Ammodramus henslowiiHenslovs zvirbulis

Autors Skots Torsons

Ģeogrāfiskais diapazons

Henslova zvirbuļu dzimtene ir Ziemeļamerika. Viņi migrē starp ziemas un vasaras diapazoniem ASV dienvidaustrumos un Kanādas dienvidaustrumos. Lielākā daļa ziemeļu migrāciju uz vairošanās vietām sāk marta sākumā no ziemošanas vietām Atlantijas okeāna vidusdaļā un Persijas līča piekrastes štatos ap Floridu un Teksasu un līdz ziemeļdaļas vidum sasniedz izplatības areāla ziemeļu robežas Jaunanglijā, Ontārio dienvidos un Dienviddakotas austrumos. Maijs. Viņi reti tiek novēroti atgriešanās laikā uz dienvidiem kritiena migrācijas laikā (no jūlija līdz oktobra beigām). Pirms Eiropas apmetnes tiek aizdomas, ka Henslova zvirbuļi galvenokārt dzīvoja un audzēja prēriju dzīvotnēs. Kopējais audzēšanas diapazons pasaulē ir aptuveni 1 100 000 km2. Henslova zvirbuļi ir pielāgojušies dzīvošanai un vairošanai sekundārajos zālāju biotopos, piemēram, siena laukos un ganībās, vietējo prēriju zaudēšanas dēļ (galvenokārt lauksaimniecības dēļ). Vietējo biotopu zudums un šo sekundāro biotopu pieejamība laika gaitā ir izraisījusi sugu areāla paplašināšanos uz ziemeļiem un austrumiem.(Alderfer, 2006; DNR, 2012; Herkert, 2007; Pearson, 1936)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Henslova zvirbuļi dod priekšroku neapstrādātiem zālājiem vai veciem laukiem ar kātiem dziedāt asari (diapazonā no 30 līdz 61 cm no zemes) un ievērojamu pakaišu slāni, kurā ligzdot. Labi noteikts pakaišu dziļums, veģetācijas augstums (augsta, blīva zāle) un skaits mirušo zālaugu kātu stāvēšana ir svarīga izvēlēto apgabalu sastāvdaļa. Viņi dod priekšroku apmesties zālājos, kuru platība pārsniedz 100 ha (247 ac.), Taču šī suga var izmantot mazākus biotopu apgabalus. Tie ir sastopami atklātos laukos un pļavās ar zāli, kas sakrustota ar nezālēm, bieži tiek izmantoti nepļautie siena lauki vai krūmājoša veģetācija, īpaši mitros vai zemos apgabalos, kas atrodas blakus sāls purviem. Parasti tās nav saistītas ar pārganītām platībām, lai gan diezgan labi var izdzīvot ganībās, kurās ganās tikai nedaudz vai mēreni.(“COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā”, 2011. gads; “Henslow's Sparrow statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; DNR, 2012; Hanson, 1994)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības
  • estuārs

Izskata apraksts

Henslova zvirbuļi pieder samērā mazai ģintij (6 līdz 20 sugas). Viņi ir vieni no mazākajiem zvirbuļiem, kas atzīmēti kā kautrīgs putns ar klusu, īsu, divzilbes dziesmu. To izmērs svārstās no 11 līdz 13 cm, vidējais svars ir 13 g, vidējais spārnu platums ir 20 cm. Atšķirīgākā iezīme ir to lielā, samērā plakana, olīvu krāsas galva ar tumšām svītrām. Viņiem ir svītrainas lādes, sarkanbrūni nokrāsoti spārni un īsas astes, bez dzimum dimorfisma. Nepilngadīgie ir māla krāsā un ar melnu svītru aizmugurē un galā. Kautrīgā rakstura dēļ Henslova zvirbuļi biežāk tiek dzirdēti, nekā redzēti. Traucēti viņi bieži skries, nevis mušas; lidojumā viņi zemu un ātri lido pāri zālei nokarenā, zigzaga veidā.(“COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā”, 2011. gads; “Henslow's Sparrow statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; DNR, 2012; Herkert, 2007; Pearson, 1936)



Amerikas Ornitologu savienība ir atzinusi divas Henslovas zvirbuļa pasugas: rietumu pasuga ( Ammodramus henslowii henslowii ) vairojas visā sugas areālā, savukārt austrumu pasugas ( Ammodramus henslowii čukst ) notiek tikai gar Atlantijas okeāna piekrasti. Daži pētnieki norāda, ka šī otrā pasuga tagad ir izmirusi vai faktiski izzudusi.('Henslova zvirbuļa statusa novērtējums', 1996)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Diapazona masa
    10 līdz 15 g
    0,35 līdz 0,53 oz
  • Vidējā masa
    13 g
    0,46 oz
  • Diapazona garums
    11 līdz 13 cm
    4,33 līdz 5,12 collas
  • Vidējais spārnu platums
    20 cm
    7,87 collas

Pavairošana

Henslova zvirbuļi pēc viesošanās notiek sociāli monogāmi. Pieklājība ietver “tuvības aicinājumu”, spārnu plandīšanos un potenciālo ligzdu vietu novērtēšanu. Tēviņi katru pavasari atgriežas vairošanās apgabalos un izveido un aizstāv teritorijas ar dziesmu palīdzību. Lielākā daļa Henslova zvirbuļu izveido savas teritorijas, dziedot no nedzīvas koksnes veģetācijas, kuras augstums nepārsniedz 1 m. Atsevišķu teritoriju vidējais lielums ir 0,8 akri. Mātītes ligzdas būvē gandrīz tikai un vienīgi; tie ir kausa formas vai kupolveidīgi, izgatavoti no rupjas zāles un atmirušām lapām, izklāta ar smalkākām zālēm un dažreiz matiem. Ligzdas vienmēr ir labi noslēptas un novietotas netālu no zemes vai uz zemes, kas atrodas virs blīvas zāles pikas pamatnes. Parasti tās piestiprina pie kātiem, kas noliecas virs ligzdas, izveidojot daļēju jumtu aizsardzībai.(“Henslova zvirbuļa statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; DNR, 2012; Herkert, 2007; Robins, 1971)



  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • kooperatīvais selekcionārs

Mātītes parasti sāk veidot ligzdas maija sākumā ar ligzdām, kas uzceltas 1 līdz 3 collas virs zemes, biezas zāles pikas pamatnē vai tās tuvumā. Henslovs zvirbuļi bieži audzē 2 mazuļu perējumus gadā. Pirmie sajūgi parasti tiek pabeigti līdz maija vidum līdz beigām, bet otrās ligzdas bieži tiek uzsāktas jūlijā vai augustā. Tiek pieņemts, ka abi dzimumi vairojas viena gada vecumā, un tie ir sociāli monogāmi. Mātītes izdēj 3 līdz 5 olas, kuras inkubē apmēram 10 līdz 11 dienas. Jauna flēge 9 līdz 10 dienas pēc izšķilšanās. Gan vīriešu, gan sieviešu vecāki baro un izaudzē mazuļus, kamēr viņi atrodas ligzdā un kādu laiku pēc tam, kad viņi to pamet. Merilendā veiktajā pētījumā pieci pieaugušie vīrieši demonstrēja vietnes uzticamību, atgriežoties iepriekšējā gada audzēšanas apgabalā, kas liecina, ka mājas diapazons var būt stabils.(“COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā”, 2011. gads; “Henslow's Sparrow statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; Herkert, 2007; Pearson, 1936)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Henslova zvirbuļi var paaugstināt 2 perējumus gadā, agrā pavasarī un vasaras beigās.
  • Vaislas sezona
    Pirmie sajūgi parasti tiek pabeigti līdz maija vidum līdz beigām un otrais sajūgs bieži tiek uzsākts jūlijā un augustā.
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 5
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    10 līdz 11 dienas
  • Vidējais laiks inkubācijai
    11 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    9 līdz 10 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    - līdz minūtēm
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    1 līdz 1 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    1 līdz 1 gadi

Henslovas zvirbuļu olas inkubē tikai sieviete. Inkubācijas periods sākas ar pēdējo izdēto olu un ilgst apmēram 11 dienas. Jaunieši ligzdā paliek 9-10 dienas pēc izšķilšanās. Jaunieši ir dzimuši salīdzinoši mazattīstītā stāvoklī un neilgu laiku pēc izšķilšanās nespēj baroties, aprūpēt sevi vai patstāvīgi pārvietoties. Mātītes lielā mērā ir atbildīgas par mazuļiem visos attīstības periodos, un pēc izšķilšanās tēviņi arvien vairāk iesaistās. Viņu uzturs galvenokārt sastāv no tauriņu kāpuriem, sienāžiem un citiem kukaiņiem.(“Henslova zvirbuļa statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; Herkert, 2007; Pearson, 1936)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Henslova zvirbuļu mūžs ir mazs, to paaudzes laiks svārstās no 2 līdz 3 gadu vecumam un vidējais ilgmūžība ir 6,5 gadi.(“Henslova zvirbuļa statusa novērtējums”, 1996; Alderfer, 2006; Pearson, 1936)




13 izklāta zemes vāveru diapazons

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    7 gadi

Uzvedība

Henslovs zvirbuļi ir saviesīgi putni, kas dzīvo vientuļos brīvos ganāmpulkos. Šīs saimes var apvienoties, ja tiek atrasts piemērotāks biotops vai resursi. Tie nav stingri koloniāli, jo šo terminu lieto gārniem, kaijām, zīriņiem vai bezdelīgām. Migrējot vai ziemojot, Henslova zvirbuļi parasti sastopami nelielās grupās vai atsevišķi. Šī suga ir diennakts un migrējoša. Henslova zvirbuļiem ir atsevišķas dziesmas, un viņi bieži dzied kā koris vai strīdā par teritoriju. Vīrieši izrāda teritoriālo dominanci ar divu zilbju dziesmu. Henslova zvirbuļi ziemas laikā nav teritoriāli, un nav zināms, vai šajā sezonā viņiem ir uzticība vietnei. Henslova zvirbuļi barojas uz zemes vai tās tuvumā. Šīs sugas ieradums ir nolaisties zemē un skriet, nevis lidot, ja to izskalo no ligzdas vai seguma. Henslova zvirbuļu lidojuma modelis ir aprakstīts kā nepastāvīgs, augošs un krītošs ar raksturīgu astes pagriešanos tieši pēc lidojuma sākuma. Skalojot, viņi bieži lido tikai nedaudz, pirms atkal nokrīt zemē un skrien.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation assessment: Henslow’s Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Alderfer, 2006; Pearson, 1936)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    3035 līdz 4896,7 m ^ 2
  • Vidējais teritorijas lielums
    3237,4 m ^ 2

Mājas diapazons

Daudzviet to diapazonā populācijas ir nedaudz nestabilas, un tām katru gadu ir tendence samazināties. Ir ziņots, ka dzīvotņu platība un sadrumstalotība ir vissvarīgākie faktori, kas ietekmē populāciju (Henslova zvirbuļi reti sastopami zālājos, kuru lielums nepārsniedz 250 akrus). Atsevišķi teritoriju izmēri atšķiras, bet vidēji ir 0,8 akri (3237,4 m ^ 2), kaut arī robežas nav precīzi noteiktas. Daži pētījumi ziņo, ka lielākā daļa teritoriju no Mičiganas dienvidrietumiem līdz Medisonai Viskonsīnā svārstās no 0,75 akriem līdz 1,21 akriem.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation assessment: Henslow’s Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Alderfer, 2006; Hanson, 1994; Pearson, 1936)

Komunikācija un uztvere

Henslova zvirbuļi saziņai izmanto balss un ķermeņa valodu. Viņi dzied individuāli (lai piesaistītu biedru), kā koris un lai atrisinātu teritoriālos strīdus. Viņiem ir daudz dažādu zvanu, kas tiek izmantoti dažādās situācijās, tostarp plēsēju trauksmes zvani, izsaukuma zvani un ligzdās esošu mazuļu zvani. Visbiežāk dzirdamais zvans ir divas zilbes “zee-lick”, kuras, pēc dažu vārdiem, izklausās kā kukainis. Nestlings var izdalīt vāju čivināšanu, vienlaikus lūdzot pārtiku. Henslova zvirbuļi saziņai izmanto dažādas spārnu plandīšanās kustības.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation assessment: Henslow's Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Alderfer, 2006; Herkert, 2003; Herkert, 2007; Pīrsons, 1936)



  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • dueti
  • kori
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • magnētisks

Pārtikas ieradumi

Henslova zvirbuļi ēd kāpurus, sīklietas, sienāžus, vaboles, zirnekļus un zālaugu augu sēklas, kuras viņi baro uz zemes. Pētījumi ir parādījuši, ka mazuļu uzturs sastāv no aptuveni 80% sienāžu un tauriņu kāpuriem. Tiek ziņots, ka pieaugušo zvirbuļu diēta ir aptuveni 36% sīklietu un īssaru sienāžu, 19% vaboļu un 18% augu vielu, pārējā pārtikas daļa ir zirnekļi, tauriņu kāpuri un bites.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii in Canada', 2011; 'Conservation assessment: Henslow's Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Alderfer, 2006; Herkert, 2003; Pearson, 1936; Robins, 1971)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
    • ļaundaris
  • zālēdājs
    • graudēdājs
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes posmkāji, kas nav kukaiņi
  • sauszemes tārpi
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsība

Cilvēki teritorijas un lauksaimniecības sadrumstalotības dēļ rada lielu apdraudējumu Henslovas zvirbuļu populācijām. Čūskas, piemēram, zilie braucēji, ir zināmi šīs sugas plēsēji. Ir daži ziņojumi par ligzdu parazītismu, ko veikuši brūngalvju govju putni, taču parazītisma līmenis ir salīdzinoši zems (tā kā Henslova zvirbulis līdzās brūngalvju govju putniem, iespējams, ka zvirbulis ir pielāgojies, lai pretotos ligzdas parazītismam no šīs sugas). Trīspadsmit līnijas zemes vāveres ir dokumentēti jauno Henslovas zvirbuļu plēsēji, tāpat kā savvaļas kaķi. Izmeklētāji ir dokumentējuši palielinātu ligzdu plēsību ar zālāju tuvumu koksnes segumam.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation assessment: Henslow’s Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Alderfer, 2006; Pearson, 1936)

Ekosistēmas loma

Ir maz ziņojumu par ligzdu parazītismu, ko veikuši brūngalvaini govju putni; tas var notikt tāpēc, ka Henslova zvirbuļi līdzās brūngalvu govju putniem un zvirbuļi ir pielāgojušies govju putnu parazītismam. Tomēr Henslovas zvirbulī nav novērota govju putnu olu noraidīšana vai cita iespējama uzvedība, lai mazinātu govju putnu parazītisma ietekmi. Henslova zvirbuļi ir arī vairāku parazītu, tostarp sarkano ērču un utu, saimnieki.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation Assessment: Henslow’s Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; Burhans, 2002; Herkert, 2003)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
  • rada dzīvotni
Komensālās / parazītiskās sugas
  • brūngalvju govju putni ( Molothrus ater )
  • sarkanās ērces (Bistignē trombikulas)
  • seja ( Phthiraptera )

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Henslova zvirbuļiem ir potenciāls pielietojums kā sugas rādiusā esošu lielu zālāju biotopu veselībai un produktivitātei, kā arī augsnes seguma veselībai nobriedušos garlapu priežu mežos un citos apgabalos. Zālāju ekosistēmas, no kurām tā ir atkarīga, ir viena no visvairāk apdraudētajām ekosistēmām Ziemeļamerikā, un kopēja apsaimniekošanas prakses izmantošana no zālājiem atkarīgajām sugām un pašiem zālājiem ir pamatota ekoloģiska pieeja, visefektīvāk izmantojot fiskālos un zinātniskos resursus.('Saglabāšanas novērtējums: Henslova zvirbulis', 2002; 'Henslova zvirbuļa statusa novērtējums', 1996; Herkerts, 2007; Robins, 1971)

  • Pozitīva ietekme
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināms, ka Henslovs zvirbuļi varētu kaitēt cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Tiek lēsts, ka pašreizējā Henlova zvirbuļu populācija ir 79 000 īpatņu. Šī suga tiek novērota Ziemeļamerikas vaislas putnu apsekojumā un Ziemassvētku putnu skaitīšanā, lai palīdzētu saglabāšanas centienos. Tā ir iekļauta kā apdraudēta suga Kanādā un septiņos štatos tās ASV vaislas diapazonā, kā apdraudēta vēl piecos štatos un īpašas rūpes četrās štatos. Pēdējo trīs gadu desmitu laikā iedzīvotāju skaits ir samazinājies, un vislielākais samazinājums ir diapazona ziemeļu un austrumu daļās. Dienvidu populācijas ir nedaudz palielinājušās, iespējams, pateicoties tam, ka saglabāšanas rezervju programma izveidoja netraucētu zālāju biotopu. Šķiet, ka ar šo programmu lielu platību netraucētu pļavu izveidošana ir bijusi atbildīga par ilgtermiņa populācijas samazināšanās apvērsumu nesen, taču šai sugai joprojām ir ļoti jāpievērš uzmanība.('COSEWIC novērtējums un statusa ziņojums par Henslow's Sparrow Ammodramus henslowii Kanādā', 2011; 'Conservation assessment: Henslow’s Sparrow', 2002; 'Henslow's Sparrow status assessment', 1996; DNR, 2012; Herkert, 2007)


platas galvas skink

Atbalstītāji

Skots Torsons (autors), Minesotas štata universitāte, Mankato, Roberts Sorensens (redaktors), Minesotas štata universitāte, Mankato, Džeremijs Raits (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Katrīna Kenta (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Scyliorhinus retifer (ķēdes kaķu haizivs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Icterus galbula (Baltimore oriole) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Phaner furcifer (ar dakšiņu apzīmēts lemurs)

Lasiet par Cricetomys gambianus (Gambijas žurka) vietnē Animal Agents

Lasiet par Microcebus rufus (brūns peles lemurs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cardisoma guanhumi (zilais zemes krabis) vietnē Animal Agents