Aratinga pertinaxbrown-rīkles papagailis

Autore Reičela Markovica

Ģeogrāfiskais diapazons

Brūnās rīkles papagaiļi (Aratinga spītīga) ir sastopami visā Dienvidamerikas ziemeļos, bet galvenokārt uz ziemeļiem no Amazones upes. Zināmās populācijas apdzīvo Arubu, Barbadosu, Brazīliju, Kolumbiju, vistālāk uz austrumiem esošo Kostariku, Dominiku, Francijas Gviānu, Gajānu, Meksiku, Nīderlandes Antiļas, Puertoriko, Surinamu un ASV Virdžīnu salas.A. pertinaxnotiek Panamas centrā un Karību jūras dienvidu salās. Ir ierasts, ka brūnās rīkles papagaiļi sastopami Klusajā okeānā, bet ne Karību jūras nogāzē Panamā. Suga dzīvo Karību jūras zemienē Kolumbijas ziemeļos un ziemeļaustrumos no Rio Sinu austrumiem līdz Guajiras pussalai. Tas ir atrodams arī zemā augstumā Andu austrumos un Orinoko zemienes augšienē. Brūnās rīkles papagaiļi ir redzami Venecuēlā un Margaritas, Tortugas (Venecuēla), Kirasao, Arubas un Bonēras (Nīderlandes Antiļu salas) ziemeļu krasta salās. Suga atšķiras Gvajānas un Brazīlijas ziemeļos no Roraimas līdz Amapai, un tā ir izplatīta Rio Tapajos augšējā sateces baseinā Parā un Rio Negro.(Forshaw, 2006; Juniper un Parr, 1998; Papagaiļu leksikons, 2007)

Aratinga spītīgatika iepazīstināts ar Senttomasu, Sabu, Virdžīnu salām un, iespējams, Sv.(Avianweb.com, 2006; Juniper and Parr, 1998; Papagaiļu leksikons, 2007)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • ieviests
    • dzimtā

Dzīvotne

Aratinga spītīgaparasti dzīvo savannās un daļēji atvērtajā sausajā, biezajā biotopā, kas piepildīts ar kaktusi un akācijas. Šī suga ir sastopama arī mangrovju mežu zemēs, tropu lapu koku mežos (kur tā bieži ir vispopulārākā papagaiļu suga), galeriju un balto smilšu mežos, Rhizophora mangrovēs, mitru mūžzaļo mežu malās un lauksaimniecības teritorijās ar palmām un dažādiem citiem kokiem. Augstums var svārstīties no zemienes līdz 1200 metriem vai augstāk, lai gan tie mēdz palikt zem 1200 metriem. Šie papagaiļi apdzīvo cilvēka veidotus izcirtumus, piemēram, pilsētas parkus vai dārzus.(Forshaw, 1989; Forshaw, 2006; Juniper un Parr, 1998; del Hoyo et al., 1997)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • Diapazona augstums
    1200 (augsts) m
    3937,01 (augsta) pēdas

Izskata apraksts

Aratinga spītīgair politipisks, melns rēķins, zaļš konuss ar ievērojamām krāsas izmaiņām. Tās četrpadsmit pasugas atšķiras ar daudzveidīgu dzeltenās un brūnās krāsas maisījumu uz sejas un rīkles. Pieaugušajiem ir kopumā zaļa apspalvojums, bet zemāk tie ir bālāki un dzeltenāki.Aratinga spītīgair šaurs acu gredzens, kas lielākajā daļā pasugu ir balts, bet dažreiz melns. Lielākajai daļai pasugu raksturīgs lielāks, dzeltens spalvu gredzens, kas ieskauj aci. Tās piere, seja un zods ir oranži dzeltens. Krona un krūšu augšdaļa ir brūnganzaļa. Zaļās lidojuma spalvas un aste ir apmales un sagrieztas zilā krāsā. Viņu varavīksnene ir dzeltena, un kājas ir pelēkas.Aratinga spītīganeuzrāda seksuālo dimorfismu, jo tēviņi ir lielāki par sievietēm. Pieaugušo brūnkakla papagaiļu svars var būt no 76 līdz 102 g un vidējais garums 25 cm.

Nepilngadīgajiem parasti trūkst intensīvas dzeltenās krāsas, kas ir spilgts pieaugušiem cilvēkiem. Viņu priekšgala laukums ir tumši zaļganzils. Kakls un krūts ir zaļgani, savukārt vēders ir zaļš ar nedaudz oranžu vai dzeltenu.(“Papildmateriāls 1”, 2005; Bioloģijas jautājumi un atbildes, 2003; Forshaw, 1989; Forshaw, 2006; del Hoyo et al., 1997)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    76 līdz 102 g
    2,68 līdz 3,59 oz
  • Vidējais garums
    25 cm
    9,84 collas

Pavairošana

Aratinga spītīgair monogāms. Šī suga vairojas pēc lietus sezonas, parasti no februāra līdz aprīlim.Aratinga spītīgair ļoti sabiedrisks putns un pulcējas lielos nakts uzlidojumos, kur tiek vērtēti potenciālie biedri. Izvēloties partneri, tiek izmantoti arī skaļi kontaktu zvani. Nav informācijas par to, kā brūnās rīkles papagaiļi aizstāv partnerus.(Burhman-Deever, et al., 1998; del Hoyo, et al., 1997)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vairošanās sezonaAratinga spītīganotiek pēc lietus sezonas un ģeogrāfiski svārstās no februāra līdz septembrim. Ja apstākļi ir labvēlīgi, šī suga var vairoties vairākas reizes gadā.Aratinga spītīgair koloniāls selekcionārs, un ir atzīmēti līdz septiņi pāri, kas ligzdo tiešā tuvumā. Viņi ir dobuma ligzdotāji un izvēlas koku dobumus, cilvēku veidotas ligzdas vai termītu pilskalnus, kuros ligzdot. Ligzdas ir ļoti minimālas, bez veģetācijas oderes, un olas bieži dēj uz tukšā dobuma grīdas. Olu skaits ligzdā svārstās no divām līdz septiņām. Sieviete ir galvenais inkubators, inkubācija savvaļā ilgst no trīsdesmit sešām līdz trīsdesmit septiņām dienām. Cāļi lido pēc 50 dienām, kas notiek no maija vidus līdz jūnija beigām Puertoriko austrumu populācijās. Jaunie bērni pievienojas vecākiem un veido nelielas ģimenes grupas, līdz vecāki atkal ligzdo. Nav informācijas par to, kad brūnās rīkles papagaiļi sasniedz dzimumgatavību.(Avianweb.com, 2006; Forshaw, 2006; Papagaiļu leksikons, 2007; Wiley, 1993; del Hoyo et al., 1997)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Brūnās rīkles papagaiļi ar labvēlīgiem apstākļiem var vairoties vairākas reizes gadā.
  • Vaislas sezona
    Vairošanās sezona ir atkarīga no atrašanās vietas, bet notiek pēc lietus sezonas. Tas visbiežāk notiek no februāra līdz septembrim.
  • Klāt olas sezonā
    2 līdz 7
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    36 līdz 37 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    50 (augstas) dienas

Brūnās rīkles papagaiļu mātītes ir atbildīgas par inkubāciju visas dienas garumā. Tēviņš tiksies ar viņu naktī, tomēr viņa īpašā loma inkubācijā nav zināma. Kad izšķīlušies mazdārziņu mazuļi, abi vecāki piedalās perēšanas barošanā un kopšanā. Tēviņi turpina barot mazuļus pēc to atlidošanas. Nepilngadīgie var pievienoties vecākiem, lai izveidotu mazas ģimenes grupas.(Avianweb.com, 2006; Forshaw, 2006)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
    • aizsargājot
      • vīrietis
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Aratinga spītīgavidējais mūža ilgums savvaļā ir apmēram desmit gadi. Tomēr, dzīvojot nebrīvē ar pietiekamu uzraudzību, ir zināms, ka brūnās rīkles papagaiļi dzīvo līdz divdesmit pieciem gadiem. NebrīvēA. pertinaxindivīdiem bieži ir aptaukošanās risks, kas var ievērojami samazināt viņu dzīves ilgumu.(Avianweb.com, 2006; Miller, 2010)


baltastes briežu masas tēviņš

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    10 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    25 (augsti) gadi

Uzvedība

Aratinga spītīgair ļoti sociāla, nemigrējoša suga. Brūnās rīkles papagaiļi ir aktīvi dienas laikā, un tos var redzēt ceļojošus un ēdošus pāros vai mazās grupās. Viņi arī veido vairošanās kolonijas līdz 7 pāriem. Ātri lidojošie ganāmpulki joprojām ir saspringtā stāvoklī, un lidojuma laikā bieži notiek nepastāvīgi zvani. Viņi ir ļoti trakulīgi un skaļi, pirms apmetas uz nakti. Nakts riesti ir sociāla vietne, un brūnās rīkles papagaiļi šo laiku izmanto, lai novērtētu citas savas ganāmpulka personas. Tiek arī izvirzīts pieņēmums, ka šie gaiļi kalpo kā informācijas avots par labu barošanās vai grauzdēšanas vietu.(Forshaw, 1989; Forshaw, 2006; Harms un Eberhard, 2003)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais
  • koloniāls

Mājas diapazons

Mājas diapazoni ir mainīgi atkarībā no kolonijas atrašanās vietas un lieluma. Ir grūti precīzi noteikt precīzu teritoriju, pateicoties tamAratinga spītīgair dedzīgs lidotājs un aptver dažādus biotopus.(Forshaw, 2006)



Komunikācija un uztvere

Kopumā zvansAratinga spītīgair savvaļas var-var-var turpināja regulāri, asu kliedzienu pavadībā. Ēšanas laikā un miera laikā notiek arī padevīga grabēšana. Viņi bieži pulcējas pie lieliem, trokšņainiem uzlidojumiem, kas, kā tiek uzskatīts, ir informācijas avots par labu barības meklēšanas vietu vai citu vietu vietu. ParastiA. pertinaxspēcīgi sauc no asari uz nokaltuša vai lapkoku augstākā bezlapu zara. Lidojot suga ātri atjaunojas crik-crik… crak-crak , un, atpūšoties uz asari, ir divas zilbes uzmundrināt , otrā nots turējās ilgāk un pēc tam beidzās sasteigti. Viņi zvana lidojuma laikā, iespējams, turēs kopā stingru veidojumu. Zvani tiek izmantoti arī mate izvēlei un plēsēju brīdināšanai. Tāpat kā visi putni, arī brūnās rīkles papagaiļi uztver savu vidi, izmantojot taustes, dzirdes, redzes un ķīmiskos stimulus.(Forshaw, 1989; Forshaw, 2006)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Brūnās rīkles papagaiļi ir vispārēji un patērē sēklas, augļus, riekstus, ziedus un reizēm kukaiņus. Barošana parasti notiek dienas laikā, un to veic pa pāriem vai maziem ganāmpulkiem. Galvenie pārtikas avoti ietverKasijaunAkācijakoki, augļiMangiferaaugi, un dažādi ziedi. Viņi barojas ļoti vokālās grupās, kurās bieži ietilpst aras un Amazon papagaiļi. Brūnās rīkles papagaiļi ir zināmi kultūraugu kaitēkļi, it īpaši kukurūzas Kolumbijā. Viņi bieži uzbrūk arī augļu plantācijām Nīderlandes Antiļu salās.(Forshaw, 2006; Harms un Eberhard, 2003; Juniper un Parr, 1998; del Hoyo et al., 1997)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • graudēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • nektārs
  • ziedi

Plēsība

Nav ierakstu par laupīšanuA. pertinaxbet iespējamie nakts plēsēji sastāv no savvaļas mājas kaķi , ierakušās pūces ,tropu kliedzošās pūces, kūts pūces un čūskas. Perlamutra acu thrashers ir zināmi dobuma ligzdotāju olšūnu un mazuļu cāļu iznīcinošie plēsēji. Sarkano astes vanagi ir lielākie nozīmīgie draudi papagaiļiem Puertoriko austrumos un, iespējams, apdraud vietējo papagaiļu populāciju.

Lielie riesti, ko veido brūnkakla papagaiļi, palīdz izvairīties no plēsonības. Lielākām putnu grupām ir vairāk acu un ausu, lai labāk noteiktu draudus. Turklāt gaiļi parasti sastopami krūmājos, kas ir garāki vai blīvāki nekā blakus esošā flora, tādējādi putniem kļūst grūti sasniedzami. Brūnās rīkles papagaiļi var patverties ligzdās, kuras veido termīti, un saimniekkukaiņi, aizstāvot savu ligzdu, netīši aizstāv papagaili.(Harms un Eberhard, 2003; Wiley, 1993)

  • Zināmie plēsēji

Ekosistēmas loma

Aratinga spītīgabieži ligzdo koku termītu ligzdās ( Nasutitermes costalis ), lai gan tas, šķiet, maz ietekmē termītus. Termīti aizzīmē putnu ligzdu no pārējās kolonijas un pēc ligzdas pametšanas atkal pārvietosies dobumā. Kukaiņi netīši pasargā ligzdojošos brūnās rīkles papagaiļus no vietējiem plēsējiem, piemēram, perlamutra acu thrashers ( Margarops fuscatus ). Savvaļā,A. pertinaxnav liels pārtikas produktu konkurents citu sugu vidū. Brūnās rīkles papagaiļi ir vairāku lielāku putnu, tostarp sarkano astes vanagu, upuris ( Buteo jamaicensis ). Lai gan šī suga galvenokārt ir graudēdājs, tā arī upurē kukaiņu sugas un to kāpurus, tādējādi ietekmējot to populācijas. Tā kā lielu daļu viņu uztura veido sēklas, tās, iespējams, ir svarīgs sēklu izkliedētājs vietējai florai.(Forshaw, 2006; Wiley, 1993)

  • Ekosistēmas ietekme
  • apputeksnējumi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Aratinga spītīgair izplatīta lolojumdzīvnieku industrijā un tiek iecienīta par viņu sirsnīgo izturēšanos. Brūnās rīkles papagaiļi tiek ieslodzīti lolojumdzīvnieku tirdzniecībai vai laiku pa laikam pārtikai. Tā kā tie galvenokārt ir graudēdāji, tie ir nozīmīgi sēklu izkliedētāji, kas veicina vietējās floras izplatīšanos un zemes dabisko skaistumu.(Avianweb.com, 2006; Vindzoras pētījumu centrs, 2010)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Brūnās rīkles papagaiļu rupjie zvani ir diezgan trokšņaini un saasina tuvējos kaimiņus gan savvaļā, gan nebrīvē. Tie ir arī ievērojams kaitēklis vietējai lauksaimniecībai. Ir zināms, ka šī suga nopietni iznīcina, īpaši kukurūzas kultūrām.(Forshaw, 2006; Vindzoras pētījumu centrs, 2010)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Brūnās rīkles papagaiļi nav pasaulē apdraudēta suga.Aratinga spītīgavietējā mērogā ir daudz Panamā. Suga tiek uzskatīta par visbagātīgāko papagaili Karību jūras zemienē, llanos Kolumbijā, Gajānā, Ziemeļsurinamā un visās trijās Nīderlandes Antiļu salās. Venecuēlas ziemeļrietumu reģionos ir aprēķināts blīvums no pieciem līdz astoņdesmit deviņiem putniem uz kvadrātkilometru. Tiek uzskatīts, ka kontinentālās populācijas palielina diapazonu, reaģējot uz pieaugošo mežu pārveidošanu rančo. Šī suga bieži tiek sagūstīta mārketinga nolūkos, taču tai nav nopietnu seku, izņemot pasugas Aratinga spītīgs margaritensis un mazo salu skrējiens Aratinga spītīgs tortugensis . Aratinga spītīgs tortugensis ir neaizsargāta arī pret skarbajām klimata izmaiņām.(Juniper un Parr, 1998; del Hoyo et al., 1997)

Atbalstītāji

Reičela Markovica (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Spermophilus brunneus (Aidaho zemes vāvere)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Hemitheconyx caudicinctus (tauku astes Gecko)

Lasiet par Pleuroploca gigantea vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Picoides villosus (matains dzenis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Parus rufescens (kastaņu muguras čikādes)

Lasiet par Edalorhina perezi vietnē Animal Agents