Agelaius tricolortricolored blackbird (arī: trīskrāsu melnais putns)

Autore Karolīna Fernandesa

Ģeogrāfiskais diapazons

Trīskrāsu melnie putni (Agelaius trīskrāsains) ir sastopami Ziemeļamerikas rietumu piekrastē. Viņu dzimtene ir Kalifornija un Oregonas, Vašingtonas un Nevadas daļas. Vislielākā koncentrācija ir Kalifornijas centrālajās un San Joaquin ielejās, kā arī piekrastes rajonos.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997; Hamiltons, 1998)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Trīskrāsu melnie putni ir sastopami apgabalos pie ūdens, piemēram, purvos, zālājos un mitrājos. Lai ligzdas izveidotu, tām tuvumā nepieciešams sava veida substrāts. Šis substrāts bieži ir ūdens veģetācijas formā. Viņiem nepieciešamas arī lopbarības platības, kuras var sastāvēt no zālājiem vai lauksaimniecības ganībām, piemēram, rīsiem, graudiem vai lucernai.(Bīdijs un Hamiltons, 1999; Orians, 1960)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • saldūdens
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības

Izskata apraksts

Trīskrāsu melnputni uzrāda seksuālo dimorfismu. Tēviņi ir lielāki par mātītēm, un tiem ir tumši sarkani plecu plankumi ar baltiem vidējiem segumiem uz spārniem, dodot sugai nosaukumu. Vīriešiem rudenī ir brūna apspalvojums. Mātītes ir pelēkas nokrāsas ar gaišāku pelēko kaklu. Viens veids, kā atšķirt viņus no sievietēm sarkanspārnu melnputni ir tas, ka tie mēdz būt tumšāki, tiem ir vairāk smailu spārnu galu un slaidāki rēķini. Tie ir apmēram 22 cm gari un 35,5 cm spārnu. To svars ir aptuveni 59,5 grami.(Bīdijs un Hamiltons, 1999; Orians, 1960; Sibleijs, 2007)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • vīrietis krāsaināks
  • Vidējā masa
    59,5 g
    2,10 oz
  • Vidējais garums
    22,2 cm
    8,74 collas
  • Vidējais spārnu platums
    35,5 cm
    13,98 collas

Pavairošana

Vīrieši piesaista sievietes, dziedājot un parādot uzmācības uzvedību. Sugai piemīt polignija, viens tēviņš var vairoties ar 1 līdz 4 mātītēm.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997; Bīdijs un Hamiltons, 1999; Hamiltons, 1998; Orians, 1960)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Trīskrāsu melnie putni vairojas gan pavasarī, gan rudenī. Trīskrāsu melnputniem ir ceļojoša selekcija, kas nozīmē, ka tie vairojas divas reizes gadā divās atsevišķās vietās. Pavasara audzēšana notiek marta vidū līdz aprīļa beigām. Vaislas kolonijas, kas sastāv no 200 000 ligzdām. Sajūga izmēri abos vairošanās periodos bija no viena līdz četriem. Visizplatītākais sajūga izmērs ir trīs. Inkubācija ilgst no 11 līdz 14 dienām. Mātītes veido ligzdas un dēj olas aptuveni vienas nedēļas laikā. Mātītes piedalās arī mazuļu inkubācijā. Barošana notiek aptuveni 9 dienas pēc cāļu dzimšanas. Lai jaunieši dzīvotu prom no vecākiem, ir nepieciešamas vēl apmēram 15 dienas. Tēviņi sāk vairoties, kad ir divu gadu vecumā. Mātītes spēj vairoties, kad ir viena gada vecuma.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997; Orians, 1960)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Audzēšanas intervāli netiek ziņoti.
  • Vaislas sezona
    Vaislas var notikt pavasarī un rudenī.
  • Klāt olas sezonā
    1 līdz 4
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    3
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    11 līdz 14 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    9 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    14 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi

Tēviņi un sievietes rūpējas par jauniešiem. Sievietes dienas laikā paliek ligzdās, lai inkubētu olšūnas. Tēviņi rūpējas par jauniešiem pēc izšķilšanās. Viņi iegūst līdz 6,5 km, lai iegūtu barību mazuļiem.(Hamiltons, 1998; Orians, 1960)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Maz ir zināms par trīskrāsu melno putnu dzīves ilgumu, jo ir maz atveseļošanās. Viņi var dzīvot līdz 13 gadiem. Plēsonība un skarbie laika apstākļi rada lielāko daļu mirstības. Jāveic turpmāki pētījumi par izdzīvošanu.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997)


kalifornijas kalnu karalis čūska

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    13 (augsti) gadi

Uzvedība

Trīskrāsu melnie putni ir visvairāk koloniālās sugas no visām Ziemeļamerikas paserīnām. Viņi pulcējas lielos ganāmpulkos ārpus vairošanās sezonas un sezonāli migrē starp dažādām teritorijām.(Hamiltons, 1998; Orians, 1960)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • Sociālais
  • koloniāls
  • Vidējais teritorijas lielums
    10,7 m ^ 2

Mājas diapazons

Vīriešiem ir teritoriāls raksturs. Parasti katra teritorija ir aptuveni 10,7 kvadrātmetri, un tajā ir vairākas ligzdas. Barošana notiek tālu no viņu ligzdām.(Hamiltons, 1998; Orians, 1960)

Komunikācija un uztvere

Trīskrāsu melnajiem putniem ir deguna zvans “oo-grreee”, kas sākas skaļi un pamazām kļūst mīkstāks. Viņi arī izsaka “drdodrp” zvanu. Viņu zvani ir zemāki nekā sarkanspārnu melno putnu ( Agelaius phoeniceus ). Inkubācijas laikā sievietes mēdz klusēt.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997; Sibley, 2007)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Trīskrāsu melnie putni ir visēdāji, barojas gan ar dzīvnieku, gan augu vielām. Viņu uzturs ir atkarīgs no reģiona, kurā viņi dzīvo, un no tā, kādas kultūras vai kukaiņi ir visvairāk. Kukaiņu laupījums ietver sienāži , vaboles , kodes , un mušu kāpuri . Viņu uzturā ietilpst arī graudi, sēklas, rīsi un citas kultūras. Nestlings tiek baroti galvenokārt ar kukaiņiem.(Orians, 1960; Skorupa et al., 1980)



  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi

Plēsība

Trīskrāsu melnos putnus plēso dažādas sugas. Plēsēju vidū ir tādi zīdītāji kā pelēkās lapsas (Urocyon cinereoargentus) un skunks ( Mefīta mefīts ). Lielāki putni, piemēram, parastie kraukļi ( Corvus corax ), melnie vainagi nakts gārņi ( Nycticorax nycticorax ), ziemeļu plēsoņas ( Cirka cyaneus ) un Kūpera vanagi ( Accipiter cooperii ) arī upurē trīskrāsu melnādainos putnus. Pilsētās savvaļas kaķi ( Kaķis ) upuris ligzdām. Trīskrāsu melnie putni necīnās pret plēsējiem un mēdz būt mazāk agresīvi nekā sarkanspārnu melnputni .(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997)

Ekosistēmas loma

Daudzi trīskrāsu melnie putni ir atkarīgi no rīsu audzēšanas laukiem un pīļu medību apgabaliem Kalifornijas centrā. Viņu populācijas mainās, reaģējot uz kukaiņu daudzumu. Tie ir ekoloģiski atkarīgi no kukaiņu uzliesmojumiem pārtikā. Tādējādi tie palīdz kontrolēt niknu kukaiņu populāciju.(Bērijs un Hamiltons, 1999)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Trīskrāsu melnie putni palīdz pārvaldīt kukaiņu populācijas, kas kaitē kultūrām. Tie ir īpaši nozīmīgi kukaiņu uzliesmojuma gados, kad kukaiņu, piemēram, sienāžu, ir daudz. Barojoties ar lauksaimniecībai kaitīgiem kukaiņiem, var iegūt lielāku ražu.(Skorupa et al., 1980)

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Trīskrāsu melnie putni tiek uzskatīti arī par lauksaimniecības kaitēkļiem, jo ​​tie bieži barojas tuvējos labības laukos. Viņi var baroties ar jauniem rīsu graudiem, auzām un miežiem.(Skorupa et al., 1980)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Trīskrāsu melnie putni ir federāli aizsargāti saskaņā ar 1918. gada Migrējošo putnu līguma likumu. Tie ir iekļauti Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) Sarkanajā sarakstā kā apdraudēti. Kalifornijas Zivju un medījumu departaments trīskrāsu melnādainos putnus uzskaita kā īpašas rūpes. Iedzīvotāju skaita samazināšanās ir saistīta ar mitrāju biotopa zaudēšanu, pilsētu izplešanos un lauksaimniecības vajadzībām. Tā rezultātā ir ievērojami samazinājušās lopbarības un vaislas platības. Šīs sugas saglabāšanai tiek veikti vairāki aizsardzības pasākumi. Trīskrāsu melno putnu biotopa attīstība uz valsts zemes un koloniju saglabāšana var palīdzēt stimulēt populācijas. Izglītība un informēšana ir svarīga zemes īpašnieku izglītošanai par pareiziem veidiem, kā sadzīvot ar trīskrāsu melnajiem putniem. Turpināta izsekošana palīdz pētniekiem izprast šīs sugas vairošanās un migrācijas paradumus, lai varētu izstrādāt precīzākus saglabāšanas plānus.(“Trīskrāsu Blackbird statusa atjaunināšana un pārvaldības vadlīnijas”, 1997; Hamiltons, 1998)


cik liels ir vampīru kalmārs

Atbalstītāji

Karolīna Fernandesa (autore), Floridas štata universitāte, Emīlija DuVala (redaktore), Floridas štata universitāte, Taņa Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Pholidota (pangolīniem)

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Calypte costae (Kostas kolibri)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Uma inornata (ķirzaka Coachella Valley bārkstīm)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Larus philadelphia (Bonaparta kaija)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Electrophorus electricus (elektrisko zuti)

Lasiet par Tragulidae (čevrotainiem un peļu briežiem) vietnē Animal Agents