Andigena hipoglaukagrey-breasted kalnu tukāns (arī: pelēks-breasted mountain-tukāns)

Autore Liza Najmika

Ģeogrāfiskais diapazons

Pelēkie krūšu kalnu tukāni ir sastopami Dienvidamerikas Andu kalnu ziemeļu un centrālajā daļā, sākot no Kolumbijas centra līdz Peru dienvidaustrumiem. Tās ir austrumu nogāzes suga, un tāpēc tās pārsvarā sastopamas Andu kalnu austrumu pusē, bet Kolumbijā tās sastopamas arī Centrālā Andu rietumu nogāzē. Pasugas Andigena hypoglauca hypoglauca ir sastopams kalnos no Kolumbijas centra līdz Ekvadoras austrumiem. Pārējās pasugas, Andigena hypoglauca lateralis , ir sastopama Andos no Ekvadoras austrumiem līdz Peru.(del Hoyo et al., 2002; Paulsens un Krabbe, 1998)


vienroku pirksts

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Pelēkie krūšu kalnu tukāni dzīvo mitros, mērenos, kalnainos mežu apgabalos, ieskaitot mežu robežas, mežainas gravas un apstulbušos mežu laukumus netālu no treeline. Šajās teritorijās tie ir neparasti un lokāli. Pelēkie krūšu kalnu tukāni ir dendrāri, un tos bieži novēro garos augošajos kokos. Šī suga dzīvo lielākā augstumā nekā gandrīz visi pārējie tukāni, parasti no 2200 līdz 3650 metriem virs jūras līmeņa. Kaut arī daži no tiem atrodas vienā augstumā ar kalnu tukāniem ar melnādainiem rēķiniem ( Andigena nigrirostris ), tie nenotiek kopā. Reizēm pelēkrindu kalnu tukāni sastopami zemākos augstumos; piemēram, dažās vietās Peru tās var atrast 1800 metru augstumā un Ekvadorā 1700 metrus virs jūras līmeņa.(del Hoyo et al., 2002; Hilty and Brown, 1986)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • kalni
  • Diapazona augstums
    2200 līdz 3650 m
    7217,85 līdz 11975,07 pēdas

Izskata apraksts

Pelēkie krūšu kalnu tukāni parasti ir no 46 līdz 48 centimetriem, vidēji lieli tukāniem. Viņiem ir melns vāciņš, pakauša daļa un seja, zaļi nokrāsota brūna mugura, tumši zaļāki spārni un tumši pelēkas-zilas krāsas apakšdaļa. Turklāt aizmugurējais kols ir gaiši zils, mugurkauls ir spilgti dzeltens, aste ir melnīga vai brūna, ar kastaņu galiem līdz 2-3 centrālajiem taisnstūru pāriem, augšstilbi ir kastaņi, bet apakšstilba segas sarkanas. Kailā apgraizītā āda ir tumši zila, rēķina pamatnē bālāka zila, acis atkarībā no pasugām ir gaiši dzeltenas vai brūnas (skat. Zemāk). Viņu lielie rēķini galvenokārt ir no dzeltenas līdz zaļgani dzeltenai, augšējā apakšžokļa cūcinieki un gals ir plaši sarkani, proksimāli norobežoti ar melnu trīsstūri un ar plašu, melnu vertikālu siksnu netālu no rēķina pamatnes; sānos ir zobaini (“zobi”). Dzimumi ir vienveidīgi, lai gan sievietēm rēķins ir mazāks. Šīs sugas jaunieši ir blāvāki, ar noklusētām krāsām. Viņiem nav rēķinu pamatnes, un viņiem trūkst “zobu”. Tikai dažas fiziskās īpašības atšķir abas pasugas.A. h. lateralisir bālāka dzeltenā mugurkaula daļa, gaiši dzeltens sānu plāksteris un acis, kas ir dzeltenas vai zaļas ar zilu ārējo gredzenu. Vīriešu plakanā spārna diapazons ir no 170 līdz 178 mm, astes ir no 156,5 līdz 175 mm, un rēķina garums ir no 85,5 līdz 102 mm.A. h. hipoglaukair tumši brūna varavīksnene un parasti ir dažus milimetrus lielāka parA. h. lateralis. Tipiski pieaugušo vīriešu spārnu izmēri ir no 176 līdz 183 mm. Viņu astes svārstās no 162 līdz 172 mm, bet rēķinu garums ir no 88 līdz 100 mm.(Haffer, 1974; del Hoyo et al., 2002; Haffer, 1974; Hilty and Brown, 1986)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • dzimumi ir veidoti atšķirīgi
  • Diapazona masa
    244 līdz 370 g
    8,60 līdz 13,04 oz
  • Diapazona garums
    46 līdz 48 cm
    18.11 līdz 18.90 collas

Pavairošana

Tiek uzskatīts, ka pelēkbrūnie kalnu tukāni vairojas no decembra līdz februārim Kolumbijā un no jūnija līdz novembrim Ekvadorā un Peru. Ir aizdomas, ka šajos laikos katrā reģionā augus nesošo augu skaits ir ļoti liels. Nav īpašu ierakstu par pelēko krūšu kalnu tukānu audzēšanas uzvedību, ligzdām vai olām. Tomēr par citiem līdzīgiem tukāniem ir izdarīti daudzi vispārinājumi. Parasti kalnu tukāni vairojas pāros, nevis grupās. Pārošanās laikā nav zināms, ka viņi neko sarežģītu darītu. Dažos gadījumos kopulācija notiek bez pārošanās rituāla. Viņu krāsas un marķējums sezonāli nemainās, bet tiek uzskatīts, ka tiem ir liela nozīme pircēšanās laikā. Visizplatītākais pārošanās rituāls ir pirts barošana, ko veic visas tukānu sugas. Nebrīvē lielie tukāni nogalinās citus vienas sugas tukānus, ja tie ir vienā būrī, tiklīdz ir sākta vairošanās.(del Hoyo et al., 2002)

Neviena no šīm ziņām nav zināma. Citas tukānu sugas katru dienu dēj no vienas līdz piecām olām. Kopšana joprojām notiek dēšanas cikla laikā. Daudzos gadījumos sieviete inkubēs olšūnas vairāk nekā tēviņš. Dati par inkubācijas periodiem ir pieejami tikai par vienpadsmit tukānu sugām. Šķiet, ka visu tukānu ligzdošanas periods svārstās no 40 līdz 60 dienām. Jauni, kas jaunāki par gadu, vairojas reti. Dažos gadījumos jaunieši tiek izstumti no ģimenes grupas.(del Hoyo et al., 2002)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vaislas sezona
    Vaislas notiek no decembra līdz februārim Kolumbijā un no jūnija līdz novembrim Peru un Ekvadorā.

Abi vecāki rūpējas par jauniešiem. Kad olas izšķiļas, mazuļi ir kaili un akli. Parasti pikveidīgi ir īss inkubācijas periods, bet ilgs ligzdošanas periods, kurā vecāki mazuļus baro un baro. Parasti pieaugušie tukāni ēdienus ligzdā ienes vai nu kaklā, vai vēderā, vai arī biežāk rēķinā. Vecāki izmanto savus rēķinus arī atkritumu izvešanai no ligzdas. Nav zināma konkrēta informācija par vecāku ieguldījumiem pelēkajos kalnu tukānos. Ja vairošanās notiek pāros, tad domājams, ka abi vecāki veicina savu pēcnācēju aprūpi un aizsardzību.(del Hoyo et al., 2002)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nav datu par tukānu ilgmūžību savvaļā. Tomēr nebrīvē viņi parasti dzīvo divdesmit gadus vai ilgāk.(del Hoyo et al., 2002)

Uzvedība

Tukāni ir saviesīgi putni, parasti sastopami pa pāriem vai nelielās grupās. Atšķirībā no papagaiļi , tie nelido kompaktās joslās. Kad tukāni lido no viena apgabala uz otru, vispirms lidos viens indivīds, un pārējie sekos viens pēc otra, daži aiz muguras. Tomēr viņi visi galu galā nokļūst tajā pašā galamērķī. Lielākām tukānu sugām ir lidojošs un slīdošs lidojums. Pelēkie krūšu kalnu tukāni ir dendrāri, visvairāk laika pavadot koku lapotnēs.(Campbell et al., 1985)



  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • kustīgs
  • klejotājs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

Pelēko krūšu kalnu tukānu dziesma ir skaļa, zema, lēnām augoša, diezgan kaķveidīga 'gweeeeeeeeeeeat', kas ilgst no 1,75 līdz vairāk nekā 2 sekundēm. Tas ir visilgāk zināms pikveidīgs Piezīme. Viņi šo dziesmu atkārtos lēnām ar ātrumu 24 līdz 36 minūtē. Viņi arī laiku pa laikam izdara mainīgas rēķina grabošas skaņas. Trauksmes vai agresijas gadījumā pelēkie krūšu kalnu tukāni dod vienu vai neregulāri atkārtotu asu 'wek' piezīmi, un trauksmes gadījumā dažreiz pievieno rēķinu uzlaušanu.(del Hoyo et al., 2002; Paulsens un Krabbe, 1998)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Pelēkie krūšu kalnu tukāni galvenokārt ir taupīgi. Viņi ēd dažādus augļus un ogas, ieskaitotRubussunCecropia. Nesenā pētījumā 100% kuņģa satura, kas atrasts četrpadsmit pelēkrindu kalnu tukānu paraugā, bija augļi. Tomēr dzīvniekus var barot mazuļiem. Pelēkie krūšu kalnu tukāni var baroties tikai ar pārtiku, divatā vai grupās līdz sešiem. Pārtiku viņi meklē gan pie zemes, gan pie nojumes augšdaļas. Meklējot ēdienu, viņi parasti ir ļoti klusi. Barošanas laikā viņi spēj pakārt otrādi. Reizēm, barojoties, viņi pievienosies tanageru, strazdu un Jaunās pasaules melno putnu bariem.(Campbell et al., 1985; del Hoyo et al., 2002; Remsen et al., 2003)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi

Plēsība

Konkrēti plēsēji pelēkiem krūmiem kalnu tukāniem nav zināmi.



Ekosistēmas loma

Par pelēko krūšu kalnu tukānu īpašajām ekosistēmas lomām ir maz zināms. Tomēr tukāni kā grupa vairošanās laikā cieš no plēsonības. Čūskas ņem olas no tukānu ligzdām, samazinot vairošanās panākumus. Lidojoši vai slikti lidojoši jaunieši arī ir vairāk pakļauti plēsonībai nekā pieaugušie. Pelēkie krūšu kalnu tukāni galvenokārt ēd sēklas un ogas. Nēsājot šos ēdienus rēķinos, daži nokrīt zemē un izkliedējas. Tas palīdz izplatīt augu augšanu to ekosistēmā. Pelēks krūšu kalnu tukāni acīmredzami ir vienīgie parazītiskās košļājamās utu saimniekiAustrophilopterus andigenae( Phthiraptera : Menoponidae ), kas barojas ar galvas un kakla spalvām.(del Hoyo et al., 2002; Weckstein, 2004)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
Komensālās / parazītiskās sugas
  • Austrophilopterus andigenae

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Pelēks krūšu kalnu tukāni ir ļoti estētiski cilvēka acij ar ļoti spilgtas krāsas, pievilcīgu apspalvojumu. Tas, ka daudzi putnu vērotāji dodas uz Andiem, lai aplūkotu šos skaistos putnus, starp daudziem citiem var sniegt ekonomisku labumu dažām vietējām ekonomikām.

  • Pozitīva ietekme
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināma pelēko krūšu kalnu tukānu nelabvēlīgā ietekme uz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu 1988. gadā pelēko krūšu kalnu tukāni tika uzskatīti par apdraudētiem. Tomēr 1994. gadā viņu statuss tika pazemināts līdz gandrīz apdraudētam / zemākam riskam. Iemesli, kādēļ šī suga pieder gandrīz apdraudēto personu sarakstam, ir: biotopu zudums un degradācija lauksaimniecības, mājlopu, kalnrūpniecības un maza apjoma naturālās lauksaimniecības dēļ. Pārsvarā degradācija notiek zemākos augstumos, kurus kalnu tukāni neaizņem. Tomēr tiek notīrītas arī dažas augstākās zonas, kurās ietilpst to augstuma diapazons. Šķiet, ka vissmagākās problēmas ir Kolumbijā un vismazāk Peru dienvidaustrumos. Ir nosauktas vairākas aizsargājamās teritorijas, kurām būtu jāaizsargā šīs sugas dzīvotne, piemēram, Las Cajas nacionālā atpūtas zona un Podocarpus nacionālais parks Ekvadorā.(del Hoyo et al., 2002; Weckstein, 2004)

Citi komentāri

Pelēkie krūšu kalnu tukāni ir viena no četrām ģints sugām andigena , kas pazīstams kā kalnu tukāni. Šai ģintij ir raksturīgs blīvāks, vaļīgāks apspalvojums nekā citos lielajos tukānos, kas korelē ar augstāko apdzīvoto vietu augstumu. Viņiem ir arī samērā sekli, plaša garuma rēķini, salīdzinot ar lielāko daļu citu tukānu. Tiek uzskatīts, ka Andu izolēto kanjonu pelēkajiem kalnu tukāniem ir ierobežota sugu apmaiņa un mazāka gēnu plūsma nekā atklātākos apgabalos. Par ģints ir maz zināms andigena salīdzinājumā ar citām tukānu sugām.(del Hoyo et al., 2002)

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Lisa Naymick (autore), Mičiganas Valsts universitāte, Pamela Rasmusena (redaktore, instruktore), Mičiganas Valsts universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Rhadinaea flavilata (priežu meža čūska) vietnē Animal Agents

Lasiet par Ambystoma tigrinum (Austrumu tīģeru salamandru) vietnē Dzīvnieku aģenti

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Speyeria afrodīti

Lasiet par Campylorhynchus brunneicapillus (cactus wren) vietnē Animal Agents