Anhinga anhingaanhinga

Autore Laura Kērnsa

Ģeogrāfiskais diapazons

Ziemeļu ziemeļu izplatība Anhinga anhinga leucogaster atrodas Amerikas Savienotajās Valstīs no Ziemeļkarolīnas līdz Teksasai. Tomēr tas ir pamanīts tik tālu uz ziemeļiem kā Viskonsina. Tās klāstā ietilpst arī Meksika, Centrālamerika, Panama un Kuba. Indivīdi, kas atrasti ASV ziemeļu apgabalos, migrē tur martā un aprīlī un uzturas līdz oktobrim, pēc tam atgriežas Meksikā un citās ASV dienvidu daļās. Anhinga anhinga anhinga ir sastopams Dienvidamerikā no Kolumbijas līdz Ekvadorai, uz austrumiem no Andiem līdz Argentīnai, kā arī Trinidadā un Tobago. Diapazonu ierobežo vēsā temperatūra un zems saules daudzums.(del Hoyo et al., 1992; Hennemann, 1985; Isenring, 1997)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Anhinga anhingadod priekšroku saldūdens un piekrastes ūdens biotopiem, kas ietver krūmus vai ar kokiem apaugušas salas vai krastus; pie šiem biotopiem pieder ezeri, purvi, purvi, mangrovju purvi, seklie piekrastes līči un lagūnas. Šādos biotopos anhingas spēj izsekot lēnām braucošam upurim un meklēt patvērumu no briesmām ūdenī, kā arī asari un saule koku galotnēs.(del Hoyo et al., 1992; Owre, 1967)



  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi
  • upes un strauti
  • piekrastes
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes
  • estuārs

Izskata apraksts

Anhingas ķermeņa vidējais garums ir 85 cm, svars - 1350 g, spārnu plētums - 117 cm un rēķina garums - 81 mm. Galva ir maza, un šķiet, ka tā ir tikai tās garās čūskveida kakla pagarinājums. Kaklā 8. un 9. kakla skriemeļi izveido eņģēm līdzīgu aparātu, kas ļauj ātri noķert laupījumu. Garais, asais, zobainais rēķins to palīdz arī medībās. Spārni ir plati, ļaujot tam planēt, un kājas ir pītas ar tīklu, lai atvieglotu peldēšanu. Kāju fiziskā struktūra tomēr ir vairāk piemērota, lai rāpotos no ūdens uz sauszemes un kāptos pa krūmiem un kokiem. Aste ir gara, un to izmanto pacelšanai, stūrēšanai, bremzēšanai un balansēšanai. Izkliedējot lidojuma laikā, aste atgādina tītaru. Anhingas ķermeņa forma līdzinās a kormorāns ; galvas un kakla medību darbība ir vairāk līdzīga gārnim.



Anhingas ir seksuāli dimorfiskas; vīriešiem ir spilgtākas krāsas nekā sievietēm. Tēviņiem ir zaļgani melns apspalvojums, ko akcentē sudrabaini pelēkas spalvas muguras augšdaļā un spārni, kas apmalēti ar gariem baltiem spalvām. Viņiem ir arī melni cekulīši. Mātītes ir brūnas ar gaišāku brūnu galvu un kaklu; mazuļiem ir vienmērīga brūna krāsa. Visu lidojuma spalvu sapludināšana vienlaikus padara tās uz kādu laiku bezlidošanas. Atšķirībā no dažiem ūdensputniem, visas ķermeņa spalvas, nonākot saskarē ar ūdeni, kļūst pilnīgi mitras, ļaujot tām vieglāk ienirt ūdenī. Šī funkcija tomēr viņiem rada mazu peldspēju, ātri zaudē siltumu un kavē lidojumu.(del Hoyo et al., 1992; Hennemann, 1982; Owre, 1967; Scott, 1983)


sarkanā dimanta muguras čūska

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Vidējā masa
    1350 g
    47,58 oz
  • Vidējā masa
    1080 g
    38,06 oz
    AnAge
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    3,2258 vati
    AnAge

Pavairošana

Anhingas ir monogāmas, un pāri gadu no gada ligzdas var atkārtoti izmantot. Tēviņš sāk izklaidēties, planējot un slīdot, pēc tam ar lapu zariem atzīmējot iespējamo ligzdas vietu. Tad viņš veic uzvedības parādījumus, lai piesaistītu mātīti. Kad pāris ir izveidojies, tēviņš savāc ligzdošanas materiālu, savukārt sieviete uzbūvē platformas ligzdu, kas parasti atrodas uz zara, kas atrodas virs ūdens, vai atklātās vietās koku galotnēs. Mātīte būvē ligzdu, aužot kopā nūjas un polsterējot to ar dzīviem zariem un zaļām lapām. Parasti ļoti teritoriālie vīrieši aizstāv jebkādus draudus ligzdojošām teritorijām ar plašu demonstrāciju un pat cīņu. Ja teritorijai tuvojas cits tēviņš, dzīvojošais tēviņš izpleta spārnus un uzsita knābi. Ja atkāpšanās nenotiks, cīņa sāksies, knābājot viens otram galvu un kaklu. Mātītes ir mazāk agresīvas, bet nepieciešamības gadījumā aizstāvēs ligzdu.(Burger et al., 1978; del Hoyo et al., 1992)



  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Tiek uzskatīts, ka anhingas dzimumgatavību sasniedz aptuveni divu gadu vecumā. Selekcija notiek sezonāli Ziemeļamerikā. Subtropu vai tropu platuma grādos vairošanās var notikt visu gadu, vai arī to var izraisīt slapjš vai sauss gadalaiks. Mātīte ik pēc vienas līdz trim dienām izdēj vienu olu, līdz viņai ir sajūgs no divām līdz sešām olām. Vidējais sajūga izmērs ir četras olas. Ovālas formas olšūnas ir zilgani baltas vai gaiši zaļas, dažreiz sastopamas ar brūnām plankumiem.(Burger et al., 1978; del Hoyo et al., 1992)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vaislas sezona
    Anhingas var vairoties sezonāli vai visu gadu, atkarībā no platuma.
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    4
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    25 līdz 30 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    6 nedēļas

Vecāki dalās olu inkubācijā 25 līdz 30 dienas. Meksikā anhingas tika dokumentētas kā īpaši demonstrētas, kad vīrieši un sievietes maina inkubācijas pienākumus ligzdā. Šajos displejos ietilpa divi vecāki, kas vokalizēja viens otru, un inkubējošā putna kakla stiepšanās uz partnera pusi. Pēc tam, kad putni savijušies kaklos un atgriešanās putns ligzdošanas materiālu nodeva inkubējamam putnam, abas mainījās vietām. Inkubējot, anhinga cāļi ir kaili un bezpalīdzīgi. Viņi galu galā izaug balti uz leju vēdera pusē un tumši uz leju mugurpusē. Sākumā vecāki baro cāļus, pilinot šķidrumu un regurgitētu materiālu no daļēji sagremotām zivīm kaklā. Kad cāļi kļūst vecāki, viņi pabāž galvu vecāku knābī, lai iegūtu šo pārtikas materiālu. Cāļi atrodas ligzdā apmēram trīs nedēļas, bet, ja draud, viņi var nomest ūdenī un aizpeldēt, vēlāk kāpt ārā no ūdens un atkal ligzdā. Trīs nedēļu beigās viņi var izkāpt no ligzdas līdz zaram un apmēram sešās nedēļās aizlidot. Viņi paliek kopā ar vecākiem vēl vairākas nedēļas, pirms kļūst neatkarīgi.(Burger et al., 1978; del Hoyo et al., 1992)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Anhingas sāk lidojumu, vai nu skrienot pa ūdens virsmu, vai nirstot no koka. Viņi parasti atgriežas ūdenī, slīdot tajā no asari vai ielienot tajā no sauszemes. Zemās peldspējas dēļ ūdenī atrodoties ir tikai galva un kakls. Lielākā daļa ūdenī pavadītā laika tiek veltīta makšķerēšanai; pretējā gadījumā tie tiek atrasti kokos. Bieži vien viņi rāpjas no ūdens un pēc tam līdz augstam asarim, lai sauļotos. Līdzīgi kā kormorāni un tītaru plēsēji, arī anhingas sauļojas, izplatot spārnus, kas izžūst apspalvojumu un absorbē saules siltumu. Anhingas ātri zaudē siltumu ūdenī, jo trūkst izolācijas ķermeņa spalvu slāņa; tādējādi saules starojums palīdz viņiem uzturēt ķermeņa temperatūru. Anhingas ir vientuļas, bet dažreiz tās sastopamas starp gārņu, kormorānu, ibisu vai stārķu grupām. Lai gan viņi ligzdo mazās, brīvās grupās, ir neparasti tos atrast kopā ar citām anhingām citos gada laikos.(Burger et al., 1978; del Hoyo et al., 1992; Hennemann, 1982)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • dzimtene
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais

Komunikācija un uztvere

Parasti klusi putni, balss ietver klikšķus, grabulīšus, ķērcienus un rūcienus. Anhingas parasti zvana, atrodoties ligzdā vai tās tuvumā, un dažreiz lidojot vai laktot. Viņi ir īpaši klusi un nenotverami, ja lidošanas dēļ ir iespējams lidot.(Burger et al., 1978; del Hoyo et al., 1992; Hennemann, 1982)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Anhingas galvenokārt medī zivis ( Percidae , Centrarchidae ,Peociliidae, Cyprinodontidae ), bet viņu uzturā var būt arī ūdens bezmugurkaulnieki un kukaiņi. Lai arī tie nav īpaši ātri peldētāji, viņi ir efektīvi ūdens mednieki, paļaujoties uz ātru kaklu un asiem rēķiniem, lai noķertu upuri. Viņi mērķē uz lēnāk braucošām zivju sugām un apsēžas zem ūdens, beidzot izsitot ar savu garo kaklu un šķēpu upurim ar knābi. Tad viņi upuri nogādā virs ūdens un ar to manipulē, lai vispirms norītu zivju galvu.(Owre, 1967)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • piscivore
  • Dzīvnieku barība
  • zivis
  • kukaiņi
  • ūdens vēžveidīgie

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Anhingas un to olšūnas cilvēki ēd Āzijas daļās.(del Hoyo et al., 1992)



  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Ziemeļamerikā anhingām nav īpašas ekonomiskas ietekmes, jo īpaši tāpēc, ka viņi neēd zivis, kuras varētu būt cilvēki.(del Hoyo et al., 1992)

Saglabāšanas statuss

Amerikā anhingas ir daudz, lai gan to ūdens dzīvotnes ir apdraudētas. Tika konstatēts, ka DDT ietekmē šo putnu reproduktīvos panākumus, un šī pesticīda aizliegšana Ziemeļamerikā ir nākusi par labu tiem putniem, kuri vairojas Amerikas Savienoto Valstu dienvidos.(del Hoyo et al., 1992)

Citi komentāri

Lai gan anhingas atgādina kormoranus ( Phalacrocorax sugas), abiem ir vairākas atšķirības. Kormorāni ir jaudīgāki peldētāji un tādējādi spēj medīt ātrāk peldošas zivis, turpretī anhingas ūdenī darbojas daudz lēnāk un medī lēnāk peldošas zivis. Anhingas spēj planēt, taču, lai sāktu lidojumu, ir nepieciešami lidojumi no kokiem, atšķirībā no kormorāniem, kuri nespēj planēt un var viegli pacelties no ūdens. Anhinga sadalījumu temperatūra ierobežo zemā vielmaiņas ātruma dēļ. Kormorāni spēj uzturēt augstāku ķermeņa temperatūru un ir sastopami aukstākos Ziemeļamerikas reģionos. Arī anhingas izmanto lidojumu ar atloku un slīdēšanu, turpretī kormorāni nepārtraukti plīvo.(Owre, 1967)

Atbalstītāji

Laura Kearns (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Terry Root (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Ailuroedus crassirostris (zaļais kaķu putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Thamnophis radix (Plains prievīte čūska) vietnē Animal Agents

Lasiet par Lagenorhynchus acutus (Atlantijas baltais delfīns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Phalacrocorax carbo (lielo kormorānu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Wilsonia pusilla (Wilson's warbler) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Lepomis microlophus (Redear sunfish)