Alouatta guaribabrown gaudotājs (arī: brūns gaudotājpērtiķis)

Autors Kendals Arslanians

Ģeogrāfiskais diapazons

Brūni kaucēji sastopami Dienvidamerikas Atlantijas okeāna piekrastē, galvenokārt Brazīlijas piekrastes mežos. Tie ir endēmiski Brazīlijas un Argentīnas Atlantijas meža ekoreģionā. Brazīlijā brūnās gaudas ir vienīgās primātu sugas aizsargājamajā Ilha do Cardososo salā. Argentīnā brūnais gaudotājs sastopams tikai Misiones provinces Paranas Atlantijas augšējā daļā.(Chiarello, 1993; Holzmann et al., 2010; Ingberman et al., 2009)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Brūni gaudotāji apdzīvo zemienes, zemūdens un kalnu mežus, kā arī iekšzemes puslapu sezonas mežus. Brazīlijas dienvidaustrumos brūnie gaudotāji apdzīvo ļoti sezonālus subtropu un mērenus mežus. Brūnie gaudotāji aizsargātajā Ilha do Cardoso valsts parkā apdzīvo subtropu un tropu Atlantijas mežu, kur tie bieži sastopami ģints kokosAraucariaun mēdz izvairīties no restinga (t.i., piekrastes zemienes savannas).(Ingberman, et al., 2009; Mendes, et al., 2008; Richardson, 2005)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • lietus mežs

Izskata apraksts

Brūni gaudotāji ir vieni no lielākajiem lapu ēdošajiem primātiem Dienvidamerikas mežos. Viņiem ir pielāgojumi lapotnēm, ieskaitot molārus ar ievērojamiem cirpšanas cekuliem; tomēr atšķirībā no citiem lapu ēšanas primātiem (piem., kolobīnes ) brūnajiem gaudotājiem nav iegarenas zarnas, kas nepieciešamas celulozes pārstrādei. Patīk zirnekļpērtiķi , tām ir aiztures astes, uz astes gala vēdera virsmas ir kails ādas plankums. Viņiem ir salīdzinoši lieli, drukni rāmji ar pelage, kuru krāsa atšķiras no brūnas līdz tumši sarkanai vai melnai. Mati ir gaišākas krāsas un mazāk rupji uz vēdera, un seja un ausis ir tumšas un bez matiem. Brūnie gaudotāji ir seksuāli dimorfiski, tēviņi vidēji sver par 2,5 kg vairāk nekā sievietes. Daudziem tēviņiem ir tumši sarkans venters, ar dzeltenīgi sarkanu muguras pelage un tumšākām rokām, kājām un astēm. Pieaugušas sievietes ir tumši brūnas vai sarkanbrūnas matiem . Apakškārtā notiek platuma krāsas gradientsŠis gēns, uzstājot uz guariba. Tēviņi parasti ir vairāk sarkani dienvidos un mazāk sarkani ziemeļos, turpretim sievietes svārstās no gaišāk brūna dienvidos līdz tumšāk brūnai ziemeļos.(Chiarello, 1993; Fleagle, 1988; Fortes un Bicca-Marques, 2007; Mendes et al., 2008; Richardson, 2005; Streier, 2004)



Locekļi Alouatta ir vislabāk pazīstami ar savu gaudošanu, kas ļoti līdzinās ņurdēšanai vai riešanai. Skaņa rodas to dziļajos žokļos, kas ieskauj palielinātu balsenes un hipoīda aparātu. Hioīda aparāts ir rezonējoša kamera, un kopā ar ļoti specializētu balss lodziņu rodas gaudošana, kas dzirdama 1–2 km attālumā.(Mendes et al., 2008)


ko ēd remoras

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Diapazona masa
    4 līdz 7 kg
    8,81 līdz 15,42 mārciņas
  • Vidējā masa
    Vīrietis: 6,7 Sieviete: 4,3 kg
    Mārciņas
  • Diapazona garums
    56 līdz 92 cm
    22.05 līdz 36.22 collas

Pavairošana

Brūni gaudotāji veido vairāku vīriešu, vairāku sieviešu grupas; viena vīrieša, vairāku sieviešu grupas; un viena vīrieša, vienas sievietes grupas. Visizplatītākais grupas sastāvs ir viena vīrieša, vairāku sieviešu dzimuma līdz 10 indivīdiem. Alfa tēviņš parasti monopolizē visas reproduktīvās mātītes un visus jauniešus. In Primāti Ja tēviņiem ir vairāk nekā sieviešu, vīriešu un vīriešu konkurence par resursiem un partneriem ir intensīva, kas var izraisīt seksuālo dimorfismu un poligniju. Pieaugušie vīrieši izkliedējas no savas dzimšanas grupas, un viņiem ir jākonkurē ar alfa vīriešiem, lai iegūtu piekrišanu jaunai sociālajai grupai.(Miranda un citi, 2004; Pinto un citi, 1993; de Souza Fialho un Setz, 2007)



Papildu grupu kopulācijas ir retākas Alouatta salīdzinājumā ar citiem Primāti . Pēc vīriešu lūguma sieviete virzās uz vīrieti un veic ritmiskas mēles kustības. Neilgi pēc tam notiek kopulācija, kas ilgst apmēram vienu minūti. Dažreiz notiek arī dzimumorgānu pārbaude. Bieži sievietes brūnās gaudotājas uzsāk kopu ārpus grupas un ir vairāk pakļautas to darīt vairāku vīriešu grupās. Sievietes grupas dalībnieces ir vienaldzīgas pret jebkādām papildu grupas kopulācijām, kuras viņa var veikt.(de Souza Fialho un Setz, 2007)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • polandrisks
  • poligīns
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Brūnie gaudotāji ir visu gadu audzētāji. Viņu folivorālais uzturs var atspoguļot spēju vairoties visu gadu, jo nobriedušas lapas ir pieejamas visu gadu un nodrošina salīdzinoši stabilu enerģijas avotu. Berzes izturēšanās ir labi dokumentēta vairākos grupas locekļos Primāti un kalpo vairākām funkcijām. Pieaugušajiem brūnajiem gaudotājiem ir raksturīga ārkārtēja berzes izturēšanās kā dominances un reproduktīvā stāvokļa marķieris. Uz statusu balstītas atšķirības berzes uzvedībā tiek novērotas arī starp brūnajām gaudotājām. Berzēšanai ir svarīga loma interseksuālās un intriseksuālās dominances mijiedarbībā, kā arī agresīvā un teritoriālā uzvedībā. Mātītes sasniedz pilngadību aptuveni 3,6 gados, tēviņi - aptuveni 5 gados.(Hirano, et al., 2008; Miranda, et al., 2005a; Strier, et al., 2001)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Mātītes var vairoties reizi 22 mēnešos
  • Vaislas sezona
    Brūnie gaudotāji ir visu gadu audzētāji
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais grūtniecības periods
    6 mēneši
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    12 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    43 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    61 mēnesis

Tāpat kā lielākā daļa primāti , brūnajiem gaudotājiem ir nepietiekami mazi mazuļi ar ilgāku mazuļu attīstības periodu. Tāpat kā vairumam poligonisko sugu, mātes ieguldījumi šajā sugā ir lieli. Grūtniecība ilgst apmēram 6 mēnešus, un mazuļus parasti atšķir no viena gada vecuma. Jaunieši sāk izpētīt savu vidi neatkarīgi no mātes piecu mēnešu vecumā. Vīriešiem ir minimāli tēva ieguldījumi, un brūnās gaudotājas reti sastopamas dažu vecāku aprūpi.(Miranda, et al., 2005b; Miranda, et al., 2005a; Strier, et al., 2001)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ģints pārstāvji Alouatta dzīves ilgums parasti ir no 15 līdz 20 gadiem. Pierādījumi liecina, ka seksuāli dimorfu sugu tēviņu dzīves ilgums ir mazāks nekā sieviešu, tomēr nav pierādījumu, ka tas notiek brūnajos gaudotājos.(Streier, 2004)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    15 līdz 20 gadi

Uzvedība

Brūno kaucēju dzīves vēstures stratēģija ir viena no enerģijas taupīšanas stratēģijām. Viņi lielāko daļu laika pavada augšējā nojumē un pērtiķiem bieži ceļo, lai atrastu sezonā pieejamu pārtiku, piemēram, augļus. Brūni gaudotāji vidēji 64% no dienasgaismas stundām pavada atpūtai, kas visbiežāk notiek dienas vidū, kad temperatūra ir visaugstākā. Pārējā viņu diena sastāv no pārvietošanās (13%), barošanas (18,5%) un kopšanas (2%). Pieaugušie vīrieši ir galvenie kopšanas saņēmēji, un pieaugušās sievietes ir galvenās kopšanas. Ģints pārstāvji Alouatta pārvietojieties četrkārtīgi un nelieciet brašus (t.i., šūpojiet no zara uz zaru). Brūni gaudotāji ir diennakts un teritoriāli.(Chiarello, 1993; Chiarello, 1995a; Ingberman, et al., 2009; Streier, 2004)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • skenēšanas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas
  • Vidējais teritorijas lielums
    .3 km ^ 2

Mājas diapazons

Mājas diapazoni ir mazi, līdz 31 hektāram 15 līdz 20 cilvēku grupai. Tēviņi ir teritoriāli un aizstāv savus mājas diapazonus un partnerus, iebiedējot un cīnoties. Brūnajiem gaudotājiem Ilha do Cardoso štata parkā ir mazāks iedzīvotāju blīvums nekā kontinentālajām populācijām. Kopumā gaudot pērtiķus ir mazi un plaši pārklājas mājas diapazoni.Šis gēns, uzstājot uz guaribaun Alouatta caraya hibridizējas dažos apgabalos, iespējams, vietējās demogrāfijas, plēsonības riska un biotopu sadrumstalotības dēļ.(Agostini, et al., 2008; Richardson, 2005)



Komunikācija un uztvere

Brūni gaudojošie pērtiķi izmanto augstas amplitūdas zvanus, lai samazinātu plēsonību, kontrolētu piekļuvi resursiem un pārošanos. Viņi arī skaļi zvana, lai norādītu uz grupas spēku, un, klausoties konkurentu grupu aicinājumos, viņi var novērtēt pretinieku spēku. Lai gan lielākā daļa Alouatta no rīta izpildiet “rītausmas kori”, brūnās gaudotājas to nedara. Lielākā daļa brūno gaudotāju zvanu notiek starpgrupu sastapšanās laikā. Zvanu izmantošana konkurentu grupu spēka novērtēšanai palīdz mazināt tiešo fizisko konfrontāciju.(Chiarello, 1995b; da Cunha un Jalles-Filho, 2007)

Berzes uzvedība brūnajos gaudojumos pilda dažādas funkcijas. Hipotēze par sieviešu reproduktīvā stāvokļa signālu ir anogenitāla berzēšana sievietēm, kas izkārto odifēros signālus ar izkārnījumiem, urīnu vai maksts izdalījumiem. Hioīda un krūšu kaula beršana vīriešiem ir saistīta ar agonistiskām un teritoriālām norādēm, kas norāda uz dominanci.(Hirano et al., 2008)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • kori
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Brūnie gaudotāji galvenokārt paļaujas uz lapām, ziediem un augļiem; tomēr viņu uzturs mainās atkarībā no sezonas un atrašanās vietas. Lapas veido gandrīz trešdaļu viņu uztura, un, ja tādas ir, tās dod priekšroku jaunām lapām. Dažādu veidu lianu ziedus un lapas (t.i., jebkura veida koksnes vīnogulājus) Brazīlijas dienvidaustrumos parasti apēd brūnās gaudotājas un tie veido aptuveni 27% no viņu uztura. Augļu patēriņš ir atkarīgs no atrašanās vietas, un atkarībā no pieejamības tas var būt nozīmīga brūnās gaudošanas diētas sastāvdaļa. Kad tie ir pieejami, viņi vispirms izvēlas gaļīgus augļus. Rudie gaudotāji rudens un ziemas laikā pavada vairāk laika, meklējot pārtiku, jo pasliktinās pieejamās pārtikas kvalitāte un ir nepieciešama vairāk enerģijas, lai uzturētu homeostāzi zemā temperatūrā.(Chiarello, 1994; Martins, 2008; Martins, 2009; Richardson, 2005)


diapazons aligatora snapping bruņurupucis

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
    • frugivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Neotropie primāti visbiežāk ir upuri putni un felīdi . Dažās jomāsocelotstiek ziņots, ka patērē lielu skaitu brūno gaudotāju. Citi zināmie brūnās gaudotāju plēsēji ietver savvaļas suņi un melno vanagu ērgļi . Brūnie gaudotāji izmanto dažādas uzvedības taktikas, lai izvairītos no potenciālajiem plēsējiem. Piemēram, viņi bieži veic skaļu balss, kas brīdina grupas dalībniekus par tuvojošos plēsējiem. Ja draud, brūni kaucēji var paslēpties meža lapotnē, un, ja draudi joprojām pastāv, viņi var aizbēgt līnijas formējumā, kuru vada pieaugušais. Turklāt dominējošie vīrieši var novērst tuvošanos plēsējiem, kas grupas dalībniekiem dod iespēju bēgt. Mazkustību un klusēšanu izmanto arī kā pretnodokļu taktiku.(Bianchi and Mendes, 2007; Chiarello, 1995b; Miranda et al., 2006)

Ekosistēmas loma

Locekļi Alouatta mēdz būt koloniāli un var pielāgoties visdažādākajiem modificētiem biotopiem. Tie ir frivivivori un folivores, un tiem var būt nozīmīga loma dažādu augu sugu sēklu vai bedrīšu izkliedēšanā, ieskaitotĶelti dzeloņainiunCordia sellowiana. Brūnajiem gaudotājiem ir dažādi parazitārie vienšūņi (Džardija), baktērijas un vīrusu sugas, kas var inficēt arī cilvēkus un mājlopus. Daudzas sugas apaļtārpi ieskaitot diegu tārpi ,pin tārpiunpātagu tārpipavadīt vismaz daļu no sava sarežģītā dzīves cikla brūno kaucēju audos, tāpat kā daudzas sugas plakanie tārpi , ieskaitot aknu plankumi un plaušu plankumi . Ir pierādīts, ka palielināts kontakts ar cilvēkiem palielina parazītu izplatību brūnajos gaudojumos. Ir zināms, ka brūnās gaudotājas uzņem arī vairākus ārpusdzemdes posmkājus, ieskaitotērces, ērces, unseja (Kowalewski un Gillespie, 2009; Martins, 2006)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
Savstarpējās sugas
  • Ķelti dzeloņaini
  • Cordia sellowiana
  • Diclidanthera
Komensālās / parazītiskās sugas
  • ērces un ērces, (Acari)
  • seja, (Pthiraptera)
  • diegu tārpi, ( Strongyloides )
  • pin tārpi, (Enterobides)
  • pātagu tārpi, (Trichuris)
  • parazitārā amēba, (Entamoeba)
  • aknu pārslas, ( Fasciola )
  • plaušu plankumi, ( Paragonimus )
  • Džordija, (Džardija)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ģints pārstāvji Alouatta ir svarīgi bioloģiskie rādītāji vispārējai ekosistēmas veselībai un brīdina cilvēkus par iespējamām epidēmijām. Dažās cilvēku populācijās brūnos gaudotājus gaļa medī.(Holzmann et al., 2010; Horwich, 1998; Kowalewski et al., 2011)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Auļotāji ir potenciālie cilvēku slimību rezervuāri, piemēram,dzeltenais drudzisungiardia. Gandrīz 15% no Latīņamerikas lauku iedzīvotājiem ietekmēDžardija. Palielināta šī vienšūņu izplatība gaudotāju populācijās (piemēram, melnie gaudojošie pērtiķi ) ir simptoms pastiprinātai saskarei ar mājlopiem un cilvēkiem. Divi dzeltenā drudža uzliesmojumi auļojošajiem pērtiķiem Argentīnas ziemeļaustrumos nopietni ietekmējadienvidu brūnā gaudošana. 2008. gada oktobrī Misiones provincē Argentīnā tika atrasti miruši 59 gaudotāji, kas izraisīja cilvēku vakcinācijas kampaņu šajā apgabalā. Brūnajiem gaudotājiem ir arī slimības, kas inficē mājlopus.(Holzmann et al., 2010; Kowalewski et al., 2011)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
    • nes cilvēku slimības
  • izraisa vai pārnēsā mājdzīvnieku slimības

Saglabāšanas statuss

IUCN Apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā brūnās raudas ir norādītas kā gandrīz apdraudētas. Tomēr ziemeļu brūnās gaudošanas pasugas,A. guariba guariba, ir minēts kā kritiski apdraudēts. Alouatta sugas ir samērā labi pielāgotas izdzīvošanai nelielās, izolētās meža daļās, pateicoties to relatīvi mazajām mājas platībām. Neskatoties uz to, dzīvotņu sadrumstalotība mežu izciršanas un attīstības dēļ Brazīlijas dienvidaustrumos un Argentīnas ziemeļaustrumos ir galvenie faktori, kas kavē šīs sugas noturību. Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām ( CITES ) II pielikumā ir uzskaitīti brūngani gaudotāji.(Ričardsons, 2005)

Citi komentāri

Atrodiet Alouatta guariba video, fotoattēlus un informāciju vietnē ARKive .

Atbalstītāji

Kendall Arslanian (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, John Berini (redaktors), Dzīvnieku aģentu personāls.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Arborimus longicaudus (sarkano koku dzeguze)

Lasiet par Chrysochloris stuhlmanni (Štuhlmana zelta molu) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Boiga regularis (brūna kaķu čūska, brūna koka čūska)

Lasiet par Gliridae (dormice un lazdu pelēm) vietnē Animal Agents

Lasiet par Dromaius novaehollandiae (emu) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Sauromalus ater (Čukvaldas ziemeļu daļa)