Calabar angwantibo Arctocebus Calarensis

Autore Taryna Olsone

Ģeogrāfiskais diapazons

Zelta podi,Arctocebus calabarensis, ir endēmiskas Rietumu ekvatoriālajā Āfrikā, un ir sastopamas Kamerūnā, Ekvatoriālajā Gvinejā, Nigērijā un Zairā.(Vilsons un Rīders, 1993)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Arctocebus calabarensisvar atrast primārajos un sekundārajos mežos, kur tā dod priekšroku koku krišanas zonām. Šī suga dzīvo arī mežsaimniecībā un lauksaimniecības plantācijās.Arctocebus calabarensisir pielāgots pamežam, barībai meža apakšējā lapotnē. Lielāko daļu laika tā pavadīs 5 m attālumā no zemes.(Kingdons, 1997)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs

Izskata apraksts

Ķermeņa masaA. calarensisvar svārstīties no 266 līdz 465 gramiem. Galvas un ķermeņa garums svārstās no 229 līdz 305 mm. Šai sugai ir samazināta, kauliņiem līdzīga aste, kuras izmērs ir no 4 līdz 10 cm, kopā ar samazinātu rādītājpirkstu. Katra pirksta otrais cipars tiek izmantots kā kopšanas nags.



Pelage krāsa ir no oranžas līdz dzeltenai līdz brūnai no muguras puses, ar baltu vai bifeļainu pelage vēdera pusē. Sejas marķējumos ir balta svītra virs deguna.(Nowak, 1999)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Diapazona masa
    266 līdz 465 g
    9,37 līdz 16,39 oz
  • Diapazona garums
    229 līdz 305 mm
    9.02 līdz 12.01
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,731 vati
    AnAge

Pavairošana

Tēviņi pārojas poliginiski, kopējoties ar sievietēm, kuru mājas diapazoni pārklājas viņu teritorijās. Sieviete tēviņam signalizē, ka ir gatava pāroties, apturot sevi otrādi no zara. Gan vīrietis, gan sieviete kopulācijas laikā no filiāles aptur sevi otrādi.(Klopfers un Guberniks, 1981)



  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Sievietēm estriskais cikls ir no 36 līdz 45 dienām. Grūtniecība ilgst no 131 līdz 136 dienām. Viņi spēj vairoties vairāk nekā vienu reizi gadā, lai gan informācija par starpdzimšanas intervāliem nav pieejama.

Vairošanās sezona parasti sākas sausās sezonas vidū un ilgst līdz mitrā perioda sākumam. Tāpēc zelta podi var vairoties vairāk nekā vienu reizi gadā. Zelta podi kopējas tikai estrālā cikla beigās, kad mātītei ir ovulācija. Sieviete tēviņam signalizē, ka ir gatava pāroties, apturot sevi otrādi no zara. Gan vīrietis, gan sieviete kopulācijas laikā no filiāles aptur sevi otrādi.


ko ēd siļķu kaijas

Mātītes dzemdē vienu pēcnācēju. Jaunais moto apmēram 4 mēnešus pieķeras mātes vēderam. Jaunieši tiek atšķirti no trīs līdz četru mēnešu vecuma, un tajā laikā viņi sāk braukt uz mātes muguras. Jaunieši pamet mātes dzīvesvietu apmēram sešu mēnešu vecumā. Dzimumgatavību viņi sasniedz apmēram 18 mēnešus.(Klopfers un Guberniks, 1981; Nowak, 1999)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Šie dzīvnieki var vairoties vairāk nekā vienu reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Audzēšana sākas sausās sezonas vidū un beidzas slapjās sezonas sākumā.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    131 līdz 136 dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    3-4 mēnešus
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    18 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    279 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    18 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    270 dienas
    AnAge

Nav zināms, ka vīrieši nodrošina vecāku aprūpi šai sugai. Dzimšanas brīdī jaunieši spēj pieķerties mātes kažokādai un atvērt acis. Viņi paši nespēj labi uzkāpt vai staigāt. Sieviete rūpējas par jauniešiem, vispirms zīdaini nēsājot uz vēdera, bet vēlāk uz muguras. Mātītes 3 līdz 4 mēnešus baro savus pēcnācējus, un vēl 2 mēnešus barojas ar viņiem apakšveļā. Apmēram 6 mēnešu vecumā jaunieši izklīst.

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Savvaļā var sagaidīt, ka zelta podi dzīvo jebkur no 12 līdz 15 gadiem ar vidējo paredzamo dzīves ilgumu 13 gadus. Glabāšanas laikā nebrīvēA. calarensisvar pagarināt no 18 līdz 20 gadiem.(Tomasello, 1997)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    15 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    20 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    12 līdz 15 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    13 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    18 līdz 20 gadi

Uzvedība

Vīriešiem ir mājas diapazoni, kas pārklājas ar mājas mājām no 2 līdz 3 sievietēm. Pottos ir vientuļi dzīvnieki, kuri barojas un guļ vieni, lai gan visu gadu tēviņš sazinās ar sievietēm, kas dzīvo viņa mājās.



Šī suga pārvietojas lēnām un ir četrkārša alpīniste. Kāpjot, trīs zelta potto ekstremitātes vienmēr satver atbalstu, kamēr šūpojas no zara uz zaru. Zelta podi ir nakts un arboreal, gulēt biezā lapotnes segumā. (Nowak, 1999)(Nowak, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais

Komunikācija un uztvere

Šīs sugas saziņa nav pietiekami aprakstīta. Vokalizācijas tiek ierakstītas. Turklāt vaislas laikā ir svarīgs sievietes vizuālais signāls, kas sevi pozicionē kopulācijai. Jādomā, ka tāpat kā citos prosimīnos, teritorijas ir iezīmētas aromātiski. Taktilā saziņa ir svarīga starp māti un pēcnācējiem, kā arī starp biedriem.(Nowak, 1999)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Zelta podi galvenokārt ir kukaiņēdāji, galvenokārt ēdot kukaiņus, kurus citi kukaiņēdāji noraida. Kāpuri ir vieni no izplatītākajiem kukaiņiem, ko patērēA. calarensis. Citi patērētie kukaiņi ir vaboles, skudras, kodes un sīklietas. Pirms kāpura ēšanas zelta podi berzēs kāpuri rokās, lai noņemtu visus kāpuram iespējamos matus. Tas novērš kairinājumu no aizsardzības matiem uz kāpuriem. Zelta podi ēdīs arī augļus un smaganas.

Šī suga mēdz baroties vienatnē apakšējā nojumē vai zemē pamežā. Lai gan zelta podi parasti pārvietojas lēnām, ir novērots, ka tie ātri aug uz muguras kājām, lai izrātu kodes no gaisa.(Charles-Donimique, 1977; Nowak, 1999)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • augļi
  • sulas vai citi augu šķidrumi

Plēsība

Sīkāka informācija par šo podu plēsonību nav pieejama, lai gan tie, iespējams, kļūst par upuriem mazajiem plēsējiem un ekvatoriālās Āfrikas standarta nakts plēsējiem.Arctocebus calabarensisir zināms, ka, ja draud, sarullējas bumbā, turot seju zem paduses. Ja uzbruks, zelta podi iekodīs plēsēju uz purnas, nelaižot vaļā. Zīdaiņi pieķeras mātei, ja viņa šķiet satraukta. Jaundzimušie piedzimst ar atvērtām acīm un var pieķerties mātes kažokādai vai koku zariem. Lai izvairītos no plēsīgajiem putniem, šie primāti reti kāpj augstāk par 15 m. (Čārlzs-Donimike, 1977)(Čārlzs-Donimike, 1977)

  • Zināmie plēsēji
    • diennakts plēsīgie putni ( Falconiformes )
    • pūces ( Strigiformes )

Ekosistēmas loma

Zelta podi palīdz izkliedēt to augļu sēklas, kurus viņi apēduši ar defekāciju (Nowak, 1999).(Nowak, 1999)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Zelta podus pēc savas gaļas nomedī cilvēki (Kingdon, 1997).(Kingdons, 1997)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav ziņots, ka šai sugai būtu nelabvēlīga ietekme uz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Arctocebus calabarensisir CITES II pielikuma suga, kas nozīmē, ka ir ierobežojumi un vadlīnijas attiecībā uz šīs sugas tirdzniecību un izmantošanu. Arī šai sugai draud biotopu iznīcināšana, jo lietus meži tiek izcirsti kokmateriālu iegūšanai un lauksaimniecības zemes atvēršanai. Lai gan šie podi ir pielāgoti sekundārajai veģetācijai, tie nespēj izkliedēties pa neapmežotiem apgabaliem. (Kingdons, 1997)(Kingdons, 1997)

Atbalstītāji

Nensija Šefferlija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Taryna Olsone (autore), Viskonsinas Universitāte-Stīvensa Pointa, Kriss Jahnke (redaktors), Viskonsinas-Stīvensas Universitātes universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Pimephales notatus (Bluntnose minnow)

Lasiet par Ancylidae par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Phoeniconaias minor (mazāku flamingo)

Lasiet par Ranidae (ranīdas vardes, ranīdi, piekrastes vardes, īstās vardes) vietnē Animal Agents

Lasiet par Trionychidae par dzīvnieku aģentiem