Arctocephalus australisDienvidamerikas kažokāda

Autore Amēlija DelGreco

Ģeogrāfiskais diapazons

Dienvidamerikas kažokādas roņi (Arctocephalus australis) apdzīvo Dienvidameriku. Viņi dzīvo akmeņainos krastos Urugvajas, Argentīnas, Čīles un Peru krastos. Tie ir ļoti izplatīti Dienvidamerikas Atlantijas okeāna pusē. Tās parasti sastopamas arī Urugvajas salās un Folklendu salās. Šīs teritorijas ir nomaļākas ar mazāk cilvēku traucējumiem un ir drošākas vairošanās periodiem. Tie ir atrodami tik tālu uz ziemeļiem kā Peru centrs. Šie roņi ir novēroti pat 600 km attālumā. Tomēr zināšanas par Dienvidamerikas kažokādu dzīvošanu jūrā ir ierobežotas.(Kampanga, 2008)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā
  • Atlantijas okeāns
    • dzimtā
  • Klusais okeāns
    • dzimtā

Dzīvotne

Dienvidamerikas kažokādas roņi pavada laiku gan krastā, gan okeānā. Vaislas periodi tiek pavadīti Peru, Argentīnas, Urugvajas un Folklendas salu krastos. Kad viņiem nav vairošanās sezonas, viņi parasti atrodas okeānā. Atrodoties uz sauszemes, viņi dod priekšroku akmeņainām vietām, lai pasargātu viņus no saules. Viņi spēj diezgan viegli pārvietoties pa sauszemi un spēj uzkāpt stāvās nogāzēs.(Eales, et al., 2006; Reeves, et al., 2002)




vai iguānas dzīvo tuksnesī

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • sālsūdens vai jūras
  • Ūdens biomas
  • piekrastes
  • Diapazona dziļums
    39,6 līdz 170,6 m
    129,92 līdz 559,71 pēdas

Izskata apraksts

Dienvidamerikas kažokādu sieviešu un vīriešu izmērs ir ļoti atšķirīgs. Tēviņi var būt pat trīs reizes lielāki nekā sievietes. Sievietes var sasniegt līdz 1,4 m garu, savukārt vīrieši - līdz 1,9 m. Sievietes, kas sver 50 kg, tiek uzskatītas par lielām, bet tēviņi var sasniegt līdz 200 kg. Roņu mātītes ir vai nu tumši brūnas, vai tumši pelēkas mugurpusē, un ventrāli ir gaišākas krāsas. Vīriešu krāsas ir līdzīgas, bet var kļūt vēl tumšākas. Nepilngadīgiem vīriešiem ap seju sāk veidoties aizsargmatiņi, sākot no galvas augšdaļas līdz apmēram plecu zonai. Kad roņi kļūst pieauguši, aizsargmatu krēpes matē ar gaišāku pelēko krāsu. Pieaugušajiem roņiem ir drukns korpuss, un, salīdzinot ar citiem kažokādu roņiem, tiem ir garāks purns. Spuras ir arī garākas un šaurākas nekā citi kažokādas. Dienvidamerikas kažokādām ir 20 augšējie un 16 apakšējie zobi, kas ir izdevīgi, ja viņiem jākāpj akmeņainos krastos. Citas kažokādu roņu spuras var būt vairāk līdzīgas un platākas. Dienvidamerikas kažokādu roņu dzimšanas brīdī svars ir no 3,5 līdz 5,5 kg un garums ir no 60 līdz 65 cm. Kad viņi pirmo reizi piedzimst, kucēns ir melns, un, augot un muldot, tas kļūst vieglāks. Viņi molt 3 līdz 4 mēnešus pēc piedzimšanas.(Campanga, 2008; Eales, et al., 2006; Phillips and Stirling, 2000; Reeves, et al., 2002)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Diapazona masa
    60 līdz 200 kg
    132,16 līdz 440,53 mārciņas
  • Diapazona garums
    1,4 līdz 1,9 m
    4,59 līdz 6,23 pēdas

Pavairošana

Dienvidamerikas kažokādas roņi ir poligināli; vīrieši pārojas ar vairāk nekā vienu mātīti katrā vairošanās periodā. Tēviņi laika posmā no oktobra līdz decembrim sacentīsies par noteiktiem apgabaliem krastā, lai izveidotu teritorijas viņiem un viņu sievietēm. Dominējošie vīrieši iegūs visvairāk sieviešu un vislielāko teritoriju. Dienvidamerikas kažokādu roņu tēviņu un sieviešu attiecība ir lielāka nekā jebkuram citam zīdītājam, kas nozīmē, ka katram tēviņam vidēji ir vairāk sieviešu nekā jebkuram citam poligīnam zīdītājam.(“Marine Bio”, 2012; Arnould, 2002; Campanga, 2008)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Katru gadu no oktobra līdz decembrim Dienvidamerikas kažokādu roņi sāk vairoties. Vīrieši un sievietes nonāk krastā, un vīrieši cīnās par teritorijām. Sievietes dzemdē jebkurā laikā visu šo trīs mēnešu laikā. Roņu mātītes vienā audzēšanas sezonā dzemdē tikai vienu mazuļu. Kad mazuļi piedzimst, tie var svērt no 3,5 līdz 5,5 kilogramiem un izmērīt no 60 līdz 65 centimetriem. Mazuļi mazuļi ir pirmie, kad tie piedzimst, un galu galā tie kļūst tumši brūni vai pelēki. Dienvidamerikas kažokzvēru mātītes mazuļus atradina no 6 līdz 12 mēnešiem, bet dažreiz tās var atšķirties līdz 3 gadiem. Šajā ārkārtējā gadījumā roņu māte, iespējams, vienlaikus baro divus mazuļus. Septiņas līdz desmit dienas pēc dzemdībām sieviete pārojas ar vīrieti. Embrija diapause ilgst no 3 līdz 4 mēnešiem. Grūtniecības periods svārstās no 8 līdz 12 mēnešiem. Roņu tēviņu dzimumbriedums sasniedz aptuveni 7 gadu vecumu, taču daudzi no viņiem faktiski nepārojas, kamēr nav sasnieguši 8 gadu vecumu. Tas var būt rezultāts konkurencei, kas nepieciešama, lai nopelnītu teritoriju un sievietes. Savukārt sievietes dzimumbriedumu sasniedz ap 3 gadu vecumu.(Campanga, 2008; Eales, et al., 2006; Reeves, et al., 2002)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • aizkavēta implantācija
  • embrija diapause
  • Vairošanās intervāls
    Dienvidamerikas kažokādas roņi vairojas reizi gadā neilgi pēc sieviešu dzimšanas.
  • Vaislas sezona
    Dienvidamerikas kažokādas roņi vairojas laikā no oktobra līdz decembrim.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 (augsts)
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    8 līdz 12 mēneši
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    6 līdz 36 mēneši
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    12 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    3 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    1095 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    7 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    2556 dienas
    AnAge

Roņu mātītes dzemdē un baro mazuļus, līdz viņi spēj baroties paši. Mātes atradina mazuļus no 6 līdz 36 mēnešiem. Pēc kucēna piedzimšanas māte pārmaiņus uzturas ūdenī, kad barojas ar pārtiku, un dienas uz sauszemes, kas rūpējas par saviem mazuļiem. Bieži vien kucēna izdzīvošana ir atkarīga no tā, cik krasta līnija ir pārpildīta ar roņiem. Kad māte ir devusies barības meklējumos, ja krasts ir pārāk pieblīvēts, jaunais kucēns var tikt nomīdīts ar citām roņu mātītēm vai pazust un badoties.(Charrier, et al., 2003; Phillips un Stirling, 2000)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Savvaļā kažokādas roņi var dzīvot no 12 līdz 30 gadiem. Par Dienvidamerikas kažokādu dzīves ilgumu nav zināms nekas cits.(“National Geographic”, 2012)

  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    12 līdz 30 gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    sieviete: 30,6, vīrietis: 20 (augsts) gads
    AnAge

Uzvedība

Kažokādas roņi ir sabiedriski un dzīvo kopā rookeries gar krastu. Viņi bieži makšķerē grupās, un Dienvidamerikas kažokādas roņi patiešām pārvietojas. Viņi lielāko daļu laika pavada peldoties ūdenī, bet vairošanās periodā dzīvo uz sauszemes. Viņiem ir garas priekšējās pleznas, kas palīdz pārvietoties pa akmeņainiem krastiem. Roņi izvēlas audzēšanai apgabalus, kas ir akmeņaini un nodrošina ēnu. Katrs vīrietis sacenšas par platību, un visvairāk dominējošie vīrieši iegūs lielāko platību. Lai sazinātos, viņi izmanto balss trokšņus. Mātei un kucēnam ir īpašs zvans, kas katram pārim ir individuāls. Pētījumi liecina, ka kucēns atpazīst tikai mātes balsi.(“Marine Bio”, 2012; Charrier, et al., 2003; “National Geographic”, 2012; Phillips un Stirling, 2000)



  • Galvenā uzvedība
  • dzimtene
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Mājas diapazons

Roņu tēviņi vairošanās laikā krastā sacenšas par teritoriju. Atkarībā no tā, cik dominē tēviņš, jo lielāka teritorija. Ūdenī ir maz zināms par Dienvidamerikas roņu mājas diapazonu lielumu.(“Marine Bio”, 2012; Charrier, et al., 2003; “National Geographic”, 2012; Phillips un Stirling, 2000)

Komunikācija un uztvere

Dienvidamerikas kažokādas roņi sazinās vokāli un ar pieskārienu. Tēviņi fiziski sacentīsies par teritorijām un sievietes. Kad roņi sazinās savā starpā ar attālumu, viņi izmanto vokalizāciju. Svarīgs balss komunikācijas aspekts starp mātēm un mazuļiem ir vitāli svarīgs mazuļu izdzīvošanai. Ja kādā brīdī māte un kucēns ir šķirti, viņiem ir individuāls zvans, kuru atpazīst tikai māte un kucēns. Kad māte laktācijas laikā uz pāris dienām dodas uz barību okeānā, viņai, atgriežoties krastā, jāspēj atkal atrast savu kucēnu. Ja viņi atkal nesavienosies, jaunais roņu risks nomirt badā un tikt nomīdīts ar citām roņu mātēm.(“Marine Bio”, 2012; Charrier, et al., 2003; “National Geographic”, 2012; Phillips un Stirling, 2000)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Dienvidamerikas kažokādas roņi ir nakts mednieki. Ir zināms, ka viņi barojas anšovi , garneles , omārs , kalmārs un krils . Vieta spēlē lomu šo roņu primārajā uzturā. Peru un Urugvajā roņi barojas ar anšoviem. Roņi, kas dzīvo tuvāk Brazīlijas krastiem, medī garneles. Dienvidamerikas kažokādas roņi Čīlē mēdz medīt krilus, īpaši omāru krilus. Kažokādas roņi var ienirt līdz 170 m un var palikt zem ūdens 7 minūtes vienā niršanā. Ja mātītes krastā rūpējas par mazuļiem, viņas pāris dienas pavadīs jūrā, pēc tam atgriezīsies uz dažām dienām, lai rūpētos par savu kucēnu. Nav zināms, cik daudz roņu ikdienā patērē pārtiku savvaļā.('Marine Bio', 2012; Eales, et al., 2006; 'National Geographic', 2012)



  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • piscivore
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi
    • molusks
  • Dzīvnieku barība
  • zivis
  • gliemji
  • ūdens vēžveidīgie
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Dienvidamerikas kažokādas roņus medī Dienvidamerikas jūras lauvas , vaļi-slepkavas , haizivis , un cilvēkiem . Citas tām radītās briesmas ir klimata pārmaiņas un pārzveja.('Marine Bio', 2012; Eales, et al., 2006; 'National Geographic', 2012)

Ekosistēmas loma

Dienvidamerikas kažokādas ir neatņemama viņu barības tīkla sastāvdaļa, un tādējādi tām ir nozīme ekosistēmas trofiskajā dinamikā.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Šie roņi tika nomedīti no 1515. līdz 1979. gadam Urugvajā un Čīlē. Roņi vairs netiek nomedīti komerciālā nolūkā, bet joprojām bieži tiek medīti. Dienvidamerikas kažokādas tika nomedītas pēc kažokādas, ādas un eļļas, lai izgatavotu attiecīgi apģērbu, ādu un gaismas laternas. Kad viņi ir malumednieki, bieži viņu gaļa tiek izmantota karalisko krabju ēsmai.(“Marine Bio”, 2012)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Dienvidamerikas kažokādu roņiem nav zināmas negatīvas ekonomiskās sekas.(“Marine Bio”, 2012)

Saglabāšanas statuss

Dienvidamerikas kažokādas roņus agrāk medīja komerciāli, taču tagad tas vairs nav jautājums. 1997. gadā roņiem nodarīja kaitējumu naftas noplūde, kas aptvēra apmēram 5000 kv. Aptuveni 6000 roņi tika nogalināti. El Nino gados Dienvidamerikas Klusā okeāna pusē roņiem ir maz pārtikas. 2012. gada Peru iedzīvotāji atveseļojās pēc El Nino gada, kas iznīcināja 80% sieviešu un mazuļu. Urugvajā iedzīvotāju skaits ir vesels un pieaug.('Marine Bio', 2012; Campanga, 2008)


fakti par sudraba matiem

Atbalstītāji

Amēlija DelGreco (autore), Viskonsinas Universitāte-Stīvensa Posta, Kristofers Jahnke (redaktors), Viskonsinas-Stīvensa Posta universitāte, Laura Podzikovski (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Salamandridae (Newts, Salamanders)

Lasiet par Nesomyidae (Āfrikas un Madagaskaras endēmiskās žurkas un peles) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Spilornis cheela (cekulainais čūskas ērglis)

Lasiet par Indriidae (indris, sifakas un radiniekiem) vietnē Animal Agents

Lasiet par Agelaius phoeniceus (sarkano spārnu melnais putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Orconectes rusticus (sarūsējušiem vēžiem) vietnē Animal Agents