Ammospermophilus nelsoniNelsona antilopu vāvere

Autore Divja Balaji

Ģeogrāfiskais diapazons

IzplatīšanaAmmospermophilus nelsoniir ierobežota līdz stāvam San Joaquin ielejas dienvidos, Kalifornijā, Cuyama un Panoche ielejās San Luis Obispo apgabalā, kā arī Karizo un Elkhornas līdzenumos ASV. Suga ir Nearctic un endēmiska iepriekš minētajam diapazonam.(Labākais et al., 1990; Taylor, 1918)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Nelsona antilopu vāveres ir sastopamas karstajos tuksnešos, kas ietver Lejas Sonorānas dzīves zonu. Ziemeļamerikas lejas Sonoran tuksneši ietver teritorijas Teksasā, Ņūmeksikā, Arizonā, Nevadā un Kalifornijā. Nelsona antilopu vāveres sastopamas sausos zālājos un krūmu zemēs. Tie ir reģistrēti apgabalos, kur krūmu klājums svārstās no gaiša līdz vidēja blīvuma un svārstās no kserofītu, sārmu tuksneša krūmājiem un viengadīgiem zālājiem, kas nokrišņi ir mazāki par 15 cm gadā, līdz halofītu, sārmu tuksneša krūmiem un viengadīgajiem zālājiem, kas saņem 18 līdz 23 cm gada nokrišņi. Nelsona antilopju vāveres dod priekšroku sārmainām, mālajām augsnēm no 50 līdz 1100 metru augstumam. Nelsona antilopju vāveres ir atkarīgas no ķenguru žurku urbumiem, tāpēc to apdzīvotās vietas var aprobežoties ar teritorijām ar ķenguru žurku populācijām.(Grinell and Dixon, 1918; Hawbecker, 1953; Merriam, 1898; Whitaker et al., 2008)




melnā atraitne zirnekļa biotops

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • Diapazona augstums
    50 līdz 1100 m
    164,04 līdz 3608,92 pēdas

Izskata apraksts

Nelsona antilopu vāverēm ir saplūstoši ķermeņi, mazas, noapaļotas ausis, īsas kājas un īsas astes. Muguras galva un kakls un kāju ārējās virsmas ir blāvi dzeltenīgi brūnas vai bifeļbrūnas. Astei ir biezi matu bārkstis, un apakšdaļa ir gaiši pelēka vai balta. Atšķirīga gaišas krāsas svītra iet gar ķermeņa pusi no pleca aiz muguras. Tēviņi ir nedaudz lielāki nekā sievietes, tēviņu kopējais garums svārstās no 234 līdz 267 mm (vidēji 249 mm). Sievietes garums svārstās no 230 līdz 256 mm (vidēji 238 mm). Nelsona antilopu vāverēm ir atšķirīgas vasaras un ziemas pelāžas, un rudens vai ziemas pelage ir tumšāka nekā vasaras pelage.(Labākais et al., 1990; Brauns un Viljamss, 2006; Merriam, 1983)



Nelsona antilopu vāveres var atšķirt no baltastes antilopu vāveres ar lielāku izmēru un pelēkas krāsas pelāžu. Nelsona antilopu vāverēm ir platākas zigomātiskās arkas, vairāk uzpūstas dzirdes bumbas un lielāki deguna kauli. Viņiem ir arī lielāki augšējie priekšzobi un pirmie augšējie molāri.(Labākais et al., 1990; Brauns un Viljamss, 2006; Merriam, 1983)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    142 līdz 179 g
    5,00 līdz 6,31 oz
  • Vidējā masa
    155 g
    5,46 oz
  • Diapazona garums
    230 līdz 267 mm
    9.06 līdz 10.51 collas
  • Vidējais garums
    249 mm
    9,80 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,8 cm3. O2 / g / h

Pavairošana

Nelsona antilopu vāverēm ir neskaidra pārošanās sistēma, kurā sievietes un tēviņi pārojas ar vairākiem partneriem. Par specifisku pārošanās uzvedību nav daudz zināms, taču tika veikts interesants novērojums attiecībā uz pārinieku meklēšanu. Pārinieki parasti atrodas mājas diapazonā, taču ir bijuši gadījumi, kad sievietes, meklējot pārinieku, dodas līdz 1 km no savas mājas. Nelsona antilopu vāverēs nav novērota palīgu apsardze un mate aizsardzība.(“Piecu gadu statusa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Hawbecker, 1947)



  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Nelsona antilopu vāveru vairošanās sezona ilgst no ziemas beigām līdz agram pavasarim, un šī suga vairojas reizi gadā. Vīrieši reproduktīvo briedumu sasniedz agrāk nekā sievietes. Peru izmērs svārstās no 6 līdz 11 mazuļiem; ar vidējo rādītāju 9. Vidējais grūsnības periods ir 26 dienas. Sievietes dzemdē pēcnācējus urbumos. Jaunieši nonāk virs zemes aptuveni 30. dienā pēc piedzimšanas. Zīdīšanu var sākt vai pabeigt, pirms jaunie bērni iznāk no urbuma, taču tas ir ļoti mainīgs. Mātītes atradina mazuļus, atsakoties barot un retāk apmeklējot urbumu.(Labākais et al., 1990; Labākais, 1999; Makdonalds, 2009)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Nelsona antilopu vāveres vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Nelsona antilopu vāveres vairojas no ziemas beigām līdz agram pavasarim.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    6 līdz 11
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    9
  • Diapazona grūtniecības periods
    25 līdz 30 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    26 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    30 (augstas) dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    15 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    3 līdz 4 nedēļas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    377 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    377 dienas

Nelsona antilopu vāveres mazuļi ir dzimuši altricialā stāvoklī. Vīriešiem nav liela loma mazuļu aprūpē, jo sievietes veic visas māsu un atšķiršanas darbības. Zīdīšanas laikā sieviete norobežojas no mazuļiem un nereaģē pat tad, ja jaunieši mēģina barot. Sieviete uztur kontaktu ar jauniešiem, dažreiz apmeklējot viņus vai vienkārši sazinoties ar zvaniem. Brīvībā brīžos, kad barības iegūšanas iespējas bija ierobežotas, tika novēroti kanibālisma gadījumi.(Labākais et al., 1990)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nelsona antilopju vāveres savvaļā parasti dzīvo mazāk nekā gadu, jo ir augsts zīdaiņu un jauniešu mirstības līmenis. Ir dokumentēts, ka viņi dzīvo nebrīvē apmēram 4 gadus, un ilgākais nebrīvē pavadītais mūžs ir 5,7 gadi. Pieaugušo mirstība ir 80%, un vidējais mūža ilgums ir 8 mēneši.(Labākais et al., 1990; Hawbecker, 1975)



  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    5,7 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    8 mēneši
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    4 gadi

Uzvedība

Nelsona antilopu vāveres dzīvo nelielās ģimenes grupās, kas sastāv no 6 līdz 8 indivīdiem. Lai gan precīzs viņu dominējošās sociālās sistēmas raksturs nav zināms, cieši saistītās sugas Ammospermophilus leucurus ir novērojusi dominēšanas hierarhijas. Ammospermophilus leucurus indivīdi veido lineāras hierarhijas, kuras uztur vizuālās un taktiskās norādes. Dominēšanas konkursu rezultāts ir agonistiska uzvedība, sākot ar izmešanu un pāreju uz boksu un cīņām.(“Piecu gadu statusa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Belk un Smith, 1991; Labākais un citi, 1990; Labākais, 1999; Grinell un Dixon, 1918; Hawbecker, 1947; Hawbecker, 1953; Hawbecker, 1975)

Nelsona antilopu vāveres ļoti izjūt teritoriju. Kad pieaugušie tiek izvesti no savas teritorijas un atbrīvoti no attāluma, viņi ir bezpalīdzīgi un nespēj orientēties. Ģimenes grupas dzīvo plašās urbšanas sistēmās, kuras dažreiz tiek pielāgotas ķenguru žurka urbumi.(“Piecu gadu statusa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Belk un Smith, 1991; Labākais un citi, 1990; Labākais, 1999; Grinell un Dixon, 1918; Hawbecker, 1947; Hawbecker, 1953; Hawbecker, 1975)

Termoregulācijai ir galvenā loma, jo šīs vāveres nepārziemo un neaizdzīvo. Nelsona antilopu vāveres aktīvi barojas un ir diennakts, parasti tās parādās virs zemes, kad temperatūra ir no 10 ° C līdz 32 ° C. Viņu ikdienas darbības periods sezonāli mainās, tāpēc lielākā aktivitāte notiek šajā temperatūras diapazonā. Nelsona antilopu vāveres visbiežāk novēro rītausmā vai krēslas laikā, kad dienas laikā ir bijis ārkārtīgi karsts. Tomēr Elkhornas līdzenuma ekoloģiskajā rezervātā tie visu dienu darbojas temperatūrā, kas pārsniedz 42 ° C. Viņi atkāpjas uz urbumiem, kad temperatūra ir pārāk auksta vai karsta.(“Piecu gadu statusa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Belk un Smith, 1991; Labākais un citi, 1990; Labākais, 1999; Grinell un Dixon, 1918; Hawbecker, 1947; Hawbecker, 1953; Hawbecker, 1975)



  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • fosors
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • Vidējais teritorijas lielums
    0,044 km ^ 2

Mājas diapazons

Vīriešiem un sievietēm mājas platība ir aptuveni 4,4 hektāri, taču tie nav vienmērīgi sadalīti visā diapazonā un nišas preferenču dēļ notiek nevienmērīgā blīvumā. Maksimālā novērotā izkliede no mājas diapazona bija 1260 m no vīrieša un 900 m no sievietes.(Labākais et al., 1990)

Komunikācija un uztvere

Galvenās maņas, kuras izmanto Nelsona antilopu vāveres, ir dzirde un ožas, taču suga paļaujas arī uz redzi un skenēs savu vidi, pirms pieņem lēmumu pilnībā iziet no tās. Smaržas tiek izmantotas, lai atklātu briesmas, atrastu pārtiku un sazinātos. Nelsona antilopu vāveres arī strauji rausta asti, nobijušās vai satrauktas kustības uz priekšu un aizmuguri.(Labākais et al., 1990; Labākais, 1999; Bolles, 1988; Taylor, 1918)

Nelsona antilopes vāvere izsaka trauksmes zvanus, kas norāda uz altruistisku uzvedību, jo tas apdraud indivīda drošību. Šie zvani ir trillu formā, kas ir zema skaņa un raksturīgi antilopu vāverēm, kas dzīvo slēgtos biotopos. Faktiski zvans tiek veikts ar ķermeņa konvulsīvu kustību, nevis ar balss stresu. Sieviete izmanto šo zvanu, lai sazinātos ar savu ģimeni, kad viņa atšķir zīdīšanu.(Labākais et al., 1990; Labākais, 1999; Bolles, 1988; Taylor, 1918)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Nelsona antilopju vāveres ir visēdāji un aktīvi lopbarības meklētāji. Viņi galvenokārt barojas ar kukaiņiem, zaļu veģetāciju un sēklām, bet dažreiz barojas arī ar maziem mugurkaulniekiem. Attiecībā uz pēdējo San Joaquin antilopu vāvere grauzējus patērē grauzējus, ķirzakas un savas sugas pārstāvjus. Viņu uztura izvēles lielā mērā ir atkarīgas no pieejamā mitrā veģetācijas daudzuma. Attiecībā uz zaļo materiālu sarkanā stumbra filaree (UZGLABĀŠANA) un sarkanais broms (Bromus rubens). Citi pārtikas avoti ir efedra, āboliņa un lokšņu suga. Kad mitrs ēdiens kļūst ļoti maz terpīna nezāles, tiek ēst. Priekšroka noteiktam kukaiņu veidam nav dokumentēta. San Joaquin vāvere ēd sēklas tikai tad, kad nav pieejams viegli iegūstams zaļais materiāls un kukaiņi.(Hawbecker, 1947; Macdonald, 2009)

Nelsona antilopu vāvere barošanas laikā ieņem atšķirīgu stāju. Tas tupē uz aizmugurējām ekstremitātēm ar asti aiz muguras un tur ēdienu priekšzolēs. Tās palielinātie priekšzobi un abrazīvie vaigu zobi palīdz sadalīt pārtiku.(Hawbecker, 1947; Macdonald, 2009)

Nelsona vāvere nedzīvo netālu no ūdens avota, tāpēc ūdens nav liela daļa no tās uztura. Var secināt, ka tā galvenais mitruma avots ir apēstā veģetācija. Lai gan laboratorijas apstākļos tā pieņem lielu daudzumu ūdens, ēnā bez ūdens var izdzīvot septiņus mēnešus.(Hawbecker, 1947; Macdonald, 2009)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • kukaiņēdājs
    • maitēdājs
  • zālēdājs
    • folivore
    • graudēdājs
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • rāpuļi
  • Carrion
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Nelsona antilopu vāveres izmanto dažādas metodes, lai pasargātu sevi no plēsējiem. Kompleksās urbšanas sistēmas kalpo kā aizsardzība pret plēsējiem. Iznākot no urbuma, viņi rīkojas ļoti piesardzīgi un ātri neiziet. Viņi paļaujas uz ošanu un izmanto šo iespēju, vienlaikus barojoties un bēgot no briesmām. Viņi izmanto raksturīgus trauksmes zvanus, lai paziņotu par briesmām, un var arī paļauties uz tādu putnu kā brīdinājuma zvaniem ragaini cīruļi un balti vainagoti zvirbuļi plēsēju atklāšanai. Nelsona antilopu vāveres izmanto apkārtni, izvairoties no plēsējiem. Viņi izmanto krūmus un urbumus ķenguru žurkas kā patvēruma vietas. Viņu bufetes vai iedeguma pelage padara tos grūti saskatīt viņu sausajos biotopos. Barojoties, šīs vāveres ļoti atšķirīgi pārvietojas tuvu zemei, veicot īsus, ātrus lēcienus.Amerikāņu āpšiir vissvarīgākie šo vāveru plēsēji. Viņi rakt urbumos, lai upurētu jauniešus un pieaugušos. Tos ēd arī koijoti ( Canis latrans ) un (komplekta lapsas lapsa maerotis ).(“Piecu gadu statusa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Best, et al., 1990; Brown and Williams, 2006)


vai galvkājiem ir radula

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Nelsona antilopu vāveres tiek pakļautas vidēja lieluma plēsējiem, un tās kalpo kā variusu endoparazītu un ektoparazītu saimnieki. Viņi ir cestodu saimnieki (Hymenopelis citelli), nematodes (Spirura infundibuliformisunPhysaloptera spinicauda), kā arī acanthocephalans (moniliformes neizlemts). Ektoparazīti, ko tie uzņem, ietver blusas ( Sifonaptera ) un ērces ( Iksodes ). Nelsona antilopu vāverēm ir simbiotriskas attiecības ar ķenguru žurkām Dipodomys deserti , patveroties viņu urbumos. Viņi turpina ietekmēt savu dzīvotni, turpinot ierakt. Tā kā viņi ir sēklu savācēji, viņi arī izkliedē sēklas savā vidē.(Labākais et al., 1990)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
  • rada dzīvotni
Savstarpējās sugas
Komensālās / parazītiskās sugas
  • cestodi (Hymenopelis citelli)
  • nematodes (Spirura infundibuliformis)
  • nematodes (Physaloptera spinicauda)
  • acanthocephalans (moniliformes neizlemts)
  • blusas ( Sifonaptera )
  • ērces ( Iksodes )

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Nelsona antilopju vāveres parasti nedzīvo cilvēku apmetņu tuvumā. Viņi var palīdzēt kontrolēt kukaiņu populāciju, tos apēdot, un tie var palīdzēt izkliedēt savāktās un uzglabātās sēklas.(Belks un Smits, 1991; Hawbecker, 1947)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Laboratorijas apstākļos Nelsona antilopu vāveres ir bijušas pozitīvas attiecībā uz zirgu rietumu encefalomielītu, Sentluisas encefalītu, Powassan vīrusu un Modoc vīrusu. Tomēr nav dokumentēta gadījuma, kāda ir viņu loma slimību izplatīšanā cilvēkiem vai mājdzīvniekiem.(Labākais et al., 1990)

Saglabāšanas statuss

Nelsona jeb San Joaquin antilopju vāveres tiek klasificētas kā apdraudētas IUCN Sarkanajā sarakstā. Saskaņā ar Kalifornijas Zivju un medījumu departamenta datiem lielākais drauds Nelsona antilopu vāverēm ir dzīvotņu iznīcināšana kultūraugu audzēšanas un urbanizācijas dēļ. Pārmērīga lopu ganīšana ietekmē šīs vāveres un izraisa arī augsnes eroziju. Rodenticīdu un insekticīdu lietošana, kas iznīcina laupījumu populācijas, negatīvi ietekmē Nelsona antilopu vāveres. Kalifornijas apdraudēto sugu atjaunošanas programma (2006) ir ierosinājusi tādu saglabāšanas pasākumu sarakstu, kas uzsver zemes izmantošanas prakses un apsaimniekošanas stratēģiju nozīmi. Detalizēta San Joaquin antilopu vāveru saglabāšanas programma ietver biotopu pārvaldības noteikšanu, papildu dzīvotņu aizsardzību apkārtējos vāveres areāla apgabalos, dzīvotņu uzlabošanu tādās teritorijās kā Kernas apgabals, kā arī atjaunošanu aizsargājamās teritorijās, piemēram, Pixley National Wildlife Refuge.(“Piecu gadu stāvokļa ziņojums - Ammospermophilus nelsoni”, 1987; Best, et al., 1990; Brown and Williams, 2006; Grinell and Dixon, 1918; Whitaker et al., 2008)

Citi komentāri

Ģints Ammospermophilus ir bagāts fosilais rekords. Tās atšķirības var datēt ar miocēnu, jo netālu no Kerna apgabala, Kalifornijā, ir atrastas post-pleistocēna fosilijas, kas atgādina Nelsona antilopu vāveres. Tiek uzskatīts, ka viņi ir iebrukuši apgabalā virs Sjerr Nevada dienvidu un Tehachapi kalnu pārejām. Sakarā ar mitruma līmeņa maiņu uz mazāk sausiem apstākļiem koridorā starp Mojaves tuksnesi un San Joaquin ieleju, Nelsona antilopu vāveres tika ierobežotas līdz San Joaquin ielejai.(Labākais et al., 1990; Hawbecker, 1953)

Atbalstītāji

Dija Balaji (autore), Jeilas universitāte, Ēriks Sargis (redaktors), Jeilas universitāte, Reičela Rakiko (redaktore), Jeilas universitāte, Taņa Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Katrīna Kenta (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Osteopilus septentrionalis (kubiešu Treefrog)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Helarctos malayanus (saules lācis)

Lasiet par Conus geographus (ģeogrāfiskais konusa gliemezis) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Chelonoidis nigra (nigra)

Lasiet par Tringa melanoleuca (lielākas dzeltenās kājas) vietnē Animal Agents

Lasiet par Dromaius novaehollandiae (emu) vietnē Animal Agents