Aotidaenight pērtiķi

Autore Taņa Djūija

Dažādība

Ir astoņas nakts pērtiķu sugas, ko parasti dēvē arī par douroucoulis vai pūces pērtiķiem, kas sastopamas no Panamas līdz Peru, Bolīvijā un Argentīnas ziemeļaustrumos. Douroucoulis ir vienīgie nakts pērtiķi Jaunajā pasaulē. Tie ir mazi pērtiķi, kas sastopami tikai mežos. Viņiem raksturīgas lielas acis, plakanas, noapaļotas sejas un blīvs, vilnas pelags.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991; Wilson un Reeder, 2005)

Ģeogrāfiskais diapazons

Nakts pērtiķi ir sastopami Centrālamerikas dienvidos caur Dienvidameriku līdz dienvidiem līdz Bolīvijai, Argentīnas ziemeļaustrumiem un Paragvajai. Ģints Aotus ir otra visplašāk izplatītā Jaunās pasaules pērtiķu ģints ar gaudojošajiem pērtiķiem ( Alouatta ) tiek izplatīti plašāk.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Nakts pērtiķi sastopami visdažādākajos mežainos biotopos, sākot no tropu zemienes mežiem līdz mākoņu mežiem un galeriju mežos, lapu un puslapu mežos, sausos mežos un mangrovju purvos. Tie ir sastopami primārajos, sekundārajos un atlikušajos mežos.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes

Izskata apraksts

Nakts pērtiķi ir mazi pērtiķi, kuru svars ir no 455 līdz 1254 gramiem, bet galvas un ķermeņa garums ir no 240 līdz 370 mm. Aste nav aizcietējama un ir no 316 līdz 400 mm. Vīrieši un sievietes ir līdzīgi pēc izmēra un izskata. Pelage krāsa un raksts dažādās sugās ir nedaudz līdzīgs, ar īsu, blīvu, vilnas kažokādu, kas ir sudrabaini pelēka mugurpusē un dzeltena vai oranži brūna ventrāli. Seja ir apaļa un parasti apzīmēta ar 3 tumši brūnām vai melnām līnijām; viena līnija abās acu pusēs un viena, kas iezīmē pieres vidusdaļu. Viņiem ir baltas vai gaiši pelēkas kažokādas zonas virs un zem viņu ārkārtīgi lielajām acīm un uz zoda. Dažām sugām šie marķējumi ir neskaidri. Pelēkkakla sugām kakla sānos ir pelēcīga kažokāda, sarkankakla sugām kakla sānos ir sarkana kažokāda. Ausis ir īsas un noapaļotas, dažreiz pilnībā pārklātas ar biezu kažokādu. Nakts pērtiķiem zem zoda ir maisiņš, kuru vokalizēšanas laikā var uzpūst.(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem

Pavairošana

Visi lauka pētījumi liecina, ka nakts pērtiķu pāri ir monogāmi, un ap šiem monogāmajiem pāriem tiek veidotas ģimenes grupas.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)




vidējais peles izmērs

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Lielākā daļa informācijas par pārošanos nakts pērtiķiem ir no nebrīves populācijām, lai gan ir pieejama informācija par savvaļas sugām. Ir ziņots par grūtniecības ilgumu no 122 līdz 153 dienām, un piedzimst viens vientuļš mazulis. Dzimšanas svars ir aptuveni 80 grami. Dzimumgatavība tiek sasniegta apmēram 2 gadu vecumā.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous

Novērojumi par savvaļas un nebrīvē esošām populācijām liecina, ka gan vīrieši, gan sievietes rūpējas par saviem mazuļiem. Nakts pērtiķi sastopami nelielās ģimenes grupās, kas sastāv no pārošanās pārī un viņu pēcnācējiem.(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Savvaļā vecākais zināmais nakts pērtiķu indivīds bija 13 gadus vecs. Nebrīvē ir zināms, ka viņi dzīvo līdz 20 gadiem.(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005; Nowak, 1991)



Uzvedība

Nakts pērtiķi galvenokārt darbojas naktī, lai gan ir ziņots arī par dienas aktivitātēm. Aotīdi ir vienīgie nakts pērtiķi Jaunajā pasaulē. Nakts pērtiķi izmanto dienas ligzdas koku dobumos, dobumos kokainos vīnogulājos, kā arī lapu un spieķu krājumos. Parasti tie kļūst aktīvi neilgi pēc saulrieta un atgriežas dienas ligzdās neilgi pirms saullēkta. Viņi ceļo un barojas visu nakti, atpūtas laiks ir ap pusnakti. Parasti viņi ceļo diezgan lēni un ir aprakstīti kā gausa. Mājas diapazoni mēdz būt mazi, no 252 līdz 829 metriem, kas nobraukti naktī. Mājas diapazona izmēri sausajā sezonā mēdz būt mazāki un mitrā sezonā lielāki. Aktivitātes līmenis ir augstāks naktī, kad ir vairāk mēness gaismas.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

Nakts pērtiķi ir sabiedriski, dzīvo nelielās ģimenes grupās. Brīvībā esošie indivīdi, kas tiek turēti vieni, kļūst ļoti satraukti, līdz tiek ievietoti pie cita cilvēka. Tie ir ekskluzīvi arborāli un spējīgi veikt ievērojamus lēcienus un veiklību, pārvietojoties pa meža lapotni. Ir ziņots par lēcieniem līdz 4 metriem.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)


lielo ausu opossum

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • skenēšanas
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

Nakts pērtiķiem ir ļoti lielas acis, un viņi plaši izmanto redzes izjūtu. Viņiem ir lieliska redze vājā apgaismojumā un viņi var redzēt krāsu. Viņi sazinās ar vokalizāciju un ar ķīmiskām norādēm. Tika ziņots, ka gūstā turēts nakts mērkaķis izmantoja 50 dažādu veidu balsis. Zvani naktī tiek raksturoti kā čīkstoņi, svilpes un rej, un rīkles maisiņu var uzpūst, lai zvaniem piešķirtu rezonansi. Trauksmes zvans tiek raksturots kā “pamodināts”. Viņi izmanto dziedzeri kaklā un astes pamatnē, lai apzīmētu apkārtni, un praktizē “urīna mazgāšanu”, kurā rokas un kājas pārklāj ar urīnu. Pēc tam smarža tiek pārvietota uz objektiem, kad tie pārvietojas.(Cawthon Lang un Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)



  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Nakts pērtiķi ēd augļus, riekstus, lapas, mizu, ziedus, augu smaganas, kukaiņus un mazus mugurkaulniekus. Nakts pērtiķu sugas, kas sastopamas tropu zemienes mežos, apēd lielāku daļu augļu, jo augļi ir konsekventāk pieejami visu gadu. Sausos mežos, kur sezonāli ir pieejami augļi, nakts pērtiķi ēd vairāk lapu. Viņi dod priekšroku maziem, nogatavojušiem augļiem un mēdz baroties ar lieliem lapotņu kokiem. Viņi uztver bezmugurkaulniekus, tostarp kodes , liels ortopteri , vaboles , un zirnekļi , satverot viņus no gaisa vai padzenot uz koku zariem.(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Primārā diēta
  • visēdājs

Plēsība

Par plēsonību nakts pērtiķiem ir maz zināms. Iespējamie plēsēji ietver pūces ,arboreal čūskas, un felīdi . Dienas plēsīgie putni var ņemt nakts pērtiķus, kas nav labi paslēpti dienas miega vietās. Viņu nakts un klātbūtne augstajā mežu lapotnē pasargā viņus no daudziem plēsējiem. To krāsa arī padara tos grūti pamanāmus vājā apgaismojumā augstajā meža lapotnē.(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Nakts pērtiķi var palīdzēt izkliedēt to koku sēklas, kuros viņi barojas.

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Nakts pērtiķi ir nozīmīgi vietējo mežu ekosistēmu pārstāvji Dienvidamerikā. Tie var veicināt ekotūrismu, lai gan viņu nakts un arborērie ieradumi apgrūtina viņu redzamību. Tie var arī palīdzēt izkliedēt sēklas, izmantojot to frugivory. Nakts pērtiķi tiek izmantoti kā pētījuma modelis malārijas izpētē, jo tie ir dabiski izturīgi pret vienšūņu parazītiem, kas izplata šo slimību (Plasmodium falciparum).(Kavtons Langs un Fernandess-Duque, 2005)

  • Pozitīva ietekme
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nakts pērtiķiem nav zināmas nelabvēlīgas ietekmes uz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Aotus sugas ir iekļautas CITES II pielikumā un IUCN tiek uzskatītas par “vismazāk bīstamām” izmiršanai, izņemotA. lemurinusunA. miconax, kas tiek uzskatīti par neaizsargātiem.(Starptautiskā dabas saglabāšanas savienība, 2007)

  • IUCN Sarkanais saraksts [Saite]
    Nav novērtēts

Atbalstītāji

Taņa Djūija (autore), dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Notophthalmus viridescens (Austrumu tritons)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Tragulus javanicus (mazāku peļu briežus)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Ailurus fulgens (sarkanā panda)

Lasiet par Biziura lobata (muskusa pīle) vietnē Animal Agents

Lasiet par Megachile rotundata (lucernas lapu griešanas bite) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Saguinus mystax (melna lādes ūsu tamarīnu)