Anas clypeatanorthern lāpsta

Autore Kellija Džonsone

Ģeogrāfiskais diapazons

Ziemeļu lāpstas (Anas clypeata) ir ļoti plašs ģeogrāfiskais diapazons. Viņi vairojas visā Eirāzijā un Ziemeļamerikas rietumos. Tie ir atrodami arī Lielo ezeru reģionā ASV austrumos. Ziemā dažādas populācijas migrē uz dienvidiem uz noteiktām vietām, izkaisītas visā Āfrikas ziemeļaustrumos, Indijā, Ķīnas dienvidos un Japānā uz Meksiku un Ziemeļamerikas dienvidiem. (Soothill and Whitehead, 1988)


zelta galva lauva tamarīns

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Vaislas sezonā ziemeļu lāpstas atrodas seklos baseinos un purvos, kuriem tuvumā ligzdošanai ir labs segums un sausas vietas. Ziemā tos var atrast saldūdens purvu, purvu un applūstošu teritoriju tuvumā. (Johnsgard 1965.)



  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi

Izskata apraksts

Tēviņu svars ir no 17 līdz 38 uncēm (470 līdz 1000 g), un to spārnu platums parasti ir aptuveni 31 collas (227 līdz 251 mm). Sievietes ir no 17 līdz 28 unces (470 līdz 800 g). Ziemeļu lāpstas ir seksuāli dimorfiskas. Tēviņu galva, kakls un plankumi ir zaļi zaigaini, viņu krūtis ir baltas, bet atlikušās apakšdaļas ir spilgti kastaņs. Mātītes galvenokārt ir bufetes un brūnas. Abiem dzimumiem ir gaiši zili priekšējie spārni un oranži dzeltenas kājas un kājas. Visizcilākā iezīme ir viņu lielais rēķins ar rēķinu. Tā galā ir divreiz platāks nekā pamatnē. Šis unikālās formas rēķins izraisa to, ka ziemeļu lāpstiņas sauc arī par “karotes rēķiniem”. Pīlēni izšķiļas ar tipisku pīļu zaru, kas palielinās, pīlēnam nobriestot. (Goodes un Boyer, 1986; Todd, 1979)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    470 līdz 1000 g
    16,56 līdz 35,24 oz
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    3,9209 W.
    AnAge

Pavairošana

Vairošanās parasti notiek no aprīļa līdz jūnijam. Ligzdas tiek veidotas uz sausas zemes tuvu saldūdenim, un tās ir būvētas no zālēm un izklāta ar dūnu spalvām. Mātīte būvē ligzdu, izveidojot kārtīgu kausu, pagriežot ķermeni uz zemes. Viņa izdēj no 9 līdz 11 olām. Olas ir olīvu krāsas un 52x37mm. Inkubācija, ko veic tikai sieviete, sākas tūlīt pēc visu olšūnu ievietošanas un var ilgt 23 līdz 25 dienas. (Dobkin, Ehrlich and Wheye, 1988.) (Soothill and Whitehead, 1978.)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Klāt olas sezonā
    9 līdz 11
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    vienpadsmit
    AnAge
  • Vidējais laiks inkubācijai
    23 dienas
    AnAge

Tēviņš zaudē interesi drīz pēc inkubācijas sākuma. Pīlēni ir dzimuši pirmsdzemdību vecumā un gandrīz nekavējoties sāk sekot mātītei. Šajā laikā tiek apgūta barošanas prakse un atrašanās vietas. Viņi jauni var lidot pēc 40 līdz 45 dienām un pēc tam ir neatkarīgi.



  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Ziemeļu lāpstas uzturas nelielās grupās līdz divdesmit, bet migrācijas laikā viņi var ceļot lielākā skaitā. Tie ir klusi putni, kas pieļauj cilvēku klātbūtni un var būt samērā pieradināti. (Tods, 1979.)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs
  • migrējošs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Ziemeļu lāpstiņa barojas galvenokārt, ievelkot ūdeni rēķinā un pēc tam ar mēli izsūknējot to caur sāniem, filtrējot ēdiena daļiņas ar garām ķemmītim līdzīgām lamellēm, kas izliek rēķina malu. Daļiņas galvenokārt sastāv no sīkiem vēžveidīgajiem, mīkstmiešiem, kukaiņiem un to kāpuriem, kā arī sēklām un lapu gabaliem un augu kātiem. Papildus pārtikas daļiņām viņi ēd arī ūdens vaboles, mazus pundurus un gliemežus. Sociālā barošana ir izplatīta. Lāpstas uz barošanās vietām piesaista citi putni, kas barojas kādā apgabalā. Lāpstas izmanto pārtikas daļiņu priekšrocības, kuras uz apkārtni peld vai putnē citi putni. Atsevišķi putni var peldēt šaurā lokā, lai izveidotu burbuļvannu, kas liek pārtikai nonākt virszemē. Ir zināms arī, ka lāpstas augšupejošas vai notraipītas, parasti uz ilgāku laiku nekā citas virszemes barotavas, kā arī nirst, izmantojot savus spārnus, lai peldētos zem ūdens seklos purvos. (Gooders and Boyer, 1986, Johnsgard, 1969, Todd, 1979)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi
    • molusks
  • Dzīvnieku barība
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji
  • gliemji
  • ūdens vai jūras tārpi
  • ūdens vēžveidīgie
  • Uzmeklēšana
  • filtru barošana

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ziemeļu lāpstas ir medījamais putns. Mednieki tos bieži nošauj, pateicoties līdzībai ar meža pīles. Tos bieži dēvē par “kaimiņu meža pīlēm”, jo daži mednieki tos nodod kaimiņiem un patur sev garšīgākos pīles. (Tods, 1979.)



Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Neviens nav atrasts.

Saglabāšanas statuss

Šķiet, ka Ziemeļamerikā palielinās iedzīvotāju skaits. (Todd, 1979,) (Wcmc.org, 2000. gada 10. jūlijs.) Šī suga ir aizsargāta saskaņā ar ASV Migrējošo putnu likumu.

Citi komentāri

Ziemeļu lāpstas ir ļoti populāras aviculturists, ir diezgan viegli pavairojamas, un tās var atrast gandrīz jebkurā ūdensputnu kolekcijā. (Tods 1979.)



Atbalstītāji

Kellija Džonsone (autore), Fresno pilsētas koledža, Karls Johansons (redaktors), Fresno pilsētas koledža.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Pipa pipa vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Amphiprion ocellaris (klaunu anemonefish)

Lasiet par Oryx gazella (gemsbok) vietnē Animal Agents

Lasiet par Dipodomys ingens (milzu ķenguru žurka) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Desmognathus wrighti (Pigmejs Salamandrs)

Lasiet par Mastigias papua (Golden medusa) vietnē Dzīvnieku aģenti