Amazona imperialisimperial amazon (arī: imperatora papagailis)

Autors Džims Karbone

Ģeogrāfiskais diapazons

Imperatora Amazone (Imperial Parrot, Sisserou) ir raksturīga Dominikas salai Mazajās Antiļu salās. Agrāk plašāk izplatīts pa salu, tagad tas aprobežojas ar Diablotina kalnu Dominikas ziemeļos, it īpaši Pikardas upes ielejas augšpusē (Velna ieleja) kalna ziemeļrietumu pusē.

(Apkakle et al 1992, Forshaw 1973)



PIEZĪME: IZVĒLĒTIE NOTEIKUMI IR DEFINĒTI ŠĪS DARBĪBAS SADAĻĀ “KOMENTĀRI”.



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Imperiālā Amazone ir kalnu suga, kas galvenokārt dzīvo augstumā no 600 līdz 1300 metriem. Reizēm novērojumi ir veikti tik zemu kā 150 līdz 300 metri. Šie papagaiļi mitinās primārajā lietus mežu lapotnē, nokāpjot no lapotnes tikai reaģējot uz to parasto pārtikas krājumu trūkumu (skat. Sadaļā “Uzvedība”).

(Apkakle et al 1992)



  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs
  • kalni

Izskata apraksts

TIPISKIE MĒRĪJUMI

(mm, ja vien nav norādīts citādi)

Ķermenis: 45 cm.



Spārns: vīrietis 286, sieviete 284.

Aste: vīrietis 169, sieviete 166.

Tarsus: vīrietis 31, sieviete 32.



Atklāti vaininieki: vīrietis 39, sieviete 39.

Olas: 46 x 39.

VISPĀRĪGS APRAKSTS

Plecīgs putns, pēc izskata parasti papagaiļiem līdzīgs, ar lielu galvu, lielu rēķinu ar āķa augšžokli un īsu, kvadrātveida asti. Skatieties zemāk apspalvojuma aprakstu.

Pieaugušo apspalvojums

Galvas spalvas, izņemot vaigus un ausu apvalkus, tumši sarkanbrūnā violetā krāsā ar melnu galu; ausu pārsegi sarkanbrūni; vaigi brūngani sarkanbrūni ar melnu malu; krūts un vēdera spalvas ir purpursarkanas ar melnām malām; sānu un augšstilbu spalvas zaļas ar zaļgani ziliem galiem; apakšstilba segumi olīvzaļi ar zaļganziliem galiem; mantijas, muguras, muguras, muguras un augšējā astes segas ir zaļas ar melnu malu; spārni zaļi ar sarkanu paklāja malu, tumši sarkanbrūns spekulējums pāri ārējo sekundāro daļu pamatiem, primāri violeti zili ar zaļām pamatnēm un brūniem galiem, sekundārie zaļi kļūst violeti zili pret galiem, paklāji zaļi ar ziliem galiem, lidojuma spalvu apakšdaļas zaļas; aste sarkanbrūna ar zaļgani ziliem galiem, centrālās spalvas un sānu spalvu pamatnes, kas piesātinātas ar zaļu; rēķins pelēcīgi rags; varavīksnene no dzeltenas līdz oranži sarkanai; kājas pelēkas.


rietumu dimantveida grabuļu čūsku diapazons

NENBŪTĪGS PULLI

Pakauša, pakauša un pakauša daļa ir zaļa; vaigu aizmugure zaļgana; varavīksnene brūna.

(Forshaw 1973)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija

Pavairošana

Imperiālo Amazones pāri visu gadu aizņem un aizstāv ligzdošanas teritoriju, padarot savu klātbūtni zināmu ar pašreklāmas demonstrēšanas lidojumiem. No septembra līdz decembrim biežāk kavējas teritorija. Vairošanās sezona ir no februāra līdz jūnijam, īpaši no marta līdz maijam. Tas sakrīt ar sauso sezonu un vislielākās pārtikas pārpilnības sezonu, kas savukārt atbalsta mazuļu un mazuļu barošanu. Imperiālās Amazones ir novērojušas ligzdošanu dobumos, kas atrodas augstu to dzīvotnes dominējošo meža koku, chataignier (Sloanea berteriana) un gommier, stumbros. Turklāt ir neapstiprinātas ziņas par ligzdu vietām mirušo kalnu palmu stumbru galotnēs.

Šīs sugas reproduktīvais ātrums ir zems. Pāris var ligzdot tikai katru otro gadu, parasti no jaunām olām palaida vienu mazuļu. Pirmās selekcijas vecums nav zināms, kā arī nav zināms, vai ligzdu pieejamība ir ierobežojošs faktors.

(Apkakle et al 1992)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu

Uzvedība

Imperiālās Amazones ir ļoti kautrīgas un tām grūti piekļūt. Parasti tās sastopamas pāros vai mazos ganāmpulkos, dažreiz kopā ar sarkankakla amazonēm ( A. arausiaca ), arī dzimtene un endēmiska Dominikai. Īpaši neuzkrītoši tie ir no jūlija līdz novembrim. Viņi parasti barojas meža lapotnē, bet tika novēroti, ka 1979. un 1980. gadā pie zemes līmeņa barojās ar krūmiem un vīnogulājiem (skat. Sadaļu “viesuļvētras”). Viņu apspalvojums ļoti labi saplūst ar lapotni, padarot tos grūti saskatāmus, barojot koku galotnēs. Vislielākās aktivitātes ir 0600-1000 un 1600-1900. Viņi parasti gozējas lielos kokos vai gommier kokos, tos pašus kokus izmanto gadu no gada. Imperiālās Amazones zvani ir dažādi skarbi saucieni, taurējoši čīkstoņi, spalgi svilpes un kliedzieni. Tāpat kā lielākajai daļai papagaiļu, neviens no tā aicinājumiem nav melodisks vai dziesmu līdzīgs.

(Forshaw 1973, Collar et al 1992)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Imperiālās Amazones barojas ar smalkmaizītēm, sēklām, riekstiem, ogām, ziediem un dzinumiem. Īpaši iecienīti ir bois cote augļi un sēklas ( Antillean tapura ), gommier ( Dacryodes excelsa ), kaklin ( Venozā klusija ), trūkst ( Symphonia globulifera ) un kalnu palmas ( Dominikānis Euterpe un E. globosa ), ieskaitot šo pēdējo divu jaunos dzinumus. Turklāt viņi barojas ar balāta augļiem un sēklām ( Pouteria palladia ), koka sloksnes ( Richeria grandis ), Balts koks ( Simarouba amara ), velna koks ( Licania ternatensis ), upes koks ( Chimarrhis cymosa ) un karapīts ( Amanoa caribaea ).

(Apkakle et al 1992, Forshaw 1973)

Saglabāšanas statuss

Imperatora Amazone tiek uzskatīta par reliktu sugu. Tā kā Dominika ir endēmiska un tā dzīvotne tiek iznīcināta, tā izplatības areāls vienmēr būs mazs. Tas kopā ar zemo reproduktīvo ātrumu nozīmē, ka Imperatora Amazone vienmēr būs samērā reti sastopama. Sakarā ar sugas raksturīgo kautrību un ļoti izturīgo mājas reljefu, populācijas aprēķiniem ir diezgan liela nenoteiktība. Pēc 1990. gada aplēsēm visa populācija bija aptuveni astoņdesmit putni. Jaunākajā lauka darbā (sākot ar 1999. gadu) iedzīvotāju skaits ir mazāks par 200 cilvēkiem. Draudi šīs sugas izdzīvošanai ir vairāki.

Dzīvotņu zaudējumi

Biotopu aizsardzība ir ārkārtīgi svarīga, lai turpinātu pastāvēt Imperatora Amazone. Ir nepieciešams atbilstošs biotops, lai atbalstītu un atjaunotu populāciju, kā arī buferzona starp papagaiļiem un cilvēku darbību. Papagaiļu biotops ir plaši reģistrēts vērtīgas koksnes, kokogļu ražošanai un pārejai uz labību. Vienā aplēsē teikts, ka 80. gados Dominikā ir zaudēti vairāk mežu nekā iepriekšējos 1000 gados. Selektīvā mežizstrāde ir nedaudz labāka nekā kailcirte, jo tiek mērķēti koki, kas visvairāk nepieciešami papagaiļu izdzīvošanai. Mežizstrādes darbības nodara plašu kaitējumu atlikušajai veģetācijai un paver mežus turpmākiem cilvēku traucējumiem. Dažos gadījumos, kad mežs tiek pārveidots par lauksaimniecību, banānu kultūru izsmidzināšana no gaisa ir izraisījusi saindēšanos un aklumu papagaiļos. Dažos agrāk mežainos Dominikas apgabalos ir iespējams pārstādīt dominējošos vietējos lietus mežu kokus, īpaši tajos apgabalos, kas nav pārveidoti lauksaimniecībā. Tas nāk par labu papagaiļu populācijām, taču tas jāuzskata par ilgtermiņa stratēģijas daļu, jo šie koki aug lēni. Kopš 2000. gada janvāra tiks pabeigta Mornes Diablotinas nacionālā parka izveide Dominikā. Šis parks, kas pirmo reizi tika ierosināts 1976. gadā, ir milzīgs solis uz priekšu, atvēlot svarīgu dzīvotni abiem Dominikas apdraudētajiem papagaiļiem.

HURIKĀNI

Kaut arī savvaļas dzīvniekiem Karību jūras reģionā ir bijuši daudzi gadu tūkstoši, lai pielāgotos viesuļvētrām, populāciju vājināšanās, izmantojot cilvēka darbību, var palielināt dabisko draudu ietekmi līdz vietai, kur pretējā gadījumā īslaicīga neveiksme var apdraudēt visu sugu iznīcināšanu. Viesuļvētra Dāvids, 1979. gada augusts, bija ārkārtīgi spēcīga, pārsteidza tieši pāri Dominikai un tikai dienvidu mežos iznīcināja piecus miljonus koku. No kokiem, kas nebija nocirsti, tika atņemti augļi. Pat salas visvairāk aizsargātajā vietā tika iznīcinātas četras no piecām zināmajām Imperatora Amazones ligzdām, ar līdzīgu iedarbību arī citur. Rezultātā papagaiļu populācija salā samazinājās uz pusi, un iepriekš dzīvotspējīgās imperatoru populācijas Anglais un Watt kalnos samazinājās līdz dzīvotnespējīgam skaitam. Mazāk jaudīgais viesuļvētra Allens 1980. gadā pārsteidza Dominiku, atkal atdalot augļus no kokiem. Pēc visa spriežot, Imperiālās Amazones divus gadus pēc kārtas nespēja vairoties. Līdz 1985. gadam visas Imperiālo Amazones populācijas ārpus Diablotina kalna bija pazudušas. Pašreizējā populācijas līmenī cita viesuļvētra ar Dāvida spēku un trajektoriju var izraisīt Imperatora Amazones izzušanu savvaļā.

PREDĀCIJA

Iespējamie Imperatora Amazones plēsēji ir Boas ( Boa savācējs ), Plaši spārnotie vanagi ( Buteo platypterus ), Opossums ( Didelphis marsupialis ) un žurkas ( Rattus sp.). Tiek uzskatīts, ka tikai Opossums ir kāda iespēja būt nopietnam draudam. Tiek uzskatīts, ka tie ir ieviesti XIX gadsimtā.

KONKURSS

Pērļu acu drosinātājs ( Margarops fuscatus ) ir iespējams konkurents ligzdošanas vietā, taču acīmredzot imperatoru diapazonā tas ir pārāk neparasti, lai radītu nopietnus draudus. Nav pierādījumu, ka Imperatora un Sarkanā kakla Amazones sacenšas savā starpā, neskatoties uz diapazonu pārklāšanos. Eksotiskas papagaiļu sugas, kuras Dominikā tiek turētas kā mājdzīvnieki, var radīt draudus, ja bēgļi izveidos populācijas. Var būt nepieciešama stingrāka eksotisko papagaiļu importa kontrole.

Medības

Līdz astoņdesmito gadu sākumam medības bija nozīmīgākais populāciju ierobežojošais faktors ķeizariskajām amazonēm. Viņus parasti nošāva gan pārtikas dēļ, gan dominikāņi, gan mednieki no kaimiņos esošās Gvadelupes, īpaši lietainā sezonā, kad viņi bija resni un lieliski ēda. Dominikānas likumi, kas ierobežo papagaiļu medības, pirmo reizi tika pieņemti vismaz XIX gadsimtā. Līdz 1914. gadam papagaiļu medības bija pilnībā aizliegtas. Pēc viesuļvētras Deivids tika noteikts pilnīgs visu savvaļas dzīvnieku medību aizliegums. Aizsardzības virsnieki tika nolīgti, lai izpildītu aizliegumu, kas medību problēmu galvenokārt kontrolēja. Kopš aptuveni 1981. gada ir maz pierādījumu par medību spiedienu.

TIRDZNIECĪBA

Agrāk dzīvu papagaiļu savākšana mājdzīvnieku tirdzniecībai Dominikā notika ar praksi, ko sauc par “spārnu šaušanu”. Tā kā dzīvajiem putniem tika piedāvātas augstas cenas (galvenokārt salas iedzīvotāji) un ligzdas nebija pieejamas mazuļu savākšanai, daudzi vietējie mēģināja putnus nošaut ar spārniem, kā rezultātā daudzi papagaiļi gāja bojā. Papagaiļu savākšana jebkādā veidā lolojumdzīvnieku tirdzniecībai Dominikā tagad ir nelikumīga. Obligāta visu nebrīvē turēto putnu reģistrācijas programma (ar amnestiju) ir slēgusi Imperatoru Amazones tirgu uz salas. Papagaiļu kontrabanda no salas starptautiskai lolojumdzīvnieku tirdzniecībai šobrīd nešķiet būtisks drauds. Tomēr negodīgi ārzemju putnu kolekcionāri turpina mēģināt iegūt Dominikas abas Amazonas sugas.

CITAS DARBĪBAS

Izglītības un izpratnes veicināšanas iniciatīvas tika nopietni uzsāktas ap 1980. gadu Dominikā. Dominikas mežsaimniecības nodaļa veic skolu apmeklējumus, publiskas lekcijas, radio pārraides, plakātu un kreklu izplatīšanu, izplata saglabāšanas izglītības biļetenu un veido lugu 'Papagaiļu malumednieki'.

(Apkakle un citi 1992, Forshaw 1973, Reillo, pers. Kom. 1999)

Citi komentāri

LAI IEGŪTU VAIRĀK INFORMĀCIJAS

Lai iegūtu visjaunāko informāciju par Imperiālās Amazones un citu apdraudēto sugu statusu, sazinieties ar Reto sugu konservatorijas fondu Loxahatchee, FL vietnē www.rarespecies.org.

DEFINĪCIJAS

cere: bezspalvaina, bieza āda, kas atrodas pieres augšējā apakšžokļa pamatnē.

CITES: Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām sugām.

segas: spārna vai astes mazākās spalvas, kas nosedz lielāko spalvu pamatnes.

endēmisks: ierobežots noteiktā reģionā.


Kirk mazais brālis

atsegtie culmeni: garums taisnā līnijā no augšējā apakšžokļa gala līdz smadzenītes priekšējai malai.

kalns: biogeogrāfiska zona ar samērā mitru vēsu kalnu nogāzēm zem koklīnijas, kurā dominē lieli mūžzaļie koki.

pakauša: kakla aizmugure, kas atrodas starp pakauša un muguras daļu.

pakaušļa: galvas aizmugure, kas atrodas starp vainagu un pakaušu.

relikts: izolēta populācija, kas, šķiet, ir bijušās plaši izplatītās populācijas fragments.

speculum: metāla vai spilgtas krāsas plāksteris, kas sastāv no sekundāro lidojuma spalvu augšējās virsmas.

tars: kājas trešais distālais segments starp krustu (kātu, stilbiņu) un pirkstiem, parasti pārklāts ar zvīņām un spalvots tikai augšējā locītavā.

(Cox 1996, Woolf 1976)

Atbalstītāji

Sintija Simsa Parra (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Džims Karbone (autors), Mičiganas Austrumu universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Thamnophis sirtalis (parastā prievīte čūska) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Sitta pusilla (brūngalvainais rieksts) vietnē Animal Agents

Lasiet par Felis manul (Pallas kaķis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Pteropus rodricensis (Rodrigezas lidojošā lapsa) vietnē Animal Agents

Lasiet par Antaresia perthensis (Pigmejs pitons) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Propithecus diadema (diademed sifaka) vietnē Dzīvnieku aģenti