Antaresia perthensisPygmy Python

Autore Chelsea Blanchet

Ģeogrāfiskais diapazons

Antaresia perthensis, ko parasti dēvē par pigmeju vai skudru pūznu pitonu, ir dzimtene Pilbaras reģionā Austrālijas ziemeļrietumos un reizēm Kvīnslendas ziemeļrietumos. Šī suga ārpus Austrālijas parasti tiek uzskatīta tikai par ienesīgu rāpuļu lolojumdzīvnieku tirdzniecību. Tomēr ārpus tāA. perthensisšķiet viegli pielāgoties daudzām dažādām vidēm.(Hardijs, 1995; Hosers, 2000)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • austrālietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Pigmeju pitoni ir bagātīgi un plaši izplatīti visā Pilbārā. Pilbaras reģions atrodas uz dienvidiem no Kimberli tropisko savannu ekoreģiona un ietver dažus no karstākajiem un sausākajiem Austrālijas apgabaliem. Lai gan šis reģions ir ārkārtīgi sausais un tajā nav oficiālas mitras vai sausas sezonas, nelielais nokrišņu daudzums parasti koncentrējas vasaras sezonā. Šis biotops galvenokārt sastāv no līdzenas zemes ar retu veģetāciju, kas parasti sastāv no abāmSpinifexkrūmi (mazi zāļaini krūmi, kas klāj mazus akmeņainus paugurus) vai panīkušieikaliptskoki.



Herpetologi atrod pigmeju pitonus, sadedzinot spinifex krūmus, kur viņi bieži paslēpjas krūmos dienas laikā, lai izvairītos no degošās Austrālijas saules. Šo čūsku visvieglāk var atrast lielos termītu uzkalnos, kur viņi pavada gandrīz visas dienasgaismas stundas. ParastiA. perthensistiek atklāts, ka lielie pilskalni dalās ar citām sugām, ieskaitot Stimsona pitonus ( Antaresia stimsoni ), melngalvas pitoni ( Aspidīti melanocefālija ), karaliski brūnas čūskas ( Pseudechis australis ), mēness čūskas (Furīna grezna), platjoslas smilšu peldētāji (Eremiascincus richardsoni), Pilbara gekoni ( Gehyra pilbara ), un nomāktas muguras ādas ( Egernia ātri ). Tas ir ierosinātsA. perthensisbieži apmeklē šos pilskalnus, jo dienas temperatūra pilskalnos var sasniegt pat 38 C, kas ir ideāli apstākļi šiem ektotermiskajiem pitoniem. Atrodoties pilskalnos,A. perthensisun citas čūskas saritinās ap otru, kas izskatās kā liela bumba. Pilskalnos pavadītais laiks parasti tiek izmantots, lai atpūstos un siltumu ap tiem pārvērstu enerģijā. Papildus spinifex krūmiem un termītu pilskalniem,A. perthensislaiku pa laikam var atrasties zem akmeņiem.(Rietumaustrālijas valdība, 2009; Hoser, 1993; Hoser, 1995; Hoser, 1999; Hoser, 2000)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa

Izskata apraksts

Pigmeju pitoni ir mazākie pitoni pasaulē, pieaugušā cilvēka izmēri ir tikai aptuveni 60 cm un 200 g. Izšķilšanās laikā šī mazā čūska ir tikai aptuveni 17 cm gara un 4 g. Mātītes ir nedaudz lielākas nekā tēviņi. Galva ir īsa un ķīļveida, savukārt kakls un ķermenis ir biezi un muskuļoti. Aizmugurējā puse parasti ir tumši ķieģeļu sarkana un var būt rakstaina. Zīmējums ir izgatavots no aptuveni četriem parastiem melniem marķējumiem, kas rada šķērsstieņu iespaidu. Parasti jaunākām čūskām modeļi un krāsas ir spilgtākas un spilgtākas, dažreiz brieduma laikā tās pilnībā izzūd. Uz vēdera virsmas pigmejas pitongi ir krēmbalti. Mērogs ir šāds: 31-35 ķermeņa vidējās rindas, 205-255 vēdera skalas, viena anālā skala un 30-45 subcaudals.


kaila mola žurkas dzīves cikls

Visi pitoni, ieskaitotA. perthensis, pārvietojieties, virzoties uz priekšu taisnā līnijā, kas pazīstama kā taisnvirziena progresija. Tas tiek panākts, nostiprinot viņu ribas, lai nodrošinātu atbalstu, pēc tam paceļot vēdera zvīņu komplektu un virzot tos uz priekšu, lai vaļīgie gali satvertu zemes virsmu, virzot čūsku uz priekšu. Šāda veida kustība darbojas gan uz zemes, gan kokos.(Bartlett un Wagner, 1997; Bradshaw, 2000; Hoser, 1993; Hoser, 1995; Hoser, 2000; Mattison, 2007; Seigel et al., 1987; 'Pitoni, boas un anakondas, kas atšķiras', 2010)



  • Citas fiziskās īpašības
  • heterotermisks
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    180 līdz 210 g
    6,34 līdz 7,40 oz
  • Vidējā masa
    200 g
    7,05 oz
  • Diapazona garums
    42 līdz 62 cm
    16,54 līdz 24,41 collas
  • Vidējais garums
    55 cm
    21.65 collas

Attīstība

To nodrošinotA. perthensisolu inkubācija pietiekamā temperatūrā ir būtiska olu panākumu gūšanai. Pitona olšūnas ir īpaši jutīgas pret temperatūru, un, ja tās inkubē nepietiekamā temperatūrā, daudziem jauniešiem neizdodas vai attīstās iedzimtus defektus, piemēram, mugurkaula kifozi. Vēsāka inkubācijas temperatūra var izraisīt patoloģiskas izmaiņas tumšākā krāsā vai krāsā, vai arī ir noņemts raksts. Lai palīdzētu inkubācijas procesā,A. perthensisdeguna galā ir mazs olu zobs. Olu zobs palīdz inkubējamām čūskām izlauzties cauri to izturīgajiem čaumalām un nokrist dažu nedēļu laikā pēc izšķilšanās.(Bartlett un Wagner, 1997; Hoser, 1995; Hoser, 2000; Mattison, 2007; Seigel et al., 1987)

Pavairošana

Tāpat kā lielākajai daļai mazo čūsku, pigmeju pitoniem piemīt iezīme, ko sauc par pārošanās uzvedību, kur vairāki vīrieši un sievietes pārvietojas kopā. Tiek uzskatīts, ka šāda uzvedība ir tāda, ka tēviņi seko sievietēm, kuras tieši pārojas, reaģējot uz feromonu izdalīšanos no mātītes puses. Čūskas mātīte atbrīvo šos feromonus, reaģējot uz apkārtējās temperatūras pazemināšanos. Tēviņi berzē ķermeni gar mātītes kloakālās spurām, kuras tiek izmantotas, lai sāktu vairošanās reakciju sievietēm. Tas palīdz pievilināt sievieti pirms kopēšanas uzsākšanas. Vīriešu čūsku reproduktīvie orgāni ir sapāroti, dakšu hemipēni, kas tiek uzglabāti, apgriezti vīriešu astē. Lai satvertu mātītes kloakas sienas, hemipēni bieži ir rievoti, salikti vai vārpstaini.(Bartlett and Wagner, 1997; Seigel et al., 1987)

  • Pārošanās sistēma
  • polandrisks
  • poligīns
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Šī suga ir olveidīga un dēj olas, kas ir ietītas plānā pergamentam līdzīgā apvalkā. Olu izšķilšanās prasa apmēram 2 mēnešus, šajā laikā pitona māte paliks savijusies ap olām, lai nodrošinātu aizsardzību un siltumu.(Bartlett un Wagner, 1997; Hoser, 1995; Hoser, 1999; Mattison, 2007; Seigel et al., 1987)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnu
  • Vaislas sezona
    olas inkubē 2 līdz 3 mēnešus
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    2 līdz 6
  • Grūtniecības periods
    2 līdz 3 mēnešus
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    0 līdz 3 nedēļas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    2 nedēļas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    2 (zemi) gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    2 (zemi) gadi

Kaut arī nav vecāku ieguldījumu savvaļā kontu, pitonu mātītes parasti paliek savītas ap olām, lai pasargātu tās, kamēr tās attīstās, nodrošinot, ka olas pārāk nesalst. Pēc olu izšķilšanās mazuļi ir patstāvīgi.(Bartlett and Wagner, 1997; 'Pitoni, boa un anakondas, kas atšķiras', 2010)

  • Vecāku ieguldījums
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ir zināms, ka pigmeju pitoni dzīvo vairāk nekā 25 gadus. Lai gan šīs čūskas nebrīvē dzīvo tik ilgi, viņu dzīves ilgums joprojām ir diezgan ilgs, līdz pat 20 gadiem.(Bartlett un Wagner, 1997; Rietumaustrālijas valdība, 2009; Hoser, 1989; Hoser, 1995; Mattison, 2007; “Pitoni, boi un anakondas, kas atšķiras”, 2010)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    25 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    15 līdz 23 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    18 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    No 18 līdz 25 gadiem
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    20 gadi

Uzvedība

Pigmeju pitoni lielākoties ir vientuļi, un pārošanās sezonā tos var atrast tikai kopā ar citiem pigmeju pitoniem. Kaut arī šīs čūskas bieži sastopamas ar citām čūsku grupām termītu pilskalnos, tās ir oportūnistiskas kopas, un mijiedarbība ir maza.(Seigel et al., 1987)




rafinesque lielais auss sikspārnis

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • diennakts
  • nakts
  • mazkustīgs

Mājas diapazons

Mājas diapazona izmēri nav ziņoti.

Komunikācija un uztvere

Pigmeju pitoni izmanto smaržu, lai izsekotu viņu upuri. Viņi uzsit ar dakšiņu mēli, lai savāktu gaisā esošas daļiņas, pēc tam nododot tās mutē esošajam vomeronasāla vai Džeikobsona orgānam. Šī dakša mēle vienlaikus nodrošina čūskām sava veida virziena ožu un garšu. Viņu mēles tiek turētas nepārtrauktā kustībā, ņemot paraugus no gaisa, zemes un ūdens daļiņām, analizējot atrastās ķīmiskās vielas un nosakot upuru vai plēsēju klātbūtni vietējā vidē receptori dziļās rievās starp nāsi un aci. Arī pitonos ir izplatītas labials bedres, kas atrodas uz to augšlūpas tieši zem nāsīm, šīs struktūras ļauj viņiem 'redzēt' siltasiņu upuru zīdītāju izstaroto siltumu. Pigmeja pitona apakšstilbi nonāk tiešā saskarē ar zemi un ir ļoti jutīgi pret vibrācijām. Tas ļauj čūskām nojaust citus dzīvniekus, kas tuvojas, atklājot vājās vibrācijas gaisā un uz zemes. Pētījumi liecina, kaA. perthensissazinās tāpat kā lielākā daļa citu čūsku sugu, galvenokārt izmantojot smaržu, lai atrastu upuri un sazinātos.(Bartlett un Wagner, 1997; Hoser, 1995; Seigel et al., 1987)

  • Sakaru kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • vibrācijas
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • infrasarkanais / siltums
  • taustes
  • vibrācijas
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Pigmeju pitoni nogalina laupījumu savilkšanās dēļ. Lai gan šķiet, ka sašaurināšanās ir saistīta ar nepārtrauktu saspiešanu, tā faktiski notiek ar pārtraukumiem. Tā kā muskuļi, kad tie pieliek spēku, patērē lielu enerģijas daudzumu, periodiski saspiežot un tikai nepieciešamības gadījumā, čūskas saglabā enerģiju. Turot savilkšanas stāju pat tad, kad nesaspiežat, čūska atkal var ļoti ātri saspiesties, ja medījums atkal sāk kustēties.

Pigmeju pitoni ir nakts mednieki, medības naktīs palīdz viņiem izvairīties no ekstremālām temperatūrām, kuras dienā piedzīvo Pilbara reģionā. Viņu uzturs mainās atkarībā no vecuma: jaunās čūskas parasti ēd mazus rāpuļus, ieskaitot gekonus un ādas, nobriešanas laikā viņu diēta mainās, iekļaujot mazos zīdītājus, piemēram, sikspārņus, kurus tā noķer novatoriski. Čūska novietojas uz dzegām pie alu ieejām un sit pie sikspārņiem, kad viņi lido iekšā un ārā no alām. Pieaugušas čūskas barojas arī no abiniekiem. Gremošana sākas gandrīz tad, kad čūska sāk rīšanas procesu, jo siekalas un kuņģa skābes, kas pilnībā nosedz laupījumu, satur spēcīgus fermentus pārtikas sadalīšanai. Sagremošanai nepieciešamais laiks ir ļoti atkarīgs no ēdienreizes lieluma un veida, dažu ēdienu sagremošana var ilgt ļoti ilgu laiku, dažreiz vairākas dienas.(Bartlett and Wagner, 1997; Hoser, 2000; Mattison, 2007; Shine and Slip, 1990)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji

Plēsība

Pigmeja pitona mazuļiem ir liels plēsonības risks. Šīs čūskas ēd dažādi putni, gaļēdāji zīdītāji, lielas vardes, zirnekļi un citas čūskas. Lai gan pieaugušajiem pigmeju pitoniem ir nedaudz zemāks risks, to mazais izmērs joprojām padara tos par vieglu laupījumu. Šīs sugas tumši sarkanā krāsa viņiem nedaudz palīdz izvairīties no sagūstīšanas, jo tā palīdz saplūst ar apkārtējo vidi.(Bartlett and Wagner, 1997; Hoser, 1995; 'Pitoni, boa un anakondas, kas atšķiras', 2010)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains
  • Zināmie plēsēji
    • Psuedechis australis

Ekosistēmas loma

Par to ir maz zināmsA. perthensissavvaļā. Kaut arī tos ēd lielāki rāpuļi, zīdītāji un putni, tie nav nevienas zināmās sugas primārais laupījums.(Hoser, 1989; Hoser, 1993; Hoser, 2000; “Pitoni, boa un anakondas, kas atšķiras”, 2010)

Savstarpējās sugas
  • termīti ( Isoptera )

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Lai gan cilvēkiem nav tieša labuma,A. perthensisvai ēd citus mazus, dažreiz kaitīgus rāpuļus un mazus zīdītājus. Patiesībā tās parasti ir paklausīgas čūskas un tiek meklētas kā mājdzīvnieki.(Hoser, 1989)


spiny softshell bruņurupucis fakti

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināma šīs zāles nelabvēlīgā ietekmeA. perthensisuz cilvēkiem.(Bartlett un Wagner, 1997)

Saglabāšanas statuss

Pigmeju pitoni ir izplatīti visā to dabiskajā vidē. Vienīgais būtiskais draudsA. perthensisiedzīvotāji ir automašīnas un tūrisms, jo tie bieži šķērso ceļus dienas pīķa stundās. Turklāt ir vairākkārt mēģināts šo sugu izvest no Austrālijas, un tas ir pārkāpums, par kuru draud lieli naudas sodi un cietumsods.

Citi komentāri

Pitoni (Pythonidae) tiek uzskatītas par “primitīvām” čūskām, ar pazīmēm, kas tās saista ar četrkājainajiem ķirzaku senčiem. Šīs pazīmes ietver elementāru iegurņa jostu kloākas spuras formā un divas vienāda lieluma plaušas.(Bartlett un Wagner, 1997; Bradshaw, 2000; Hoser, 1993; Hoser, 1995; Hoser, 2000; Mattison, 2007; Seigel et al., 1987; 'Pitoni, boas un anakondas, kas atšķiras', 2010)

Atbalstītāji

Chelsea Blanchet (autore), Radfordas universitāte, Christine Small (redaktore), Radfordas universitāte, Taņa Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Neovison vison (amerikāņu ūdeles) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cyanocitta stelleri (Stellera jay) vietnē Animal Agents

Lasiet par Taphozous melanopogon phillipinensis (Filipīnu kapa nūja) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Oxybelis fulgidus (zaļo vīnogu čūsku)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Chaeropus ecaudatus (cūku kāju bandicoot)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Kobus leche (lechwe)