Anas LaysanensisLaysan pīle

Autors Pēteris Herbsts

Ģeogrāfiskais diapazons

Lajas pīle sākotnēji dzīvoja visā Havaju salu arhipelāgā, taču pēdējo divsimt gadu laikā tā diapazons ir ievērojami samazinājies. Pašlaik Lajas pīle ir sastopama tikai mazajā 900 akru lielajā salā (Laysan Island), kas atrodas ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku aizsardzības dienesta aizsardzībā.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • okeāna salas
    • dzimtā
  • Klusais okeāns
    • dzimtā

Dzīvotne

Laysan pīle, kas sagrupēta starp tādām pīļu pīlēm kā meža pīle, dod priekšroku sauszemes dzīvotnēm, nevis ūdens un gaisa dzīvotnēm. Laysan pīle parasti tiek novērota Laysan salas piekrastē vai ap salā atrodamo iekšzemes ezeru. Šeit viņi dzīvo visu gadu. Pētījumi par DNS pīļu kaulos visā Havaju salās ir parādījuši, ka Laysan pīļu areāls savulaik ietvēra visu Havaju salu arhipelāgu pirms masveida izzušanas, kas notika šajā reģionā pēc Polinēzijas kolonizācijas starp 400. un 600. gadu pēc Kristus.



  • Ūdens biomas
  • piekrastes

Izskata apraksts

Šīs ilgmūžīgās pīles vidējais svars mainās atkarībā no vecuma. Indivīds 14 gadu vecumā var svērt 98,1 gramu, savukārt 45 gadu vecums var būt 402,0 grami. Starp vīriešu un sieviešu spalvām ir maz atšķirību. Abi ir blāvi, tumši brūni ar izteikti baltiem acu gredzeniem un baltām spalvām uz galvas un kakla. Galvenā atšķirība ir rēķinu krāsošanā: vīriešu rēķins ir dzeltenīgi zaļš ar melnu plankumu, savukārt sieviešu rēķins ir blāvi oranžs. Laysan Pīlei ir spēcīgi spārni, kas ļauj tai ātri pacelties, bet ne ilgstoši lidot. Lajas pīle lielāko daļu laika pavada uz kājām, lai dabotu ūdenī, un uz zemes, lai iegūtu pārtiku.




kādā kontinentā ir medus bišu pasugas, kuru izcelsmes amerikāņu biškopji galvenokārt pārvalda

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    98 līdz 402 g
    3,45 līdz 14,17 oz

Pavairošana

Kopulācija notiek uz sauszemes vēlā rudenī un ziemā. Ligzdošana notiek pēc tam, kad mātīte būvē ligzdu labi slēptā vietā. Četras olšūnas parasti dēj laikā no aprīļa līdz augustam, bet dažreiz jau februārī un vēlu novembrī. Sugas kopējos panākumus ir mazinājuši cilvēku iejaukšanās, jo īpaši tāpēc, ka tās reproduktīvais ātrums ir dabiski zems. Organizācijas, kas vēlas palielināt pīļu populācijas lielumu, pašlaik pīles audzē nebrīvē.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    4

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Laysan pīle tiek reti novērota peldēšanā vai lidošanā, un katru dienu apmēram 10 procentus laika pavada, staigājot vai skrienot pa zemi. Pusdienlaikā pīles atpūšas, un viņi vakarā un naktī iznāk baroties salas augstienē. Vokalizācija ir līdzīga meža pīle, taču reti tiek dzirdēta, izņemot viesošanās laikā. Tiek novērots, ka pīļu tēviņi, kas cīnās par biedriem, velk viens otra krūšu spalvas.




canidae dzimtas dzīvnieki

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Šīs sugas galvenais pārtikas produkts ir makro bezmugurkaulnieki. Laysan pīle nav nirējs vai peldētājs un tikai iemērc galvu ūdenī, lai barotos ar ūdens augiem, sēklām un gliemežiem. Viņi arī veic filtru barošanu kodes kāpuriem un lellēm. Savdabīga barošanas metode, kas novērota šai sugai, ir tās tieksme skriet cauri pieaugušu sālījuma mušu bariem ar izstieptu kaklu un atvērtu muti, lai notvertu mušas mutē. Klusā okeāna klimats sezonāli mainās maz, tāpēc šīs pīles migrācija, lai sekotu pārtikai, nav nepieciešama, jo krājumi visu gadu paliek nemainīgi.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Viņu patvērums ir teritorija, kurai attīstītājiem ir liela ekonomiskā vērtība.


kur dzīvo iguāna

Saglabāšanas statuss

Nesen 1993. gadā pēc sausuma reģionā iedzīvotāju skaits sasniedza 150 cilvēku. Viņu pašreizējais skaits ir līdz 600, kas tiek uzskatīts par ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienesta panākumu. Pašlaik Laysan sala tagad ir šo putnu patvērums, taču kopš 1909. gada tā tiek brīvi uzturēta kā Putnu rezervāts.



Atbalstītāji

Pīters Herbsts (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Grus canadensis (smilšu celtnis) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Graptemys nigrinoda (melnās knobes kartes bruņurupucis)



Lasiet par Hexanchus griseus (Bluntnose Sixgill Shark) vietnē Animal Agents

Lasiet par Myrmecophagidae (skudru pūtīšiem) vietnē Animal Agents

Lasiet par Aechmophorus occidentalis (rietumu purvs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Anas strepera (gadwall) vietnē Animal Agents