Apus apuscommon ātri

Autore Keitija Tompsone

Ģeogrāfiskais diapazons

Parastie ātrumi,Apus apus, var atrast gandrīz jebkurā reģionā no Eiropas rietumiem līdz Āzijas austrumiem un no Skandanāvijas ziemeļiem un Sibīrijas ziemeļiem līdz Ziemeļāfrikai, Himalajiem un Ķīnas centrālajai daļai.Apus apusvairošanās periodā var atrast visā šajā diapazonā un pēc migrācijas ziemas mēnešus pavada Dienvidāfrikā, sākot no Zairas un Tanzānijas dienvidiem līdz Zimbabvei un Mozambikai.('Common swift (Apus apus)', 1985; 'Swifts', 2003; Bannerman, 1955)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Lielākā daļa vaislas biotopuA. apusatrodas mērenās joslās, kur ligzdošanai ir piemēroti koki un pietiekami daudz brīvu vietu, kur lidot, lai savāktu pārtiku. BiotopsApus apusmēnešos pēc migrācijas uz Āfriku tomēr ir tropisks. Ir novērotas kopīgas straujas vairošanās no jūras līmeņa līdz vairāku tūkstošu metru augstumam.Apus apusdod priekšroku teritorijām ar kokiem vai ēkām ar atklātām telpām un spēj ligzdošanai izmantot vertikālas virsmas, piemēram, klinšu sienas un skursteņus, pateicoties unikālai fiziskai pielāgošanai, kas piemīt visām straujām ( Apodidae ).(‘Common swift (Apus apus)’, 1985; ‘Swifts’, 2003; Bruun et al., 1992; Terres, 1980)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • piepilsēta

Izskata apraksts

Parastās šūpoles ir no 16 līdz 17 cm garas, un to spārnu platums ir no 42 līdz 48 cm atkarībā no indivīda vecuma. Bieži sastopamās zilās krāsas ir melni brūnas, izņemot baltu vai krēmkrāsas zodu un kaklu (atrodas tieši zem knābja). Turklāt lidojuma spalvu augšdaļa ir gaišāka brūnmelna, salīdzinot ar pārējo ķermeni.Apus apusvar atšķirt arī ar mēreni dakšveida astes spalvām, šaurajiem, sirpjveida spārniem, kā arī ar aso, kliedzošo zvanu.Apus apustiek bieži sajaukts ar bezdelīgas .Apus apusir lielāks un tam ir ļoti atšķirīga spārna forma un lidojuma modelis nekā bezdelīgām. Visas ģimenes sugas Apodidae piemīt unikāla morfoloģiskā īpašība, sānu “satveršanas pēda”, kurā vienam un diviem pirkstiem pretojas trīs un četri pirksti. Tas ļauj izplatītam ātrumam aizņemt tādas teritorijas kā klinšu sienas, skursteņus un citas vertikālas virsmas, kuras cita veida putniem būtu grūti apdzīvot.Apus apusir seksuāli vienveidīga suga, kas nozīmē, ka vīrieši un sievietes izskatās līdzīgi. Par izskatu nav ziņots par sezonālām vai ģeogrāfiskām izmaiņām. Tomēr jauniešus no pieaugušajiem ir iespējams atšķirt ar nelielu to krāsu bagātības un vienveidības atšķirību, jo parasti mazuļiem ir melnāka krāsa, kā arī tiem ir gaiša piere, baltas bārkstis un spalvas. stingrāks balts plāksteris zem knābja. Šo atšķirību vislabāk var novērot tuvā attālumā.('Common swift (Apus apus)', 1985; 'Swifts', 2003; Bruun et al., 1992; Johnson, 1992)




sieviešu gredzena kakla fazāns

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Vidējā masa
    44,9 g
    1,58 oz
    AnAge
  • Vidējais garums
    16-17 cm
    iekšā
  • Diapazons spārnu
    42 līdz 48 cm
    16.54 līdz 18.90 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,4372 vati
    AnAge

Pavairošana

Apus apusparasti pirmās šķirnes ir divu gadu vecumā, bet pirmās audzēšanas vecums var atšķirties atkarībā no ligzdošanas vietu pieejamības. Parastā strauja ir monogāma suga, viņi ir uzticīgi ligzdošanas vietām katru gadu un partneriem vairošanās sezonā. TēviņšA. apusparasti izvēlas ligzdas vietu. Pēc mātītes ierašanās neilgi pēc tam (parasti dienu laikā) ligzdošanas vietu aizsargā pāris. Ligzda parasti sastāv no zāles, lapām, siena, salmiem un ziedu ziedlapiņām (cita starpā). Ligzdošanas vieta parasti ietver pašu ligzdu un teritorijas, kas tieši ieskauj ligzdu. Šajā vietā notiek gan pieklājība, gan kopēšana, gan cāļu audzēšana. KolonijasA. apusparasti ietver 30 līdz 40 ligzdu vietas, kas atspoguļo kopējās ātrās pārošanās sistēmas rūpīgo raksturu.Apus apusvisticamāk cīnīsies, lai aizstāvētu ligzdošanas vietu, nevis aizstāvētu palīgu. Tēviņi pievilina savas partneres, pirms tiekas ar labu ligzdošanas vietu. Pirmajā tikšanās reizē nav nekas neparasts, ka potenciālo biedru - gan vīriešu, gan sieviešu - sākotnējās atbildes ir naidīgas. Ja tas ir ieinteresēts un nav savienots ar pāri, sieviete ligzdošanas vietā iekļūs provizoriski, tādējādi aicinot savu potenciālo partneri noglāstīt zodu ar rēķinu. Ja šī tikšanās ir veiksmīga, sieviete var arī uzaicināt savu potenciālo partneri uz allopreen. Allopreening ir process, kurā putni ar knābi vai rēķinu izlīdzina vai notīra spalvas. Šī savstarpējā darbība sāk pāru sasaistīšanas procesu.('Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003; Bannerman, 1955)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Parasti jaundzimušie vairojas no aprīļa beigām līdz maija sākumam līdz septembra vidum. Viena no unikālākajāmA. apusir tā spēja pāroties lidojuma laikā, lai gan viņi var arī pāroties, atrodoties ligzdā. Pārošanās notiek ik pēc pāris dienām pēc piemērotu laika apstākļu iestāšanās, līdz dažas dienas pēc mazuļu atlidošanas. Pēc veiksmīgas kopēšanas var dēt no vienas līdz četrām baltām olām, tomēr visbiežāk sastopams divu sajūga izmērs. Olas pēc tam ir pienākums inkubēt 19 - 20 dienas, kamēr embriji attīstās. Abi vecāki piedalās sajūga inkubācijā. Pēc mazuļu izšķilšanās var paiet vēl 27 līdz 45 dienas, pirms notiek bēgšana, parasti vairāk nekā 27 dienas.('Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003; Bannerman, 1955; Johnson, 1992)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Apus apusšķirnes reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Kopējās straujās šķirnes no aprīļa beigām līdz maija sākumam līdz septembra vidum
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    2
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    19 līdz 20 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    27 līdz 45 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi

Abi vecāki pēc kārtas apaugļo un pirms inkubācijas sajūgu inkubē. Pirmās nedēļas laikā pēc izšķilšanās sajūgs parasti tiek audzēts visas dienas garumā. Otrajā nedēļā mazuļus audzē apmēram pusi dienas. Atlikušajā laikā, līdz sajūgs tiek aktivizēts, dienas laikā tos reti audzē, bet naktī tos gandrīz vienmēr pārklāj. Abi vecāki vienādi piedalās visos jauniešu audzināšanas aspektos. Ja neilgi pēc mazuļu izšķilšanās saglabājas neparasti slikti laika apstākļi vai pārtikas avoti kļūst nepietiekami, jauniešiem piemīt spēja kļūt daļēji saspiestam, pārziemotam līdzīgam stāvoklim, tādējādi samazinot enerģijas pieprasījumu pēc viņu strauji augošā perioda. ķermeņiem. Šī adaptācija ļauj jauniešiemA. apuslai izdzīvotu ar mazu ēdienu 10 līdz 15 dienas. Laikā no izšķilšanās līdz bēgšanai mazuļus baro gandrīz tikai ligzdā. Jaunieši tiek baroti ar pārtikas bumbiņām, kas sastāv no kukaiņiem, kurus vecāki lidojuma laikā savākuši un tur kopā ar siekalu dziedzeru produktu, izveidojot pārtikas bolus. Kamēr jaunieši ir mazāki, viņi dalīs pārtikas bolus savā starpā. Tomēr, kad jaunieši ir lielāki, viņi paši spēj norīt visu pārtikas bolusu.('Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003; Johnson, 1992)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Apus apusparasti ir ilgstošs. Zviedrijā izplatīta ātra josla tika atkārtoti ieslodzīta 17 gadu vecumā. Gada pieaugušo izdzīvošanas rādītājs ir 65–83%.(; Common Swift (Apus apus), 2001; Terres, 1980)

Uzvedība

Apus apusir ļoti rūpīga suga. Parastie strauji parasti visu gadu ligzdo, apmetas, migrē un medī pārtiku grupās. Turklāt tie ir unikāli ar spēju ilgstoši uzturēties augstumā. Nav nekas neparasts, ka šie ātrie cilvēki visu dienu pavada spārnā, tikai nolaižoties, lai barotu mazuļus, vai naktī. Tiek lēsts, ka parastās ātrgaitas ligzdošanas sezonā lido vismaz 560 jūdzes dienā, parādot viņu izturību un izturību, kā arī milzīgās gaisa spējas. Viņi var arī pāroties un baroties ar pārtiku, atrodoties gaisā. Parasti parastās ātrgaitas lido zemākā gaisa telpā, ja ir slikti laika apstākļi (auksts, vējains un / vai slapjš), un, ja laika apstākļi ir labvēlīgāki ilgstošai gaisa aktivitātei, tie pāriet uz augstākām gaisa telpām.(; 'Swifts', 2003; Bruun et al., 1992; Johnson, 1992)



  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • Sociālais

Mājas diapazons

Apus apusir zināms, ka tas pastāvīgi baro vairāk nekā 48-61 km no ligzdošanas vai grauzdēšanas vietām.

Komunikācija un uztvere

Saziņa starpApus apusnotiek gandrīz vienīgi, izmantojot dažādus balsojumus vai zvanus, kā arī mainot ķermeņa valodu. Lietoto zvanu veidiA. apusir lielā mērā atkarīgi no tā vecuma. Pieaugušie izmanto atšķirīgus zvanus nekā jaunie. Visbiežāk zvanu lidojuma laikā, garu, skaļu ‘sreee’, pieaugušie izmanto neskaitāmos kontekstos. Pieaugušo balsu vidū ir arī tie, kas tiek veikti allopreening (ligzdas zvana) laikā, tie, kas seko sakāvei cīņā (pipe-call), kā arī tie, kas ir bijuši pirms kopulācijas (pre-copulatory call). Visizplatītākais zvans, ko lieto jaunieši, ir pārtikas zvans, ko izmanto, lai lūgtu vecāku ēdienu pēc atgriešanās.('Swifts', 2003; Bruun et al., 1992; Svensson and Grant, 1999)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Parastie strauji ir kukaiņēdāji, kas barojas tikai no gaisa kukaiņiem un zirnekļiem, kurus tas savāc mutē, kad tas slīd pa gaisu. Kukaiņi tiek savākti rīkles iekšpusē, izmantojot produktu no siekalu dziedzeriem, lai izveidotu pārtikas bumbiņu vai bolusu.Apus apusparasti piesaista kukaiņu bars, jo tas palīdz viegli savākt pietiekamu daudzumu pārtikas. Ir aprēķināts, ka vidēji vienā bolā ir 300 kukaiņu. Šie skaitļi var atšķirties atkarībā no medījumu daudzuma. Starp dažiem visbiežāk patērētajiem kukaiņiem ir laputis ( Hemiptera ), lapsenes, bites un skudras ( Hymenoptera ), vaboles ( Coleoptera ) un mušas ( Diptera ).('Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003; Johnson, 1992; Svensson and Grant, 1999)




melns bārdains kapa nūja

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes posmkāji, kas nav kukaiņi

Plēsība

Visizcilākais starp plēsēju apkarošanuA. apusir tā meistarība no gaisa, ļaujot šiem putniem izvairīties no lielākās daļas dabisko plēsēju, tostarp no Eirāzijas vaļaspriekiem ( Falco subbuteo ), zvirbuļi ( Harjers ) un buzzards ( Buteo buteo ), paceļoties gaisā. Turklāt ligzdošanas vietu izvēle uz vertikālām virsmām, piemēram, klinšu sienām un skursteņiem, apgrūtina parasto strauju laupīšanu, jo grūtības ir saistītas ar piekļuvi ligzdas zonai. VienkrāsainsApus apusir arī izdevīgi izvairīties no plēsoņām, jo ​​tas apgrūtina viņu redzamību, kad viņi nav gaisā.(; 'Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003)

  • Zināmie plēsēji
    • Eirāzijas vaļasprieks ( Falco subbuteo )
    • Eirāzijas zvirbuļi ( Harjers )
    • parastie buzzards ( Buteo buteo )

Ekosistēmas loma

Kā plēsējs,A. apusveicina kukaiņu populācijas kontroli.(; Bannerman, 1955; Johnson, 1992)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • ērces (Acari)
  • seja (Viņš atveras)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Papildus tam, ka parastais straujais ligzdo bieži ciešā sadarbībā ar cilvēkiem,A. apusnav būtiskas ekonomiskas ietekmes uz cilvēkiem.Apus apusvar piedāvāt nelielu labumu cilvēkiem, lietojot kaitēkļu kukaiņus, piemēram, odus. Tomēr maz ticams, kaA. apuspati par sevi būtiski ietekmētu šīs kaitēkļu populācijas. Dažās vietās bieži tiek mudināts ligzdot cilvēka veidotās konstrukcijās, lai mazuļus varētu novākt pārtikai, tomēr šī prakse nav īpaši izplatīta. Āzijas pamatiedzīvotāji kā galveno putnu ligzdas zupas sastāvdaļu izmanto arī dažu strauju ligzdas.(; 'Common Swift (Apus apus)', 2001; 'Swifts', 2003)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Parastajiem ātrumiem nav būtiskas negatīvas ietekmes uz cilvēkiem, izņemot gadījuma rakstura traucējumus, kad viņi ligzdo daudzu Eiropas pilsētu un ciemu jumtos karnīzes un atklātās telpās.('Swifts', 2003; Bruun et al., 1992; Johnson, 1992; Svensson and Grant, 1999)

  • Negatīvā ietekme
  • mājsaimniecības kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Apus apusnav ne apdraudēta, ne apdraudēta.(; 'Swifts', 2003)


jauns sarkans astes vanags

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Keitija Tompsone (autore), Kalamazoo koledža, Ann Fraser (redaktore, instruktore), Kalamazoo koledža.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Vermivora pinus (zilo spārnu ķērcis)

Lasiet par Craspedacusta sowerbyi vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Canis mesomelas (melnā muguras šakālis)

Lasiet par Dendroica palmarum (palmu kārpu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Haliaeetus vocifer (Āfrikas zivju ērglis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Scalopus aquaticus (austrumu mols) vietnē Animal Agents