Alauda arvensisEurāzijas skats (arī: debess cīrulis)

Autors Deivids Himans

Ģeogrāfiskais diapazons

Skylarks dzimtene ir Ziemeļāfrika, Āzija un Eiropa. Lielbritānijas iedzīvotāji nemigrē, bet populācijas no Āzijas austrumiem migrē uz Ķīnas dienvidaustrumiem, bet Palearktikas austrumu populācijas - uz Vidusjūras ziemeļiem. Skylarks ir ieviesti Austrālijā, Kanādā, Havaju salās un Jaunzēlandē.(Grzimek, 2003; Grzimek, 2003)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • ieviests
  • palearktika
    • dzimtā
  • austrālietis
    • ieviests
  • okeāna salas
    • ieviests
  • Klusais okeāns
    • ieviests

Dzīvotne

Skylarks dzīvo atklātas valsts apgabalos. Viņi parasti dzīvo plašos labības laukos, purvos vai pļavās. Viņi dod priekšroku dzīvot starp graudaugu zālēm vai zemu zaļo zāli. Skylarks izvairās no mežainiem apgabaliem, šķiet, ka pat apgabali ar izolētiem kokiem nav piemēroti. Skylarks baro, ligzdo un lielāko daļu citu darbību veic uz zemes.(Krampis, 1988; Jonssons, 1992)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības
  • Diapazona augstums
    1000 (augsts) m
    3280,84 (augstas) pēdas

Izskata apraksts

Apspalvojumos dzimumi ir līdzīgi, bet tēviņi ir nedaudz lielāki. Skylarks izmērs parasti ir no 18 līdz 19 cm. Viņu spārnu laidums ir 30-36 cm. Sugas mātīšu svars var būt 17–47 g, savukārt tēviņu svars - 27–55 g. Viņu rēķini ir īsi, bet spēcīgi. Skylarks parasti ir svītrainām melni brūns apspalvojums, dažiem ir dzeltens vai pelēks kopējais tonis. Viņu apakšdaļa ir bifeļbalta. Skylarks ir brūnās svītrainās vainaga spalvas, kuras var pacelt līdz mazam cekulim.(Cramp, 1988; Grzimek, 2003; Jonsson, 1992)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    17 līdz 55 g
    0,60 līdz 1,94 oz
  • Diapazona garums
    18 līdz 19 cm
    7,09 līdz 7,48 collas
  • Diapazons spārnu
    30 līdz 36 cm
    11,81 līdz 14,17 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,722 vati
    AnAge

Pavairošana

Vīriešu debesskrāpji dzied visu dienu, sākot ar rītausmas stundām. Dziesma lielākoties tiek dzirdēta no februāra līdz jūlijam, bet pārējā gada laikā var dzirdēt vājāku dziesmu. Viņi parasti sāk savu dziesmu pēc lidojuma gaisā 10-20 m. Pēc tam viņi virzās uz lidojumu 50-100 m uz augšu, pēc tam lēnām spirālē uz leju ar periodiem, kas lidinās gaisā. Tas var turpināties 10-15 minūtes. Pati dziesma parasti sastāv no trillu un kadenzu dziedāšanas kopā ar pļāpāšanu un atdarināšanu. To izmanto kā displeju sieviešu pievilināšanai.(Bruun et al., 1992; Cramp, 1988; Jonsson, 1992)

Skylarks pāris gada sākumā no aprīļa līdz jūlijam. Tiesāšanās var ietvert ātrgaitas vajāšanu gaisā un viņu slaveno dziedāšanas uzvedību. Putni ir monogāmi, bet pēc gada kopā paliek tikai aptuveni puse pārošanās pāru.(Bannerman, 1953; Cramp, 1988)




atlantiski baltais delfīns

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • kooperatīvais selekcionārs

Skylark ligzdas bieži sastopamas īsas veģetācijas tuvumā, un tās sastāv no seklas ieplakas zemē. Depresija ir izklāta ar kātiem un lapām, un iekšējā daļa ir izklāta ar smalkākiem materiāliem, piemēram, matiem. Ligzdu galvenokārt uzceļ mātīte, lai gan tēviņš var palīdzēt veidot depresiju zemē. Skylarks dēj 3-4, dažreiz 5 olas.(Cramp, 1988; Grzimek, 2003; Bannerman, 1953; Cramp, 1988; Grzimek, 2003)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Skylarks šķirne reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Skylarks vairojas no aprīļa līdz jūlijam.
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 5
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    3
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    11 līdz 15 dienas
  • Vidējais laiks inkubācijai
    11 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    8 līdz 10 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    25 dienas

Mātītes veido ligzdu ar nelielu tēviņu palīdzību. Kad mazuļi ir izšķīlušies, abi vecāki par viņiem rūpējas. Pieaugušie savāc ēdienu jauniešiem, uz zemes izveidojot kukaiņu kaudzi. Kad tiek savākts pietiekami daudz kukaiņu, tie tiek nogādāti jauniešiem un mīkstās daļas viņiem tiek barotas. Mātītes olas inkubē 11-14 dienas. Ligzdu aizsargā gan vīrieši, gan sievietes. Inkubētie mazuļi atstāj ligzdu 8-10 dienu laikā pēc izšķilšanās. Katru sezonu debesskrāpjiem bieži ir divi, bet dažreiz trīs perējumi.(Krampis, 1988; Grzimek, 2003)

  • Vecāku ieguldījums
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pieaugušo jumta segumu gada mirstība Anglijā tika mērīta kā 33,5%. Tika dokumentēts, ka viens jumta parks dzīvoja līdz 8 gadu un 5 mēnešu vecumam.(Krampis, 1988)



  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    10,2 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    10,1 gads
    AnAge

Uzvedība

Skylarks barība uz zemes. Viņi staigā apkārt, un tos var atrast knābājot pie augu kātiem un sēklu galvām. Teritoriālā agresija parasti palielinās no februāra un sasniedz maksimumu aprīlī, bet līdz jūlijam agresija lielākoties nav. Agresija tiek parādīta uz zemes saburzītu spalvu, pacelta vainaga un draudošu agresijas darbību veidā, piemēram, plandīšanās no zemes ar pusizkliedētiem spārniem. Agresīva mijiedarbība virs teritorijas var būt arī gaisa. Tas sastāv no virknes augšupejošu slīdēšanu ar pārlaisto plandīšanos pret iebrucēju.(Krampis, 1988)

Skylarks bieži migrē ganāmpulkos, un smagā laikā var atrast lielus jumta parkus. Ganāmpulkos bieži vien nav vairāk par 10 īpatņiem, un, ja viņi to veido, tie bieži sadalās mazākos ganāmpulkos.(Bruun et al., 1992; Cramp, 1988)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Vidējais teritorijas lielums
    15 m ^ 2

Mājas diapazons

Nav pieejama informācija par mājas diapazona lielumu jumta skapjos.



Komunikācija un uztvere

Vīriešu jumti ir vairāk balss nekā sievietes. Skylarks ir pazīstami ar sarežģītām dziesmām, kuras izmanto vīrieši. Dziesmas lidojums parasti sākas ar klusu pacelšanos. Kad viņi sasniedz 50-100 m augstumu, viņi sāk lidināties un riņķot virs teritorijas, turpinot dziedāt. Pēc tam viņi sāk spirālveida nolaišanos un pārstāj dziedāt, kad sasniegti 10-20 m. Pati dziesma sastāv no skaļiem, trli vai dji svilpes dažādos soļa modeļos. Notiek bieža atkārtošanās, kā arī trili un tremoli ar dažādu ātrumu, piķi, garumu un tembru. Skylarks var arī dziedāt uz zemes ar daudz tādu pašu dziedāšanas modeli, bet bieži vien klusāku, īsāku un sastāv no vairāk rīboņiem un pauzēm.(Bannerman, 1953; Bruun et al., 1992; Cramp, 1988)

Skylarks sazinās arī caur sausu chirrup , prriee un uzrunāt zvanu.(Bruun et al., 1992)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Skylarks ir visēdāji, kas ēd sēklas un kukaiņus. Ir zināms, ka debesskrāpji ēd nezāļu sēklas un graudu atkritumus. Viņi ēd arī tādus bezmugurkaulniekus kā vaboles, kāpurus, zirnekļus, tūkstoškāju, sliekas un lodes. Viņi barojas uz zemes, vizuāli meklējot pārtiku.(Bruun et al., 1992; Cramp, 1988; Grzimek, 2003)

  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes posmkāji, kas nav kukaiņi
  • gliemji
  • sauszemes tārpi
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsība

Mazi piekūni ( Vanags ) upuri pieaugušajiem jumta laukumiem, taču šie plēsēji nav izplatīti. Nestlings un olšūnas ņem plēsēji, kas dzīvo zemē, piemēram, lapsas ( lapsas ) un čūskas (Čūskas). Cilvēki mēdza laupīt šos putnus, sagūstot tos tīklos un pārdodot. Tas ievērojami samazināja viņu skaitu, taču šī prakse Anglijā kopš tā laika ir aizliegta. Debesskrāpji ir šifrēti nokrāsoti, palīdzot tos maskēt, meklējot laupījumu uz zemes.(Bannerman, 1953; Cramp, 1988)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains
  • Zināmie plēsēji
    • mazi piekūni ( Vanags )
    • lapsas ( lapsas )
    • čūskas (Čūskas)

Ekosistēmas loma

Skylarks ēd kaitēkļus, piemēram, kāpurus un nezāļu sēklas, kas kaitē kultūrām.(Bannermans, 1953)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Skylarks patērē nezāļu un kaitīgo augu sēklas, kā arī kaitīgos kukaiņus. Tas ir izdevīgi lauksaimniekiem.(Bannermans, 1953)


balts pušķotu ausu marmosets

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Ir zināms, ka debesskrāpji grauj pavasara kāpostu augus un patērē kukurūzu un citas kultūras, kuras kultivē cilvēki. Debesskrāpju priekšrocība, kas patērē kaitēkļus un nezāļu sēklas, atsver to garšas trūkumu dažām kultūrām.(Bannermans, 1953)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Ziemeļamerikā ieviesto jumta vietu populācijas lielums samazinās to dzīvotņu attīstības dēļ. Skylarks Eiropā, Āzijā, Austrālijā, Jaunzēlandē un Havaju salās ir stabilas. Dažās jomās lauksaimniecības prakse, kā arī atklātu zālāju un lauksaimniecības zemju zaudēšana apdraud ēku populācijas.(Grzimek, 2003)

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Deivids Himans (autors), Kalamazoo koledža, Ann Fraser (redaktore, instruktore), Kalamazoo koledža.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Cygnus columbianus (tundras gulbis) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Rhinophylla pumilio (punduris mazs augļu sikspārnis)

Lasiet par Pelamis platura (Yellowbelly jūras čūska, Pelagic jūras čūska) vietnē Animal Agents

Lasiet par Brachycephalus ephippium par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Chinchilla lanigera (šinšillu) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Cheloniidae