Allactodipus bobrinskiiBobrinska jerboa

Autors: Jaime Andrzejewski

Ģeogrāfiskais diapazons

Allactodipus bobrinskii(Bobrinski jerboa) var atrast Palearktikas reģionā visā Turkmenistānas ziemeļu un rietumu apgabalos un Uzbekistānas centrālajos un rietumu rajonos. Tās izplatība konkrētāk ietver Karakumy un Kyzylkum tuksnešus.(Vilsons un Rīders, 2005)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Allactodipus bobrinskiigalvenokārt apdzīvo Kyzylkum un Karakum tuksnešus. Kyzylkum tuksnesis sastāv no sarkanām smiltīm, savukārt Karakum tuksnesis galvenokārt ir sāls purva smiltis. Abos tuksnešos ir reti sastopama veģetācija un krūmāji. Šajos tuksnešos dzīvo tikai smilšmāla un cieta grants līdzenumi,A. bobrinskiiizvairās no pilnīgi smilšainiem reģioniem. Šie jerboas uzbūvē urbumus uz nedaudz paaugstināta pilskalna, kurā nav veģetācijas. Galvenais šīs sugas vides faktors ir viengadīga veģetācija ar dažādiem vietējās veģetācijas aspektiem, kas ietekmē sugu daudzumu.(Nowak, 1999; Šenbrots un Rogovins, 1995; Tsytsulina, 2008)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • Diapazona augstums
    300 (augsts) m
    984,25 (augstas) pēdas

Izskata apraksts

Bobrinski jerboas ir saltatoriskas ar aizmugurējām ekstremitātēm, kas iegarenas līdz 58 mm; viņi izmanto savas lieliskās lēkšanas spējas kā pretplēsēju aizsardzību. Lai gan Bobrinski jerboām lēciena garums nav reģistrēts, ir dokumentēts, ka saistīti jerboa lec līdz 3 metriem vienā saitē. Bobrinski jerboas aizmugurējām pēdām ir trīs vidējie pirksti, kas ir blīvi pārklāti ar stingru matiņu suku. Šie stingrie matiņi nodrošina zināmu saķeri ar smiltīm. Tiek ziņots, ka vīriešiem ķermeņa garums ir 120 mm, bet sievietēm - 113 mm, un vidējais Bobrinski jerboa svars ir 65 grami. Šīm jerboām ir garas, slaidas astes (no 165 līdz 170 mm) ar pušķi galā; lecot, viņi izmanto asti līdzsvaram vai stāvēšanai. Šai sugai ir mazas ausis (no 22 līdz 23 mm), kas mēra apmēram piekto daļu no ķermeņa garuma. Viņiem ir zīdains mētelis ar augšējām daļām, kas sastāv no dzelteniem salmu krāsas matiem, kuru krāsu ir ievērojami aptumšojuši tumši matu galiņi, kas ir pelēkbrūni. Viņiem ir tīri balti apakšdaļas un gurnu plankumi, un galvas priekšpuse ir nedaudz bālāka nekā aizmugure. Viņiem ir arī izvirzīti augšējie priekšzobi un ļoti piepūstas dzirdes bullae.(Koļesņikovs, 1937; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Šenbrots un Rogovins, 1995)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • heterotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Vidējā masa
    65 g
    2,29 oz
  • Diapazona garums
    278 līdz 290 mm
    10,94 līdz 11,42 collas

Pavairošana

Pārošanās sistēmaA. bobrinskiipašlaik nav zināms. Citu sugu pārošanās sistēmas jerboas ir arī slikti dokumentēts, un tam ir vajadzīgi papildu pētījumi. Šī sliktā dokumentācija, iespējams, ir viņu kautrības rezultāts.(Hodžsons, 2004)

Allactodipus bobrinskiiir divi novēroti vairošanās periodi: no aprīļa līdz jūnijam un no septembra līdz oktobrim. Šīs jerboas sāk vairoties drīz pēc iznākšanas no ziemas miega. Viņi parasti vairojas divreiz vairošanās sezonā, kas atbilst apmēram 10 pēcnācējiem vienā vairošanās sezonā. Viņu grūtniecības periods ir vidēji 30 dienas. Gada atšķiršanas periodsA. bobrinskiipēcnācēji nav zināmi, bet tuvi radinieki, Allactaga elater un Allactaga major , pēcnācējus baro un kopj līdz 30 līdz 45 dienu vecumam. Dzimumbrieduma vecums šai sugai arī nav zināms, betA. elaterdzimumgatavību sasniedz 142 dienas gan vīriešiem, gan sievietēm.(Andersons un Džonss, juniors, 1967; Closey, 2001; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Tsytsulina, 2008)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Parasti Bobrinski jerboa mātītes vairojas vismaz divas reizes sezonā.
  • Vaislas sezona
    Ir ziņots, ka Bobrinski jerboas vairojas no aprīļa līdz jūnijam un atkal no septembra līdz oktobrim.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    3 līdz 7
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    5.3
  • Diapazona grūtniecības periods
    25 līdz 35 dienas

Nav datu par vecāku ieguldījumiem parA. bobrinskii, bet tuvā radiniekā, Allactaga euphratica , jaunieši saņem aprūpi no savas mātes, līdz viņi sasniedz neatkarību. Daudzas sugas cieši saistītā ģintīg. Allactaganodrošina barību un aizsardzību urbumā no 1 līdz 1,5 mēnešiem. Šajās sugās pēc tam, kad pēcnācēji ir sasnieguši neatkarību, vecāku iesaistīšanās nenotiek. Vecāku aprūpi nodrošina sievietes.(Hodžsons, 2004)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nav informācijas parA. bobrinskiivai nu savvaļā, vai nebrīvē. Savvaļā citas jerbo sugas parasti dzīvo līdz 2 līdz 3 gadu vecumam. Tuvs radinieks,A. euphratica, dzīvoja 4 gadus un 2 mēnešus nebrīvē.(Hodžsons, 2004; Makdonalds, 2001)

  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    2 līdz 3 gadi

Uzvedība

Bobrinska jerboas ir nakts grauzēji, kas barojas tikai naktī. Viņi ir kautrīgi un reti redzami. Šīs jerboas pārziemo nelabvēlīgā laikā, kas var veicināt zemo novērojumu skaitu. Hibernācija ir sekla ar aktivitāti, kas notiek daļēju atkusņu laikā. Tie ir grauzēji, kuriem ir atsevišķi urbumu veidi gan nakti / dienu, gan vasaru / ziemu. Daži no urbumiem ir pastāvīgi, bet citi ir īslaicīgi un daudz dziļāki. Kaut arī urbumu okupācija nav pārbaudīta 2006A. bobrinskii, citās jerboās viens dzīvnieks parasti apdzīvo urbumu.Allactodipus bobrinskiiizveido arī atsevišķu urbumu ligzdošanai. Šī suga ir salatoriska un var ātri un tālu pārlēkt, izmantojot garās pakaļkājas. Tas to izmanto kā pretplēsēju adaptāciju bēgšanai.(Andersons un Džonss, juniors, 1967; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Tsytsulina, 2008)



  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • salatorisks
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • pārziemošana
  • vientuļnieks

Mājas diapazons

Mājas diapazona izmēri Bobrinski jerboas nav zināmi.

Komunikācija un uztvere

Bobrinski jerboas ir nakts un ar lielām acīm, lai uztvertu savu vidi vājā apgaismojumā. Viņiem ir arī ļoti lielas dzirdes spuldzes, kas ārkārtīgi labi uztver zemas skaņas. Viņi uzsit ar kāju urbuma iekšpusē, radot zemu bungu troksni, kas var būt saziņas veids. Kopumā jerboas ir laba oža, redze un dzirde.(Macdonald, 2001; Nowak, 1999)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Bobrinska jerboas ir visēdāji, galvenokārt ēdot sēklas, zaļās augu daļas un kukaiņus. Lielākajā daļā sezonu viņi vienādi barojas ar veģetāciju un kukaiņiem. Pavasarī kukaiņi kļūst par daudz nozīmīgāku uztura daļu. Viņi var izmantot priekšējo ekstremitāšu matiņus, lai izsijātu smiltis pārtikai. Bobrinska jerboām nav nepieciešams dzert ūdeni; tā vietā viņi no pārtikas rada vielmaiņas ūdeni.(Makdonalds, 2001; Tsytsulina, 2008)



  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsība

Bobrinski jerboas ir salīdzinoši neaizsargātas, tāpēc tās izmantos savas lielās aizmugurējās ekstremitātes un ātrās lēciena un skriešanas spējas kā pretplēsonīgu stratēģiju bēgšanai. Vēl viena aizsardzība, ko viņi izmanto, ir izvairīšanās no plēsēju vizuālas atklāšanas. Šī suga ir nakts, kuras dēļ tā ir pasargāta no diennakts plēsējiem. Tam ir arī krāsa, kas atdarina smilšu krāsu savā vidē; tas arī palīdz izvairīties no plēsēju redzesloka. Nav literatūras par plēsējiemA. bobrinskii, bet, tā kā tas ir nakts, potenciālo plēsēju vidū varētu būt čūskas un mazi vai vidēji lieli nakts zīdītāji. Daži mazie un vidējie nakts zīdītāji, kas apdzīvoA. bobrinskiiapgabali ir felis margarita (smilšu kaķi) un lapsas korsaks (Korsakas lapsas).(Hodžsons, 2004; Makdonalds, 2001)


austrumāfrikas sauszemes gliemezis

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Tā kā tās uzturā ir sēklas,A. bobrinskiiiespējams, izkliedē sēklas savā vidē. Tāpat tas, iespējams, ir svarīgs laupījums maziem un vidējiem dzīvniekiem, piemēram, felis margarita un lapsas korsaks šajā sausajā biotopā.(Makdonalds, 2001)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Lai ganA. bobrinskiitieši neietekmē cilvēku, tai joprojām ir svarīga loma tuksneša ekosistēmas funkcionēšanas un veselīguma uzturēšanā. Tuvs radinieks,A. elater, ko cilvēki izmanto kažokādai, lai izgatavotu apģērbu un citus priekšmetus.(Closey, 2001; Hodžsons, 2004)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Tā kā tās uzturā ir sēklas un zaļās augu daļas,A. bobrinskiiir potenciāls kultūraugu kaitēklis cilvēkiem. Ir zināms, ka tuvi radinieki visu nakti iznīcina veselu ražu. ArīA. elatervar pārnēsāt un pārnest slimību, tāpēc arī tā varētu būt potenciāla problēma. Tomēr, tā kā tā dzīvo tik sausā vidē,A. bobrinskiimaz ticams, ka tas būtiski ietekmēs cilvēku.(Closey, 2001; Hodžsons, 2004)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

A. bobrinskiiir iekļauts IUCN Sarkanajā sarakstā, kas rada vismazākās bažas, kas liek domāt, ka pagaidām tam nav jāpievērš īpaša uzmanība.

Atbalstītāji

Jaime Andrzejewski (autore), Mičiganas Valsts universitāte, Barbara Lundrigan (redaktore, instruktore), Mičiganas Valsts universitāte, Tanja Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Carpodacus purpureus (purpura žubīte) vietnē Animal Agents

Lasiet par Passer domesticus (mājas zvirbulis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Acrochordus javanicus (Javan File Snake, Elephant Trunk Snake) vietnē Animal Agents

Lasiet par Diodon hystrix (milzu dzeloņcūkas) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Gypaetus barbatus (bārdainais grifs; lammergeier)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Rhinopithecus roxellana (zeltainu purnu pērtiķi)