Aix galericulataMandarīna pīle

Autore Marija S. Harisa

Ģeogrāfiskais diapazons

Mandarīnu pīle vairojas Sibīrijas austrumos, Ķīnā un Japānā un ziemo Ķīnas dienvidos un Japānā. Lielbritānijā ir neliela brīvi lidojoša populācija, kas izriet no atbrīvotajām nebrīvē audzētajām pīlēm.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Mandarīns dzīvo Ķīnas un Japānas mežos. Viņi dod priekšroku meža dīķiem un strauji plūstošām akmeņainām straumēm, lai peldētos, bristu un barotos.



  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi

Izskata apraksts

Pilnā apspalvojumā tēviņam ir pāris buras spalvu, kas vertikāli paceltas virs muguras, oranžas un krēmveida spalvu cekuls un plata balta acu svītra, kuru augšā un apakšā ierobežo tumšākas spalvas. Sievietes krāsa ir blāvāka, un tās vispārējais pelēkais izskats ir apzīmēts ar izliektu baltu svītru aiz acs un virkni baltu plankumu uz apakšdaļas. Lidojuma laikā abiem dzimumiem ir zilgani zaļa zaigojoša spekulācija.



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    428 līdz 693 g
    15.08 līdz 24.42 oz

Pavairošana

Mandarīnu pavadīšanas izstāde ir ļoti iespaidīga, un tajā ietilpst izspēles un kratīšana. Pāri veidojas ziemas sākumā un var turpināties daudzas sezonas. Kaut arī sieviete izvēlas precīzu ligzdošanas vietu, tēviņš pavada mātīti ligzdas meklējumos. Ligzdas vienmēr atrodas koka caurumā, un tās var atrasties līdz trīsdesmit pēdām no zemes. Gatavojoties olu dēšanai, mātītes piesaista ligzdu ar dūnām. Sajūga izmēri svārstās no deviņām līdz divpadsmit baltām ovālām olām, kuras tiek dētas ik pēc dienas. Inkubāciju veic tikai sieviete, un tā ilgst no 28 līdz 30 dienām. Kad visas olšūnas ir izšķīlušās (tās izšķiļas dažu stundu laikā viena no otras), māte sauc cāļus no zemes. Pēc tam katrs cālis rāpjas ārā no bedres un palaiž brīvo kritienu. Apbrīnojami, ka visi cāļi piezemējas nesabojāti un ir ceļā uz tuvāko barības zonu. Kad cāļi spēj lidot (pēc 40-45 dienām), viņi dodas prom, lai pievienotos jaunai ganāmpulkai.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Klāt olas sezonā
    9 līdz 12

Uzvedība

Tālajos Austrumos mandarīni ir migrējoši. Daži no pīlēm Anglijā veic arī tālsatiksmes lidojumus. Tomēr Lielbritānijas populācijā lielākā daļa pīļu ir mazkustīgas. Ir zināms, ka šie putni 24 stundu laikā veic 500 jūdzes.



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs
  • migrējošs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Mandarīnu pīles pamata diētu veido ūdensaugi, rīsi un citi graudi.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Kopš 1745. gada tos eksportē uz rietumiem, proti, Lielbritāniju. Eiropas avikulturālisti tos audzē nebrīvē.

Saglabāšanas statuss

Dzīvotņu novilkšana ir nopietni ietekmējusi austrumu mandarīnu populācijas. 1911. gadā Tung Ling mežs, mandarīnu cietoksnis, tika atvērts apmetnei, un pēc tam meži tika izcirsti. Līdz 1928. gadam palika maz pietiekamu audzēšanas platību. Pašreizējā Āzijas populācija var būt mazāka par 20 000 putnu. Viens no faktoriem, kas palīdzējis mandarīniem izdzīvot, ir viņu sliktā garša. Šīs pīles netiek medītas pēc pārtikas.




kādā ģimenē ir degunradzis

Citi komentāri

Mandarīnu ļoti augstu vērtē japāņi un ķīnieši. Šajās valstīs tie kalpo kā laimes un uzticības laulībai simbols.

Atbalstītāji

Marija S. Harisa (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Myotis leibii (austrumu mazkāju mioti)



Lasiet par Botaurus stellaris (Eirāzijas rūgtums) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Dryomys nitedula (meža kopmītni)

Lasiet par Lottia gigantea vietnē Animal Agents

Lasiet par Anarhynchus frontalis (wry-bill) vietnē Animal Agents

Lasiet par Panthera onca (jaguar) vietnē Animal Agents