Akvila ķiršainais ērglis

Autori Kari Kiršbauma un Alīsija Kotdivuāra

Ģeogrāfiskais diapazons

Zelta ērgļi (Akvila chrysaetos) ir Holarctic izplatība. Tie sastopami visā Eirāzijā, Āfrikas ziemeļos un Ziemeļamerikā. Ziemeļamerikā zelta ērgļi ir sastopami kontinenta rietumu pusē, no Aļaskas līdz Meksikas centrālajai daļai, neliels skaits Kanādas austrumu un izkaisīti pāri ASV austrumos.(Kochert et al., 2002)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Zelta ērgļi atrodas atklātos un daļēji atvērtos biotopos no jūras līmeņa līdz 3600 m augstumam. Biotopu tipi, kurus viņi apdzīvo, ir tundra, krūmāji, zālāji, meža krūmāji un skujkoku meži. Lielākā daļa zelta ērgļu atrodas kalnu apgabalos, bet tie ligzdo arī mitrāju, piekrastes un estuāru biotopos.(Kochert et al., 2002)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • polārs
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • taiga
  • savanna vai zālājs
  • kaprālis
  • mežs
  • kalni
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes
  • estuārs
  • Diapazona augstums
    0 līdz 3600 m
    0,00 līdz 11811,02 pēdas

Izskata apraksts

Zelta ērgļi ir Ziemeļamerikas lielākais plēsīgais putns. Tie ir tumši brūni reperi ar gariem, platiem spārniem. To garums svārstās no 70 līdz 84 cm, un spārnu garums ir no 185 līdz 220 cm. Tēviņi un mātītes pēc izskata ir līdzīgi, bet mātītes ir daudz lielākas nekā tēviņi. Sievietes svars svārstās no 3940 līdz 6125 g, savukārt vīriešu svars ir no 3000 līdz 4475 g. Pieaugušie lielākoties ir tumši brūni, izņemot zelta zonu pie vainaga, pakauša, kakla un sejas sāniem. Aste ir pelēcīgi brūna. No apakšas lielās spārnu lidojuma spalvas, šķiet, ir brūnganpelēkas, savukārt galva, ķermenis un mazākas spalvas uz atvērto spārnu priekšdaļas ir melnīgas. Pieaugušo acis ir tumši brūnas. Rēķini un nagi ir melni, savukārt smadzenes un kājas ir dzeltenas. Kājas ir spalvainas līdz pat pirkstiem.



Nepilngadīgie zelta ērgļi izskatās līdzīgi pieaugušajiem, izņemot spārnu galos esošos gaišos plankumus, astē platu balto joslu un melno gala joslu. Šo joslu rezultātā šo apspalvojumu dažkārt dēvē par “zvana” apspalvojumu. Nepilngadīgie sasniedz pieaugušo apspalvojumu vecumā no 4 līdz 6 gadiem.

Zelta ērglim ir 5 vai 6 atzītas pasugas. Šīs pasugas tiek diferencētas pēc ģeogrāfiskā sadalījuma, lieluma un krāsas. Tikai viena pasuga, Aquila chrysaetos canadensis ir sastopams Ziemeļamerikā.(Kochert et al., 2002)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • polimorfs
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    3000 līdz 6125 g
    105,73 līdz 215,86 oz
  • Diapazona garums
    70 līdz 84 cm
    27,56 līdz 33,07 collas
  • Diapazons spārnu
    185 līdz 220 cm
    72,83 līdz 86,61 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    4,9929 W
    AnAge

Pavairošana

Zelta ērgļi ir monogāmi, un viņi var uzturēt pāra saites vairākus gadus. Migrējošajās populācijās pāri, šķiet, uzturas kopā visu gadu. Migrējošajiem zelta ērgļiem pāra veidošana un uzmākšanās sākas, kad ērgļi atgriežas vairošanās vietās laikā no februāra līdz aprīļa vidum. Nav pieejama informācija par to, vai pāra obligācijas migrējošajās populācijās tiek saglabātas visu gadu. Šīs sugas galma aktivitātes ietver viļņainu lidojumu, ko veic viens vai abi pāra locekļi, vajāšana, niršana, izspēles, talonu pasniegšana, planēšana kopā un riņķošana.(Kochert et al., 2002)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Zelta ērgļi vairojas no marta līdz augustam atkarībā no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Zelta ērgļu pāri lielā diapazonā ir mazkustīgi, paliekot tajā pašā teritorijā visu gadu. Šie pāri var sākt ligzdas veidošanu un uzmākšanos jau decembrī. Migrējošajiem zelta ērgļiem pāra veidošana un uzmākšanās sākas, kad ērgļi atgriežas vairošanās vietās laikā no februāra līdz aprīļa vidum. Pāru audzēšanas teritorijā var būt vairākas ligzdas, un tās ligzdas bieži izmanto gadu no gada, atjaunojot tās pirms katras vairošanās sezonas. Zelta ērgļi parasti veido ligzdas uz klintīm, bet var izmantot arī kokus, upju krastus un cilvēku veidotas struktūras, piemēram, vējdzirnavas, novērošanas torņus, ligzdu platformas un elektriskos torņus. Ligzdas tiek būvētas 0 līdz 107 m attālumā no zemes. Gan pāra tēviņš, gan mātīte atjauno vai uzbūvē ligzdu, kas var ilgt 4 līdz 6 nedēļas. Ligzdas ir veidotas no nūjām un vietējās veģetācijas, un tām ir izklāta mīksta veģetācija, ieskaitot sasmalcinātu juku, zāles, sausās jukas lapas, iekšējo mizu, mirušās un zaļās lapas, sūnas un ķērpjus. Ligzdas var būt milzīgas, ja vietne to atļauj. Lielākā rekordlielā ligzda bija 6,1 m gara un 2,59 m plata.

Mātīte izdēj no 1 līdz 4 (parasti 2) olšūnas, starp katru olu atstājot 3 līdz 4 dienu intervālu. Mātīte sāk inkubēties pēc pirmās olšūnas izdēšanas un ir atbildīga par lielāko inkubācijas daļu, lai gan tēviņš bieži piedalās. Olas ir blāvi baltas un plankumainas vai plankumainas ar brūnu vai sarkanbrūnu. Inkubācija ilgst 35 līdz 45 dienas (vidēji 42 dienas). Jaunieši izšķiļas ar vairāku dienu starplaiku un ir maigi. Vecāki mazuļi parasti ir daudz lielāki nekā jaunākie mazuļi, un vecāki, stiprāki ērgļi bieži nogalina savus mazākos brāļus un māsas. Mātīte mazuļus mazuļus audzē ar samazinošu biežumu apmēram pirmās 45 dienas. Abi vecāki mazuļiem ienes ēdienu. Ligzdas sāk atstāt ligzdu no 45 līdz 81 dienas vecumam, ejot, lecot vai izkrītot no ligzdas. Viņi sāk lidot ap 10 nedēļu vecumu un kļūst neatkarīgi no vecākiem 32 līdz 80 dienas pēc bēgšanas. Nepilngadīgie pavairo pēc 4–7 gadu vecuma pēc pieaugušo apspalvojuma sasniegšanas.(Kochert et al., 2002)




vietējais govs zinātniskais nosaukums

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Zelta ērgļi vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Zelta ērgļi vairojas no marta līdz augustam atkarībā no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas.
  • Klāt olas sezonā
    1 līdz 4
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    2
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    2
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    35 līdz 45 dienas
  • Vidējais laiks inkubācijai
    42 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    45 līdz 81 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    32 līdz 80 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    No 4 līdz 7 gadiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 4 līdz 7 gadiem

Zelta ērgļu mātītes galvenokārt ir atbildīgas par inkubāciju, kaut arī vīrieši var veikt daļu no inkubācijas. Mātīte arī mazuļus mazuļus audzē lielāko daļu laika pirmajās 45 dienās pēc izšķilšanās. Abi vecāki nest ligzdā ēdienu, kaut arī vīrietis nodrošina lielāko daļu pārtikas, īpaši pirmajās nedēļās pēc izšķilšanās.(Kochert et al., 2002)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Vecākais zināmais zelta ērglis nebrīvē nodzīvoja 46 gadus. Ir zināms, ka savvaļas ērgļi dzīvo līdz 32 gadiem.(Kochert et al., 2002)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    48 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    46 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    340 mēneši
    Putnu aplīmēšanas laboratorija

Uzvedība

Dažas zelta ērgļu populācijas ir mazkustīgas, bet citas - migrējošas. Ziemeļamerikā lielākā daļa zelta ērgļu Aļaskā un Kanādā ceļo uz dienvidiem rudenī, kad pārtikas piedāvājums viņu ziemeļu areālā sāk samazināties. Lielākā daļa pāru, kas vairojas kontinentālajā ASV un Kanādas dienvidos, visu gadu paliek tajā pašā apgabalā.



Zelta ērgļi parasti ir vientuļnieki vai pa pāriem, lai gan nepāra mazuļus var atrast grupās. Ziemojošus pieaugušos cilvēkus var atrast arī grupās ekstremālu laika apstākļu vai ļoti bagātīgu ēdienu laikā.

Zelta ērgļi lidojuma laikā var pārvadāt līdz 8 mārciņām. Viņi var lidot līdz 80 jūdzēm stundā, lai gan vidējais ātrums ir 28-32 jūdzes stundā, un niršanas laikā var sasniegt ātrumu līdz 200 jūdzēm stundā. Lidojumā zelta ērgļi tur spārnus horizontāli pret ķermeni, nevis leņķī, kā to dara daudzi citi vanagi un grifi. Viņi lido ar lēniem, spēcīgiem spārnu sitieniem, pārmaiņus ar slīdēšanu un planēšanu.(Kochert et al., 2002)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • dominēšanas hierarhijas
  • Diapazona teritorijas lielums
    22 līdz 33 km ^ 2

Mājas diapazons

Zelta ērgļa mājas diapazona izmēri atšķiras atkarībā no gadalaika un biotopa kvalitātes. Vaislas sezonā zelta ērgļu mājas rietumos ASV ir no 20 līdz 33 kvadrātkilometriem. Vaislas pāri aizsargā savas mājas robežas ar lidojuma displejiem.(Kochert et al., 2002)

Komunikācija un uztvere

Zelta ērgļi pārsvarā klusē, izņemot vairošanās periodu. Lai sazinātos, viņi izmanto deviņus dažādus zvanus. Šķiet, ka lielākā daļa zvanu ir saistīti ar ēdienu piegādi mazuļiem un mazuļu ubagošanu.

Šķiet, ka zelta ērgļi neizmanto vokalizāciju savas teritorijas apzīmēšanai. Tā vietā viņi izmanto viļņotu lidojumu, lai aizstāvētu savas teritorijas robežas.(Kochert et al., 2002)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Zelta ērgļu diētu galvenokārt veido mazi zīdītāji, piemēram, truši, zaķi , zemes vāveres, prēriju suņi un murkšķi . Viņi mazākā skaitā ēd arī putnus, rāpuļus un zivis. Zelta ērgļi laiku pa laikam sagūst lielu laupījumu, ieskaitot roņus (Phocoidea), nagaiņus, koijoti un āpši . Ir zināms arī, ka viņi tver lielus lidojošus putnus, piemēram, zosis vai celtņi . Ērgļu pāris bieži medīs kopā; viens vajā upuri līdz spēku izsīkumam, bet otrs nolemj nogalināt. Zelta ērgļi reti nomaina laupījumu vēlākam patēriņam.(Kochert et al., 2002)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • zivis

Plēsība

Zelta ērgļiem ir maz plēsēju. Nav datu par zelta ērgļa olu plēsību un maz datu par pieaugušo vai mazuļu plēsēju. Wolverines un grizli lāči ir vienīgie reģistrētie zelta ērgļu mazuļu plēsēji.(Kochert et al., 2002)

Ekosistēmas loma

Zelta ērgļi ietekmē vietējās to dzīvnieku populācijas, kuras viņi upurē. Viņi var arī konkurēt ar citām sugām par laupījumu un dzīvotni. Piemēram, zelta ērgļi var sacensties kails ērgļi , koijoti , Kalifornijas kondori , un baltastes ērgļi laupījumu priekšmetiem. Viņi, visticamāk, arī konkurē parastie kraukļi , girfalcons , peregrine piekūni , raupju kāju vanagi un citas sugas teritorijām.(Kochert et al., 2002)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Daži pētnieki norāda, ka zelta ērgļi ir izdevīgi lopkopībai, jo viņi ēd lielu skaitu trušu, kas konkurē ar lopiem par lopbarību.


lielie līdzenumi žurku čūskas mazulis

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Zelta ērgļi laiku pa laikam nogalina mājlopus, lopkopjiem maksājot naudu.

Saglabāšanas statuss

Zelta ērglis ir federāli aizsargāts saskaņā ar 1962. gada Likumu par ērgļu aizsardzību. Dažās daļās ir novērota zelta ērgļu populācijas samazināšanās. Vašingtona un Montana to uzskaita kā īpašas rūpes; un Meina, Ņūhempšīra un Ņujorka to atzīst par apdraudētu sugu. Bet citās jomās tie ir izplatīti, un populācijas, domājams, ir stabilas. (Tesky, 1994)

Pirms 1962. gada Aizsardzības likuma tika nogalināti aptuveni 20 000 zelta ērgļu, galvenokārt no lidmašīnām, jo ​​tika uzskatīts, ka viņi upurē aitas un kazas. Bet pētījumos pilsētās, kurās audzē aitas, nav atrasti pierādījumi, kas pamatotu šādus apgalvojumus, jo gandrīz 70% no ērgļa diētas sastāvēja no trušiem. Daudzi zelta ērgļi ir strāvas avoti elektrolīnijās, noķerti koijotiem un citiem dzīvniekiem piestiprinātās tērauda slazdos un saindējušies zemnieku. Tieša un netieša cilvēku izraisīta mirstība, traucējumi un upuru likvidēšana, mainot dzīvotni, ir galvenie faktori, kas ierobežo zelta ērgļu populācijas. Atpūtas pasākumi var arī traucēt vairošanās, migrācijas un ziemošanas aktivitātes. Zelta ērgļi inkubācijas laikā, visticamāk, pamet ligzdas, ja tie tiek traucēti. (Terres, 1980; http://www.fs.fed.us/database/feis/animals/Bird )

Citi komentāri

Zelta ērgļus dažreiz sauc par Amerikas kara putniem vai Jupitera putniem (Terres, 1980).

Atbalstītāji

Kari Kirschbaum (autors, redaktors), Dzīvnieku aģenti.

Alicia Ivory (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Tyrannus tyrannus (austrumu putnu putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Apodemus agrarius (svītrainām lauka peli) vietnē Animal Agents

Lasiet par Abrocoma cinerea (pelnu šinšillu žurku) vietnē Animal Agents

Lasiet par Labridae (Wrasses) par dzīvnieku aģentiem

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Pseudacris crucifer (Spring Peeper)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Addax nasomaculatus (addax)