Alectoris chukarchukar (arī: Chukar irbes)

Autore Lara Pētersone

Ģeogrāfiskais diapazons

Četrpadsmit pasugasAlectoris chukaršobrīd ir atzīti. Tiek uzskatīts, ka Ziemeļamerikas populācijas ir no Indijas pasugām, A. c. čukars , lai gan, iespējams, ir sajaukušās vairākas pasugas. Vietējā izplatība svārstās Tuvo Austrumu un Āzijas kalnu apgabalos no Grieķijas austrumiem un Bulgārijas dienvidaustrumiem caur Mazo Āziju austrumos līdz Ķīnas Mandžūrijai. Čukars ir veiksmīgi ieviests Ziemeļamerikā, Havaju salās un Jaunzēlandē kā medījumu suga. Ziemeļamerikā veiksmīgas populācijas ir izveidojušās kalnainās, akmeņainās, sausās teritorijās visā rietumu štatos, un pašreizējā izplatība ir vērsta ap Lielā baseina apgabalu, ieskaitot Nevadu, Jūtas rietumus, Aidaho dienvidrietumus, Kalifornijas ziemeļaustrumus un Oregonas dienvidaustrumus. Austrumos medījamo dzīvnieku putnus izlaiž medībās, taču veiksmīgas populācijas nav nostiprinājušās (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • ieviests
  • palearktika
    • dzimtā
  • austrālietis
    • ieviests
  • okeāna salas
    • ieviests

Dzīvotne

Alectoris chukarZiemeļamerikā visā rietumos var atrasties stāvās, kalnainās, akmeņainās vietās jauktu biotopu tipos. Tuksneša krūmu Lielā baseina teritorija ir viņu vēlamā biotopa pārstāvība; klimats ir sauss līdz pusdzidrs, ūdens parasti ir pieejams no izkaisītiem avotiem, un temperatūra ir atšķirīga. Ganītās un traucētās sabiedriskās zemes nodrošina bagātīgas zāles un sēklas ar izkaisītiem krūmiem, savukārt akmeņainais reljefs nodrošina segumu. Ziemeļamerikā šādas teritorijas parasti nav pieejamas un nav apstrādātas zemes tuvumā, lai gan tās izmantos šādas teritorijas, ja tādas būs pieejamas. Neveiksmīgi mēģinājumi ieviest čukaru citos Ziemeļamerikas apgabalos liek domāt, ka tie jau ir izveidoti vispiemērotākajos biotopu tipos (Christensen 1996).



Izskata apraksts

Alectoris chukarir vidēja lieluma irbe. Tēviņu (510-800g) garums un masa ir nedaudz lielāki par sievietēm (450-680g). Apspalvojuma modelis abiem dzimumiem ir līdzīgs un atšķirīgs starp Ziemeļamerikas medījamajiem putniem. Čukari ir pelēkbrūni augšpusē ar bufetes vēderu. Tumši melna līnija pāri pierei, acīm un lejā kaklā kontrastē balto kaklu no pelēkās galvas un krūts. Sānos ir skaidri redzams melnā un baltā kastaņa gabals, un ārējās astes spalvas ir kastaņas. Rēķins, plakstiņu, kāju un pēdu malas ir koraļļu rozā līdz dziļi sarkanai vai sārtai. Abiem dzimumiem var būt neliela tarsāla spurga, bet parasti tas ir raksturīgi vīriešiem. Nepilngadīgie ir mazāki un ir brūni un pelēki raibi, un to sānos ir tikai nedaudz brūna barjera. Vietējā dzīvotnē krāsas var atšķirties ģeogrāfiski; putni sausākos apgabalos mēdz būt pelēcīgāki un bālāki (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; National Geographic Society 1999).



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    510 līdz 680 g
    17,97 līdz 23,96 oz

Pavairošana

Čukari ir monogāmi. Pāri veidojas marta vidū pēc tam, kad vīrietis veic uzmācības demonstrāciju, kas saistīta ar galvas noliekšanu un viņa aizlikto sānu parādīšanu. Abi sāk zvanīt un piedalās “tidbitting display”, kas knābā dažādus objektus. Sausuma periodos, kad barība ir maza, vairošanās var notikt tikai dažiem putniem. Tēviņi sargā sievieti no citu tēviņu piekļuves (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Ligzdas ir vienkārši skrāpējumi, dažreiz izklāta ar zāli vai spalvām, akmeņainās vai sukainās vietās. Viņus ir grūti atrast un tie nav pietiekami pētīti. Sajūga izmēri svārstās atkarībā no vietas un vides stāvokļa no septiņiem līdz divdesmit vienam. Inkubācija ilgst apmēram 24 dienas un parasti ir sieviešu aktivitāte. Izšķilšanās var notikt no maija līdz augustam, atkarībā no pirmā sajūga panākumiem. Brūdi vidēji ir aptuveni 10,5 cāļi, bet svārstās. Jaunieši ir pirmssabiedrības vai inkubācijas laikā ļoti attīstīti un spēj lidot dažu nedēļu laikā. Pieaugušo lielumu viņi sasniedz 12 nedēļu laikā. Tiek uzskatīts, ka tēviņi paliek līdz cāļu audzēšanai, lai gan tiek ziņots, ka daži pēc sajūga pabeigšanas pamet un pārgrupējas ar citiem tēviņiem. Daudz vēl jāzina par čukara reproduktīvajiem ieradumiem.(Christensen, 1996; Del Hoyo et al., 1994)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Čukari audzē vienu reizi gadā atkarībā no vides apstākļiem.
  • Vaislas sezona
    Vairošanās notiek no aprīļa līdz jūlijam Ziemeļamerikā.
  • Klāt olas sezonā
    7 līdz 21
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    10.5
  • Vidējais laiks inkubācijai
    24 dienas

Par jauniem rūpējas viņu māte un, iespējams, tēvs, līdz viņi sasniedz neatkarību. Jaunieši ir pirmsskolas vecuma, viņi lido dažu nedēļu laikā pēc izšķilšanās un pieaugušo izmēru sasniedz līdz 12 nedēļu vecumam.(Christensen, 1996; Del Hoyo et al., 1994)

  • Vecāku ieguldījums
  • nav vecāku līdzdalības
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete

Uzvedība

Čukari ir diennakts un barības uz zemes visu rītu un pēcpusdienu. Viņi nemigrē, un visas sezonālās kustības ir augstumā. Lidojums parasti tiek veikts nelielos attālumos lejup, parasti noskalojot. Viņi lec, šķērsojot nelīdzenu reljefu, un dod priekšroku skriešanai, nevis lidojumam. Primārā sociālā grupa ir līča līnija, kas sastāv no dažāda skaita pieaugušo un viņu pēcnācēju, un lielākās grupas atrodas pie ūdens avotiem. Ziemā veidojas lielākas nesaistītas grupas. Čukari roost zemē zem sukas vai atsegumiem. Tēviņi aktīvi aizstāv savas ligzdošanas teritorijas (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).(Christensen, 1996; Del Hoyo et al., 1994)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

Čukari mijiedarbībā izmanto skaitli vai vokalizāciju, kas ir sadalīta trīs kategorijās: trauksmes sociālais kontakts, agonistiskais un seksuālais. Visizplatītākais zvans ir zems čaks, čaks, čaks izmanto abi dzimumi, kas pakāpeniski mainās uz a čukars čukars un to var dzirdēt no lieliem attālumiem, tāpēc nosaukums chukar. Komunikācija, domājams, notiek arī ar vizuālu norādījumu palīdzību.(Christensen, 1996; Del Hoyo et al., 1994)



  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • dueti
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Čukari parasti ir oportūnistiski un barojas ar veģetāciju, ieskaitot zāli un forb sēklas, zaļo zāli, forb lapas un dažus krūmu augļus, ņemot vērā relatīvo pārpilnību un sezonālo pieejamību. Rietumu apgabalos primārie pārtikas produkti ir sēklas un lapotnes no ievainotajām zālēm un dažādiem sēklas sugu lapām. Apstrādāti graudi tiek izmantoti, ja tie ir pieejami, bet čukaru biotops Ziemeļamerikā parasti nav lauksaimniecības zemes tuvumā. Havaju salās ir pieejami dažādi pārtikas produkti, taču vietējie krūmu augļi un ieviesti zālaugu augi joprojām ir svarīgi. Jaunie cāļi galvenokārt ēd kukaiņus. Pieaugušie neēd ievērojamu skaitu kukaiņu, bet ir zināms, ka tie siseņus ņem, ja tie ir pieejami. Čukari izmanto visu veidu ūdens avotus, un tie mēdz diktēt izplatīšanu karstajos vasaras mēnešos; viņi ziemā nomaldīsies tālāk no ūdens, kad ir pieejama zaļa veģetācija (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Cole et al. 1995).(Christensen, 1996; Cole et al., 1995; Del Hoyo et al., 1994)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • graudēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Alectoris chukarpirmo reizi tika ieviesta Ziemeļamerikā 1893. gadā kā medījumu suga, un medību ceļā tā nodrošina ieņēmumus valsts savvaļas dzīvnieku aģentūrām. Sarežģītais, stāvais, bieži nomaļais reljefs, ko viņi aizņem, medniekiem sagādā izaicinājumus un aizraušanos, un gaļu uzskata par ļoti garšīgu. Havaju salās ir atklāts, ka čukari aizņem nozīmīgu nišu, kuru kādreiz ir ieņēmuši jau izmiruši vietējie putni; tie palīdz izplatīt un dīgt svarīgu vietējo augu sēklas un tādējādi var būt noderīgi degradēto ekosistēmu atjaunošanā (Christensen 1996; Cole et al. 1995).


blue jean poison šautriņu varde

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Čukari palīdz arī izplatīties un dīgt invazīviem vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, apkrāptu zāli Ziemeļamerikā. Turklāt tie ir uzņēmīgi pret vairākām putnu slimībām un var darboties kā infekciju pārnēsātājs, ko var pārnest no putnu saimniekiem uz cilvēkiem, piemēram, hlamīdijām, kad tie tiek audzēti medību apstākļos (Christensen 1996; Erbeck un Nunn 1999).



Saglabāšanas statuss

Alectoris chukarnav globāli apdraudēti. Lielākajā daļā apgabalu populācijas ir stabilas vai palielinās, lai gan biotopu zudums un intensīvas medības var ietekmēt dažas vietējās populācijas to vietējā izplatībā. Iespējamas zināmas bažas par savvaļas populācijām, jo ​​ir iespējama slimības pārnešana no mājas vistām un tītariem. Ziemeļamerikā kopš medību uzsākšanas tos medīja. Lielākajā daļā apgabalu valstis mēģina palielināt medības, izmantojot liberālus maisiņu ierobežojumus un ilgus medību periodus, lai pārvarētu zemu ražu to biotopa nepieejamā un attālinātā rakstura dēļ. Biotopu apsaimniekošana ietver ūdens avotu attīstību un uzlabošanu. Ir izpētīta populāciju novērošana, izmantojot dažādas apkakles un radio raidītāju metodes (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Waters et al. 1994).

Citi komentāri

Lai noteiktu ieradumus un vajadzības, vēl ir jāveic daudz pētījumuAlectoris chukar. Daudzās viņu dabas vēstures jomās informācija ir nedaudz ierobežota. Turklāt var veikt pētījumus, lai noteiktu Ziemeļamerikas čukaru pašreizējo saistību ar sākotnējām vecās pasaules pasugām (Christensen1996).

Atbalstītāji

Lara Pētersone (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Terry Root (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Syncerus caffer (Āfrikas bifeļu)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Varanus bengalensis (Bengālijas monitors)

Lasiet par Junco hyemalis (tumšo acu junco) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Argiope aurantia

Lasiet par Amphiprion akindynos (Brown anemonefish) vietnē Animal Agents

Lasiet par Crocodylus mindorensis (Filipīnu krokodils) vietnē Animal Agents