Ailuropoda melanoleucagiant panda

Autors LeeAnn Bies

Ģeogrāfiskais diapazons

Ailuropoda melanoleuca, kas jau senajā Ķīnā tiek uzskatīta par retu, tagad ir ierobežota ar Sičuaņas, Gansu un Šansi provincēm valsts centrālajā daļā. Kopējais diapazons aptver 29 500 kv. Km, bet tikai 5900 kv. Km ir pandas dzīvotne (Ward and Kynaston, 1995; Massicot, 2001).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Milzu pandas apdzīvo kalnu mežus un jauktus skujkoku un platlapju mežus, kur atrodas bambusa audzes (Helin et al., 1999; Massicot, 2001).




ko ēd Misisipi pūķi

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • Diapazona augstums
    1200 līdz 3900 m
    3937,01 līdz 12795,28 pēdas

Izskata apraksts

KopumāA. melanoleucair apaļa galva, drukns ķermenis un īsa aste. Plecu augstums ir 65-70 cm. Tas ir plaši pazīstams ar atšķirīgajiem melnbaltajiem marķējumiem. Ekstremitātes, acis, ausis un pleci ir melni, bet pārējais ķermenis ir balts. Dažās vietās melnajai krāsai faktiski ir kastaņsarkana nokrāsa. Tumšie apzīmējumi ap acīm var būt šo dzīvnieku popularitātes iemesls, piešķirot tiem plašu acu mazuļu izskatu. Palielināts plecu un kakla reģions kopā ar mazāku aizmugurējo daļu dod milzu pandām amblingu gaitu. Baculum (kaulu stienis dzimumlocekļa mīkstajos audos) atrodas tāpat kā daudzos citos zīdītājos. Tomēr citos lāčos tas ir taisns un virzīts uz priekšu, savukārt milzu pandās tas ir “S” formas un virzīts uz aizmuguri. Milzu pandām ir arī vairāki pielāgojumi galvaskausam. Viņiem ir liels sagitālā cekuls, kas ir kļuvis platāks un dziļāks, kā rezultātā ir spēcīgi žokļi. Molāri un premolāri ir platāki un plakanāki par citiem lāčiem, un tiem ir izveidoti plaši izciļņi un izciļņi, lai sasmalcinātu izturīgu bambusu. Ievērojama šo dzīvnieku iezīme ir papildu, pretējs cipars uz rokas, kas pazīstams kā “pandas īkšķis”. Agrāk tas ir izraisījis neskaidrības par šo lāču klasifikāciju. Šis cipars patiesībā nav īkšķis, bet ādas spilventiņš, kas pārklāj radiālo sezamoīdu struktūru (plaukstas kaulu) (Ward and Kynaston, 1995; Helin et al., 1999).



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    80 līdz 125 kg
    176,21 līdz 275,33 lb
  • Diapazona garums
    1,5 līdz 1,8 m
    4,92 līdz 5,91 pēdas

Pavairošana

Šīs sugas sievietes palielina savu smaržu marķējumu, kā arī kļūst skaļākas, ja ir seksuāli uzņēmīgas. Pētījums starp seksuāli aktīvām un seksuāli neaktīvām pandām liecināja, ka smaržu marķējumi ir saistīti ar seksuālu darbību un nebrīvē dzīvojošais iedzīvotājs varētu būt slikto reproduktīvo spēju cēlonis. Arī vīrieši var sacensties par piekļuvi mātītei (Liu et al., 1998; Ward and Kynaston, 1995).

Pārošanās notiek no marta līdz maijam. Sieviete ir estriski apmēram 1-3 dienas. Parasti implantācija kavējas, kas var ilgt no 1,5 līdz 4 mēnešiem. Tas var būt saistīts ar klimatiskajiem apstākļiem, lai mazuļi piedzimtu diezgan stabilā laikā. Sievietes ir mazāk aktīvas, jo sākas estrus, tomēr tās kļūst nemierīgas, zaudē apetīti un viņu vulva uzbriest. Lielākā daļa jauniešu ir dzimuši augustā un septembrī. Faktiskā embrija attīstība ilgst apmēram 1,5 mēnešus. Pēc piedzimšanas milzu pandas, tāpat kā visi pārējie lāči, ir akli un bezpalīdzīgi; bet atšķirībā no vairuma lāču dzimšanas brīdī milzu pandu mazuļi ir pārklāti ar plānu kažokādas kārtu. Jaundzimušo mazuļu svars ir no 85 līdz 140 gramiem. Tūlīt pēc piedzimšanas māte palīdz zīdainim zīdīt. Zīdīšana notiek līdz 14 reizēm dienā un ilgst līdz 30 minūtēm. Zīdaiņu pandas acis atver acis pēc 3 nedēļām un patstāvīgi pārvietoties nevar līdz 3–4 mēnešiem, un tās tiek atradinātas apmēram 46 nedēļas. Kucēns var palikt pie mātes līdz 18 mēnešiem (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Ward and Kynaston, 1995). Audzēt šos lāčus nebrīvē ir bijis neticams izaicinājums. Milzu pandas ir pazīstamas ar nevēlēšanos vairoties nebrīvē (Helin et al., 1999; Milius, 2001; Ward and Kynaston, 1995).(Helin, 1999; Massicot, 2001. gada 29. jūlijs; Ward un Kynaston, 1995)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • aizkavēta implantācija
  • Vairošanās intervāls
    Milzu pandu mātītes var vairoties ik pēc 2 gadiem vai retāk.
  • Vaislas sezona
    Audzēšana notiek no marta līdz maijam.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 3
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    1.7
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    1.5
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    112 līdz 163 dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    46 nedēļas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    5,5 līdz 6 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    5,5 līdz 6 gadi

Pētot gūstā esošās milzu pandas, tika atklāts, ka viņiem ir dvīņi biežāk, nekā tika domāts iepriekš - aptuveni puse no laika. Māte parasti izvēlas vienu un otra nomirst neilgi pēc tam (Milius, 2001).


kas ir purva trusis

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Viena milzu panda nebrīvē nodzīvoja apmēram 34 gadu vecumu, bet tas ir reti. Normāls maksimālais dzīves ilgums nebrīvē ir 26 gadi, pārsteidzoši, ka dažreiz tas ir pat 30 gadi. Mūža ilgums savvaļā nav zināms (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Word Wildlife Fund, 2001).

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    34 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    10 līdz 15 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    30 (augsti) gadi

Uzvedība

Atšķirībā no daudziem citiem lāčiemA. melanoleucanepārziemo. Tomēr ziemas laikā tas nolaistos zemākos augstumos. Milzu pandas neveido pastāvīgas bedres, bet drīzāk patveras kokos un alās. Viņi galvenokārt ir sauszemes, lai arī labi kāpēji un spēj peldēt. Šī suga galvenokārt ir vientuļa, izņemot vairošanās sezonu. Pandu mātes spēlē ar saviem mazuļiem, bet ne tikai, lai nomierinātu jauniešus. Dažas mātes faktiski ir pamodinājušas zīdaini sākt spēlēt (Helin et al., 1999; Malius, 2001; Massicot, 2001).



  • Galvenā uzvedība
  • nakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • vientuļnieks

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Milzu pandām ir ārkārtīgi stingrs enerģijas budžets. Viņi ceļo maz, un, pārvietojoties, parasti meklē barību. Milzu pandas var pavadīt 10-12 stundas dienā barojot. Bambuss, galvenais pandu uztura avots (vairāk nekā 99%), ir ļoti slikts uztura avots, taču tas ir visu gadu. Tiek iegūti tikai aptuveni 17% uzturvielu, kas atrodamas lapās un kātiņos. Šie lāči veido kompromisu, jo tiem ir daudz, viegli iegūstams pārtikas avots, bet ar zemu uzturvērtību. Milzu pandas ir labi zināmas ar vertikālu barošanās stāvokli, kas ļauj priekšējām kājām brīvi rīkoties ar bambusa kātiem. Šai sugai ir vairākas īpašas īpašības, kas saistītas ar bambusa ēšanu. Papildu cipars uz pandas rokas palīdz pandai plēst bambusu. Šī pielāgošana arī ļauj palielināt veiklību, apstrādājot bambusu. Kuņģa sienas ir ārkārtīgi muskuļotas, lai palīdzētu sagremot koksnes diētu; un zarnas ir pārklātas ar biezu gļotu slāni, lai pasargātu no šķembām (Ward and Kynaston, 1995; Malius, 2001; Massicot, 2001).

Ēdotie pārtikas produkti ir: bambusa kāti un dzinumi, augu izcelsmes augļi, piemēram, kivi, mazi zīdītāji, zivis un kukaiņi.

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Dzīvnieku barība
  • zīdītāji
  • zivis
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • augļi

Plēsība

Melnbaltie marķējumi uz milzu pandām, iespējams, kalpoja kā plēsēju apkarošanas ierīce agrāk, kad dzīvniekiem bija plēsonīgs spiediens. Melnbaltais raksts, iespējams, ir sadalījis uzrādītos lāčus, līdzīgi kā zebras svītras. Arī agrāk, kad šīs pandas apdzīvoja sniegotākas teritorijas, baltā krāsa, iespējams, palīdzēja šiem lāčiem saplūst apkārtnē. Tomēr šodien milzu pandas dzīvo gandrīz bez sniega apgabalos. Par laimi mūsdienās pandām vairs nav dabisku plēsēju (Ward and Kynaston, 1995).



  • Zināmie plēsēji
    • cilvēki ( Homo sapiens )
    • Mūsdienās nav dabisku ienaidnieku, bet, iespējams, agrāk dzīvnieki, piemēram, tīģeri

Ekosistēmas loma

Milzu pandu populācija ir cieši saistīta ar bambusa pārpilnību un otrādi. Pandas palīdz izplatīt bambusa sēklas pa platībām. Tomēr, tā kā pandu skaits samazinās, bambuss samazinās, tāpēc viņiem ir grūtāk atrast ēdienu. Pandas aizsargājamās teritorijas palīdz aizsargāt vietējās ekosistēmas.(Pasaules Dabas fonds, 2001)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Milzu pandas ir nomedītas pēc kažokādas. Pēdējos gados mizu uzskata par vērtīgu gulēšanas paklāju; tas ir ērti, bet arī tiek uzskatīts, ka tam ir pārdabiski marķējumi, kas novērš spokus un palīdz sapņiem prognozēt nākotni. Panda āda tiek augstu vērtēta - Japānā tai ir cenu zīme, kas vienāda ar 176 000 USD. Milzu pandas ir arī populāri zooloģiskā dārza eksponāti, kas piesaista daudzus cilvēkus.(Vards un Kynastons, 1995)

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Milzu pandām nav reālas negatīvas ekonomiskas ietekmes uz cilvēkiem, galvenokārt to retuma dēļ. Panda saglabā apdzīvotu zemi, ko varētu uzskatīt par vērtīgu ražas novākšanai, taču pandu klātbūtne un to ekonomiskā ietekme, izmantojot tūrismu un ekosistēmu saglabāšanu, visticamāk, vairāk nekā kompensēs jebkādu negatīvu samazinātas attīstības ietekmi.

Saglabāšanas statuss

Šīs sugas draudi ir malumedniecība, dzīvotņu zaudēšana, cilvēku aizskaršana un grūtības vairoties nebrīvē. Tūrisms ap milzu pandu dzīvesvietu nozīmē vairāk viesnīcu, atkritumu izvešanas sistēmu, automašīnu, autobusu utt. Un mazāk vietas pandām. Ķīnā palikušie bambusa meži atbalsta tikai aptuveni 1000 savvaļas pandas. Trīspadsmit pandu rezervāti, kuru kopējā platība ir 6,227 kvadrātkilometri, veido pusi no atlikušā biotopa. Arī biotops ir sadalīts apmēram 20 dažādos atsevišķos plankumos. Pandām ir grūtības migrēt no vienas vietas uz otru. Lai gan centieni liecina par uzlabojumiem, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, zooloģiskā dārza populācijai, kas ir aptuveni 100 pandas visā pasaulē, vēl nav jāaudzē pietiekami daudz mazuļu, lai sevi uzturētu. Pirmā veiksmīgā pandu audzēšana notika 1980. gadā Mehiko zoodārzā, tomēr zīdainis nomira pēc 8 dienām. 1999. gada augustā Sandjego zooloģiskajā dārzā piedzima vēl viens mazulis, un tas, šķiet, plaukst. Lai aizsargātu savvaļas iedzīvotājus, Ķīnas valdībai ir daudz likumu, kas vērsti pret malumedniecību. Daži šo likumu pārkāpēji pat ir notiesāti uz nāvi. 1989. gada oktobrī notika pirmās nāvessoda izpildīšana par pandu ādu tirdzniecību. Arī Ķīna ir pārtraukusi komerciālu mežizstrādi. 1986. gadā 5000 ciemu vidū notika izglītības kampaņa. Tas mēģināja iemācīt lauksaimniekiem un ciema iedzīvotājiem par pandu aizsardzību un atturēt viņus no bambusa griešanas. Ķīnas valdība 1992. gadā apstiprināja Milzu pandas un tās dzīvotnes nacionālo saglabāšanas programmu. Kopš 1980. gadiem ir izveidotas daudzas programmas, lai mēģinātu glābt šos lieliskos dzīvniekus. Panākumi viņu audzēšanai nebrīvē izskatās cerīgāki, taču savvaļā to skaits joprojām ir zems. Nesenie ķīniešu pētījumi ir parādījuši, ka pandu populācijas faktiski ir bijušas stabilas 20 gadus, taču visi šie centieni joprojām var nebūt pietiekami, lai glābtu šo sugu (Ward and Kynaston, 1995; World Wildlife Fund, 2001; Massicot, 2001)


amerikāņu zeltplēvīte

Citi komentāri

Ir senais ķīniešu stāsts par to, kā milzu pandas ieguva savus unikālos marķējumus. Jauna meitene, kas bija šo lāču draudzene, nomira, un pandas pārsteidza ar skumjām. Viņi raudāja bērēs un berzēja acis ar rokām. Viņu roku saišu tumšā krāsa tika noslaucīta uz acīm. Pēc tam lāči sevi apskāva un iezīmēja ausis, plecus, aizmugurējās kājas un čokus, kā rezultātā parādījās šodien redzamais paraugs. KlasifikācijaA. melanoleucapētniekiem ir bijis grūti vienoties. Milzu pandām ir vairākas kopīgas iezīmes, piemēram, bambusa ēšana, ar sarkanajām pandām, kuras dažreiz tiek uzskatītas par jenotu ģimenes locekļiem (bet šobrīd tās tiek klasificētas arī ar lāčiem). Mūsdienās tiek plaši pieņemts, bez šaubām, ka šīs milzu pandas pieder lāču ģimenei (Ward and Kynaston, 1995).

Atbalstītāji

LeeAnn Bies (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Antrozous pallidus (palidēts sikspārnis)

Lasiet par Petaurus breviceps (cukura planieris) vietnē Animal Agents

Lasiet par ass asi (chital) vietnē Animal Agents

Lasiet par Carduelis tristis (amerikāņu zelti) vietnē Animal Agents

Lasiet par Thylogale stigmatica (sarkano kāju pademelonu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Fasciola hepatica vietnē Animal Agents