Alouatta carayablack gaudojošais pērtiķis

Autore Alīsija LaValle

Ģeogrāfiskais diapazons

Alouatta carayair sastopami Dienvidamerikas vidienes lietus mežos, kas ved cauri Bolīvijas austrumiem, Brazīlijas dienvidiem, Paragvajai un Argentīnas ziemeļiem.

(Walker 1999)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Alouatta carayaklāsts svārstās no tropu puslapu galeriju meža, kur lietus ir gandrīz nemainīgas visu gadu, līdz tropu lapu koku mežam, kas novērots ar savannām, piemēram, atverēm, kur ir izteikta mitra, silta sezona un sausa, vēsa sezona.A. carayaprasa, lai meži ar dažādām augu sugām apmierinātu viņu uztura vajadzības. Šo meža tipu iznīcināšana pašlaik mazina lielu daļu viņu dzīvotņu. (Welker et al. 1990, Rodrigues and Marinho-Filho 1995, Kowalewski and Zunino 1997)



  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • lietus mežs

Izskata apraksts

Alouatta carayair seksuāli dimorfas, kur vīrieši vidēji ir 6,7 kg, bet sievietes - 4,4 kg. Vīriešu ķermeņa izmērs svārstās no 1,7 līdz 2,2 pēdām ar astēm, kuru garums ir līdzīgs viņu ķermenim. Mātīšu ķermenis vidēji ir 1,6 pēdas, un astes ir nedaudz garākas nekā viņu ķermeņi.A. carayair arī seksuāli divkrāsaini. Tēviņiem parasti ir melni mati, kas sugai piešķir Black Howler pērtiķu vispārpieņemto nosaukumu. Sievietēm tomēr ir vairāk dzeltenbrūnu vai olīvu krāsas matu. Zīdaiņi piedzimst ar zelta mēteli, kas mainās, dzīvniekam nobriestot.A. carayair garas, spēcīgas aiztures astes. Šīs astes apakšpusē ir bez matiem, kas ļauj tām būt jutīgām pret pieskārieniem un rīkoties, identificējot lietas, līdzīgi kā 5. roka. Arī melnā seja lielākoties ir bez matiem, ar nedaudz kuplām uzacīm.A. carayair brūnas, vidēja izmēra acis, kas novietotas frontālā stāvoklī. Purns ir izcils, un nāsis ir cieši blakus. Tāpat kā citi gaudotāji, viņiem ir palielinājies hipoīds un balsene, kas satur vokālo aparātu, kur rodas raksturīgā gaudošana.A. carayatomēr ir mazāk pamanāms apakšžoklis un izliekts kakls nekā dažiem gaudotājiem.

(Welker et al. 1990, Walker et al. 1999, Bicca Marquez and Calegaro Marquez 1998)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    4 līdz 10 kg
    8,81 līdz 22,03 mārciņas

Pavairošana

Pārošanās sistēmaAlouatta carayagrupas dalībnieku vidū šķiet izveicīgs.

  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Grūtniecības ilgumsA. carayair 187 dienas. Pētījumi ir parādījuši, ka jaunākām sievietēm grūtniecības ilgums ir no 10 līdz 12 mēnešiem, savukārt nobriedušākām mātēm grūtniecības ilgums ir tikai 7-10 mēneši. Mātītes dzemdē vienu pēcnācēju vienā dzemdībā un rūpējas par zīdaiņiem apmēram vienu gadu pilnu, pirms atkal pārojas. Zīdaiņu dzimšanas brīdī ir aptuveni 125 g.

(Welker un Schafer-Witt 1990, Kurpnieks 1979)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Mātītes vairojas reizi gadā
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    187 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    187 dienas
    AnAge
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    12 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    1167 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    928 dienas
    AnAge

Mātītes rūpējas par mazuļiem apmēram 12 mēnešus pēc piedzimšanas. Sievietes pēcnācējas paliek savā dzimšanas grupā un tāpēc paliek kopā ar māti ilgi pēc tam, kad ir neatkarīgas.

  • Vecāku ieguldījums
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Lielākā daļa gaudojošo pērtiķu dzīvo lielās sociālajās grupās, kuras parasti veido ģimenes locekļi. Šīs grupas, šķiet, ir matrilinālas, kur tēviņi izkliedējas uz ārpusdzemdību grupām, kaut arī ne vienmēr. InAlouatta carayagrupas parasti ir no 5 līdz 8, lai gan savvaļā tās novērotas grupās līdz 19 indivīdiem. Grupām ir aptuveni vienāda dzimuma attiecība, bet tām mēdz būt vairāk sieviešu nekā vīriešu.A. carayapraktizējiet nomodēšanu tur, kur citas sievietes nēsās, kopīs un aizsargās zīdaiņus, kas nav viņu pašu bērni. Arī pieaugušie vīrieši dažreiz ir redzami kā alloparentējoši. Jauniem vīriešiem nav atļauts rīkoties ar zīdaiņiem, jo ​​viņi bieži izturas pret viņiem nepareizi vai pat nogalina. Gadā atklāts konflikts ir novērots reti A. caraya. Tomēr starp jauniem vīriešiem dzīves laikā tas notiek, kad daži gatavojas pievienoties citiem karaspēkiem.A. carayair teritoriāli, bet, šķiet, aizstāv tikai tuvāko teritoriju, kur tie atrodas, un teritorijas bieži pārklājas. Visi grupas dalībnieki katru rītu “gaudo”, lai paziņotu kaimiņu grupām par savu stāvokli, iespējams, lai saglabātu attālumu starp grupām.A. carayanovēroti arī defekācija, dažreiz no rītiem un vakariem veidojot milzīgas mēslu kaudzes un berzējot zarus. Tiek uzskatīts, ka šāda rīcība ir teritorijas iezīmēšanas veids.

(Welker et al. 1990, Shoemaker 1979, Erwin and Mitchell 1986, Calegaro Marques un Bicca Marques, 1993)



  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • diennakts
  • kustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Alouatta carayair folivorous. Viņi ēd galvenokārt lapas, bet papildina uzturu ar augļiem, pumpuriem un ziediem.A. carayareti nokāpj no kokiem, jo ​​viņu pārtikas avots atrodas pilnībā nojumē, un barība nodrošina ūdens vajadzības. Tomēr īpaši sausos laikos viņi nāks, lai dzertu ūdeni ezeros vai papildinātu uzturu ar purvā dzīvojošiem zālaugu augiem

(Ervins un Mičels 1986, Welkers un citi, 1990, Rodrigess un Marinho-Filho 1996)


zila plankumainā salamandra ir apdraudēta

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • augļi
  • ziedi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Lai gan ir ziņas parAlouatta carayatiek importēti uz ASV, lai tos izmantotu kā laboratorijas dzīvniekus, par to izmantošanu ir ziņots maz. Zooloģiskajos dārzos var atrast vairākus Black Howler pērtiķus.A. carayatiek medīti arī pēc gaļas un kažokādas.

(Muckenhirn 1976, Shoemaker 1979)

Saglabāšanas statuss

Alouatta carayair apdraudēta kailcirte un selektīva mežizstrāde, jo uzturā tās lielā mērā ir atkarīgas no galvenokārt primāro mežu bioloģiskās daudzveidības. Dažas populācijas ir vairāk apdraudētas nekā citas. Saskaņā ar Neotropiskā reģiona prioritārajiem primātu saglabāšanas projektiem no pārskatītā globālā rīcības plāna attiecībā uz primātu saglabāšanu, A. caraya, Argentīnas Formosas provincēs Misiones, Salta un Corrientes ir apdraudētas, un to saglabāšana ir prioritāra. Medību spiediens uzA. carayasvārstās no mērenas vietās, piemēram, Sanhosē, Bolīvijā, līdz nevienam Argentīnas ziemeļos.

(Welker et al. 1990, Mitchell and Erwin 1986, Peres 1997)

Atbalstītāji

Alicia LaValle (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Campylorhynchus brunneicapillus (cactus wren) vietnē Animal Agents

Lasiet par Grapsus grapsus (Sally Lightfoot krabis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Athene noctua (mazo pūci) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Butorides sundevalli (Galapagu gārnis)

Lasiet par Coregonus artedi (Cisco) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cervus elaphus (alnis) vietnē Animal Agents