Amazonas rudens un sarkanais papagailis

Autore Megana Ritera

Ģeogrāfiskais diapazons

Red-Lored papagailis ir atrodams Ziemeļamerikā, Centrālajā un Dienvidamerikā, it īpaši no Meksikas austrumiem, kas atrodas Ekvadoras rietumos. Lielākā daļa sarkanās krāsas papagaiļu ir atrodami Panamā. Viena pasuga, A. a. diadēma , aprobežojas ar Brazīlijas ziemeļrietumiem un notiek tikai starp Augšējo Amazones un Nēģeru upēm. Viņi dzīvo tropisko lietus mežu nojumē. (Forshaw 1977, Hogas zoodārzs 1999)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Šie papagaiļi ir arboreal un dzīvo galvenokārt lietus mežos. Viņi dod priekšroku dzīvot savvaļas teritorijās.(Brooke and Birkhead, 1991; Ridgely, 1981; Jūtas Hogles zooloģiskais dārzs, 1999)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs

Izskata apraksts

Tāpat kā visiem papagaiļiem, arī sarkanās krāsas amazonēm ir liela galva un īss kakls. Šis papagailis ir apmēram 34 centimetrus garš. Spalvas pārsvarā ir zaļas, bet pieres un dzīslas ir sarkanas, tāpēc arī nosaukums - sarkanās krāsas papagailis. Sarkano zonu uz pieres ir ļoti grūti saskatīt, padarot šo papagaiļu sugu grūti identificējamu. Tāpēc tos bieži sajauc ar citām sugām Amazon . Spalvas galvas augšdaļā un aizmugurē ir sagrieztas ceriņzilā krāsā. Spārnu spalvās bieži ir arī spilgti sarkanas, dzeltenas, melnas un baltas gaismas. Augšējie vaigi ir dzelteni, un lielākās spārnu spalvas arī bieži pārsvarā ir dzeltenas. Viņiem ir īsi spārni, bet viņi var spēcīgi lidot. Aste ir zaļa, kvadrātveida, un tai ir dzeltenīgi zaļa un zila krāsa. Gultas spalvas ir retas, cietas un spīdīgas, starp tām ir pūderveida pūderis. Rēķins ir pelēks ar dzeltenīgu ragu augšējā apakšžoklī. Virs augšējā rēķina viņiem ir gaļīga, bieži spalvaina projekcija, ko sauc par cere. Tās acs varavīksnene ir oranža. Tā kājas ir zaļganpelēkas. Dzimumi ir monomorfiski. Tāpat kā visiem papagaiļiem, arī šim papagailim ir ļoti spēcīgas zigodaktila pēdas.(“Encyclopedia Americana”, 2000; Campbell un Lack, 1985; Forshaw, 1977; Ridgely, 1981; Jūtas Hogles zooloģiskais dārzs, 1999)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Vidējais garums
    34 cm
    13,39 collas

Pavairošana

Šie papagaiļi ligzdo dobos kokos un parasti dēj 2-5 olas. Olu čaumalas ir baltas. Viņi izšķiļas 20 un 32 dienās. Izšķīlušies bērni ir akli un kaili. Papagaiļa mātīte tās baro un perē pirmās 10 dienas, un vēlāk tēviņš palīdz viņai rūpēties. Pēc trim nedēļām mazuļi ir gatavi atstāt ligzdu. Daži papagaiļi paliek kopā ar vecākiem līdz nākamajai pārošanās sezonai.(“Academic American Encyclopedia”, 1983; Ridgely, 1981; Jūtas Hogles zooloģiskais dārzs, 1999)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Klāt olas sezonā
    2 līdz 5
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    20 līdz 32 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    3 nedēļas

Mūža ilgums / ilgmūžība

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    27 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    27 gadi
    AnAge

Uzvedība

Šie papagaiļi bieži ir mazkustīgi. Tas nozīmē, ka viņi visu gadu dzīvo vienā un tajā pašā vietā. Katru dienu viņi pārvietojas starp uzturēšanās un ligzdošanas vietām. Viņi ir kopīgi, kas nozīmē, ka viņi dzīvo ganāmpulkos. Pārošanās sezonā viņi dzīvo divatā. Viņi, iespējams, pārojas uz mūžu un bieži redzami lidojam divatā. Kopā ar pārošanos pāris iesaistās savstarpējā pīļošanā vai viens otra spalvu tīrīšanā un partneru barošanā. Papagaiļa zvani ir kliedzoši, skaļi un melodiski. Tie ir spēcīgākie trīs Panamas sugu aicinājumi Amazon . Viņi bieži ir trokšņaini, ja vien viņi neatpūšas vai neēd. Šie papagaiļi ir ļoti inteliģenti. Viņi lido ar sekliem stingriem spārnu sitieniem, kas šo konkrēto sugu padara gaisā ļoti viegli atpazīstamu. Šie papagaiļi labi atdarina, kaut arī tikai nebrīvē. Viņi izmanto knābjus un kājas, lai kāptu kokos un sēklu sēklās. Viņi arī pārbaudīs jaunas virsmas, izmantojot knābjus. Kaut arī viņu sugu iznīcināšana un mājdzīvnieku sagūstīšana izraisa šo sugu pasliktināšanos, ir arī daudz šī putna plēsēju. Pērtiķi, čūskas un plēsēji, izņemot cilvēku, medī arī sarkano burbuļu papagaili. (Ridgley 1981; Campbell un Lack 1985; Hogle Zoo 1999)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Red-Lored papagailis ir veģetārietis. Tas labprāt ēd sēklas, augļus, riekstus, ogas, zaļumus, ziedus un pumpurus. Papagaiļam ir ļoti spēcīgs apakšžoklis, kas ir izliekts, lai ietilptu virs apakšžokļa. Ar šo knābi papagailis spēj viegli saplaisāt riekstus. Arī papagaiļa mēle ir ļoti spēcīga. Mēle kopā ar knābi un žokļiem tiek izmantota sēklu sēklu pirms to ēšanas. Zigodaktila pēda ir noderīga, manipulējot ar ēdienu, kad tā ēd. Ēdot, tas parasti atrodas kokos un ir neparasti kluss pēc savas dabas.


melna vēdera kāmis

(Campbell un Lack 1985; Brooke and Birkhead 1991; Hogle Zoo 1999; Encyclopedia Americana 2000)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Red-Lored papagailis, tāpat kā citi papagaiļi, ir ļoti populārs pet. Nebrīvē tas var dzīvot līdz 80 gadiem. Kopš jaunības viņi ir ļoti viegli pieradināti. Viņu izspēles ir jautri skatīties, un tas palielina viņu kā mājdzīvnieku pieprasījumu. Sarkanās krāsas papagailis tika salīdzināts ar Āfrikas pelēko papagaili, jo abi ļoti veiksmīgi atdarina cilvēka balsi. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc ir pieprasījums pēc šiem papagaiļiem.



(Encyclopedia Americana 2000; Brooke and Birkhead 1991)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Šie papagaiļi nedzīvo apdzīvotās vietās ap cilvēkiem. Tāpēc viņi bieži nesaskaras ar cilvēkiem. Kad viņi to dara, tas notiek tāpēc, ka cilvēki tos medī. Cilvēki papagaiļu populācijai nodara lielāku kaitējumu nekā papagaiļu nodarītie zaudējumi cilvēku populācijām.

(Ridgely 1981)



Saglabāšanas statuss

Neskatoties uz to, ka sarkanvēļu papagailis nav apdraudēts, tas ir ceļā uz apdraudējumu. Meži, kuros dzīvo šis papagailis, lēnām tiek iznīcināti. Cilvēki medī šo papagaili arī kā pārtikas avotu un tā krāsainās spalvas, ko izmanto svinīgās dejās. Liels pieprasījums pēc šiem dzīvniekiem kā mājdzīvniekiem ir arī viņus apdraudējis. Lai saglabātu šos dzīvniekus, jāuztur lietus meži. (Brooke and Birkhead 1991)

Citi komentāri

Aptuveni ir 50 Amazones papagaiļu sugas. (Hogles zoodārzs 1999)

Atbalstītāji

Meghan Ritter (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor.


zils kājas bubi putns

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Zonotrichia leucophrys (baltā vainaga zvirbulis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Apis mellifera (medus bite) vietnē Animal Agents

Lasiet par Macropus irma (rietumu suku valabijs) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Eunectes murinus (Anaconda, Green Anaconda)

Lasiet par Isistius brasiliensis (cigāru haizivs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Antheraea polyphemus par dzīvnieku aģentiem