Alcelaphus joprojām ir īsceļš

Autore Kristīna Betija

Ģeogrāfiskais diapazons

Hartebeest,Alcelaphus buselaphus, sākotnēji tika atrasts zālājos visā Āfrikas kontinentā (Walker 1997). Tas svārstījās no Moroko līdz Tanzānijas ziemeļaustrumiem un uz dienvidiem no Kongo - no Angolas dienvidiem līdz Dienvidāfrikai. Tā izplatība ir krasi samazināta, pateicoties cilvēku medībām, dzīvotņu iznīcināšanai un lopbarības konkurencei ar mājas liellopiem. Tagad hartebeest ir sastopams tikai Botsvānas, Namībijas, Etiopijas, Tanzānijas un Kenijas daļās.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

A. buselaphus apdzīvo Āfrikas savannas un zālājus. Tas ir iecietīgs pret augstām zālēm un to var atrast mežos vai krūmājos vairāk nekā citi alfaļfīni (Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).



  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Hartebeest ir liels nagaiņi, kuru garums ir no 1,5 m līdz 2,45 m. Tās aste ir no 300 līdz 700 mm, un plecu augstums ir no 1,1 līdz 1,5 m. To raksturo strauji slīpa mugura, garas kājas, lieli dziedzeri zem acīm, pušķota aste un garš, šaurs tribīne. Ķermeņa mati ir apmēram 25 mm gari un pēc struktūras ir diezgan smalki. Tam ir gaišāki matu plankumi lielākajā daļā muguras un krūšu daļas, kā arī uz sejas daļām. Ir ierosināts, ka bālie mati uz muguras var parādīties, piesaistot draugus vai atvairot agresorus. Ir vairākas pasugas, kuras viena no otras atšķir ar kažoka krāsu, kas svārstās no gaiši brūnas līdz brūngani pelēkai, un pēc raga formas. Visām pasugām ir 2 ragi abos dzimumos, kas paceļas no viena kāta un ir 450 līdz 700 mm garš. Dzimumgatavība var notikt jau 12 mēnešus, taču šīs sugas pārstāvji savu maksimālo svaru sasniedz tikai 4 gadu vecumā (Kingdon 1989). Zilgana mūža ilgums ir no 11 līdz 20 gadiem (Walker 1997; African Wildlife Foundation).



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    75 līdz 200 kg
    165,20 līdz 440,53 mārciņas

Pavairošana

Audzēšana A. buselaphus notiek teritorijās, kuras aizstāv vieni vīrieši, vēlams atklātās teritorijās uz plato vai kalnu grēdām (African Wildlife Foundation). Teritoriālie tēviņi šņāc sievietes dzimumorgānu. Ja viņa ir estriska, tēviņš seko viņai apkārt ar nomāktām ausīm. Viņš laiku pa laikam nostājas sievietes pusē sāniski un mēģina bloķēt viņas ceļu. Kad sieviete stāv uz vietas, viņa ļauj tēviņam viņu piestiprināt. Kopēšana ir īsa, bet to var atkārtot vairākas reizes. Kopēšana vienmēr tiek pārtraukta, ja iejaucas kāds cits vīrietis. Iebrucēju parasti padzen (Kingdon 1989). Pavairošana sezonāli mainās atkarībā no iesaistītās Hartebeest populācijas vai pasugām. Nowak (1997) ziņo, ka Dienvidāfrikā ir dzimšanas maksimumi no oktobra līdz novembrim, Etiopijā no decembra līdz februārim un Nairobi nacionālajā parkā no februāra līdz martam. Grūtniecība ir 214-242 dienas, un parasti piedzimst viens teļš. Sievietes, lai dzemdētu, izolējas krūmāju vietās (Schaller 1972; African Wildlife Foundation). Tas ievērojami atšķiras no viņu tuvā radinieka savvaļas dzimšanas paradumiem, kuri dzemdē grupās atklātā līdzenumā. Sieviete A. buselaphus tad atstāj savus mazuļus dažas nedēļas paslēptu skrubī, atgriežoties tikai zīst. Jauni bērni tiek atšķirti četrus mēnešus (Kingdons 1989).

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Hartebeest mātīte nēsā vienu pēcnācēju ne biežāk kā reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Pārošanās laiks šai sugai ir atšķirīgs, atkarībā no populācijas atrašanās vietas.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 1
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    7,13 līdz 8,07 mēnešiem
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    4 līdz 8 mēnešus
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    4 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    730 dienas
    AnAge
  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Hartebeests ir sabiedriski dzīvnieki, kas dzīvo organizētos ganāmpulkos līdz 300 dzīvniekiem. Ir zināms, ka tie veido līdz pat 10 000 dzīvnieku kopas. Ganāmpulkā ir četru veidu dzīvnieki: teritoriāli pieauguši vīrieši, ārpus teritorijas pieauguši vīrieši, jaunu vīriešu grupas, kā arī sieviešu un mazuļu grupas. Mātītes ganāmpulkā veido 5-12 dzīvnieku grupas, kuru grupā ir līdz četrām pēcnācēju paaudzēm. Viņi neveido drošas grupas ar citām pieaugušām sievietēm. Tiek uzskatīts, ka starp sievietēm pastāv spēcīgas dominējošās attiecības un ka šīs grupas nosaka visa ganāmpulka sociālo organizāciju. Ir novērots, ka sievietes laiku pa laikam cīnās savā starpā (Kingdon 1989). Vīriešu pēcnācēji var palikt pie mātes līdz trim gadiem, bet parasti pamet mātes apmēram 20 mēnešus, lai pievienotos citu jaunu vīriešu grupām. 3 līdz 4 gadu vecumā vīrieši var sākt mēģināt pārņemt teritoriju un tajā esošās sievietes. Kad teritorija ir izveidota, vīrietis to aizstāvēs un parasti neatstās. Tēviņi ir agresīvi un, ja izaicinās, cīnīsies. Pirms jebkura kontakta notiek virkne galvas kustību un stāju, kā arī izkārnījumu nogulsnēšana uz izveidotajiem mēslu pāļiem. Ja ar to nepietiek, tēviņi noliecas uz priekšu un lec ar nolaistiem ragiem. Traumas un letālie gadījumi notiek, bet ir diezgan reti. Sievietes un jaunieši var brīvi pārvietoties teritorijās un no tām, ievērojot labāko ganību. Vīrieši zaudē savu teritoriju pēc 7 līdz 8 gadiem.




sadalīti deguna sikspārņu fakti

Hartebeesti parasti ir pamanāmi un mazkustīgi. Viņiem var būt sargs, kas brīdina plēsēju ganāmpulku. Lai arī tie šķiet nedaudz neērti, tie var sasniegt ātrumu no 70 līdz 80 km / h. Šallers atzīmē, ka tie ir ļoti modri un piesardzīgi, salīdzinot ar citiem līdzenajiem nagaiņiem. Hartebeests galvenokārt paļaujas uz savu redzējumu, lai pamanītu plēsējus, un viņi šņācot brīdina viens otru par briesmu tuvošanos. Pēc viena ieraksta redzēšanas viens no ganāmpulka locekļiem viņi izstājas vienā kartē (Kingdons 1989). Viņi ir novērojuši cīņu, tas ir straujš 90 grādu pagrieziens, veicot tikai 1-2 soļus noteiktā virzienā (Caro 1994; Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

A. buselaphus nemigrē, lai gan ekstremālos apstākļos, piemēram, sausuma laikā, iedzīvotāji var būtiski mainīt atrašanās vietu (Verlinden 1998).

  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Hartebeests ir ganītāji, kas gandrīz pilnībā barojas ar zāli (African Wildlife Foundation). Slapjā sezonā (no oktobra līdz maijam) vairāk nekā 95% no viņu pārtikas ir zāle, un zāle nekad nesatur mazāk nekā 80% no viņu uztura (Schuette 1998). Šuete to noteica A. buselaphus Burkinafaso, Rietumāfrika galvenokārt ēdAndropogonszāle lietainā sezonā. Starp sezonām viņu uzturs galvenokārt irKulmaszāle. Tas ēd nelielu daļu noHiprenēnija(zāle) un pākšaugi visu gadu.Jasminium kerstingiiir arī daļa no uztura lietus sezonas sākumā. Hartebeest ir ārkārtīgi iecietīgs pret sliktas kvalitātes pārtiku. Šuete apgalvo, ka garā tribīneA. bucelaphusuzlabo graušanas spējas un ļauj tai labāk pļaut zāli nekā citi liellopi. Tādējādi, ja sulīgo zālaugu pieejamība ir ierobežota, tāpat kā sausajā sezonā, hartebeest spēj ēst stingrākas novecojošās zāles. Citur ir pamatots, ka A. buselaphus spēj sagremot lielāku barības procentu nekā citi liellopi (Murray 1993).



  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Zirgbarība ir vērtīgs medījamais dzīvnieks gan ar gaļu, kas atzīta par izcilu garšu, gan par trofeju. Pašlaik medību ceļojumu paketes, kurās ietilpst hartebeests, ir viegli atrodamas internetā (African Safari Consultants). Tā kā zirgaini ir diezgan mazkustīgi un viegli redzami, to ir diezgan viegli nomedīt (Kingdon 1989).

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Zirgi konkurē ar liellopiem par zemes ganīšanu. Lai gan gaļa ir vēlama, ganāmpulkiem ir sarežģīta sociālā sistēma, un tos ir grūti uzturēt slēgtā vidē. Šī iemesla dēļ viņi nav labi pieradināšanas kandidāti. Zooloģiskajos dārzos tie ir reti, jo tie ir bīstami cilvēkiem un viens otram, ja tie ir cieši noslēgti (Kingdon 1989).

Saglabāšanas statuss

Svinejas zalkts ( A. buselaphus swaynei ) un Tora hartebeest ( A. buselaphus tora ) ir apdraudēti mazo un pastāvīgi sarūkošo populāciju dēļ. IUCN četras citas pasugas klasificē kā zemāka riska pakāpi, taču, ja tiks izbeigti pašreizējie saglabāšanas centieni, tās tiks novērtētas kā apdraudētas vai apdraudētas. Iedzīvotāju skaita samazināšanās iemesli nav zināmi, bet tie ir saistīti ar liellopu izplatīšanos barīgākajās barošanās teritorijās un mazākā mērā ar dzīvotņu iznīcināšanu un medībām. Kindons (1989) atzīmē, ka 'dārzeņmātīte, iespējams, ir cietusi vislielāko kontrakciju no visiem Āfrikas atgremotājiem'. Kādreiz Āfrikā bija ražīgs, tagad tai ir ļoti ierobežotas teritorijas.



Citi komentāri

Ir pierādījumi, ka kaķenieku savulaik pieradināja senie ēģiptieši un izmantoja kā upuru dzīvnieku (Kingdons 1990 un African Wildlife Foundation).


kaklasiksnas ķirzakas zinātniskais nosaukums

Atbalstītāji

Kristīna Batija (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Fils Maierss (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Myotis leibii (austrumu mazkāju mioti)

Lasiet par Ursus arctos (brūno lāci) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Ameiva ameiva (Giant Ameiva, Amazon Racerunner)

Lasiet par Cebus apella (brūno kapucīnu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Tramea lacerata par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Neotragus batesi (rūķu antilopi) vietnē Animal Agents