Ara rubrogenysred-fronted ara

Autors Ēriks Štumps

Ģeogrāfiskais diapazons

Sarkano priekšu aras (Tagad rubrogēni) ir endēmiski sausajām Bolīvijas dienvidu un centrālās daļas ielejām, Dienvidamerikā. Tie svārstās no Kočabambas dienvidiem un Santa Krusas rietumiem caur ziemeļu Čukizaku līdz ziemeļaustrumiem Potosí Bolīvijā. Vislielākās sarkanpirkstu aravu populācijas ir Ríos Grande, Mizque un Pilcomayo ielejās.(Benstead et al., 1992; Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Sarkano priekšu aras dzīvo Bolīvijas siltajās, sausajās ielejās. Tā kā gadā ir maz nokrišņu, tas ir no 300 līdz 800 mm, veģetācija galvenokārt ir ērkšķaina krūmāja ar dažādiem kaktusiem. Sarkanpienes aras ligzdo upju malas kanjonu un aizu dobumos(Benstead et al., 1992; Lanning, 1991)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības

Izskata apraksts

Sarkano priekšu aras ir mazākas arābu sugas, kuru vidējais garums ir 60 cm (24 collas) un vidējais spārnu platums 81,28 cm (32 collas). Tie ir vieglākais arava, kas sver no 425 līdz 550 gramiem. Sarkanpriekšu aras ir galvenokārt zaļā krāsā ar sarkaniem plankumiem uz pieres, pleciem un aiz acīm. Galvenās spalvas ir pārsteidzoša zilganzaļa, savukārt aste ir no zaļas līdz zilganai. Sarkano priekšu aravām ir bāla āda, kas atrodas ap aci. Vīrieši un sievietes izskatās līdzīgi. Nepilngadīgajiem sarkanpirkstu aromiem ir visas zaļās galvas un tie sāk parādīties sarkanā krāsā no sešu līdz divpadsmit mēnešu vecumam. Viņu spārni ir pilnīgi zaļi, un tiem augšstilba zonā ir tikai dažas sarkanas spalvas.(“Red Fronted Macaws from Avalon Avary”, 2010; “Red-fronted Macaws”, 2009; Benstead et al., 1992; Lanning, 1991; “Red-fronted Macaws (Ara rubrogenys)”, 2003)




gopher bruņurupucis zinātniskais nosaukums

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Diapazona masa
    425 līdz 550 g
    14,98 līdz 19,38 oz
  • Vidējais garums
    60 cm
    23,62 collas
  • Vidējais spārnu platums
    81,28 cm
    32.00 collas

Pavairošana

Sarkanās frontes aras veido monogāmas pāri-saites, kuras tiek uzturētas visu gadu. Pat ārpus vairošanās sezonas kopēšana un pamešana notiek tikai starp pāriem, iespējams, lai saglabātu savu saikni. Pāriem piemīt arī glāstu uzvedība, ko nosaka sejas spalvu graušana vai knābju satveršana. Tā kā gan vīrietis, gan sieviete ir līdzīgas pēc krāsas un izmēra, dzimumdimorfisms nav mates izvēles pamats.(Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991; Pitter un Christiansen, 1997)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Sarkano priekšu arasas vairojas reizi gadā no oktobra līdz martam. Viņi ligzdo dobumos šauru, akmeņainu aizu leņķainās klints pusēs. Ligzdas galvenokārt sastāv no smilšakmens. Viņi izdēj no 1 līdz 3 olām sezonā, un inkubācija ir apmēram 26 dienas.(“Sarkano priekšu ara”, 2009)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Sarkanās frontes arasas šķirnes reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Sarkano priekšu arāņi vairojas no oktobra līdz martam.
  • Klāt olas sezonā
    1 līdz 3
  • Vidējais laiks inkubācijai
    26 dienas

Novērojumi ir parādījuši, ka ligzdu kopj abi vecāki, taču ligzdā pavadītais laiks katrā pārī ir atšķirīgs. Pēc mazuļu izšķilšanās vecāki lielāko daļu laika pavada ligzdā. Pēcnācēji nepilngadīgie pievienojas ganāmpulkam kopā ar vecākiem. Daudzas sociālās aktivitātes notiek ganāmpulkā, bet lielākā daļa mijiedarbības notiek vienas un tās pašas ģimenes locekļu starpā (vecāki-vecāki, vecāki-nepilngadīgie, nepilngadīgie-nepilngadīgie).(Lanning, 1991)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Sarkanās frontes aras var dzīvot līdz 50 gadiem. Daudzi mājdzīvnieku resursi ziņo, ka putni dzīvo vairāk nekā 25 gadus.('Red-fronted Macaw', 2009; Benstead et al., 1992)

  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    50 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    25 (zemi) gadi

Uzvedība

Sarkanās frontes aras ir sociālas un reti sastopamas atsevišķi. Viņus bieži redz lidojot nelielās grupās no 3 līdz 5 indivīdiem. Lielākajā daļā aktivitāšu, piemēram, barības meklējumi vai grauzdēšana, viņi pulcējas lielākās grupās no 2 līdz 30. Atpūta bieži notiek dienas vidū, karstākajās stundās. Aktivitātes līmenis lielā mērā ir atkarīgs no ganāmpulka vecuma un īpatņu skaita. Aktivitātes līmenis palielinās lielākos vai jaunākos ganāmpulkos. Jaunāki ganāmpulki ir arī daudz balss. Viņi parasti atrodas netālu no ligzdošanas vietām, lidojot augšup un lejup pa ielejas klintīm un drenāžas zonām. Tiek ziņots, ka, sēžot grupās, sarkanpirkstu arāmām ir četri dažādi spēles modeļi. Šie modeļi ietver knābāšanu viens otram, knābju cīkstošanos un nožogošanu, ķermeņa saraustīšanas pārmaiņus, atrodoties uz zariem, un priekšmetu mētāšanu.(Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991; Pitter un Christiansen, 1997)




vaislas bumbu pitonu ceļvedis

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais
  • koloniāls

Mājas diapazons

Sarkano priekšu aras parasti nav teritoriālas, bet vairošanās periodā pāri var aizstāvēt teritoriju, kas atrodas tieši ap ligzdas dobumu.(Benstead et al., 1992; Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991; Pitter and Christiansen, 1997)

Komunikācija un uztvere

Sarkanās frontes aras, sazinoties, rada skaļus balsis. Viņi ir saprātīgi un var iemācīties runāt un svilpt, papildus tam, ka viņiem ir trakulīgs čīkstēšana. Viņiem ir divi atšķirīgi vokalizējumi, kas pazīstami kā klusie čivināt balss un trauksmes balsis. Starp partneriem notiek klusa čivināšana. Zvani starp pāri sākas ar skaļu čaukstēšanu un samazinās par maigu rēcienu un ņurdēšanu. Brīdinājuma balsis tiek dotas, reaģējot uz plēsējiem šajā apgabalā, un tās sastāv no skaļas vokalizācijas lielos intervālos. Nepilngadīgajiem ir maigāks, tomēr augstāks zvana signāls, kuru joprojām lieto pieaugušie.

Sarkanās frontes aras izmanto daudz taustes komunikācijas veidu, galvenokārt starp pāriem. Pāris bieži veic allopreening (savstarpēju pīlingu), knābja satveršanu vai sejas spalvu graušanu visa gada garumā, lai uzturētu pāra saites.



Sarkano priekšu aravu sociālā ganāmpulka uzvedība var liecināt, ka ganāmpulki ir informācijas centrs, kurā indivīdi var dalīties zināšanās, piemēram, par labu barības iegūšanas vietu. Ganāmpulki arī uzrāda sociālos atvieglojumus, kad viens indivīds sāk izturēties, piemēram, īpašu vokalizāciju, kas ātri tiek atdarināta un izplatīta visā ganāmpulkā. Šāda rīcība tiek ieteikta, lai atbalstītu grupas saliedētību un mazinātu agresiju grupas dalībnieku vidū.

Sarkano priekšu aras uztver savu vidi, izmantojot redzes, dzirdes, taustes un ķīmiskos stimulus.(“Red-fronted Macaw”, 2009; Pitter un Christiansen, 1997; “Red-fronted ara (Ara rubrogenys)”, 2003)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • mīmika
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Sarkanās frontes aras galvenokārt barojas ar veģetāciju, dārzeņiem, augļiem un riekstiem. Koku augļi, piemēram,Jatropha hieronymiiir galvenais uztura avots. Tiek patērēta arī lielākā daļa Bolīvijas ielejās sastopamo zālaugu. Kaktusi ( Cereus ) ir iekļauti uzturā un kalpo kā pārtikas un ūdens avots viņu sausajā biotopā. Tāpat kā daudzi arabi, arī viņi bieži košļāj nūjas vai koku mizas. Lauksaimniecībā, ganībās vai malku iznīcināto biotopu iznīcināšanas rezultātā vietējo pārtikas avotu ir mazāk, un putni ir pievērsušies kultivētām kultūrām. Vēlamā kultūra irkukurūza, jo putni vairākas stundas ieguldīs, lai izvairītos no lauksaimnieka mēģinājumiem viņus atvairīt.(Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991; Pitter un Christiansen, 1997)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
    • graudēdājs
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Uzbrukumi peregrine piekūni ir dokumentēti. Flocking uzvedība bieži tiek uzskatīta par plēsēju apkarošanas mehānismu. Sarkanās frontes aras bieži veido ganāmpulkus no 2 līdz 30 indivīdiem, un vienlaicīgi lidos uz augšu trauksmē, kad netālu atrodas repotāji. Tas apgrūtina plēsēju izvēli un veiksmīgu uzbrukumu vienam indivīdam.(Pitter un Christiansen, 1997)


austrumu indigo čūsku areāls

  • Zināmie plēsēji
    • peregrine piekūni ( Falco )

Ekosistēmas loma

Sarkano priekšu aravām ir savstarpējas attiecības ar apkārtnes kaktusiem. Tā kā gan ara, gan kaktuss ir ierobežoti vienā un tajā pašā sausajā vidē, aras ir efektīvs sēklu izkliedētājs. Pēc tam, kad sarkanās frontes aras ēd kaktusu augļus, sēklas izdalās neskartas un tiek izplatītas visā ielejā, tādējādi atbalstot kaktusu populāciju. Sarkanās frontes aras netraucēti arī apputeksnē dažus augus, kamēr barojas.(“Sarkanās frontes aras no Avalon Avary”, 2010; Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991; Pitter and Christiansen, 1997)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas
  • apputeksnējumi
Savstarpējās sugas
  • kaktusi Cereus

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Sarkanās frontes aras palīdz apputeksnēt dažus augus Bolīvijas apgabalā, lai saglabātu tās skaistās botāniskās kopienas. Viņu rotaļīgās, sirsnīgās un ziņkārīgās nebrīvē esošās personības palielina viņu kā mājdzīvnieka popularitāti. Pateicoties audzēšanai nebrīvē, tie kļūst vieglāk pieejami mājdzīvnieku tirdzniecībai.(“Sarkanās frontes aras no Avalon Avary”, 2010; Hoyo et al., 1992; Lanning, 1991)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Sarkanās frontes aras tiek uzskatītas par traucēkli Bolīvijas lauksaimniekiem. Tā kā kukurūza ir galvenais pārtikas avots sarkanās frontes arābu diētā, to klātbūtne ietekmē daudzas kultūras. Tas kaitē kukurūzas ražošanai lauksaimniekiem, kuri ir atkarīgi no šīs kultūras.(Hoyo et al., 1992)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Kopš 1991. gada sarkano frontes arābu populācija ir samazinājusies. Tie ir iekļauti IUCN Sarkanajā sarakstā kā apdraudēti. Viņi ir endēmiski ļoti nelielam diapazonam Bolīvijā, un, arvien vairāk iznīcinot dzīvotnes, to dabiskie pārtikas avoti kļūst arvien retāki. Sarkanās frontes aras pēc tam pārtikai pievēršas cilvēku lauksaimniecībai, galvenokārt kukurūzai. Daudzi lauksaimnieki putnus uztver kā kaitēkļus un izmanto šaujamieročus vai slazdus, ​​lai aizsargātu savus kultūraugus. Kopš 2009. gada populācijas aplēse ir svārstījusies no 4000 līdz pat 1000 sarkano frontes aravām Bolīvijas ielejas apgabalā.(Benstead et al., 1992; Hoyo et al., 1992)

Atbalstītāji

Ēriks Štumfs (autors), Floridas štata universitāte, Emīlija DuVala (redaktore), Floridas štata universitāte, Rahele Sterlinga (redaktore), Īpaši projekti.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Leopardus guigna (kodkod)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Crotalus molossus (melnā astes klaburčūska)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Pongo abelii (Sumatran orangutan)

Lasiet par Hypsypops rubicundus (Garibaldi) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Vermivora peregrina (Tenesijas ērkšķis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Polistes dominula (Eiropas papīra lapsene)