Alces alcesEurāzijas alnis (arī: eirāzijas aļņi)

Autors Daniels De Bords

Ģeogrāfiskais diapazons

Aļņu aļņi, ko Ziemeļamerikā parasti sauc par aļņiem un Eiropā - Eirāzijas aļņiem, ir cirkumpolāra izplatība ziemeļu puslodes boreālajos mežos. (Eirāzijas alni nevajadzētu jaukt ar Ziemeļamerikas alni,Cervus canadensis, kas ir atšķirīgas sugas.) EirāzijāAļņu aļņiir diapazons rietumos no Skandināvijas, Polijas un Čehijas dienvidiem līdz Sibīrijai (Krievija) austrumos. Tās dienvidu diapazons sniedzas līdz Ukrainai, Kazahstānas ziemeļiem, Ķīnas ziemeļiem un Mongolijas ziemeļiem. Ziemeļamerikā aļņi ir sastopami visā Aļaskas un Kanādas daļā un tieši uz dienvidiem no robežas starp blakus esošajām Amerikas Savienotajām Valstīm un Kanādu, bet stiepjas tālāk uz dienvidiem lejup pa klinšu kalniem līdz Jūtai un Kolorādo. Faktori, kas, iespējams, ierobežo ziemeļu izplatību, ir pietiekams lopbarības un sniega dziļums, kas ilgāk par 70 cm. Silts klimats, kura temperatūra ilgstoši pārsniedz 27 C, iespējams, ierobežo to dienvidu izplatību.(Grubbs, 2005; Karns, 2007; Kelsals un Teflers, 1974)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Aļņus var atrast dažādos biotopos aukstajos, ziemeļu pasaules reģionos, kuriem ir sezonāla sniega sega. Viņi apdzīvo taigas un mērenās meža biomas, ieskaitot tundras-subalpīnu zonu. Meža tipi ir borealie, platlapju un jauktie (skujkoku-lapkoku). Šajos mežos viņi dod priekšroku agrīnai pēctecības stadijai, kur traucējumu dēļ lopbarība ir pārpilna. Ugunsgrēks, mežizstrāde, applūšana vai ledāja darbība ievērojami palielina aļņu lopbarības kvalitāti un daudzumu un, visbeidzot, aļņu blīvumu. Bez meža biotopiem aļņi meklēs apgabalus pie ūdens, piemēram, dīķus, ezerus, upes un purvus, kuros ir arī iecienītāko ēdienu koncentrācija. Viņu lielais ķermenis, nespēja svīst un siltums, ko rada fermentācija zarnās, nozīmē, ka viņi nevar ilgi panest temperatūru, kas pārsniedz 27 grādus pēc Celsija.(Bowyer et al., 2003; Peek, 2007)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • taiga
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi
  • upes un strauti
  • Mitrāji
  • purvs
  • purvs
  • grāmata
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes

Izskata apraksts

Aļņi ir lielākās sugas jūrā brieži ģimene, kurai ir garas, slaidas kājas, kas atbalsta masīvu ķermeni, bet īss, biezs kakls un kuprīti pleci, kas atbalsta lielu galvu. Šī zirga izmēra suga var būt pat 2,3 m gara līdz pleciem ar garām ausīm (250 mm) un neuzkrītošu asti (80 līdz 120 mm). Viena no šīs sugas raksturīgākajām iezīmēm ir tās garais, bumbuļveida, nokarenais purns. Augšlūpa pārspēj apakšlūpu un starp tās nāsīm ir trīsstūrveida kailas ādas plankums. Zem kakla karājas kažokādas ādas atloks, ko sauc par zvanu, kas sievietēm var būt vai nav. Bez augšējiem priekšzobiem vai ilkņiem aļņiem jānoņem augi starp kaulainu augšējo aukslēju un to apakšējiem priekšzobiem. Viņiem ir zobu formula I 0/3, C 0/1, P 3/3, M 3/3 = 32.(Bubenik, 2007; Wilson and Ruff, 1999)



Tēviņi izceļas ar to, ka viņiem ir visu zīdītāju lielākie ragi, kuru svars Ziemeļamerikas aļņos var būt pat 35 kg. Ragos katru gadu audzē pavasarī un nomet ziemā. Visplašākā reģistrētā ragu izplatīšanās ir 2048 mm. Ziemeļamerikas aļņu ragi ir palmāti, kuru galvenā palma un uzacu palma ir tauriņu konfigurācijā. Dzemdes forma bez palmas ir biežāk sastopama Eiropas aļņiem (Aļņi aļņi aļņi) un mandžūrijas aļņi (A. a. cameloides).(Bubenik, 2007; Engan, 2001; Novak, 1999)

Aļņi ir seksuāli dimorfiski, tēviņi ir vairāk nekā par 40% smagāki nekā sievietes. Tēviņu dzīvais svars svārstās no 360 līdz 600 kg ar garumu no 2,4 līdz 3,1 m. Sievietes svārstās no 270 līdz 400 kg, un garums ir no 2,3 līdz 3,0 m. Lielākā aļņu pasuga,Aļņi alces gigas, sastopams Aļaskā ar maksimālo svaru 771 kg vīriešiem un 573 kg sievietēm.(Bowyer et al., 2003; Bubenik, 2007)



Pelage parasti ir tumša, melna līdz brūna vai pelēcīgi brūna, apakšstilbi ir gaišāki. Pilnībā baltas krāsas fāze ir reta. Viņu zemādas un garie aizsargmatiņi nodrošina lielisku izolāciju no aukstuma. Jauniem cilvēkiem ir sarkanbrūns pelags un tie nav pamanīti kā citi briežu dzimtas jaunieši. Atsevišķi matiņi ir 15 līdz 25 cm gari un dobi, kā rezultātā tiek nodrošināta lieliska izolācija.(Novaks, 1999)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    270 līdz 771 kg
    594,71 līdz 1698,24 mārciņas
  • Diapazona garums
    2,3 līdz 3,1 m
    7,55 līdz 10,17 pēdas

Pavairošana

Aļņi ir poligināli. Vīrieši un sievietes piesaista viens otru, veicot vokalizāciju un smaržu iezīmējot kokus. Aļņiem ir divi dažādi vairošanās stratēģiju veidi: tundras aļņi Aļaskā veido harēmus un taigas aļņi - pārejošas pāra saites. Harēma pārošanās sistēmā lielākais, dominējošākais tēviņš mēģina kopā ganīt sieviešu grupu, kuru viņš aizstāv no visiem pārējiem tēviņiem. Citi buļļi apstrīd harēma meistaru par tiesībām pāroties. Jauni buļļi ar mazākiem ragiem parasti atkāpjas no dominējošā buļļa, turpretī vienmērīga lieluma buļļi cīnīsies. Vērši satver savus ragus, stumdamies un griežoties, vienlaikus mēģinot savilkt viens otru. Pāru savienošanas sistēmā dominējošais bullis paliek kopā un aizstāv tikai vienu govi, līdz viņš var pāroties ar viņu. Pēc tam viņš meklē citas mātītes, kuras citi buļļi vēl nav audzējuši.(Bowyer et al., 2003; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Aļņi šķirnes katra gada septembrī un oktobrī. Sieviešu estrālais cikls ilgst no 24 līdz 25 dienām, karstuma ilgums ir no 15 līdz 26 stundām. Ja sieviete šajā laikā netiek audzēta, viņa aptuveni trīs nedēļu laikā pārstrādās estrus. Gestācija vidēji ir aptuveni 231 diena, kad govis vidēji dzemdē vienu teļu, lai gan dvīņi ir bieži sastopami. Teļi piedzimst ar vidējo svaru 16,2 kg un baro aptuveni 1 kg dienā. Vīrieši un sievietes ir seksuāli nobrieduši divu gadu vecumā, bet pilnīgs izaugsmes potenciāls tiek sasniegts tikai 4 vai 5 gadu vecumā. Šajā vecumā sievietes ir reproduktīvā maksimumā, un vīriešiem ir vislielākie ragi.(Franzmann, 1981; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Aļņi katru gadu šķirnes.
  • Vaislas sezona
    Vaislas notiek septembrī un oktobrī.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais grūtniecības periods
    231 diena
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    5 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    1 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    16 līdz 28 mēneši
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 2 līdz 5 gadiem

Tikai sievietes rūpējas par saviem mazuļiem vienu gadu. Mātītes meklē norobežotas vietas, lai dzemdētu mazuļus, un paliek izolētas līdz teļu atšķiršanai. Teļi var pārlūkot māti un sekot tām 3 nedēļu vecumā, un viņi tiek atšķirti no 5 mēnešiem. Viņi paliek kopā ar māti apmēram gadu pēc dzimšanas, kad piedzimst nākamie mātes jaunieši.(Franzmann, 1981; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • sieviete
  • manto mātes / tēva teritoriju
  • mātes stāvoklis dominances hierarhijā ietekmē jauniešu statusu

Mūža ilgums / ilgmūžība

Lāču un vilku plēsēju dēļ daudzi teļi, pat 50% vai vairāk, nedzīvo ilgāk par pirmajām sešām dzīves nedēļām. Pēc pilngadības sasniegšanas viņu izdzīvošanas iespējas ir lielas. Pieaugušām sievietēm vidējā dzīvildze ir 95%. Vīriešu izdzīvošana ir mainīgāka medību un vīriešu-vīriešu konkurences dēļ. Pieaugušie aļņi ir vislabākajā vecumā no 5 līdz 12 gadu vecumam, bet apmēram pēc 8 gadiem sāk slimo ar artrītu, zobu slimībām un nodilumu, kā arī citiem faktoriem. Daži aļņi savvaļā dzīvo pēdējo 15 gadu laikā, lai gan tika reģistrēts, ka viena govs ir nodzīvojusi līdz 22 gadu vecumam. Mātītēm reproduktīvā vecuma maksimums ir no 4 līdz 12 gadu vecumam un tēviņiem - no 4 līdz 8 gadiem.(Bowyer et al., 2003; Gaillard et al., 1998; Wilson and Ruff, 1999)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    22 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    No 8 līdz 15 gadiem

Uzvedība

Aļņi ir vismazāk sociālās sugas no briežu dzimtas dzīvniekiem, paliekot diezgan vientuļi, izņemot pārošanās periodu. Tie nav teritoriāli. Ārpus riesta perioda tēviņi un sievietes tiek seksuāli nošķirti: tēviņus un sievietes atdala telpiski, laikā un / vai biotops. Tika izvirzīta hipotēze, ka tas ir saistīts ar dzimumu uztura vajadzību atšķirībām ķermeņa lieluma atšķirību dēļ. Arī govis ar teļiem pie papēža norobežojas no sugasugļiem, lai mazinātu risku, ka plēsēji tos izceļ. Aļņi pēc savas būtības ir krepuskuļi, visaktīvākie ir saullēktā un saulrietā. Neraugoties uz to, ka aļņi izskatās nejauki, tie spēj klusi skraidīt pa blīviem mežiem. Maksimālais ātrums noteikts pulksten 56 km / h un noturīgais ātrums - 9,6 km / h. Aļņi ir arī spēcīgi peldētāji, kā zināms, viņi peld līdz 20 km vai līdz 9,5 km stundā. Lielākā daļa viņu laika ir ap barošanu. Ikdienas ieradumi dodas uz jaunu vietni, lai barotos, izvairoties no plēsējiem, pārlūkojot augus, stāvot un guļot, lai atgremotu viņu pārtiku. Aļņi galvenokārt uzturas tajā pašā vispārējā apgabalā, lai gan dažas populācijas migrē starp vietām, kas ir labvēlīgas dažādos gada laikos. Šīs migrācijas Eiropas populācijās var pārsniegt 300 km.(Boyer, 2004; Bubenik, 2007; Wilson and Ruff, 1999)



  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • terricolous
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • dominēšanas hierarhijas

Mājas diapazons

Aļņu mājas diapazons svārstās no 3,6 līdz 92 km2. Pirmajā dzīves gadā jaunie aļņi aizņem tādu pašu mājas platību kā viņu māte un izveido savu mājas areālu līdz divu gadu vecumam. Vīriešu mājas izmērs parasti ir lielāks nekā sievietēm. Daži aļņi migrē sezonāli, līdz 179 km Ziemeļamerikā un 300 km Eiropas ziemeļaustrumos.(Hundertmark, 2007; LeResche, 1974; Pulliainen, 1974)

Komunikācija un uztvere

Aļņi nav tik skaļi kā citi brieži ģimene, piemēram, alnis ( Cervus elaphus ). Lielākā daļa viņu balsu notiek riesta laikā. Mātītes, atrodoties estrusā, izsauc garu, saviļņojošu vaidu, kas piesaista tēviņus un ir dzirdams līdz 3,2 km attālumā. Tēviņi noraizējas par mātītēm vai izaicina citus buļļus. Abi dzimumi ir spējīgi radīt skaļu, zarnu trakojošu 'rūcošu' skaņu kā draudu. Aļņi ķīmiski sazināsies arī ar smaržu iezīmējošiem kokiem. Viņi noņem koku un krūmu mizu un berzē pieri un pirmsorbitālos dziedzerus kailajā vietā, lai reklamētu savu klātbūtni pretējā dzimuma pārstāvjiem. Nav zināms, ka aļņiem ir laba acu redze. Apstiprinājums tam nav pieejams pētījumu trūkuma dēļ, lai gan ir zināms, ka tie ir mazāk atkarīgi no redzes nekā dzirdes vai ožas sajūta. Aļņiem ir ļoti akūta dzirde, daļēji viņu ausu lielā ārējās virsmas dēļ. Viņu ausis spēj neatkarīgi pagriezties, radot stereofonisku dzirdi. Viņu oža ir izņēmuma kārtā, pateicoties lielajai deguna dobumu virsmai, kas ir izklāta ar miljoniem sūtītu ožu.(Bowyer et al., 2003; Bubenik, 2007; Franzmann, 1981)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Vārds “aļņi” nāk no vietējo amerikāņu cilts Algonquins, kas viņu valodā nozīmē “zaru ēdājs”. Tas ir piemērots nosaukums, jo aļņi ziemā galvenokārt pārlūko kokaugu stublājus un zarus, bet vasarā lapkoku augu lapas un dzinumus. Aļņiem Polijā 87% viņu uzturā bija koki un krūmi, no kuriem vissvarīgākās bija priedes sugas (Pinus silvestris), kas bija 52% no viņu uztura. Ziemeļamerikā novērots, ka aļņi patērē pat 221 augu sugu un ģints, bet Krievijā - 355, lai gan ievērojamu daļu no uztura veido tikai daži izvēlētie. Vītoli ( Salix spp.) ir visizdevīgākā lopbarība, ja tāda ir pieejama. Interjerā Aļaskas vītoli veidoja 94% no ziemā patērētās biomasas. Citas patērētās sugas ir papīra bērzs (Betula papyrifera), dreboša apse (ASPEN) un balzama egle (Abies balzamija). Aļņi vasarā patērē arī ūdens veģetāciju, jo dažās vietās tā ir viegli sagremojama un bagātīga. Pieaugušam cilvēkam dienā ir nepieciešams apmēram 20 kg pārtikas.(Bowyer et al., 2003; Franzmann, 1981; Renecker and Schwartz, 2007)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
    • lignivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti
  • ziedi

Plēsība

Vilki, brūni vai grizli lāči, melnie lāči un pumas ir galvenie aļņu plēsēji un mazākā mērā koijoti un amūru tīģeri. Galvenajiem plēsējiem var būt tik liela ietekme uz aļņu populācijām, ka tie var palēnināt populācijas pieaugumu un turēt tos zemāk par dzīvotnes nestspēju. Tas, vai plēsēji var noturēt (regulēt) aļņu populāciju līdzsvara punktā, ir pretrunīgi. Lāču plēsība parasti ir visaugstākā pavasarī, kad teļi ir visneaizsargātākie. Vilku plēsība ir lielāka ziemā, kad sniega dziļums ir pietiekami augsts, lai kavētu aļņu kustību. Aļņi agresīvi aizstāv sevi un savus mazuļus ar izturīgajiem ragiem un asajiem nagiem.(Ballard and Van Ballenberghe, 2007; Bowyer et al., 2003; Franzmann, 2000; Miquelle et al., 1996)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Aļņiem var būt ievērojama ietekme uz ekosistēmām, jo ​​viņi ikdienā baro, tramda, defekē un urinē. Viens pētnieks lēsa, ka zviedru aļņu populācija katru gadu zemi ieceļoja 300 000 metrisko tonnu fekāliju. Tas ir aptuveni 5600 tonnas slāpekļa, kas ir būtisks augu augšanai. Aļņi var ietekmēt barības vielu aprites ātrumu, ziedu sastāvu, meža pēctecības ātrumu un meža bioloģisko daudzveidību. Šī iemesla dēļ tās tiek uzskatītas par pamatakmens sugām.(Kie et al., 2003; Kielland and Bryant, 1998; Molvar et al., 1993; Persson et al., 2000)

Aļņus ietekmē vairākas slimības un parazīti. Aļņu slimību, kas ir nāvējoša aļņiem, izraisa smadzeņu tārps, kas visbiežāk inficējas baltastes stirnas . Aļņi var stipri inficēties ar ziemas ērcēm, un asins zuduma un uztura stresa dēļ dažreiz ziema var izraisīt nāvi.(Wilson and Ruff, 1999)

  • Ekosistēmas ietekme
  • rada dzīvotni
  • pamatakmens sugas
Komensālās / parazītiskās sugas
  • ziemas ērces ( Dermacentor albipictus )
  • smadzeņu tārps (Parelaphostrongylus labi)
  • lenteņi (Taenia krabbei)
  • hidatīdu slimība ( Echinococcus granulosus )

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Aļņi tiek medīti visā to izplatības areālā un katru gadu cilvēkiem sagādā miljoniem mārciņu gaļas. 1983. gadā Zviedrijā novāca 152 000 aļņu, kas ir 14% no kopējā gaļas patēriņa valstī. Aļņu medības rada ievērojamu naudas daudzumu arī vietējai ekonomikai. Aļņu mednieki katru gadu iegulda Aļaskas ekonomikā 31 miljonu dolāru, bet Kanādas - 50 miljonus dolāru. Aļņi piesaista daudzus tūristus arī savvaļas dabas skatīšanās iespējām. Aļņu piens tiek iegūts no nebrīvē turētiem aļņiem dažos apgabalos, tostarp Krievijā un Zviedrijā.(Bowyer, et al., 2003; Novak, 1999; Regelin un Franzmann, 1998)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms
  • ražo mēslojumu

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Transportlīdzekļu sadursme ar aļņiem ir nopietna problēma Ziemeļamerikā un Eiropā. Ziemeļamerikā katru gadu notiek gandrīz 3000. Tikai Zviedrijā vidēji gadā notiek 4500 cilvēku, kā arī 10 līdz 15 cilvēku nāves gadījumi. Papildus cilvēku dzīvības neaprēķināmām izmaksām aļņu sadursmes rada ievērojamus īpašumam nodarītus zaudējumus, palielina apdrošināšanas prēmijas, var izraisīt vietējo aļņu populācijas samazināšanos un samazināt atpūtas iespējas. Aļņi dažos apgabalos var būt arī kaitēkļi lauksaimniecībai un mežsaimniecībai. Aļņu barība var kavēt jaunu koku augšanu. Krievijā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados mežsaimniecības nozarei nodarītie zaudējumi tika lēsti miljonos rubļu.(Bērns, 2007; Kuzņecovs, 2002; Seilers, 2005)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

IUCN norāda, ka aļņi ir “Vismazāk satraukto” suga, jo lielākā daļa populāciju paplašinās un ir ārkārtīgi daudz, neskatoties uz lielo medību spiedienu to diapazona daļās. Tiek lēsts, ka Eirāzijas populācija ir 1,5 miljoni cilvēku, no kuriem vienu trešdaļu veido Eiropas populācijas. 2002. gadā tika lēsts, ka Amerikas Savienoto Valstu un Kanādas iedzīvotāju skaits ir 1 000 000. Daži šī labvēlīgā novērtējuma izņēmumi ir aļņi Mandžūrijā un Mongolijā (A. a. cameloides), kuru ir maz, un iedzīvotāju skaits Jaunskotijā (A. a. amerikānis), kuru Kanāda ir atzinusi par apdraudētu.(Geist et al., 2008; Henttonen et al., 2008; Novak, 1999; Timmermann, 2003)

Citi komentāri

alnis , kuru tradicionāli klasificē kā monotipisku ģinti, daži pētnieki nesen sadalīja divās sugās: Eiropas sugā,Aļņu aļņiun Ziemeļamerikas sugas, Moose americanus . Šāds dalījums ir radījis neskaidrības un neatspoguļo jaunākos ģenētiskos pētījumus. Tika uzskatīts, ka aļņu sadalījumu Eiropas un Ziemeļamerikas sugās apstiprina morfoloģiskās atšķirības un pierādījumi, ka Eiropas aļņiem ir 68 hromosomas un Ziemeļamerikas aļņiem ir 70. Tagad ir zināms, ka aļņiem Vidusāzijā (Jakutijā) ir arī 70 hromosomas un dalīties mitohondriju DNS halotipos ar Eiropas un Ziemeļamerikas aļņiem. Turklāt aļņiem visā pasaulē ir zema mitohondriju DNS mainība, un tiem ir salīdzinoši zema ģenētiskā daudzveidība salīdzinājumā ar citiem zīdītājiem. Visticamāk, ka visas saglabājušās aļņu līnijas cēlušās no Vidusāzijas pēdējo 60 000 gadu laikā, atbalstot vienas sugas hipotēzi, nevis divu vai trīs sugu hipotēzi.(Grubb, 2005; Hundertmark and Bowyer, 2004; Hundertmark et al., 2002)


schistosoma mansoni dzīves cikls

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Daniels De Bords (autors), Aļaskas Fairbanks universitāte, Link E. Olson (redaktors, instruktors), Aļaskas Fairbanks universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Cuniculus paca (zemienes paca) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Didelphis aurita (lielo ausu opossumu)

Lasiet par Cotalpa lanigera (zeltkausa vabole) vietnē Animal Agents

Lasiet par Speyeria idalia vietnē Animal Agents

Lasiet par Phyllobates terribilis vietnē Animal Agents