Alces americanusmoose (arī: amerikāņu aļņi)

Autore Taņa Djūija; Anne Bartalucci; Brets Veinšteins

Ģeogrāfiskais diapazons

Aļņi ir sastopami visā Ziemeļamerikas ziemeļdaļā. To izplatība sakrīt ar cirkumpolāriem boreālajiem mežiem. Tie sastopami visā Aļaskā, Kanādā, ASV ziemeļaustrumos un tikpat uz dienvidiem kā Kolorado Kalnu kalnos. Parasti tie atrodas pie strautiem vai dīķiem, kur ir vītoli.(Wilson and Ruff, 1999)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Aļņi parasti dzīvo mežainās vietās, kur ziemā ir sniega sega, un dod priekšroku mitriem apstākļiem, kur ir ezeri, dīķi un purvi. Tie ziemā sastopami apgabalos, kur sniega sega ir līdz 60 līdz 70 cm dziļa, lai gan dziļš, garozas sniegs padara tos neaizsargātus pret vilku plēsībām. Aļņi ir ierobežoti tikai vēsos reģionos, jo tiem ir liels ķermenis, nespēja svīst un siltums, ko rada fermentācija zarnās. Viņi nevar ilgi panest temperatūru, kas pārsniedz 27 grādus pēc Celsija. Vasarā aļņi meklē ēnu un atdzesē dīķos un strautos.(Wilson and Ruff, 1999)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • mežs
  • Mitrāji
  • purvs
  • purvs
  • grāmata

Izskata apraksts

Aļņi ir lielākie brieži ģimene un viens no lielākajiem sauszemes zīdītājiem Ziemeļamerikā. Pieaugušie var būt pat 2,3 m augsti. Tēviņi ir lielāki nekā sievietes, un viņiem ir sarežģīti, paplašināti ragi, kuru kopējais platums var būt līdz 2 metriem, sākot no gala līdz galam. Šie ir lielākie ragi, ko pārvadā jebkurš zīdītājs visā pasaulē. Tie katru gadu tiek izmesti un atkārtoti audzēti. Tēviņu kopgarums ir no 2,5 līdz 3,2 metriem, sieviešu - no 2,4 līdz 3,1 metriem. Tēviņu svars ir no 360 līdz 600 kg, sieviešu - no 270 līdz 400 kg. Aļņiem ir bieza, brūna kažokāda, kuras krāsa ir no gaišas līdz gandrīz melnai. Atsevišķi matiņi ir no 15 līdz 25 cm gari un dobi, kā rezultātā tiek nodrošināta lieliska izolācija. Aļņi atšķiras arī ar garo galvu ar garu, elastīgu degunu un augšlūpu. Aļņiem ir ļoti garas kājas un ādas kakls ir norauts.(Wilson and Ruff, 1999)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    270 līdz 600 kg
    594,71 līdz 1321,59 mārciņas
  • Diapazona garums
    2,4 līdz 3,2 m
    7,87 līdz 10,50 pēdas

Pavairošana

Mātītes pievilina tēviņus ar gariem, vaidošiem balsīšiem, kas dzirdami līdz 3,2 km attālumā. Viņi arī izstaro spēcīgu smaržu. Konkurējošie tēviņi vairošanās sezonā sacenšas par piekļuvi mātītēm. Tēviņi var vienkārši novērtēt, kurš ir lielāks, un mazākais vērsis atkāpjas, vai arī viņi var iesaistīties cīņās, kas var kļūt vardarbīgas.(Franzmann, 1981)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Pārošanās notiek septembrī un oktobrī. Ir astoņu mēnešu grūtniecības periods. Sievietes sinhroni dzemdē maija beigās un jūnija sākumā. Mātītes parasti audzē vientuļus mazuļus, kaut arī dvīņi ir izplatīti. Jauniešiem trūkst plankumu, kas raksturīgi lielākajai daļai pēcnācēju briežu dzimtas dzīvniekiem. Vīrieši un sievietes ir seksuāli nobrieduši divu gadu vecumā, bet pilnīgs izaugsmes potenciāls tiek sasniegts tikai 4 vai 5 gadu vecumā. Šajā vecumā sievietes ir reproduktīvā maksimumā, un vīriešiem ir vislielākie ragi.(Franzmann, 1981; Wilson and Ruff, 1999)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Aļņu šķirne reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vaislas notiek septembrī un oktobrī.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais grūtniecības periods
    8 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    12 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi

Jaunie aļņi pēc piedzimšanas sver no 11 līdz 16 kg, un viņi baro apmēram 1 kg dienā. Viņi var pārlūkot māti un sekot tai 3 nedēļu vecumā, un pēc pieciem mēnešiem viņi pilnībā tiek atšķirti. Pēc mātes viņi paliek kopā ar māti vismaz gadu, līdz piedzimst nākamie jaunieši.(Franzmann, 1981; Wilson and Ruff, 1999)


maskēta pūce vs meža pūce

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pirmajā dzīves gadā mirst līdz pusei visu aļņu. Pieaugušie aļņi ir vislabākajā vecumā no 5 līdz 12 gadu vecumam, bet apmēram pēc 8 gadiem sāk slimo ar artrītu, zobu slimībām un nodilumu, kā arī citiem faktoriem. Aļņu tēviņi cieš arī vīriešu un vīriešu agresijas rezultātā, kas saistīta ar pārošanos. Tikai daži buļļu aļņi savvaļā izdzīvo ilgāk par 15 gadiem, un vecākais reģistrētais govs alnis bija 22 gadus vecs.(Wilson and Ruff, 1999)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    22 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    8 līdz 12 gadi

Uzvedība

Aļņi ir aktīvi visas dienas garumā ar aktivitātes maksimumu rītausmas un krēslas laikā. Aļņi ir labi peldētāji, kas spēj izturēt ātrumu 6 jūdzes stundā. Viņi ātri pārvietojas pa sauszemi. Pieaugušie var skriet tikpat ātri kā 56 km / h (apmēram 35 jūdzes stundā). Aļņi galvenokārt uzturas tajā pašā vispārējā apgabalā, lai gan dažas populācijas migrē starp vietām, kas ir labvēlīgas dažādos gada laikos. Šīs migrācijas Eiropas populācijās var pārsniegt 300 km.



Aļņi ir vientuļi dzīvnieki, lai gan dažreiz var atrast divus indivīdus, kas barojas pa to pašu straumi. Visstiprākā sociālā saikne ir starp māti un teļu. Mātes ļoti sargā savus teļus, bieži uzlādējot cilvēkus, ja viņi pārāk tuvojas, un izmantojot asās nagas, lai uzbruktu uzbrucējiem. Aļņi pārošanās sezonā pulcējas lielākās grupās Alpu un tundras dzīvotnēs.(Wilson and Ruff, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • dzimtene
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks

Mājas diapazons

Aļņu mājas svārstās vidēji no 5 līdz 10 kvadrātkilometriem.(Wilson and Ruff, 1999)

Komunikācija un uztvere

Aļņiem ir slikta redze, bet dzirde un oža ir izcili. Viņu lielās ausis var pagriezt par 180 grādiem, un viņu asi deguni atrod barību zem dziļa sniega. Šķiet, ka viņu redzējums viņiem vislabāk palīdz atklāt kustīgus objektus.




ko ēd mazie pingvīni

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Aļņi ēd zarus, mizu, saknes un kokaugu, īpaši vītolu un apses, dzinumus. Siltajos mēnešos aļņi barojas ar ūdensaugiem, ūdensrozēm, dīķēdēm, zirglietām, urīnpūšļiem un niedrēm. Ziemā viņi pārlūko skujkokus, piemēram, balzama egli, un ēd savas adatas formas lapas. Viņiem nepieciešams 20 kg pārtikas dienā. Viņu pilni vēderi var svērt līdz 65 kg. Lielāko daļu aļņu laika pavada ēšana.

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • saknes un bumbuļi
  • koks, miza vai kāti

Plēsība

Liela izmēra aļņi nav ļoti uzņēmīgi pret plēsonību kā veseli pieaugušie. Lielākā daļa aļņu tiek izlaupīti kā teļi vai slimi vai vecāka gadagājuma cilvēki. Pirmajā gadā līdz pusei no visiem teļiem krīt plēsēji. Pieaugušo vidējā mirstība gadā ir no 10 līdz 15%. Primārie plēsēji ir lieli plēsēji, piemēram, cilvēki, vilki, grizli un melnie lāči. Aļņi arī spēj agresīvi aizstāvēt sevi un savus mazuļus ar spēcīgajiem ragiem un asajiem nagiem.(Wilson and Ruff, 1999)

Ekosistēmas loma

Aļņiem to pārlūkošanas laikā ir dramatiska ietekme uz augu sabiedrību sastāvu.

Aļņus ietekmē vairākas slimības un parazīti. Aļņu slimību, kas ir nāvējoša aļņiem, izraisa smadzeņu tārps, kas visbiežāk inficējas baltastes brieži . Aļņi var stipri inficēties ar ziemas ērcēm, un asins zuduma un uztura stresa dēļ dažreiz ziema var izraisīt nāvi.(Wilson and Ruff, 1999)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Aļņi tiek medīti gaļas un sporta dēļ, un uz tiem attiecas dažas ekotūrisma aktivitātes.

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Aļņi var kavēt priežu un egļu mežu atjaunošanas centienus, tāpēc tiem var būt negatīva ietekme uz kokrūpniecību. Dažās jomās aļņu triecienu ar automašīnām cilvēku ievainojumu un īpašuma bojājumu izmaksas ir diezgan augstas.

Saglabāšanas statuss

Dažos apgabalos aļņu populācijas ir ievērojami samazinājušas cilvēku medības un biotopu iznīcināšana. Tomēr ASV austrumos aļņu populācija pēdējos gados ir paplašinājusies, un Mičiganā un Kolorādo štatā ievesto aļņu populācijai klājas labi. Aļņi parasti ir iekļuvuši autoavārijās un, meklējot pārtiku, bieži klīst dzīvojamos rajonos. Aļņi nacionālajā vai globālajā līmenī nav uzskaitīti kā apdraudēti vai apdraudēti, taču Mičiganā tie ir īpaši satraucoši suga.(Wilson and Ruff, 1999)


mīkstās čaulas snapping bruņurupucis

Atbalstītāji

Taņa Djūija (autore, redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Anne Bartalucci (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Bret Weinstein (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Nymphicus hollandicus (cockatiel) vietnē Animal Agents

Lasiet par Norops sagrei (Kubas brūnais anols, Brūnais anols) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cacajao calvus (sarkano uakari) vietnē Animal Agents

Lasiet par Barbastella barbastellus (rietumu barbastelle) vietnē Animal Agents

Lasiet par Vespertilionidae (vakara un sikspārņu sikspārņiem) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Saimiri oerstedii (Centrālamerikas vāveru pērtiķis)