Alouatta pigraMeksikāņu melnais gaudotājpērtiķis

Autore Kimberlija Lau

Ģeogrāfiskais diapazons

Aluata slinkair sastopams Belizā, Gvatemalas ziemeļos un Meksikas dienvidaustrumos (“Belize Zoo”, 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Tās ir endēmiskas lielākajam Mesoamerikas tropisko lietus mežu reģionam Selva Maya, kas aptver vairāk nekā 4 miljonus hektāru zemes šajās trīs valstīs (Estrada et al., 2004). Tās ir vienīgās gaudojošo pērtiķu sugas Jukatanas pussalā, un tās sastopamas Jukatanas samazinātajā apgabalā (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Viņi apdzīvo Meksikas Kampečas, Kvintana Roo un Čiapasas štatus (Estrada et al., 2004). Populācijas ir atrastas un intensīvi pētītas maiju vietās Calakmul un Yaxchilán (Meksika) un Tikal National Park, Gvatemalā (Estrada et al., 2004). Tie ir plaši izplatīti visā Belizā.('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Estrada un citi, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

BiotopsAluata slinkair daudzveidīgs, bet parasti tropu meži. Tie ir pazīstami no zemienes, lapkoku, puslapu mežiem un mūžzaļajiem mežiem (Belizas zoodārzs, 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Tie ir pazīstami no senatnīgiem tropu lietus mežiem līdz upju mežiem, un parasti tos var atrast zemā augstumā piekrastes mežos, kas ir mazāki par 400 m, lai gan melnā gaudošana ir atrasta augstumā, kas pārsniedz 500 m (Estrada et al., 2004). Upes biotopos viņi parasti izvairās no upes krastiem un apdzīvo iekšzemes teritorijas (Estrada et al., 2004). Viņi dod priekšroku lielākiem kokiem un parasti apdzīvo vidējo līdz augšējo vainagu (Gonzalez-Kirchner, 1998). Lai gan to biotopu diapazons ir plašs,A. pigrair mazāks panākumu līmenis cilvēku traucētajās teritorijās (Gonzalez-Kirchner, 1998).('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Estrada un citi, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes
  • Vidējais augstums
    400 m
    1312,34 pēdas

Izskata apraksts

Aluata slinkair viens no lielākajiem pērtiķiem Amerikā. Tā vidējais garums ir 70 cm, izņemot asti, kas ir nedaudz garāka par ķermeņa garumu ('Belize Zoo', 2007). Tas ir vislielākais un seksuāli dimorfiskākais no gaudojošajiem pērtiķiem, vidējais svars vīriešiem ir 11,4 kg, bet sievietēm - 6,4 kg (Fleagle, 1999). Viņus raksturo melni mati, kas ir nedaudz garāki pie rīkles, un tiem ir balti dzimumorgāni (Treves, Drescher & Snowdon, 2003). Vīriešiem ir rozā sēklinieku maisiņš, kas atšķirAluata slinkano Alouatta palliata (Horwich, 1983a). Jaunieši saglabā bālu kažokādu līdz 9 līdz 10 nedēļu vecumam (Treves, Drescher & Snowdon, 2003). Tāpat kā citi Atelidae ,A. pigrair aiztures aste ar satverošiem spilventiņiem (Fleagle, 1999).('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Fleagle, 1999; Horwich, 1983a; Treves un citi, 2003)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Vidējā masa
    6,4 - 11,4 kg
    Mārciņas
  • Vidējais garums
    70 cm
    27,56 collas

Pavairošana

Parasti ar mātītēm kopēs tikai dominējošie vīrieši vai citi vīrieši ar augstu sociālo statusu karaspēkā. Alfa tēviņš kopējas biežāk un ar vairāk mātītēm sava cikla maksimumā, kas ilgst divas līdz četras dienas (Van Bell, 2006). Tā kā sabiedrība ir nepieciešama pārošanās privilēģijai, vīrieši bieži pārojas vēlāk dzīvē nekā sievietes (Van Bell, 2006). Šķiet, ka mātītēm reproduktīvie panākumi ir jaunākā vecumā, un, neatkarīgi no sociālā stāvokļa, viņi ciklā kopējas vairākas reizes (Van Bell, 2006).

Van Bella (2006) Alouatta pigra pārošanās uzvedības apraksts sākas ar to, ka tēviņš nošņāc sievietes mātītes urīnu un laiza sieviešu dzimumorgānus, lai noteiktu viņas stadiju estrus ciklā. Lai izrādītu interesi, gan tēviņš, gan mātīte uzsit mēli mutē un ārā. Novērošanas pētījumi arī parāda, ka mātītes var pamudināt pāroties, satverot matiņus vīrieša sejā. Pārošanās periodā pāris savstarpēji uzturas kopā dažas dienas un veic vairākas kopēšanas. Tēviņš parasti uzmontē mātīti, ar rokām turoties pie pleciem, un dažreiz arī satveršanai izmantos kājas. Kopulācija parasti ilgst no 30 sekundēm līdz vienai minūtei (Horwich, 1983b).(Horwich, 1983b; Van Bell, 2006)



  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Dzimumgatavība tiek sasniegta četru gadu vecumā (Belize Zoo, 2007). Tomēr vīriešiem no 3 līdz 4 mēnešu vecumam jau ir gaiši rozā pigmentēts sēklinieks ar nolaižamiem sēkliniekiem (Horwich, 1983a). Pētnieki nav spējuši atklāt nevienu vizuālu norādi par sieviešu estrus ciklu Alouatta , un nav daudz pētījumu par reproduktīvo uzvedību un bioloģiju kopumā. Lielākā daļa pētījumu par reprodukciju ir balstīti uz hormoniem, kas savākti no fekālijām kopā ar informāciju par to cilvēku vecumu, no kuriem tika ņemti fekāliju paraugi (Van Bell, 2006). Sievietes estrus cikls ilgst no 11 līdz 24 dienām, apaugļošanās maksimālais laiks ilgst 2 līdz 4 dienas (Van Bell, 2006).(“Belizas zooloģiskais dārzs”, 2007; Horviča, 1983a; Van Bels, 2006)

Meksikas melnajiem gaudojošajiem pērtiķiem reproduktivitāte nav sezonalitāte, iespējams, tāpēc, ka viņu lapu un negatavu augļu uzturs nav sezonāls (Crockett & Rudran, 1987). Jaundzimušo ir nedaudz mazāk, kad parādās jaunas lapas un augļi (Van Bell, 2006). Grūtniecība ilgst apmēram 180 dienas. Abu dzimumu pēcnācēji bieži nepaliek kopā ar savu sākotnējo karaspēku (Kitchen, Horwich, & James, 2004).(Crockett and Rudran, 1987; Kitchen, et al., 2004; Van Bell, 2006)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi vairojas katru gadu.
  • Vaislas sezona
    Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi var vairoties visu gadu.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais grūtniecības periods
    180 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 4 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    3 līdz 4 gadi

Meksikas melnajiem gaudojošajiem pērtiķiem ir viena piedzimšana ('Belize Zoo', 2007). Šīs sugas tēviņi izdara zīdaiņu darbību, iespējams, ar mērķi ierobežot karaspēka lielumu (Knopff & Pavelka, 2006). Mātītes 12 mēnešus pēc piedzimšanas rūpējas par saviem mazuļiem, nodrošinot tiešu aprūpi un aizsardzību pret plēsējiem un pieaugušiem vīriešiem. Vecāku audzināšana ir individuāla loma, jo citi karaspēka dalībnieki parasti nepalīdz audzināt pēcnācējus. Mātes reti atrodas tālu no jaundzimušajiem un piesardzīgi vēro draudus saviem mazuļiem (Treves, Drescher un Snowdon, 2003). Tomēr, kad viņu mazuļi aug jaundzimušo un zīdaiņu stadijā, viņiem tiek piešķirta daudz lielāka brīvība.('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Knopff un Pavelka, 2006; Treves un citi, 2003)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Meksikas melno gaudojošo pērtiķu vidējais mūža ilgums ir 20 gadi ('Primate Info Net', 2004).(“Primate Info Net”, 2004)

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    20 gadi

Uzvedība

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi dzīvo grupās no 4 līdz 11 indivīdiem (Estrada, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Pieaugušie veido apmēram divas trešdaļas grupas, un dzimuma attiecība ir gandrīz vienāda, apmēram 4: 3, lai gan šie skaitļi var atšķirties diezgan plaši (Estrada et al., 2004). Grupas ir vairāk sauszemes nekā citi gaudojošie pērtiķi. Līdztekus gulēšanai, Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi lielāko daļu laika pavada atpūtai (apmēram 70%), kam seko barošana (18%), pārvietošanās (5%) un socializēšanās (1,2%) (Behie & Pavelka, 2005). Cits pētījums parādīja, ka viņi aptuveni 77% sava laika pavada atpūtai, pēc tam aptuveni 15% baro, 5% pārvietojas un mazāk nekā 1% socializējas (Behie & Pavelka, 2005). Viņu ilgstošais neaktivitātes periods veicina lapu gremošanu, jo tiem trūkst daudz pielāgojumu, kas būtu kopīgi citiem folivorous zīdītājiem (Kitchen, Horwich un James, 2004).(Behie un Pavelka, 2005; Estrada et al., 2004; Kitchen, et al., 2004)

Tipisku grupu veido viens dominējošs alfa tēviņš, dažas mātītes, viņu pēcnācēji un dažreiz papildu tēviņi (Treves, Drescher un Snowdon, 2003). Padotie tēviņi, iespējams, ir iesaistīti grupas aizsardzībā (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Ir reģistrēti gadījuma rakstura vientuļi vīrieši (Estrada et al., 2004). Šie vientuļie tēviņi parasti mēģina izveidot savas grupas (lai arī ir konstatēts, ka tie uzurpē alfa tēviņus no jau izveidotām grupām), un tos var izmantot kā norādes uz topošajām grupām. Nesen izveidotās grupas parasti ir daudz mazākas nekā ilgāk izveidojušās grupas (Gonzalez-Kirchner, 1998).(Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Kitchen, et al., 2004; Treves, et al., 2003)



Parasti Meksikas melno gaudojošo pērtiķu blīvums svārstās no 6,3 līdz 89,5 īpatņiem uz kvadrātkilometru, kas ir mazāks nekā lielākajai daļai citu gaudojošo pērtiķu sugu (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Grupu izmēri ir arī mazāki nekā lielākajai daļai citu gaudojošo pērtiķu (Knopff & Pavelka, 2006). Pašreizējie pētījumi ir vērsti uz to, kuri faktori, tostarp sociālie apsvērumi, viņu neaktīvais dzīvesveids vai grupas iekšējā konkurence, ierobežo grupas lielumu. Viena no hipotēzēm ir tā, ka zīdaiņu slepkavība ierobežo grupu lielumu (Knopff & Pavelka, 2006). Tomēr nav skaidrs, vai mazu bērnu skaits izraisa mazu bērnu nogalināšanu vai otrādi. Arī reproduktīvie panākumi samazinās, palielinoties grupas lielumam, dabiski ierobežojot grupas lielumu (Knopff & Pavelka, 2006).(Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Knopff and Pavelka, 2006)

Meksikas melnie auļojošie pērtiķi kā galveno pārvietošanās veidu izmanto arboreal quadrupedalism (Fleagle, 1999).(Fleagle, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • terricolous
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Mājas diapazons

Teritoriju lielums ir atkarīgs no pērtiķu skaita grupā. Teritorijas izmēri ir no 3 līdz 25 akriem, un tos paziņo, gaudojot balsis.('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007)

Komunikācija un uztvere

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi paziņo un aizstāv grupas teritorijas, izmantojot gaudojošus balsojumus ('Belizas zoodārzs', 2007). Tie ir ļoti sociāli dzīvnieki. Pieaugušie gaudotāji ir mazāk sabiedriski, savukārt zīdaiņu un pusaudžu gaudotāji iesaistās lielākajā daļā sociālo mijiedarbību (Behie & Pavelka, 2005). Pieaugušie grupā bieži gaudos, kad tuvojas viens vai daži vientuļi vīrieši, kuri, iespējams, mēģina pārņemt alfa vietu karaspēkā (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Citi draudi ir šie vientuļie tēviņi, kas mēģina izdarīt zīdaiņu slepkavību un tādējādi pazemina pašreizējā alfa tēviņa reproduktīvos panākumus (Kitchen, Horwich un James, 2004). Auļošana var ilgt vairāk nekā stundu, un tā ir zema frekvence un skaļa: apmēram 88 decibeli 5 m attālumā (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Auļošanā patērētā enerģija joprojām ir mazāka, un risks ir mazāks nekā fiziskajā konfrontācijā. Ja ir vairāk nekā viens tēviņš, gaudošana notiek pakāpeniski, kā rezultātā gaudošanu var izmantot, lai norādītu klātesošo tēviņu skaitu (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Šī informācija ir noderīga grupai, izlemjot, vai tuvoties citai grupai un uzsākt fizisku konfrontāciju (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Mātīšu gaudošana fonētiski atšķiras no tēviņu, bet viņi piedalās arī grupas gaudošanā.('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Behie un Pavelka, 2005; Kitchen, et al., 2004)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • kori
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Meksikas melnā gaudojošā pērtiķa diēta ir daudzveidīga. Tie ir stingri zālēdāji, kas patērē daudzas augu daļas, ieskaitot ziedus, augļus un lapas ('Belizas zoodārzs', 2007). Viss Alouatta sugas ir ļoti lapotnes.Aluata slinkair viena no taupīgākajām sugām šajā ģintī. Viņu vēlamais ēdiens ir augļi, un lapas parasti ēd tikai apstākļos, kad taupība ir nelabvēlīga (Behie & Pavelka, 2005). Tas ļauj viņiem izmantot elastīgu, pielāgojamu uzturu, kas var pielāgoties dzīvotņu maiņas gadījumos. Parasti nedaudz vairāk nekā 36% no viņu uztura veido augļi, pēc tam apmēram 30% nobriedušas lapas, 25% jaunas lapas un pumpuri un 5% ziedi (Behie & Pavelka, 2005). Lai gan viņi patērē ievērojamu daudzumu lapu,Aluata slinkair primitīvs gremošanas trakts, kas vairāk piemērots gaļai; tāpēc lapu sadalīšanai nepieciešams ilgāks sagremošanas laiks, kas izskaidro ilgos neaktīvos periodus viņu darbības budžetā (Kitchen, Horwich, & James, 2004).('Belizas zooloģiskais dārzs', 2007; Behie un Pavelka, 2005; Kitchen, et al., 2004)


pārdošanā ziemeļu spieķis

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
    • frugivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi var gaudot, lai aizbaidītu plēsējus vai brīdinātu citus par plēsēja klātbūtni. Mātes gadu agresīvi aizsargā savus mazuļus pret plēsējiem un citām briesmām (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Vislielākais plēsonīgais drauds jaunajiem melnajiem gaudotājiem ir pieaugušo vīriešu bērnu nogalināšana. Pretējā gadījumā ir maz dabisko plēsēju meksikāņu melnajiem gaudotājiem. Dažreiz viņus nomāc jaguāri, pumas un harpiju ērgļi (Knopff & Pavelka, 2006). Citi kaķi, lieli plēsīgi putni un lielas arboreal čūskas ir arī potenciālie plēsēji (Treves, Drescher un Snowdon, 2003). Ir zināms, ka cilvēki nelikumīgi noķer cilvēkus mājdzīvniekiem, un cilvēki tos laiku pa laikam ēd (Kitchen, Horwich un James, 2004).(Kitchen, et al., 2004; Knopff and Pavelka, 2006; Treves, et al., 2003)

Ekosistēmas loma

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi bieži sastopami dzīvo ciešā saistībā ar Ateles geoffroyi un citi zirnekļpērtiķi (Estrada et al., 2004). Tās ir svarīgas arī lomai, ko tās spēlē sēklu izplatīšanā (Van Bell, 2006). Viņu taupīgais uzturs ir palīdzējis izkliedēt dažu lietus mežu augu sēklas. Lai gan viņi nevairās no cilvēku kontakta un viņu klātbūtne viņu gaudošanas dēļ ir diezgan acīmredzama, Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi reti traucē cilvēku kultūru.(Estrada et al., 2004; Estrada, 2006; Van Bell, 2006)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi ir nozīmīgi to ekosistēmu dalībnieki, kuros viņi dzīvo. Viņu gaudošana ir unikāls Mesoamerican mežu elements, un viņu klātbūtne var piesaistīt ekotūrismu.

  • Pozitīva ietekme
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi laiku pa laikam uzbrūk kultūrām, lai gan šāda rīcība ir reta (Estrada, 2006).(Estrada, 2006)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Meksikas melnos gaudojošos pērtiķus apdraud medības un biotopu iznīcināšana. Meži, kuros viņi dzīvo un barojas, bieži tiek pārveidoti par ganībām vai lauksaimniecības zemes gabaliem. Cilvēka ietekme kopumā izraisa ievērojamu sadrumstalotībuA. pigrabiotopi (Estrada, 2006). Citi faktori, kuru rezultātā samazinās iedzīvotāju skaits, ir: slimība, neparasti nokrišņi, cilvēku sagūstīšana mājdzīvniekiem un dabas katastrofas, piemēram, viesuļvētras (Gonzalez-Kirchner, 1998). Teritorijās, kuras negatīvi ietekmē cilvēki, Meksikas melno gaudotāju populācijas kļūst mazākas gan pēc skaita, gan pēc platības (Gonzalez-Kirchner, 1998). Kopš 2003. gada IUCN tos ir uzskaitījusi kā apdraudētu sugu. Iepriekš (nesen kā 2000. gadā) tos uzskatīja par zemāku risku / vismazāk bīstamiem (Cuarón et al., 2003). ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienesta sarakstiAluata slinkakā apdraudēta suga. Tiek prognozēts, ka nākamajos 30 gados kopējais iedzīvotāju skaits samazināsies par 74% (Cuarón et al., 2003). Šī reģiona primāti ir nomedīti un sagūstīti kā mājdzīvnieki, izraisot to populācijas turpmāku samazināšanos (Estrada et al., 2004).(Cuaron et al., 2003; Estrada et al., 2004; Estrada, 2006; Gonzalez-Kirchner, 1998)

Citi komentāri

Aluata slinkair plaši pazīstams kā Meksikas melnie gaudojošie pērtiķi, Gvatemalas gaudojošie pērtiķi un saraguatos.

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Kimberlija Lau (autore), Jeilas universitāte, Ēriks Sargis (redaktors, instruktors), Jeilas universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Naemorhedus goral (goral) vietnē Animal Agents

Lasiet par Nymphalis l-album (Compton tortoiseshell) vietnē Animal Agents

Lasiet par Pandion haliaetus (zivjērgli) vietnē Animal Agents

Lasiet par Zalophus californianus (Kalifornijas jūras lauva) vietnē Animal Agents

Lasiet par Rhinoceros sondaicus (Javan rhinoceros) vietnē Animal Agents