Anser canagicus Imperatora zoss

Autore Emīlija Brauna

Ģeogrāfiskais diapazons

Anser canagicusvisbiežāk sastopama pie Bēringa jūras. Galvenās vairošanās populācijas ir sastopamas Arktikā un subarktiskajā Aļaskā, Kanādas daļās, kā arī Krievijas ziemeļaustrumos. Viņi vairojas galvenokārt ap Jukonas-Kuskokvimas deltu Aļaskā. Lielākā daļa imperatora zosu populācijas ziemas laikā migrē uz Aleutu salām.(“Audubon WatchList”, 2010; “BirdLife International”, 2009; “Chen canagica”, 2009; Petersen un citi, 2010)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Imperatora zosis vairošanās laikā atrodas piekrastē. Šīs teritorijas ietver pludmales, klintis un kāpas, kā arī gar rifiem. Imperatora zosis izvēlas vairošanās vietas, kas atrodas nedaudz tālāk iekšzemē zemienes purvos un pļavās pie ūdens avota, piemēram, ezera vai upes gultnes. Tuvumā esošais ūdens avots ir izšķirošs izdzīvošanai, jo zosis tos izmanto, lai bēgtu no sauszemes plēsējiem. Ligzdu vietas atrodamas arī veģetētos dubļos un sāls purvos. Nedēļas laikā pēc izšķilšanāsA. canagicuszoslēni pārvietojas uz plūdmaiņu purviem, kas ir tuvāk piekrastei, lai augtu.(Cannings un Hammerson, 2009; Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Laings un Ravels, 1993)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • Ūdens biomas
  • piekrastes
  • iesāļais ūdens
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes

Izskata apraksts

Pieaugušas imperatora zosis ir mazas ūdensputnas, kuru vidējais svars ir mazāks par 3 kg un garums ir aptuveni 69 cm. Viņi ir seksuāli vienveidīgi, tēviņiem vidēji ir tikai nedaudz smagāki par sievietēm. Imperatora zosis demonstrē pilnīgi baltu galvu un pakauša daļu, kas ar dzelzs oksīdu daudzos plūdmaiņu dīķos bieži iekrāsojas rūsas krāsā. Zods un rīkle ir melni, un pārējais ķermenis ir pārklāts ar pelēku apspalvojumu, kuram ir melna un balta krāsa. Viņu knābji ir īsi un gaiši rozā krāsā, savukārt viņu kājas ir spilgti oranžas. Astes spalvas ir baltas ar melniem zemūdens aizsegiem.Anser canagicuszoslēnus klāj pūkainas pelēkas spalvas, un tiem parasti ir melns knābis.(“Imperatora zoss”, 2010)




pigmejs lēni Loris mājdzīvnieki

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • vīrietis lielāks
  • Vidējā masa
    2,8 kg
    6,17 mārciņas
  • Vidējais garums
    68,5 cm
    26,97 collas

Pavairošana

Imperatora zosīm ir monogāma pārošanās sistēma, un tās saista ar citu zosi tikai tad, ja nomirst iepriekšējais palīgs. Par pāru saišu veidošanos ir maz zināms, taču tās veidojas laikā, kad sasniegtas vairošanās vietas. Tā kā kopulācija tiek novērota reti, tiek pieņemts, ka pārošanās notiek tieši pirms migrācijas uz vairošanās vietām vai tās laikā.(Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Petersens un citi, 2010)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Pēc ierašanās ligzdošanas vietās sievietes sāk veidot ligzdas. Olas parasti dēj pirmajās 10 dienās pēc ierašanās. Sajūga izmērs svārstās no 3 līdz 8 olām ar vidēji 5. Sievietes olas inkubē 24 vai 25 dienas, pēc tam zoslēni izšķiļas 10 dienu laikā. Zoslēniem, kas izšķīlušies vairošanās sezonā, ir daudz lielāka varbūtība izdzīvot nākamajā ziemā. Lielākā daļa zoslu ir pilnībā spalvainas 30 līdz 47 dienas pēc izšķilšanās un spēj lidot 50 - 60 dienu vecumā. Zoslings pirmajā ziemā paliek vecāku tuvumā, un ir pat atzīmēts, ka nākamajā pavasarī viņi kopā ar vecākiem atgriežas audzēšanas laukā. Lai gan jaunās zosis var agri atgriezties vairošanās vietās, lielākā daļa mātīšu pašas nedēj olas līdz 3 līdz 4 gadu vecumam.



Imperatoru zosu ligzdās parazitē parasti citi putni. Yukon Delta audzētavā veiktais pētījums atklāja, ka vidēji 62% ligzdu bija parazitāras olšūnas. Lielāko daļu šo olu bija dējušas nevis citas sugas, bet citas imperatora zosis. Mātītes un tēviņi aktīvi sargā ligzdas, bet, ja parazītu olšūna tiek veiksmīgi ievietota ligzdā vai ļoti tuvu tai, pāris, visticamāk, pieņems olu.(Cannings un Hammerson, 2009; Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Hupp un citi, 2006; Lake, et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen, et al., 2010)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Imperatora zosis audzē reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vairošanās sezona notiek no maija beigām līdz augustam.
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 8
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    5
  • Vidējais laiks inkubācijai
    24 līdz 25 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    50 līdz 60 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    50 līdz 60 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 4 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    3 līdz 4 gadi

Sievietes ir atbildīgas tikai par ligzdas vietas izvēli, ligzdas izveidošanu un olu inkubēšanu. Vienu un to pašu ligzdas vietu var izmantot vairākus gadus. Pāris vajā konkurējošās zosu sugas, savas sugas pārstāvjus, kā arī iepriekšējo sezonu mazuļus prom no ligzdošanas vietām. Lai gan ligzdošanas zonu aizstāv gan tēviņi, gan mātītes, tēviņi ir daudz agresīvāki nekā mātītes. Kamēr sieviete inkubējas, tēviņi paliek ligzdas tuvumā, lai atvairītu plēsējus un citas zosis. Inkubācijas perioda beigās sievietes zaudē vidēji 20,7% ķermeņa masas, jo enerģija tiek koncentrēta tikai uz olu inkubāciju un aizsardzību.

Pēc tam, kad zoslēni izšķīlušies, mātītes tos perē pirmās 2 līdz 3 nedēļas. Zoslings var baroties 24 stundu laikā pēc izšķilšanās. Kamēr jaunie barojas, viņi stāv starp vecākiem, kuri abi ir ļoti aizsargājoši. Ja tuvojas sauszemes plēsēji un tuvumā atrodas ūdenstilpe, visa grupa bēg pie ūdens. Bet, ja ūdens nav tuvu, vecāki ieskauj savus pēcnācējus, vienlaikus svilpo un pletina spārnus pie tuvošanās plēsēja. Kad plēsējs no gaisa uzbrūk, mazuļi slēpjas zem mātes spārniem, kad tēvs lec pie plēsoņas un uzbrūk tam. Ir zināms, ka vīrieši darbojas pat kā mānekļi, ļaujot zoslēniem un viņu mātei aizbēgt. Nepilngadīgie atstāj audzēšanas vietas aptuveni augusta beigās, bet paliek kopā ar vecākiem līdz nākamajam pavasarim, kad viņus padzen prom no vairošanās vietām.(Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Schmutz et al., 1994; Thompson un Raveling, 1987)



  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Apstākļi vasaras mēnešos nosaka to, vai mazuļi pārdzīvos savu pirmo ziemu un migrāciju. Lai gan ir reģistrēts, ka imperatora zosu vidējais mūža ilgums ir aptuveni 6 gadi un maksimālais paredzamais dzīves ilgums ir 12 gadi, daudzi zinātnieki uzskata, ka tas ir rupji nenovērtēts. Tas jo īpaši tāpēc, ka viņu ilgmūžība šķiet daudz zemāka nekā līdzīgām sugām. Aptuvenais gada mirstības līmenis pieaugušajiem svārstās no 63 līdz 94%.(Petersens et al., 2010; Schmutz et al., 1994; Zammuto, 1986)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    12 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    11 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    6 gadi

Uzvedība

Lielas imperatoru zosu grupas ikgadējo pavasara migrāciju sāk marta sākumā no ziemošanas vietām Aļaskas Aleutu salās vai Krievijas Komanderu salās. Šīs zosis pārvietojas virs Bristoles līča un no Maija sākuma līdz vidum ierodas Jukonas-Kuskokvimas deltā. Zosis izmanto šīs bagātīgās pavasara barošanās vietas, gatavojoties ligzdošanai vasaras sākumā. Laika posmā no maija beigām līdz jūnija sākumam zosis ierodas savās reprodukcijas vietās Seward pussalā, Sv. Lorensa salā un Sibīrijā. Rudens migrācija maina ceļu, kad imperatora zosis atstāj augusta beigās un septembra sākumā un līdz novembra beigām atgriežas Aleutu salās.

Migrācija ir ļoti atkarīga no ledus sadalīšanās un laika apstākļiem, putniem migrējot uz pavasara barošanās vietām, kad pazūd ledus. Slikti laika apstākļi var atturēt zosis no ceļojuma uz nākamo galamērķi, savukārt īpaši labie laika apstākļi var ļaut zosīm ilgāku laiku izmantot labas barošanās vietas. Attālums starp ziemošanas un ligzdošanas vietām svārstās no 650 līdz vairāk nekā 2500 km.



Atrodoties ziemošanas vai ligzdošanas vietās, imperatora zosis ir salīdzinoši mazkustīgas. Īpaši ligzdošanas laikā pāriem ir salīdzinoši maz sakara ar citiem indivīdiem, izņemot aizsardzības uzvedību, ja cita zoss nonāk pārāk tuvu. Nemigrācijas sezonās imperatora zosis staigā vai peld daudz regulārāk, nekā lido.

Tāpat kā lielākā daļa zosu, arī imperatora zosis ir īpaši labi piemērotas peldēšanai un peldēšanai visos gadalaikos. Tuvojoties sauszemes plēsonim, imperatora zosis, visticamāk, skries ūdens virzienā un peldēs uz drošāku teritoriju. Zoslings pat ir niris, lai izvairītos no plēsējiem no gaisa.('Chen canagica', 2009; Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Hupp et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen et al., 2010)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • mušas
  • dzimtene
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • teritoriālais
  • koloniāls
  • Vidējais teritorijas lielums
    14 m ^ 2

Mājas diapazons

Imperatoru zosis aktīvi aizstāv savu vairošanās teritoriju (vidēji 14 kvadrātmetrus) pirms olu dēšanas un līdz vecāki un zoslēni atstāj ligzdošanas vietas.(Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977)


kur ir jūrascūciņu dzimtene

Komunikācija un uztvere

Imperatora zosīm ir divu veidu zvani. Pirmais (izklausās “kla-ha kla-ha”) galvenokārt dzirdams migrācijas laikā, kad putni tiek sagrupēti lielā skaitā. Otrais zvana veids (kas izklausās kā “u-lugh u-lugh”) notiek, kad putni ir pārsteigti vai tiem draud draudi. Šīs zosis var arī svilpt, kad plēsēji vai citas zosis mēģina tuvoties ligzdai. Šī svilšana bieži tiek apvienota ar aizsardzības stāju vai uzlādēšanu draudošajam indivīdam. Ir zināms, ka šī zosu suga ir daudz mazāk skaļa nekā lielākā daļa citu zosu sugu.

Imperatoru zosis galvenokārt paļaujas uz redzes izjūtu, lai atpazītu plēsējus vai konkurentus. Viņi arī paļaujas uz redzi, lai atrastu ēdienu uz zemes. Meklējot mīkstmiešus, īpaši zemūdens vai dubļos, viņi galvenokārt izmanto pieskārienu. Tāpat kā visi putni, arī imperatora zosis uztver savu vidi, izmantojot dzirdes, taustes, vizuālos un ķīmiskos stimulus.(Petersens et al., 2010)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Imperatora zosis barojas galvenokārt ar plūdmaiņu veģetāciju un jūras bezmugurkaulniekiem. Veģetācija ietver pludmales rudzus,dzeguzes,pludmales zirņiun smiltsērce. Ir zināms, ka viņi ēd arī jūras aļģes, zušu zāli un jūras salātus. Kaut arī imperatora zosis var ēst vēžveidīgos, tās galvenokārt patērē gliemenes. Pavasara un rudens mēnešos viņu uzturs galvenokārt sastāv no zilās mīdijas un makomas gliemenes . Viņi barojas ar šiem bezmugurkaulniekiem, iegremdējot galvu zem ūdens, lai atrastu savu upuri. Vēl viena laupījumu meklēšanas metode, ko sauc par “peļķēšanu”, notiek uz dubļu plātnēm. Zoss dzīvokļos izveido baseinus, apzīmogojot kājas un pēc tam iztērējot traucētos gliemežus. Zāles, grīšļus un sīpolpuķes ēd, kad šie putni ligzdošanas sezonā pārvietojas iekšzemē.('Chen canagica', 2009; 'Emperor Goose', 2010; Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Laings un Ravelss, 1993; Petersens un citi, 2010; Schmutz, 1994)

Barošana ir īpaši svarīga zoslēniem, kas ir vieni no nedaudzajiem mugurkaulniekiem, kuri augšanai nepieciešamo olbaltumvielu gandrīz pilnībā iegūst no augu vielām. Pētījumi liecina, ka zoslēni var mēģināt izvēlēties vairāk olbaltumvielu saturošus augus un īpaši dot priekšroku purva bultiņai (Triglochin palustris), kad tas ir pieejams un droši pieejams.(Laing un Raveling, 1993; Lake, et al., 2008; Petersen et al., 2010)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Dzīvnieku barība
  • gliemji
  • ūdens vēžveidīgie
  • Augu pārtika
  • lapas
  • saknes un bumbuļi
  • aļģes

Plēsība

Kamēr dažām pieaugušām zosīm ir priekšnoteikumi lapsas un ērgļi, mazuļiem ir daudz lielāks plēsēju risks. Sarkanās lapsas , arktiskās lapsas , glaucous kaijas , parazītiskie jēgeri ,zelta ērgļi, sniegotas pūces ,ūdele, un smilšu kalnu celtņi visi ir potenciālie gan zoslu, gan olu plēsēji. Ir zināms, ka vietējie cilvēki medī gan jaunus, gan pieaugušus, kā arī vāc olas iztikai.

Kad plēsējs tuvojas ligzdai, perējošās mātītes nočukst, paceļ spārnus un ieņem draudīgu stāju. Tēviņi arī sargā perējošo mātīti un ligzdo, svilpes, ieņemot draudīgu stāju vai uzlādējot plēsēju. Pieaugušie bez pēcnācējiem darbojas arī kā māneklis un ved plēsējus prom no ligzdošanas vietām. Ja nē ar olām vai ļoti jauniem mazuļiem, ķeizara zosis parasti bēg ūdenī, kad tām tuvojas plēsēji.(Eizenhauers un Kirkpatriks, 1977; Petersens et al., 2010; Schmutz et al., 2001)

Ekosistēmas loma

Imperatora zosis galvenokārt ir zālēdāji, bet barojas arī ar mīkstmiešiem un, iespējams, būtiski ietekmē to populācijas. Ir ierosināts, ka ganīšana faktiski palielina veģetācijas augšanu dzīvotnē, tāpēc, iespējams, nāk par labu daudziem vietējiem organismiem, kuri veģetāciju izmanto pārtikai vai segumam. Ar slāpekli bagāti zosu ekskrementi var arī palīdzēt veģetācijas augšanā. Imperatora zosu pieaugušie, mazuļi un olšūnas ir vietējo plēsēju upuris.(Laing un Raveling, 1993)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Imperatora zosis iztikas mednieki medīja galvenokārt Aļaskā. Vēsturiski olas tika savāktas dēšanas laikā, savukārt mazuļus un pieaugušos medīja pavasarī. Imperatora zosis turpina novākt arī šodien, taču daudzas pēdējās medību sezonas ir slēgtas zemā populācijas skaita dēļ. Imperatora zosis tiek pārdotas arī kā mājdzīvnieki visā pasaulē.('Audubon WatchList', 2010; 'Chen canagica', 2009; 'Emperor Goose', 2010; Petersen et al., 2010)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināmas imperatora zosu nelabvēlīgās ietekmes uz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Laikā no 1964. līdz 1986. gadam imperatora zosu populācija Aļaskā samazinājās no aptuveni 139 000 līdz 42 000 cilvēku. IUCN Sarkanajā sarakstā norādīts, ka šī krituma iemesli ir slikti izprasti. Kaut arī kopš 1986. gada populācija ir vairāk nekā dubultojusies, un pašreizējās populācijas saglabājas stabilas līdz nedaudz samazinājušās, imperatoru zosis joprojām ir pakļautas riskam medību prakses un piekrastes eļļas piesārņojuma dēļ. Paredzams arī, ka klimata pārmaiņas var ierobežot vairošanās vietas, kā rezultātā samazināsies arī populācija. Klimata pārmaiņu dēļ imperatora zosu biotops līdz 2070. gadam var samazināties pat par 54%.


kādai ģimenei pieder vāveres

Apsaimniekošanas plānos, piemēram, Klusā okeāna lidojuma padomes ierosinātajā, uzsvērts, ka nelegālo medību un olu savākšanas novēršana, kā arī dzīvotņu saglabāšana un sabiedrības izglītošana par šiem putniem ir būtisks solis imperatora zosu populācijas aizsardzībai Aļaskā.('Chen canagica', 2009; Cannings un Hammerson, 2009; Pacific Flyway Council, 2006)

Atbalstītāji

Emīlija Brauna (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Fils Maierss (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Rachelle Sterling (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Phascolarctos cinereus (koala) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Lanius excubitor (lielo pelēko straumi)

Lasiet par Dugongidae (dugongu un jūras govi) vietnē Animal Agents

Lasiet par Unionidae vietnē Animal Agents

Lasiet par Motacillidae (pipitiem un velkšķiem) vietnē Dzīvnieku aģenti

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Bubo blakistoni (Blakistona ērgļu pūce)