Aratinga solstitialissun papagailis

Autore Patrīcija Pongratca

Ģeogrāfiskais diapazons

Aratinga solstitialisaizņem ģeogrāfisko diapazonu visā Dienvidamerikā, taču tas ir reģistrēts galvenokārt uz ziemeļiem no Amazones upes Brazīlijā no Roraima kalna un blakus esošajiem Pacaraima kalniem līdz Amapai, Parai un Amazonas austrumiem netālu no Rio Branco. Tiek uzskatīts, ka tas kādreiz tika pamanīts Francijas Gviānas dienvidos un Venecuēlas dienvidaustrumos netālu no Santa Elena, lai gan šajos apgabalos nav publicēti ieraksti par šiem putniem. Neskatoties uz to, ka no Gajānas uz ziemeļiem līdz Pomerānijas upei ir reģistrēti saule. Tas ir izplatīts visā Surinam austrumu un dienvidu daļā un Sipaliwini savannā. Tas ir atrodams arī uz dienvidiem no Amazones upes netālu no Santaremas un Kanumas upes, un ir novērots, ka tas dzīvo netālu no pašas Amazones upes pietekām. Neskatoties uz to, ka viņu dzimtene ir Dienvidamerika, divi šīs sugas indivīdi tika atkārtoti lidoti pāri Viltonas muižai Floridas Brovardas apgabalā. Šīs divas personas, iespējams, bija netīšas izlaišanas rezultāts, jo Ziemeļamerikā tās ir izplatītas lolojumdzīvnieku sugas.(Forshaw, 1977; Joseph, 1992; Juniper un Parr, 1998; O'Shea, 2005; Pranty un Epps, 2002)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Saules burbuļi ir sastopami tikai tropu dzīvotnēs, dodot priekšroku dzīvot atklātā savannā vai sausā savannas meža zemē. Tās parasti sastopamas arī krūmājos (parasti gar Amazones upes krastu) un mežainās ielejās, kā arī piekrastes un sezonāli applūdušos mežos. Dodot priekšroku augstumam, kas mazāks par 1200 metriem, šie putni dažreiz dzīvo ielejās vai kalnu nogāžu tuvumā. Viņi mēdz apdzīvot palmu birzis un visur, kur koki vai krūmi bagātīgi aug. Viņiem var būt nepieciešami biotopi pēc ugunsgrēka un tie ir jutīgi pret cilvēku darbību, piemēram, liellopu ganībām. Šie putni savvaļā nav tikuši plaši pētīti, jo tie dzīvo tikai lielākoties neattīstītās valsts daļās, kurām ir grūti piekļūt.('Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Forshaw, 1977; Joseph, 1992; Juniper and Parr, 1998; O'Shea, 2005)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    1200 (augsts) m
    3937,01 (augstas) pēdas

Izskata apraksts

Saules burbuļi tiek uzskatīti par “skaistākajiem no neotropiskajiem papagaiļiem”. Pieaugušo cilvēki parasti ir 30 cm gari un sver no 100 līdz 123 g. Spārnu garums ir no 146 līdz 162 mm, un rēķins izaug līdz 19–25 mm. Viņiem ir vidēja izmēra ķermeņi un garas, smailas astes. Krāsā šie putni ir spilgti dzelteni ar sarkanām zīmēm galvas sānos un sarkanīgi oranžu nokrāsu uz pieres, vēdera lejasdaļas, mugurkaula un muguras lejasdaļā. Zem astes segumiem ir zaļa un dzeltena krāsa ar līdzīgu krāsu uz apvalka, apakšējā un vidējā augšējā un zem spārnu seguma. Sekundārie segumi ir zaļi, un primāro pārklāju ārējie audumi ir zili. Primārās un sekundārās spalvas ir zaļas, un galotnes tuvu galiem kļūst zilas. Astes augšējā puse ir olīvu un ar zilu galu, savukārt astes apakšdaļa un lidojuma spalvas ir pelēkas olīvas. Viņu varavīksnenes ir tumši brūnas, un abas acis ieskauj plika, balta acu gredzenu. Gan rēķins, gan kājas ir tumšā krāsā, nokrāsa ir kaut kur starp pelēku un melnu. Vecākiem putniem kājās var būt vairāk miesas tonis.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Forshaw, 1977; Höfling, 2005; Juniper and Parr, 1998)



Nenobriedušiem putniem ir blāvākas krāsas, uz galvas, rīkles un ķermeņa ir vairāk zaļo spalvu. Viņu mugurā, muguras lejasdaļā, krūtīs un vēderā var būt daži slikti definēti oranžsarkani un rēķini ir vieglāki. Pieaugušo spalvas šiem putniem attīstās diezgan vēlu, mazuļi pilnīgu nokrāsu parasti sasniedz tikai no 18 mēnešu līdz divu gadu vecumam. Daži nebrīvē turēti putni pat pamet ligzdu ar zaļām mugurām.(Arndt, 1982; Forshaw, 1977; Juniper and Parr, 1998; Low, 1992; O'Shea, 2005)

Mātītes un tēviņi ir ļoti līdzīgi, un tos ir grūti atšķirt, pamatojoties tikai uz izskatu. Tomēr sievietēm mēdz būt īsākas astes, kuru izmērs ir no 121 līdz 146 mm, salīdzinot ar 131 līdz 146 mm vīriešiem. Vīriešiem krāsas dažreiz ir spilgtākas, it īpaši ap seju un vēderu, lai gan tas ne vienmēr notiek, jo saule ir ļoti atšķirīga no putna līdz putnam. Citas anatomiskās atšķirības var izmantot, lai palīdzētu noteikt putna dzimumu, taču neviena no tām nav pilnīgi uzticama. Vistas galva, piemēram, ir apaļa un mazāka nekā tēviņam, kas mēdz būt kvadrātveida un līdzena. Vīriešiem, skatoties no augšas, ir garākas, taisnstūrveida galvas, savukārt sievietes galvaskauss šķiet gandrīz trīsstūrveida, un knābis veido virsotni. Parasti vīriešu dzimuma putni šķiet stiprāki un masveidīgāk uzbūvēti, izskatās vairāk papagaiļveidīgi nekā slaidās, šaurākās mātītes. Vistas ir proporcionāli vieglākas un tām ir mazāki knābji. Viņiem vajadzētu būt arī lielākam attālumam starp iegurņa kauliem nekā vīriešiem, lai gan tas parasti notiek tikai pēc dzimumgatavības sasniegšanas vai tieši pirms olu ievietošanas.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Forshaw, 1977)



Saules burziņi pēc izskata ir līdzīgi cieši saistītajām sugām A. jandaya ,A. weddelliun A. auricapillus . Lai gan tās visas ir atsevišķas sugas, daudzas ir atzinušas, ka tās veido “super-sugu” to līdzību un fakta dēļ, ka ir zināms, ka tās nebrīvē hibridizējas. Šī hibridizācija dabā nekad nav apstiprināta, iespējams, tāpēc, ka to dzīvotnes nepārklājas. Salīdzinot ar šīm cieši saistītajām sugām,A. solstitialisir vieglāks, krāšņāks un izšķilšanās laikā ir gaiši dzeltens uz leju, nevis balts.(Kadiķis un Parrs, 1998; Zems, 1992; Ribas un Mijaki, 2004)

Pierādījumi liecina, ka uztura faktori var ietekmēt šo putnu krāsu, jo nebrīvē turēto putnu krāsa ir standarta, taču savvaļas putni nedaudz atšķiras atkarībā no to dzīves vietas.(O'Shea, 2005)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    100 līdz 123 g
    3,52 līdz 4,33 oz
  • Diapazona garums
    121 līdz 146 cm
    47,64 līdz 57,48 collas
  • Vidējais garums
    30 cm
    11,81 collas
  • Diapazons spārnu
    146 līdz 162 mm
    5,75–6,38 collas

Pavairošana

Par saules saražoto pavairošanu un ligzdošanu savvaļā ir maz zināms. Neviena skuju suga nav pazīstama ar uzmākšanos. Lielākā daļa vispār nepaziņo par nodomu vairoties. Tomēr sapārotos putnus var redzēt barojošus, un tie pirms vairošanās piedalīsies intensīvā savstarpējā kopšanā. Pārošanās ilgs līdz trim minūtēm pārī. Pēc audzēšanas pāri kļūst ļoti sirsnīgi, bet ļoti agresīvi pret citiem, bieži vien uzbrūk viņu turētājiem, ja tiek turēti nebrīvē. Pirms olu dēšanas sievietēm ir pamanāms vēdera pietūkums.(Arndt, 1982)




puertoriko zemes krabji

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Ir zināms, ka sievietes savvaļā ligzdo kokos vai dobumosMaurita flexuosaplaukstas. Viņi vēlas tīras ligzdas, bez jebkādiem iepriekš izmantotiem ligzdošanas materiāliem. Ligzdu var atkārtoti tīrīt, līdz ir pabeigta olu dēšana. Vidējais sajūga izmērs ir 3 līdz 4 olas, olas tiek dētas pa vienam divu līdz trīs dienu intervālos. Olas ir apaļas, izmērs ir aptuveni 26,7 līdz 29,5 mm un 22,0 līdz 23,5 mm, un svars ir aptuveni 8,74 g. Šīs olas tiek inkubētas 23 līdz 27 dienas, kas ir gandrīz par četrdesmit procentiem ilgāk nekā citiem putniem, salīdzinot ar olu masu. Jaunie lido 7 līdz 8 nedēļas pēc izšķilšanās un pēc 9 līdz 10 nedēļām kļūst patstāvīgi.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Bucher, 1983; Forshaw, 1977; Juniper and Parr, 1998; Voren, 2009; del Hoyo, 1997)

Ievietotās olasA. solstitialissatur vairāk cietvielu un mazāk ūdens nekā citas sugas. Sākotnējais olu kaloriju saturs ir lielāks, nekā tas ir raksturīgs vienāda lieluma līdzīgu sugu olām. Embrija skābekļa patēriņa ātrums inkubācijas laikā palielinās. Embriju kopējais metabolisms ir 18,029 kJ, kas ir lielāks nekā paredzēts, pamatojoties uz olu masu.(Buhers, 1983)

Īpaši augsts ir visu apaugļoto sugu auglības līmenis. Ja sajūgs neizdodas, pāris uzreiz atkal pāraugs. Sajūgi var neizdoties, ja tēviņš ir pārāk jauns vai pārāk vecs vai ja temperatūra ir pārāk zema. Šķiet, ka mitrums neietekmē inkubāciju. Retos gadījumos konusu pāri ir iznīcinājuši un apēduši savas olšūnas, parasti olbaltumvielu vai kalcija deficīta rezultātā. Tas ātri var kļūt par ieradumu. Sajūgi var arī neizdoties, ja olas atstāj pārāk ilgi atdzist, un atsevišķas olas var neizdoties, ja tās kļūst pārāk netīras vai ja jaunajam putnam neizdodas izlauzties caur čaumalu. Zīdaiņi var arī ciest no kaulu deformācijām, ja viņi piedzimst vecākiem, kuri izdzīvo tikai ar sēklām. Pilnīga neveiksme mazuļu audzināšanā ir retāka nekā lielākajā daļā citu sugu.(Arndt, 1982; Lightfoot, 2010)



Saules pievilcība dzimumbriedumu sasniedz aptuveni divu gadu vecumā. Tomēr putnu pārim jābūt aptuveni tādā pašā vecumā, lai olšūnas būtu auglīgas. Tomēr nebrīvē audzēšana ir ļoti izplatīta. Kaut arī nebrīvē turētiem putniem nav īstas vairošanās sezonas, pieaugošā gaismas intensitāte un augstāka temperatūra bieži mudina tos vairoties pavasarī. Tomēr dabiskajā vidē ligzdas visbiežāk tiek atrastas februārī.(Arndt, 1982; Brightsmith, 2005; Forshaw, 1977; Joseph, 1992; Lightfoot, 2010; Voren, 2009; del Hoyo, 1997)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Saules conures parasti vairojas reizi gadā
  • Vaislas sezona
    Saules burbuļu vairošanās sezona sākas februārī
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 4
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    23 līdz 27 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    7 līdz 8 nedēļas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    9 līdz 10 nedēļas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi

Šīs sugas sievietes inkubāciju apstrādā vienas, atstājot ligzdu tikai uz īsu barošanās periodu. Tēviņi parasti sargā ligzdas un paliek tuvumā, lai turētu vistas. Lai aizsargātu ligzdu, putni var uzpūst savu ķermeni, šūpoties un svilpt iebrucējiem. Vistas var arī saglabāt savu agresīvo izturēšanos pēc dēšanas, kliegšanas un košanas, kas ir pārāk tuvu.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Bucher, 1983; Forshaw, 1977; Juniper and Parr, 1998; Voren, 2009; del Hoyo, 1997)

Lai cālis pilnībā aizbēgtu no olšūnas, var paiet no dažām stundām līdz vairākām dienām. Cāļi ir dzimuši nepamatoti, proti, tie ir akli, galvenokārt kaili un pilnībā atkarīgi no vecākiem. Izšķilšanās laikā viņi nespēj pat pacelt galvu. Lai gan tie aug salīdzinoši lēnāk nekā citi putni, tie lido vecumā, kas līdzīgs citām sugām attiecībā pret to augšanas ātrumu. Izšķīlušies bērni sver apmēram 6,02 g, lai gan lieluma atšķirība starp vecāko un jaunāko ir ievērojama.(Arndt, 1982; Bucher, 1983)

Inkubējamie bērni ligzdā paliek vecāku gādībā no 7 līdz 8 nedēļām. Gan māte, gan tēvs baro cāļus. Pirmajās dzīves dienās mazuļi tiek pagriezti uz muguras, lai tos barotu. Pēc desmit dienām zīdaiņi sāk atvērt acis un izlaužas spalvu spalvas. Parasti spalvu pilnīga ieaugšana prasa apmēram četrdesmit piecas dienas, pēc tam jaunie putni spēj lidot. Zīdīšana sākas tikai apmēram nedēļu pēc bēgšanas. Atbrīvošanu palīdz vecāki, kuri knābēs un kājās tur ēdienu mazuļiem. Pēdējo dienu laikā pirms atstāšanas no ligzdas cāļi parasti zaudē apmēram desmit procentus ķermeņa svara, veidojot gaišāku, aerodinamiskāku un racionalizētāku figūru.(Arndt, 1982; Bucher, 1983)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pašlaik nav zināms, cik ilgs ir savvaļas saules burziņš. Paredzams, ka nebrīvē turēto putnu dzīves ilgums būs no 15 līdz 30 gadiem.

  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    15 līdz 30 gadi

Uzvedība

Saules konuri dzīvo pāros vai mazos ganāmpulkos, kas svārstās no 3 līdz 15 indivīdiem, lai gan visbiežāk sastopamas mazākas par 5 grupas. Vietās, kur ir auglīgi koki un krūmi, var uzkrāties lieli ganāmpulki no 20 līdz 30 putniem. Ļoti sabiedriski putni, saules saaugumi nekad neatstās savu ganāmpulku. Viņu kustība var būt nomadu vai sezonāla, un tā balstās uz pārtikas pieejamību, lai gan dažas populācijas ir klāt visu gadu. Baras barošanas laikā ir pārsteidzoši klusas, bet lidojuma laikā ir ļoti trokšņainas, parasti dzirdamas ilgi pirms to redzēšanas. Viņu lidojums ir ātrs un tiešs, un veseli ganāmpulki viegli izkausē lapotnēs, neskatoties uz to spilgto krāsu. Ganāmpulki bieži katru dienu lido daudzas jūdzes, padarot vingrinājumus nebrīvē turētiem putniem ļoti svarīgus.(“Sun Conures or Sun Parakeets”, 2010; Forshaw, 1977; Höfling, 2005; Juniper and Parr, 1998; Lightfoot, 2010; Low, 1992; O'Shea, 2005; Restall, 2006)

Ja iespējams, jaunie burbuļi pāriet apmēram 4 vai 5 mēnešus. Atšķirībā no līdzīgām sugām, piemēram, jandayas un golden conures, pāri ir skaidri atšķirami un tiem ir prioritāte salīdzinājumā ar grupu attiecībām. Nebrīvē pārošanās var maldināt, jo viena dzimuma putni bieži rīkojas kā pāris, barojas un pārojas viens ar otru. Viņi, protams, ir ļoti sabiedriski radījumi, un, ja tos turēs vienatnē, viņi ļoti cieši saistīsies ar vienu cilvēku.(Arndt, 1982)

Pirms acu atvēršanas cāļi ļoti reaģē uz gaismu. Paredzēti dzīvošanai tumšos dobumos, zīdaiņi reaģēs uz spilgtām gaismām, raustot, paslēpjot un drebot. Intensīva gaisma šajā posmā var kaitēt acs attīstībai un izraisīt psiholoģiskas ciešanas. Pirmo reizi atverot acis, mazuļi ir tuvredzīgi un mirkšķinās, atsitīsies un meklēs tumšu stūri, ja viņiem tiks dota iespēja redzēt tālu priekšmetus. Tomēr viņi virzīsies uz tuvējiem objektiem un pieskaras tiem, kas palīdz attīstīt viņu redzējumu. Pirms atšķiršanas mazuļi mēdz apsēsties ar mācīšanos lidot tiktāl, ka viņiem bieži zūd interese par ēšanu.(Lightfoot, 2010)

Putojošie putni bieži kļūst aizkaitināmi, jo viņiem ir neērti. Šo diskomfortu var mazināt, peldoties vannā vai pakļaujot siltiem nokrišņiem vai mitrumam, kas ļauj vieglāk atvērt tapu spalvu apvalkus.(Lightfoot, 2010)

Saules konuri ir ļoti gudri, ziņkārīgi putni, kuriem nepieciešama garīga stimulēšana un sociālā mijiedarbība. Lai arī viņiem var iemācīt vienkāršus trikus un viņiem ir zināms talants runāt, viņi ir pakļauti tādām uzvedības problēmām kā kliedzieni, košana un košļāšana. Viņiem ir arī iespaidīga spēja manipulēt ar kājām, rēķiniem un mēli, un viņi mēdz būt piesardzīgāki nekā citas konusu sugas.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Bucher, 1983; Watkins, 2004)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • mazkustīgs
  • teritoriālais
  • Sociālais

Mājas diapazons

Pašlaik precīzs teritorijas lielums saules parādībām nav zināms.

Komunikācija un uztvere

Saules pieminekļiem ir skarba balss. Lidojuma laikā viņu zvans ir ļoti skaļš, trīs līdz sešas reizes ātri atkārtots ‘screek-screek’. Tāpat kā citas papagaiļu sugas, tās arī sēžot izdara augstas sēkšanas skaņas un klusākus čīkstošus trokšņus. Neskatoties uz skaļajiem lidojuma zvaniem, barošanas laikā viņi parasti ir ļoti klusi. Zīdaiņu saule var dzirdēt tikai tad, kad viņi ir izsalkuši, lai gan viņiem ātri rodas skaļš, atkārtots pieaugušo zvans, ko viņi izmanto, lai vecāki barotu. Tāpat kā lielākajai daļai putnu, arī saules skati uztver savu vidi, izmantojot vizuālos, dzirdes, taustes un ķīmiskos stimulus.(Arndt, 1982; Forshaw, 1977; Joseph, 1992; Juniper un Parr, 1998; Lightfoot, 2010; Restall, 2006)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • mīmika
  • kori
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Par šo putnu faktisko uzturu savvaļā ir maz zināms. Pārbaudīto putnu kuņģa saturs liecina, ka tie barojas ar dažādu augļu un ogu nogatavojušām un pusgatavām sēklām. Ir zināms, ka viņi ēd arī riekstus, ziedus, pumpurus, augļu kauliņus, vēja izkliedētas sēklas un kukaiņus. Ir zināms arī, ka dažas saules burbuļu grupas apēd un iznīcina veselas kultūras blakus cilvēka pieradumam. Sarkanie kaktusa augļi ir arī iespējama ēdiena izvēle starp šiem putniem, kā arī Malpighia ogām un pākšaugu pākstīm.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Brightsmith, 2005; Forshaw, 1977; Höfling, 2005; Joseph, 1992; Juniper and Parr, 1998; del Hoyo, 1997)

Vaislas sezonā uzturā nepieciešams vairāk olbaltumvielu, lai šie putni būtu veseli. Līdzīgi kā ilgi lidojumi un jauniešu audzēšana prasa vairāk ogļhidrātu, olu ražošanai un skeleta augšanai nepieciešams lielāks kalcija daudzums.(Arndt, 1982)

Nebrīvē viņu uzturam jābūt daudzveidīgam, un tajā jāiekļauj sēklas, graudi, pupas, rieksti, augļi un dārzeņi. Bieži vien viņi tomēr izvēlas ēst to, kas viņiem vislabāk garšo, salīdzinot ar to, kas viņiem patiešām vajadzīgs veselīgam uzturam, bieži novedot pie nepietiekama uztura. Retos gadījumos šie putni var ēst lielu daudzumu pārtikas un joprojām mirst no nepietiekama uztura, ja viņi nesaņem visas nepieciešamās uzturvielas. Neskatoties uz to, viņi nav izvēlīgi ēdāji un galvenokārt var dzīvot ar zāles sēklām. Tomēr tikai sēklu diēta var būtiski negatīvi ietekmēt vairošanos. Šie putni patiešām bauda dažādus ēdienus, piemēram, spinātus, ķīniešu kāpostus, kreses, ruletes, kāpostus, brokoļus, burkānu galotnes, lucernu, zirņus, endīvos, saldos kartupeļus, ābolus, banānus, citrusaugļus, apelsīnus, greipfrūtus, zemenes, avenes, kazenes, ērkšķogas, jāņogas, pīlādži, plūškoka ogas, vilkābeles ogas, rožu gūžas, burkāni, gurķi un tomāti. Šos ēdienus var dot svaigus, dehidrētus vai zīdaiņu ēdienus. Šiem putniem laiku pa laikam tiek barotas arī pienenes un aunazāles, kā arī izmērcēta kukurūza, diedzētas saulespuķu sēklas un izsmidzinātā prosa. Der arī augļu koku, plūškoka krūmu, vītolu, vilkābeles un apses zaru pumpuri. Kaut arī nebrīvē kukaiņi nav gudra izvēle, daži cilvēki savā uzturā var iekļaut miltu tārpus. Citi miltu tārpus aizstāj ar cieti vārītām olām, maizi, cepumiem, cieto sieru un sauso biezpienu ar zemu tauku saturu. Skudru olas, lai arī dārgas, dažreiz tiek iekļautas arī uzturā. Visbeidzot, lai palīdzētu gremošanai, jādod kauliņi, minerālu bloki un grants vai maltu austeru čaumalas.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Zems, 1992; Soucek, 2000)

Sakarā ar pielāgošanos savvaļā conures neēd neko tādu, kas viņiem vēl nav bijis, ja vien viņi redz, ka cits putns to vispirms apēd. Nebrīvē daži putni vēlas izmēģināt to, ko ēd viņu turētāji, kas var būt bīstami viņu veselībai. Pikanti ēdieni un salami ir īpaši slikti šiem putniem. Kaut arī salāti tiem noteikti ir veselīgi, tie var izraisīt zarnu problēmas, un tos vajadzētu barot tikai ar mēru. Lai arī zemesrieksti ir pieņemami, tos var piesārņot ar sēnīšu toksīniem, kas izraisa aknu bojājumus un vēzi. Viņiem nekad nedrīkst dot kofeīnu, alkoholu, šokolādi, augļu kauliņus vai avokado.(Arndt, 1982)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
  • Dzīvnieku barība
  • olas
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Plēsonība savvaļā nav novērota, lai gan daudzas dobumā ligzdojošas sugas vairošanās sezonā ir neaizsargātas pret plēsējiem, piemēram, čūskām vai sauszemes zīdītājiem.

Ekosistēmas loma

Saules konusi ir sēklu izkliedētāji, kas nozīmē, ka tie transportē sēklas prom no vecākauga, apēdot sēklas augļos un vēlāk izdalot tās neskartas izkārnījumos. NovākšanaMaurīcijapalmas, kurās ligzdo saule, galu galā var sabojāt ekosistēmu, jo putni vairs nepalīdzēs pārvadāt sēklas tur, kur šo koku vairs nav.(Brightsmith, 2005)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Iecienīti kā lolojumdzīvnieki, saules sagaidīšana ir galvenais ienākumu avots starptautiskajā mājdzīvnieku tirdzniecībā.(Arndt, 1982; 'Sun Conures or Sun Parakeets', 2010; Gaskin, 1989; Joseph, 1992; Juniper and Parr, 1998; Low, 1992; Watkins, 2004; del Hoyo, 1997)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Šo putnu kā mājdzīvnieku slazdošana un pārvadāšana ir izraisījusi infekcijas slimību apmaiņu nebrīvē turētajā populācijā un starp tiem. Dažas no šīm slimībām ir iekļaušanas ķermeņa hepatīts, spalvu un knābju slimība un proventrikulārās dilatācijas sindroms, kā arī infekcija ar reovīrusu, poksvīrusu, papovīrusu, herpes vīrusu, adenovīrusiem un paramiksovīrusiem. Daudzus no tiem var nodot olām, kas kavē inkubāciju, un cilvēki visbiežāk to izplatās starp populācijām. Nepareiza audzēšana var izraisīt arī putnu slimības un deformācijas. Slimība un deformācija var kaitēt šo un citu putnu pieejamībai un popularitātei, tāpēc faktiski var ļoti kaitēt mājdzīvnieku tirdzniecībai.(Arndt, 1982; Gaskin, 1989)

Ir zināms, ka šie putni to izplatības areālā rada arī lielus kultūraugu bojājumus. Tiek uzskatīts, ka Centrālamerikas maiji, iespējams, pēkšņi pametuši savus ciematus šo un citu rijīgo putnu nepārtrauktās ražas postīšanas dēļ.(Arndt, 1982)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis
  • izraisa vai pārnēsā mājdzīvnieku slimības

Saglabāšanas statuss

The Psittacidae ģimene tiek uzskatīta par visvairāk apdraudēto lielo putnu ģimeni pasaulē. Saules burbuļi kā suga tiek uzskatīti arī par apdraudētiem, jo ​​tās savvaļas populācijas lielums strauji samazinājies pēdējās trīs desmitgadēs. Kaut arī kādreiz tika uzskatīts, ka tas ir diezgan izplatīts, tagad tiek uzskatīts, ka domājamais lielais iedzīvotāju skaits, iespējams, bija vienkārši dažu populāciju rezultāts, kas aizņem lielu diapazonu. Arī slazdam lolojumdzīvnieku tirdzniecībai ir bijusi nozīmīga loma sugu populācijas samazināšanā, izslēdzot to no lielākās daļas bijušā areāla. 1988. gadā šī suga pirmo reizi tika atzīta par gandrīz apdraudētu. Līdz 2004. gadam tas tika uzskatīts par vismazāk satraucošo, bet tagad atkal tiek uzskatīts par apdraudētu, un tam ir nepieciešama efektīva aizsardzība, jo iedzīvotāju skaits turpina samazināties.(Brightsmith, 2005; 'Aratinga solstitialis (Sun Parakeet)', 2010; Joseph, 1992; Juniper and Parr, 1998; O'Shea, 2005; del Hoyo, 1997)

Atbalstītāji

Patrīcija Pongratca (autore), Ziemeļ Mičiganas Universitāte, Mērija Mārtina (redaktore), Ziemeļ Mičiganas Universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Pachydactylus rangei (Namib Sand Gecko, Web-footed gecko)

Lasiet par Myrmecophagidae (skudru pūtīšiem) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Varanus komodoensis (Komodo pūķis)

Lasiet par Nomascus leucogenys (ziemeļu balto vaigu gibbon) vietnē Animal Agents

Lasiet par Gasterosteus aculeatus par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Archilochus colubris (rubīnkakla kolibri) vietnē Animal Agents