākajiem cekuliem. Agresija notiek arī pieturvietās, kur notiek kopulācija. Tēviņi aizstāv savus biedrus no citiem tēviņiem, kuri mēģina veikt pāru kopu. Sieviešu cekulainie aukleti nav tik agresīvi kā vīrieši.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)


daļēji palmu ķirbis

Crested auklets stāv taisni un ātri un viegli pārvietojas pa zemi. Viņi var kāpt pa stāviem akmeņiem, izmantojot asus nagus un tehniku, ko sauc par spārnu plandīšanos. Šīs sugas unikālā īpašība ir tā, ka tās no spalvām rada asu citrusaugļiem līdzīgu smaku, ko izmanto sociālajā saziņā un uzmācībās. Tie ir spēcīgi lidotāji ar gariem spārniem, kas specializējušies ātram, tiešam lidojumam. Viņi var sasniegt ātrumu līdz 30 līdz 40 metriem sekundē, kas rada skaļu skaņu, it īpaši, ja vairāki putni vienlaikus atstāj koloniju (Jones 1993). Cekulainie aukleti lido 10 līdz 100 putnu baros starp ligzdošanas vietām un jūras barības apgabaliem. Šie putni ir arī spēcīgi peldētāji. Viņu aplaupīšana var notikt uz sauszemes vai jūrā. Aplaupot, viņi izmanto knābjus, lai caur spalvām izplatītu sekrēcijas, kas smaržo pēc uropigiālā dziedzera. Pārmeklēšana ir arī veids, kā viņi var sevi hidroizolēt. Pirms pārošanās viņi izmanto sarežģītus peldēšanās rituālus inscenēšanas vietās.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • koloniāls
  • dominēšanas hierarhijas

Mājas diapazons

Nav informācijas par šīs sugas izplatību mājās.(Jones, 1993)

Komunikācija un uztvere

Crested auklets izmanto vizuālos, ķīmiskos, taustes un akustiskos saziņas veidus. Viņi ir ļoti skaļi vairošanās sezonā un ganāmpulkos jūrā. Gandrīz visa viņu saziņa notiek dienas laikā, kad šie putni ir visaktīvākie. Ir novērotas sešas dažādas balss komunikācijas formas starp pieaugušajiem cekulainajiem aukletiem. Tie ietver riešanu, taurēšanu, ķekšķēšanu, dunēšanu un vaimanāšanu. Miza ir vokalizācijas forma, ko izmanto abi dzimumi. Tas izklausās pēc maza suņa “ja” (Jones 1993). Šīs “mizas” bieži ir saistītas ar pārvietošanos, piemēram, kad cekulainie aukleti atstāj koloniju. Šis ir signāla veids, kas var darboties kā atrašanās vietas signāls vai kontakta zvans citiem putniem ganāmpulkā vai kolonijā. Krakšķēšana ir vokalizācija, ko veic aukletu pāri pircēšanās procesā. Sprakšķēšana izklausās pēc klaudzošu skaņu sērijas. Šis vokalizācijas veids kalpo svarīgai pāru sasaistīšanas funkcijai. Hooting notiek no plaisām un izklausās kā ritmiski mīksta mizai līdzīgu skaņu sērija (Jones 1993). Vaimanāšana ir mīkstākas saziņas forma, jo to veic vientuļie auklets, kas vēl nav pārojušies. Tēviņi izstaro vokalizācijas veidu, ko sauc par taurēšanu. Tas ir seksuālās reklāmas veids, ko izmanto pirts demonstrācijās. To veido virkne skaņveidīgu skaņu, kas palielina ritmu. Šīs skaņas skaņas kopā ar īpašiem galma displejiem izpilda konkrētais vīrietis. Trompetes balsis tiek veiktas virs lieliem akmeņiem ligzdošanas vietās vai no pieturas vietām jūrā. Vaislas tēviņus bieži redz trompetes pirms dēšanas un pēc tam atkal cāļu audzēšanas stadijā (Jones 1993). Auklet cāļi ir arī vokāli. Viņi ir skaļi visu dienu, it īpaši, kamēr viņu vecāki atrodas ligzdas vietā un prom no tās. Vokalizācija sastāv no maigām pīkstēm un skaļiem marmora svilpieniem.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Ir veikti daži pētījumi par precīzu spalvu smaržas mērķi cekulainos auklēs. Vaislas sezonā šie putni rada asu citrusaugļiem līdzīgu smaržu, līdzīgu mandarīniem. Spalvu smaržai var būt sociāla funkcija, jo pirātisms ir saistīts ar lielu pieskārienu putnu rēķiniem viņu partneru kaklā aromātiskajās vietās (Jones 2004). Šķiet, ka smaržai ir svarīgāka loma, ja šie putni kolonijās un jūrā ir ciešā saskarē. Viņu uzvedība šajās vietās norāda, ka smaržai ir svarīga loma socializēšanās un uzmākšanās procesā, jo viņi cieši mijiedarbojas un šņāc viens otru. Šāda veida uzvedība, piemēram, mugurkaula šņaukšana un kakla vērpšana, tiek parādīta šīs sugas vismodernākajos pircēju posmos.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • dueti
  • feromoni
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Cekulainie aukleti ēd vēžveidīgos un citus jūras bezmugurkaulniekus, ieskaitot Thysanoessa euphausiids, mysids , hiperīdi , gammarids , calanoid copepods , zivis un kalmārus. Viņi ir dziļi okeāna ūdenslīdēji un barojas zem ūdens koloniālās grupas grupāseifausiīdiokeāna dibenā. Zem ūdens viņi vajā savu laupījumu straujā zemūdens lidojumā ar spārniem (Jones 1993).(Hoyo et al., 1996; Jones, 1993)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • piscivore
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi
    • ēd citus jūras bezmugurkaulniekus
  • planktivore
  • Dzīvnieku barība
  • zivis
  • gliemji
  • ūdens vēžveidīgie
  • citi jūras bezmugurkaulnieki
  • zooplanktons
  • Augu pārtika
  • fitoplanktons

Plēsība

Cekulainos aukletus plēso putnu un zīdītāju plēsēji un lielas, plēsīgas zivis. Putnu plēsēji parasti, kamēr viņi lido, uzbrūk cekulainajiem aukletiem uz sauszemes vai jūrā. Uz sauszemes viņi gaida netālu no ligzdojošām plaisām un uzbrūk, ieejot un izejot. Plēsēji zīdītāji iekļūst ligzdas plaisās, lai paņemtu cāļus un olas. Crested auklets ir modri ligzdojošajās kolonijās un jūrā, lai izvairītos no plēsonības. Viņi parasti gaida, kamēr citi aukleti lidos līdzi, lai būtu drošībā. Nirstot jūras virzienā, viņi lidojuma laikā bieži aust un turpina, lai izvairītos no putnu plēsēju viegla mērķa. Lidojot atpakaļ uz koloniju, viņi lido tieši savās ligzdošanas vietās. Dažreiz viņi riņķo virs kolonijas, gaidot piemērotu laiku, lai atgrieztos. Kad redzams, ka tuvojas plēsēji, cekulainie auklēti vienlaikus veic panikas lidojumus grupās prom no kolonijas, lai brīdinātu pārējo koloniju, ka plēsējs atrodas tuvumā. Pēc plēsēja pieķeršanas šie putni cīnās pret agresīvu rēķinu nokāšanu, ļaunprātīgi skrāpējot savus plēsējus un sitot spārnus. Daudzi no viņiem spēj aizbēgt. Tā kā lielākā daļa plēsēju notiek dienā, daži cāļu lidojumi notiek naktī, kad tie nav tik redzami plēsējiem (Jones 1993).(Jones, 1993)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • aposematisks

Ekosistēmas loma

Galvenais veids, kā šī putnu suga ietekmē tās ekositu, ir tās loma kā citu dzīvnieku upurim.(Jones, 1993)

Savstarpējās sugas
  • vismazāk auklets ( Anhingidae sīkie )
  • ūsu auklets ( Aethia pygmaea )

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Cekulainie aukleti dažkārt nodrošina ēdienu eskimosiem un aleutiem. Tās ir vērtīgas arī pētniecībā un izglītībā.(Jones, 1993)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Cekulainajiem aukletiem nav tiešas negatīvas ietekmes uz cilvēkiem.(Jones, 1993)

Saglabāšanas statuss

Vismazāk bažas rada cekulaino aukletu statuss IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā. Tie nav iekļauti Amerikas Savienoto Valstu apdraudēto sugu likuma sarakstā, bet tos aizsargā Migrējošo putnu līguma likums.

Atbalstītāji

Mandi Šifleta (autore), Džeimsa Medisona universitāte, Sūzena Beikere (redaktore, instruktore), Džeimsa Medisona universitāte, Tanja Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Brachyphylla cavernarum (Antillean augļus ēdošo sikspārni) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Euchoreutes naso (garausainu jerboa)

Lasiet par dzīvnieku aģentu Estrilda astrild (parastais vasariņš)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Carcharhinus falciformis (zīdainu haizivi)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Brachyteles arachnoides (muriqui)

Lasiet par Potoroidae (bettongs, potoroos un žurku ķenguri) vietnē Animal Agents