Anthreptes malacensisbrūns kakls saules putns (arī: vienkāršs rīkles saulesputns)

Autore Lileana Rogers

Ģeogrāfiskais diapazons

Anthreptes malacensis, kas plašāk pazīstams kā brūnkakla saulesputns, ir ar ļoti lielu ģeogrāfisko diapazonu, un tas ir koncentrēts pasaules dienvidaustrumu reģionā (Sarkanais saraksts, 2016). Šīs sugas dzimtene ir Kambodža, Ķīna, Indonēzija, Malaizija, Filipīnas, Taizeme, Vjetnama, Singapūra un citas Āzijas dienvidaustrumu teritorijas (Sarkanais saraksts, 2016).('Anthreptes malacensis', 2016)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Dienvidaustrumāzija, Itālijas dabiskā mājvietaAnthreptes malacensis, raksturo tropisks klimats, kas ir karsts un mitrs visu gadu, kā rezultātā rodas lieli lietus mežu apgabali. Tas ir tajos lietus mežosAnthreptes malacensispadarīt savas mājas (Cohen et al. 1994). Saules putni ir sastopami zemākos augstumos, kas ir tuvu jūras līmenim, blīvi apdzīvotām salām un piekrastes rajoniem (Cohen et al. 1994). Šie putni parasti sastopami lietus mežos, mangrovēs, pilsētas parkos un ģimenes dārzos (Nacionālie parki, 2013). Viņi apdzīvo gan Dienvidaustrumu Āzijas pilsētas, gan provinces apgabalus, un tos bieži redz agrā rītā apmeklējot ziedošus kokus un krūmus (Nacionālie parki, 2013).('Anthreptes malacensis', 2013; Koens un Mazais, 1994)




plaša galvas ādas uzturs

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • lietus mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes
  • estuārs
  • Diapazona augstums
    0 līdz 1500 m
    0,00 līdz pēdas
  • Vidējais augstums
    150 m
    492,13 pēdas

Izskata apraksts

Gan vīrietis, gan sievieteAnthreptes malacensisir raksturīgs brūns kakls, bet citādi abi dzimumi izskatās ļoti atšķirīgi. Lai piesaistītu biedru, vīrietiAnthreptes malacensisir zaļa metāliska galva un kakls, tumši violeti spārni, kas bieži tiek pamanīti ar sarkanu un zilu krāsu, un spilgti dzeltens kuņģis (Nacionālie parki, 2013). Mātītes ir blāvi, olīvu zaļā krāsā ar nedaudz tumšākiem spārniem (Nacionālie parki, 2013). Vīrieši ir arī nedaudz lielāki, to ķermeņa garums vidēji ir aptuveni 16 cm, savukārt sievietes ir aptuveni 13 cm (Cheke et al. 2001). Saulesputni ir nektāra padevēji, tāpēc tiem ir izveidojušies plāni, uz leju izliekti knābji ar cauruļveida mēles ar otu (Birds of the World, 2018). Viņu garās mēles var saritināties uz iekšu, tāpēc, dzerot nektāru, neviens neizšļakstās. Viņu spārnu platums ir salīdzinoši īss, vidēji ap 19 cm, tāpēc saulesputna lidojums ir ātrs un tiešs (Birds of the World, 2018).(‘Anthreptes malacensis’, 2013; ‘Asian Sunbirds’, 2016; Cheke et al., 2001)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • heterotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • vīrietis krāsaināks
  • Diapazona masa
    7,5 līdz 13,5 g
    0,26 līdz 0,48 oz
  • Vidējais garums
    14 cm
    5,51 collas
  • Vidējais spārnu platums
    19 cm
    7,48 collas

Pavairošana

Saulesputni ir monogāmi, paliek pāri pāri visu vairošanās periodu un audzina mazuļus (Wolf et al. 1974). Kad tēviņi ir gatavi sākt audzēšanu, viņi izveido savu teritoriju un sāk mijiedarboties ar nepārvaldītām mātītēm. VīrietisAnthreptes malacensisparasti neizrāda lekkinga uzvedību, tā vietā paļaujoties uz to spilgtām krāsām, lai piesaistītu partneri (Wolf et al. 1974).(Vilks un Vilks, 1974)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Anthreptes malacensisvairojas visu gadu, jo viņi dzīvo pasaules ekvatoriālajā reģionā, kur visa gada laikā ir daudz nokrišņu, kā rezultātā augošajiem mazuļiem ir daudz kukaiņu, no kuriem baroties (Wolf et al. 1974). Pēc pārošanās saules putna mātīte tikai uzbūvē ligzdu, parasti tās pabeigšana prasa 10-16 dienas (Wolf et al. 1974). Ligzdas tiek būvētas zemos krūmos 1-2 metrus virs zemes un sastāv no sausiem augiem un zālēm, kuras galvenokārt atbalsta zirnekļa tīkli, ko izķēmojusi mātīte (Wolf et al. 1974). Ligzdas ir veidotas kupolu formās ar vienu sānu ieeju. Kamēr mātītes veido ligzdas, tēviņi lidinās tuvumā, bieži padzenot citus putnus un aizsargājot ligzdu un tuvumā esošos nektāra krājumus (Wolf et al. 1974). Pēc tam, kad ligzda ir pabeigta, mātītes izdēj 1-3 olas un tikai tās inkubē vidēji 18 dienas. Ligzdošanas periodā abi vecāki baro mazuļus ar jauktu kukaiņu un nektāra uzturu (Wolf et al. 1974).(Vilks un Vilks, 1974)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Anthreptes malacensisvar vairoties 2 līdz 3 reizes gadā, atkarībā no barības vielu resursiem.
  • Vaislas sezona
    Sākot no pārošanās līdz mazuļu audzēšanai, audzēšana var ilgt dažus mēnešus.
  • Klāt olas sezonā
    1 līdz 4
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    2
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    15 līdz 21 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    12 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    20 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    1 gadi

Gan vīrietis, gan sievieteAnthreptes malacensisrūpējas par saviem jauniešiem, kaut arī viņi ieņem dažādas lomas. Saulesputnu mātītes tikai būvē ligzdu un inkubē olas, kamēr viņu biedri tuvu piestāv un aizsargā teritoriju (Wolf et al. 1974). Pēc mazuļu izšķilšanās abi vecāki viņus baro. Sievietes lido tālāk no ligzdas, lai meklētu kukaiņus, kamēr tēviņi uzturas teritorijā, bieži barojot izšķīlušos nektāru (Wolf et al. 1974). Pēc apmēram 12 dienām pēc izšķilšanās mazuļi var baroties no tuvumā esošajiem ziedošajiem augiem (Wolf et al. 1974). Jaundzimušie pilnīgu neatkarību neiegūst līdz dažu nedēļu vecumam, paliekot kopā ar vecākiem, līdz viņi ir gatavi atstāt teritoriju (Wolf et al. 1974).('Anthreptes malacensis', 2018; Vilks un Vilks, 1974)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis

Mūža ilgums / ilgmūžība

Vispārēja tendence dabā ir korelācija starp organisma lielumu un dzīves ilgumu. Parasti mazāki dzīvnieki dzīvo īsāku mūžu, kā tas notiekAnthreptes malacensis. Šie putni dzīvo ātri, jo viņi tērē lielu daļu enerģijas ātram lidojumam, kā rezultātā dzīves ilgums ir aptuveni 7 gadi (Gan, 2005). Saulesputni nebrīvē dzīvo apmēram tikpat daudz laika, cik savvaļā, rūpējoties par labu (Gan, 2005).(Gan, 2005)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    5 līdz 12 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    7 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    7 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    7 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    7 gadi

Uzvedība

Anthreptes malacensiskopīgi ar lielāko saulesputnu ģimeni ir kopīgi daudzie uzvedības raksturlielumi. Visi saules putni nav migrējoši un ir aktīvi dienas laikā (Sunbird Facts, 2018). Saulesputni lielāko mūža daļu parasti dzīvo vienā un tajā pašā apgabalā, izvēloties ceļot nelielus attālumus, kad viņu pārtikas resursi ir izsmelti. Lai saglabātu viņu enerģiju,Anthreptes malacensisnaktī tiek pakļauti mocīšanai, kur tie regulē samazinātu iekšējo ķermeni (Sunbird Facts, 2018). Tas ļauj viņiem izmantot papildu enerģiju, lai uzturētu ātru un tiešu lidojumu. Saulesputni mēdz dzīvot pāros vai mazās grupās, jo putnu tēviņi bieži ir agresīvi pret citiem putniem, kurus viņi uztver kā iejaukšanās viņu teritorijā (Sunbird Facts, 2018).Anthreptes malacensisir monogāmi putni un dzīves biedri. Pārošanās un inkubācijas laikā tēviņi izturas aizsargājoši, savukārt putnu mātītes veido ligzdas un gatavojas mazuļiem. Tomēr abi vecāki audzē un baro pēcnācējus, kad tie ir izšķīlušies (Wolf et al. 1974). Tā kā saulesputni ir nektāra padevēji, tiem ir galvenā loma apputeksnēšanā, kad tie lido no viena auga uz nākamo, tupot uz zariem, lai labāk piekļūtu slēptajam nektāram (Bird Ecology, 2009). Saulesputni dzīvo ātri, tas nozīmē, ka viņi lielāko daļu laika pavada, meklējot pārtiku, lai apmierinātu vielmaiņas vajadzības.Anthreptes malacensisir lepni putni. Lai gan tie nepierāda nekādu lekkinga uzvedību, atrodot partneri, saules putna tēviņa spilgtās krāsas ir paredzētas, lai pievilinātu mātīti (Cheke et al. 2001). Viņi arī parasti redz, skatoties uz savu atspulgu spoguļos vai logos. Ir zināms, ka saulesputni noķer arī no ievērojama skatu punkta un dzied, kaut arī ir zināms, ka viņiem ir nepatīkami, čivinoši zvani (Cheke et al. 2001).('Sunbird Facts', 2018; 'Ko ēd saulesputni?', 2009; Cheke et al., 2001; Wolf and Wolf, 1974)



  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • slīd
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • ikdienas torpor
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Sociālais

Mājas diapazons

Mājas diapazons nav noteiktsAnthreptes malacensis, bet ir aptuveni pielīdzināts Dienvidaustrumāzijas plašumam.


meža pūču dzīves ilgums

Komunikācija un uztvere

Anthreptes malacensissazināties, izmantojot uzvedību un zvanu, lai gan viņi galvenokārt paļaujas uz savu dziesmu. Saulesputni un jo īpaši brūno kakla tēviņu tēviņi ir agresīvi un sargā savu teritoriju no citām intraspecifiskām sacensībām (Cheke et al. 2001). Viņi to paveic ar augstiem, caurdurtiem aicinājumiem, kas brīdina citus putnus par to, ka viņi iejaucas cita tēviņa teritorijā (Cheke et al. 2001). Saulesputnu mātītes tēviņa teritorijā netiek uzskatītas par draudiem, realitāti, ko viņi rada, izmantojot dīvainu rīcību, kurai raksturīga spārnu drebēšana un astes izkliedēšana, kas izraisa pakļautības tēlu (Cheke et al. 2001).Anthreptes malacensisilgstoši sazināties ar skaļiem, nemitīgiem čirpiem. Ir dokumentēti dažādi zvani, kas parāda saulesputna zvana diapazonu, sākot no straujas deguna pļāpāšanas līdz gariem zvaniem, kas tiek veikti vairāk nekā 10 sekundes vienā elpas vilcienā (Cheke et al. 2001). Vokalizācijas dažādība norāda uz daudzām dažādām lietām, tostarp ierašanos barības meklēšanas vietās, teritoriju aizstāvēšanu, reklāmu pāriniekiem un saziņu starp citiem dzīvniekiem (Sandjego zoodārzs, 2018).(“Skaists saulesputns”, 2018; Cheke et al., 2001)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Anthreptes malacensispaļauties uz kukaiņu un nektāru smagu diētu. Viņu knābji ir gari un plāni ar cauruļveida mēli, kas pielāgota Dienvidaustrumu Āzijas ziedošajiem augiem (Sunbirds 2018). Viņu knābjiem ir raksturīgas arī smalkas zobainības, kas ļauj putniem satvert kukaiņus (Sunbirds 2018). Tā vietā, lai lidinātuAnthreptes malacensisasari uz tuvējiem zariem, barojot no ziediem, lai taupītu enerģiju (Bird Ecology, 2009). Saulesputni barojas arī no ziedošu augu klāsta un ir pielāgojuši dažādus barošanas veidus, ja tos kavē zieda mehānisms. Piemēram, saulesputni pārbauda plašu hibiska ziedu bāzes ziedlapiņas, lai piekļūtu nektāram tajā (Bird Ecology, 2009).Anthreptes malacensislaupījums kukaiņiem, kuru dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, ieskaitot audēju skudru, Oecophylla smaragdina un tropisko ugunskuru,Luciolinae peroptyx. Brūni rīkles saulesputni medī kukaiņus, izķerot tropisko zaļumu un zemu krūmu virsotni (Bird Ecology, 2009).(“Saulesputni”, 2018; “Ko ēd saulesputni?”, 2009)



  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • zālēdājs
    • nektarivors
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji
  • sauszemes tārpi
  • Augu pārtika
  • augļi
  • nektārs
  • ziedputekšņi

Plēsība

Visbiežākais plēsējsAnthreptes malacensisun jo īpaši to olšūnas un mazuļi ir čūskas, piemēram, baltās lūpas odzes ( Cryptelytrops albolabris ) un bronzas čūskas ( Dendrelaphis caudolineatus ) (Cheke et al. 2001). Saulesputnu ligzdas karājas pie krūmiem un zariem salīdzinoši zemu līdz zemei, padarot ligzdas viegli pieejamas plēsonīgajiem plēsējiem. Šī plēsība, iespējams, ir virzījusi putnu ligzdu fenotipiskā izskata attīstību, jo saulesputnu mātītes būvē savu ligzdu tā, it kā tās maskētu (Cheke et al. 2001). Cita mazuļu plēsībaAnthreptes malacensisir parazītiski dzeguzes putni, Āzijas koeli, kas izstaro saules putnu mazuļus no ligzdām, lai atbrīvotu vietu saviem pēcnācējiem (Cheke et al. 2001). Tādi vides faktori kā musonu sezona un tuvumā esošo resursu trūkums arī zaudē dzīvību saules putniem.(Cheke et al., 2001)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains
  • Zināmie plēsēji
    • balto lūpu odzes ( Cryptelytrops albolabris )
    • bronzas koka čūskas ( Dendrelaphis caudolineatus )
    • Āzijas forši ( Eudynamys scolopaceus )

Ekosistēmas loma

Apputeksnētāji, piemēram,Anthreptes malacensis, spēlē galveno lomu viņu ekosistēmās. Sakarā ar to, ka uzturā ir daudz nektāru, šie saulesputni ir vitāli svarīgi sēklu izkliedē, kā rezultātā izplatās vairāki organismi, kas veido ekosistēmu (Cheke et al. 2001). Brūni rīkles saules putni mielojas arī ar kukaiņiem, kas kontrolē kukaiņu populāciju Dienvidaustrumāzijā (Bird Ecology, 2009). Bez saules putniem Dienvidaustrumu Āzijas ekosistēma būtu ļoti nelīdzsvarota.(“Ko ēd saulesputni?”, 2009; Cheke et al., 2001)


kur atrasti vāverpērtiķi

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
  • apputeksnējumi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Anthreptes malacensistiem ir pozitīva ekonomiskā ietekme uz cilvēkiem, jo ​​viņiem ir apputeksnētāji (Cheke et al. 2001). Saulesputni ēd nektāru no dažādiem ziedošiem augiem, no kuriem dažiem ir ekonomiskā vērtība kā kultūrām. Tāpēc brūni rīkles saulesputni palīdz izplatīt sēklas un veiksmīgi pavairot šīs vērtīgās kultūras (Cheke et al. 2001). Kopumā šis ieguldījums apputeksnēšanā ir nenovērtējams ekosistēmai un bioloģiskās daudzveidības veicināšanai.(Cheke et al., 2001)

  • Pozitīva ietekme
  • apputeksnē kultūras

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Izmantojot to pašu mehānismu, ar kuru saules putniem ir pozitīva ekonomiskā nozīme cilvēkiem, tas ir atbildīgs arī par to nelabvēlīgo ietekmi gan uz vidi, gan cilvēkiem. Daudzos dokumentētos scenārijos saulesputnu apputeksnēšanas darbība ir izraisījusi svešu organismu ievadīšanu delikātās ekosistēmās. Piemēram,Anthreptes malacensisir vainīgs vietējo kakao augu invāzijā Āzijā ar āmuļiem (Cheke et al. 2001). Lielākā daļa ražas tika sagrauta, kā rezultātā veidotāji un apkārtējā sabiedrība guva peļņu. Vēl viens saulesputnu ēšanas paradumu kaitīgo blakusparādību piemērs ir redzams vīna dārzos, kas ir punktoti visā Dienvidaustrumu Āzijā.Anthreptes malacensisir dokumentēti, pārdurot vīnogu un citu vīnogu augļu plāno mizu un izsūcot sulas, padarot augus nederīgus cilvēku uzturam (Cheke et al. 2001).(Cheke et al., 2001)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Lai gan septiņas saules putnu sugas tiek uzskatītas par apdraudētām dzīvotņu zaudēšanas dēļ, ko rada mežu izciršana no cilvēka darbības,Anthreptes malacensisnetiek uzskatīti par apdraudētiem (Sunbird Facts, 2018). Brūnais rīkles saulesputns tiek uzskatīts par izplatītu daudzās Dienvidaustrumāzijas daļās un tiek raksturots kā stabils (Sarkanais saraksts, 2016). Tā kā šie putni apdzīvo tik lielu areālu un to populācija ir liela,Anthreptes malacensisSarkanā saraksta organizācija vērtē kā vismazāk satraucošo (Sarkanais saraksts, 2016).('Anthreptes malacensis', 2016)

Atbalstītāji

Lilleana Rogers (autore), Kolorādo štata universitāte, Pēteris Leipcigs (redaktors), Kolorādo štata universitāte, Tanja Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Myotis septentrionalis (ziemeļu garausainais miotis)

Lasiet par Oncorhynchus clarkii vietnē Animal Agents

Lasiet par Pipidae (vardes bez vardēm) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Cuora amboinensis (Amboina Box Turtle; Southeast Asian Box Turtle) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Oxybelis fulgidus (zaļo vīnogu čūsku)

Lasiet par Hepsetus odoe (Kafue līdaka) vietnē Animal Agents