Arctocephalus forsteri Jaunzēlandes kažokāda

Autore Dorotija Landgrēna

Ģeogrāfiskais diapazons

Jaunzēlandes kažokādas roņi (Arctocephalus forsteri) ir nemigrējoša piekrastes suga. Pirms nonākšanas gandrīz tuvu izmiršanai, iedzīvotāji vēsturiski bija sastopami visā Ziemeļu un Dienvidu salās, ieskaitot daudzas ārzonas un Sub-Antarktikas salas. Mūsdienās tie ir atrodami Jaunzēlandē, ap Dienvidu salu, Lielo Zaļo salu, Atvērtā līča salām, Rietumu krastu, Foulwind ragu, Cascade Point, Wekakura Point, Trīs karaļu salām, Bass šauruma austrumiem, Nelsonas ziemeļu Marlborough reģionā, Fjordlandē, Jaunzēlandes subantarktiskās salas Snares, Campbell, Chatham Islands, Antipodes, Bounty Islands, Stewart Island, Foveaux šauruma salas, neliela kolonija Palliser ragā pie Velingtonas Ziemeļu salā un pie Otago pussalas kontinentālā šelfa malas. Iedzīvotāji ir arī Austrālijas dienvidos un rietumos, Kenguru salā, Tasmānijā un Viktorijas piekrastes ūdeņos, lai gan abas Jaunzēlandes un Austrālijas populācijas reti pārklājas. Austrālijas subantarktiskajā Makvārijas salā tika atklāta mazuļu, kas nav vairojušies, populācija. Tiek uzskatīts, ka tie cēlušies no Jaunzēlandes. Roņu izplatība šajā diapazonā lielā mērā ir saistīta ar to pārtikas avotu sadalījumu. Ja Jaunzēlandes kažokādas roņi migrē, tas notiek vairošanās sezonā. Tomēr vasarā viņi uzturas tuvāk rookery (70 līdz 80 km), nekā to dara rudens un ziemas sezonā (162 līdz 178 km).(Boren, 2005; Boren, 2010; Bradshaw et al., 2000; Crawley and Wilson, 1976; Goldsworthy and Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • austrālietis
    • dzimtā
  • okeāna salas
    • dzimtā
  • Indijas okeāns
    • dzimtā
  • Klusais okeāns
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • sala endēmiska

Dzīvotne

Jaunzēlandes kažokādas roņi bieži apdzīvo akmeņainas piekrastes un piekrastes salas, kas nodrošina aizsardzību pret spēcīgiem okeāna viļņiem. Šķiet, ka viņi dod priekšroku pludmalēm ar lieliem akmeņiem, rifiem tieši pie krasta un gludām akmeņainām malām, lai viegli piekļūtu jūrai. Siltākajās salās parasti ir klinšu baseini, kurus roņi izmanto dzesēšanai. Veģetācijas apgabali, kuros ir tusks un krūmāji, ir parastās vaislas roņu un to mazuļu patvēruma vietas. Kolonijas, kas nav vairojušās, biotopa izvēlē ir daudz elastīgākas. Sievietes ir vidēja līmeņa barotavas, kuru attālums un dziļums ir atkarīgs no gadalaika un mazuļu vecuma. Vaislas sezonā viņi barosies tieši aiz kontinentālā šelfa. Rudens un ziemas sezonā viņi uz ilgāku laiku dosies ārā un nirīs tālāk. Pieaugušie vīrieši barojas pa kontinentālo nogāzi, un roņu mazuļi barojas apgabalos, kur īpaši atrodas migrējošie laternas . Gan pieaugušie tēviņi, gan sievietes barojas seklos ūdeņos (0 līdz 20 m), bet visbiežāk niršana bentosā notiek no kontinentālā nogāzes (sievietes no 60 līdz 80 m un tēviņi no 100 līdz 200 m). Sievietēm reģistrētais garākais niršanas un dziļākais dziļums ir 9,3 minūtes un 312 m, tēviņiem - 14,8 minūtes un 380 m.(Crawley un Wilson, 1976; Goldsworthy un Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • sālsūdens vai jūras
  • Ūdens biomas
  • rifs
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    Jūras līmenis (zems) m
    (zems) pēdas
  • Diapazona dziļums
    0 līdz 380 m
    0,00 līdz 1246,72 pēdas

Izskata apraksts

Jaunzēlandes kažokādām ir smails deguns, garas ūsas un ausu atloki. Pieaugušā mētelis sastāv no diviem slāņiem, virsējā pārklājuma, kas ir tumši pelēks-brūns no muguras puses, kas pamazām izgaismo līdz gaišākai pelēkbrūnai apakšdaļai, nodrošina maskēšanās sajūtu un biezu pavilnu. Blīvējošie tumšie nokrāsas nāk no to dziļā kastaņa pavilna un tumši pelēkajiem rupjiem virskārtas aizsargmatiem. Kad kažokāda ir mitra, tā šķiet tumšāka, bet, kad tā ir sausa, balti galotnes aizsargmatiņi izdala sudrabainu spīdumu. Piecu mēnešu laikā mazuļi meta savus melnos mēteļus par pieaugušākiem sudrabaini pelēkiem mēteļiem. Buļļiem ir gari, biezi aizsargmati, kas veido viņu rupjos krēpes. Mātītēm šis krēpes neattīstās. Jaunzēlandes kažokādas roņi ir seksuāli dimorfiski. Tēviņu svars ir trīs reizes lielāks par sieviešu svaru un 1,3 reizes lielāks. Buļļi ir masīvi visā kaklā un plecos, savukārt sievietēm ir slaids ķermeņa uzbūve. Pat mazuļu tēviņi ir ievērojami lielāki nekā mazuļu mātītes, kas ir saistīts ar lielām sieviešu mazuļu lipīdu rezervēm, savukārt mazuļu tēviņi sastāv no vairāk liesiem muskuļu audiem. Pieaugušo vīriešu vidējais garums ir no 1,5 līdz 2,5 m un svars no 120 līdz 180 kg. Pieaugušas sievietes vidēji ir no 1 līdz 1,5 m garas un no 30 līdz 50 kg. Rekordlielākais tēviņš svēra 250 kg, bet lielākā mātīte - 90 kg. Fiziski nav atšķirību starp Jaunzēlandes kažokādu un roņu roņu Austrālijas kažokāda . Tās atšķir tikai ģenētiskās atšķirības.(Boren, 2005; Crawley un Wilson, 1976; Goldsworthy un Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • dzimumi ir veidoti atšķirīgi
  • Diapazona masa
    30 līdz 250 kg
    66,08 līdz 550,66 mārciņas
  • Vidējā masa
    Tēviņi: no 120 līdz 180, sievietes: no 30 līdz 50 kg
    Mārciņas
  • Diapazona garums
    1 līdz 2,5 m
    3,28 līdz 8,20 pēdas
  • Vidējais garums
    Vīrieši: no 1,5 līdz 2,5, sievietes: no 1 līdz 1,5 m
    pēdas

Pavairošana

Jaunzēlandes kažokzīmogiem ir poligināma sistēma, kurā tēviņš aizstāv savu teritoriju ar 5 līdz 8 sieviešu harēmu. Kažokādu roņu tēviņš kā salu piltuve izvēlēsies salu par savu vairošanās vietu. Kad viņi ieradīsies salā, vīrieši sacentīsies savā starpā, lai izveidotu savu teritoriju veselas divas nedēļas pirms grūtnieču nonākšanas krastā. Veiksmīgi vīrieši ar izveidotu teritoriju parasti ir tie, kas ir vecumā no 7 līdz 15 gadiem. Gan roņu tēviņi, gan mātītes, kas nav selekcionāri, šajā sezonā atrod citus pamatus, uz kuriem atpūsties. Ideālajai teritorijai ir daudz ēnu, lai tēviņš un viņa sieviešu grupa varētu sevi atdzist. Šīs aizsargājamās teritorijas netālu no jūras visā cīņas periodā bieži tiek apkarotas, un teritorijas turētājs tās reti atstāj neapdzīvotas. Apkārt oktobra beigām plombas, kas nodrošina ērtu piekļuvi jūrai un no tās, parādās roņi, kas paliek vismaz līdz februāra sākumam. Veicoties vairošanās sezonai un palielinoties teritoriālo tēviņu skaitam, indivīda teritorijas lielums samazinās. Lielākā daļa komunikācijas vairošanās sezonā ir agresīva. Tēviņi ganīs mātītes, lai turētu viņus savā teritorijā un prom no citiem tēviņiem. Jo ilgāk sieviete atrodas tēviņa teritorijā, jo lielāka ir iespēja, ka viņa pārosies ar viņu. Katrs vīrietis veic savas ganāmpulka tehnikas, kas nedaudz atšķiras no pārējām. Mātītēm ir atļauts pārvietoties pa izkraušanas laukumiem, bet ganāmpulka teritoriālie tēviņi to apgrūtina, reizēm bloķējot piekļuvi līdz stundai. Smarža ir vēl viena viņu pārošanās uzvedības galvenā sastāvdaļa. Vīrieši sajutīs sieviešu sejas un starpsienas reģionus, lai noteiktu, vai sieviete ir gatava pāroties. Ja sieviete nav gatava uzņemt vīrieti, viņa izturas agresīvi, piemēram, rūc, rauj un attālinās. Mātītes kļūst agresīvākas tieši pirms un pēc piedzimšanas. Apmēram astoņas dienas pēc dzemdībām mātīte atkal nonāk estrikā. Kad mātīte atrodas lielajā apvidū, viņa izrādīs interesi par tēviņu, kurš ieņem teritoriju, kurā dzemdējusi, noberžoties pret viņu un izrādot ļoti nelielu agresiju. Tēviņš galvenokārt nosaka sievietes seksuālo gatavību pēc ožas. Kopulācija sastāv no savstarpējas pieskaršanās, vīriešu stiprināšanas un nokošana. Kad sieviete sāk pretoties tēviņam, viņš drīz ejakulē un nolaiž mātīti. Visa kopēšana var ilgt no 5 līdz 30 minūtēm.(Crawley un Wilson, 1976; Goldsworthy un Gales, 2011; Harcourt, 2001; Miller, 1974)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Jaunzēlandes kažokzvēru vairošanās sezona sākas oktobra beigās un beidzas līdz februāra sākumam. Lai palielinātu vairošanās iespējas, tēviņi pēc iespējas ilgāk paliks krastā, izdzīvojot no enerģijas rezervēm. Tēviņš neēdīs divus līdz trīs vairošanās sezonas mēnešus. Govis parasti pārojas reizi gadā, un to grūsnības periods ir deviņi mēneši. Pēc apaugļošanas embrijs veic 2 līdz 4 mēnešu aizkavētu implantāciju. Tas ļauj mātītēm piedzimt un pāroties tajā pašā vairošanās sezonā. Tas arī ļauj viņas ķermeņa atjaunošanās laiku starp dzemdībām un nākamā mazuļa attīstību. Kucēni piedzimst no novembra beigām līdz janvāra vidum, vidējais garums ir no 40 līdz 55 cm. Šie mazuļi ir pirmsskolas vecuma un var sākt zīst 60 minūšu laikā. 9 līdz 10 mēnešu vecumā mazuļi tiek atšķirti. Piedzimstot mazuļiem ir ievērojamas svara izmaiņas, ko var izskaidrot ar ievērojamo abu dzimumu seksuālo dimorfismu. Mazuļu tēviņu dzimšanas brīdī vidējais svars ir no 3,9 līdz 5,6 kg, bet dzimšanas brīdī - no 3,3 līdz 4,8 kg. 290 dienu vecumā mazuļu tēviņi svera 14,1 kg, bet sievietes - 12,6 kg. No dzimšanas līdz 240 dienu vecumam mazuļi vidēji pieauga 24 g un 0,86 cm dienā, taču šis rādītājs palēninājās, jo viņi turpināja novecot. Gan Jaunzēlandes kažokādu tēviņu, gan sieviešu dzimuma briedums sasniedz apmēram četru līdz piecu gadu vecumu. Šajā laikā mātītes dzemdēs savus pirmos mazuļus, bet tēviņi kļūst teritoriāli tikai 8 līdz 10 gadus, jo viņu ķermeņa lielums nekonkurē ar citiem tēviņiem. Septiņas līdz astoņas dienas pēc dzemdībām govis pārojas ar viņai tuvāko vērsi. Parasti tas būs bullis, kura teritorijā viņi dzīvo. Mātītes vairojas jebkurā laikā visā vairošanās sezonā. Tomēr agrīnās sezonas audzētāji ir tikai tie mātītes, kuras pirmo reizi audzē, vai mātītes, kuras iepriekšējā gadā nedzimušas un neaudzēja kucēnu.(Crawley un Wilson, 1976; Gales et al., 2000; Harcourt, 2001; Lloyd, 2003; MarineBio.org, 2011; McKenzie un citi, 2007; Stirling, 1970; Stirling, 1971)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • viviparous
  • aizkavēta implantācija
  • Vairošanās intervāls
    Jaunzēlandes kažokādas roņi šķirnes reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Jaunzēlandes kažokādu roņu vairošanās sezona ir no oktobra beigām līdz februāra sākumam.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    0 līdz 1
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    9 mēneši
  • Vidējais grūtniecības periods
    236 dienas
    AnAge
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    9 līdz 10 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    9 līdz 10 mēneši
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    4 līdz 8 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    5 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    4 līdz 5 gadi

Kad Jaunzēlandes kažokzvēru govīm ir mazuļi, viņi to aizsargā un baro. Sešas līdz divpadsmit dienas pēc dzemdībām govis atstās kucēnu pie citiem mazuļiem un sāks barošanas / atšķiršanas ciklu. Pirms atgriešanās pie kucēna mātes dosies jūrā un barosies trīs līdz astoņas dienas un ļaus tam zīst divas līdz septiņas dienas. Kucēnam kļūstot vecākam, govs pavadīšana pa barību pamazām kļūst garāka, un viņas laiks krastā kļūst īsāks. Harēmi rodas, kad buļļa teritorijā atgriežas vairākas teritoriāliem buļļiem lojālas mātītes. Kad vairākas mātes vienlaikus atstāj mazuļus uz ilgāku laiku barošanas braucienos, mazuļi pulcējas mazās grupās, kuras sauc par pākstīm, līdz katra dzird mātes aicinājumu un atgriežas pie viņas zīst. Jo vecāki kļūst mazuļi, jo azartiskāki viņi kļūst. Viņi peld ūdens baseinos, spēlē ar citiem mazuļiem un atdarina cīņas. Kucēna dzimšanas masa ir saistīta ar izmaiņām ikgadējos apstākļos, piemēram, dzimšanas vietā, mātes vecumā, pieredzē, medījumu pārpilnībā un mātes barības efektivitātē.(Bradshaw et al., 2000; Crawley and Wilson, 1976; Harcourt, 2001; McKenzie un citi, 2007)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Savvaļā vecākās novērotās Jaunzēlandes kažokādas bija 25 gadus veca sieviete un 19 gadus vecs tēviņš. Tiek pieņemts, ka vidējais mūža ilgums savvaļā ir 15 gadi tēviņam un 12 gadi mātītei. Tomēr vissmagākais ir pirmais gads - pirmajās 300 dienās mazuļu mirstība ir aptuveni 40%. Vienīgais reģistrētais nebrīves vecums bija 23,1 gads.(MarineBio.org, 2011; McKenzie un citi, 2007; de Magalhaes un Costa, 2009)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    Sieviete-25, vīrietis-19 (augsts) gads
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    Sieviete-12, Vīrietis-15 gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    23,1 (augsts) gads

Uzvedība

Ārpus vairošanās perioda vīrieši ilgu laiku praktizēs tādu komforta uzvedību kā skrāpēšana, berzēšana un kopšana. Viņi var veikt šo komforta uzvedību ar zobiem, priekšējo pleznu plaukstas locītavām un nagiem uz aizmugurējiem pleznām. Viņi pat berzēsies pret robainiem akmeņiem, lai iegūtu vietas uz ķermeņa, kuras citādi nevarētu sasniegt. Uzturēšanās uzvedība visbiežāk novērojama pēc tam, kad roņi no ūdens izvelk sevi krastā. Kad dienas ir aukstas, kažokādas roņi tiek atrasti guļam uz sauszemes, zem tām ieliektiem pleznām un ķermenim, nedaudz saglabājot siltumu, ir savīti. Jaunzēlandes kažokādas roņu ķermenis ir uzbūvēts ar lielu daudzumu tauku uzglabāšanai izolācijai, tāpēc aukstais laiks reti rada problēmas. Siltākās dienās kažokādas roņi gulēs ar ķermeni un spurām izstieptas, lai panāktu maksimālu siltuma zudumu. Vasaras vidū kažokādas roņu kustības biežums palēninās. Viņi meklēs ēnu, ūdens baseinus vai iegremdēsies jūrā. Jaunzēlandes kažokādas roņi galvenokārt peld, bet viņi krastā pārvietojas ar neveiklām, neērtām kustībām. Kucēni ir spējīgi peldēt jau piedzimstot, bet viņi pavada laiku, praktizējot un veidojot pārliecību, kad māte ir prom no barošanas braucieniem. Zīdīšanas laikā viņi arī praktizē makšķerēšanu mierīgos plūdmaiņu baseinos. Deviņos mēnešos, kad mazuļi būs sasnieguši neatkarību, viņi skries slēpties okeānā, nevis klinšu plaisās. Ja pieaugušais Jaunzēlandes kažokzvērs nobīstas, viņš skrien pie jūras un seko viss ganāmpulks. Viņi izpeldēs dažus metrus, pirms atskatīsies, lai pārbaudītu iebrucēju. Savukārt kucēni ir ziņkārīgi un dodas uz krastu pirms pārējā ganāmpulka.(Crawley un Wilson, 1976; Harcourt, 2001; Miller, 1974; Stirling, 1970; Stirling, 1971)



  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • dzimtene
  • diennakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas
  • Diapazona teritorijas lielums
    0 līdz 100 m ^ 2

Mājas diapazons

Tēviņi teritorijas veido vairošanās periodā. Pīķa laikā teritorija reti pārsniedz 100 kvadrātmetrus. Roņu mazuļi un pavairojoši pieauguši cilvēki parasti turas prom no vairošanās vietām un šajā sezonā izvēlas mazāk ideālos akmeņainos vilkšanas laukumus.(Crawley un Wilson, 1976; Harcourt, 2001; Miller, 1974; Stirling, 1970; Stirling, 1971)

Komunikācija un uztvere

Jaunzēlandes kažokādas roņi sazinās ar stāju un fiziskām kustībām. Ar šīm darbībām var atpazīt teritorijas robežas un gatavību cīnīties. Tēviņu statusu var novērtēt un noteikt ar pilnu kakla displeju, kur mazāka kakla tēviņi izvairās no konfrontācijas. Pilnu kakla stāju raksturo kā sēdēšanu vertikālā un vertikālā stāvoklī. Krūtis ir izvirzīta uz āru, galva ir noliekta aizmugurē un deguns ir vērsts uz augšu pret debesīm. Ja abi tēviņi ir vienāda izmēra, pilns kakla displejs tiek veikts daudz ilgāk, kur tēviņa lādes uztur kontaktu ar otru. Lai pagarinātu displeju, manevrējot uzbrukuma pozīcijai, tiek vicināta kakla. Kad viņi kaklu un galvu nēsā zemā stāvoklī, tas norāda uz pakļaušanos; vai nu zaudējot pilnu kakla displeju, vai arī lai izvairītos no cīņas kopumā. Roņu tēviņš, kas zaudējis pilnu kakla displeju, ir vērsts pretī, lai nomierinātu uzvarētāju. Trauksmes poza parāda vispārēju izpratni, kur atvērtu muti displejs tiek izmantots kā agresīvs un padevīgs displejs. Ir redzēti arī jauni mazuļi, kas spēlē šīs cīņas, spēlējoties cīņā savā starpā, tomēr, kad mazuļi kļūst vecāki, viņi ir agresīvāki un prasmīgāki.(Crawley un Wilson, 1976; Goldsworthy un Gales, 2011; Stirling, 1971)

Jaunzēlandes kažokādas roņi rada arī balsis, lai zvanītu ar zemu intensitāti. Teritoriālie vīrieši bieži rej, lai parādītu savu statusu vai sniegtu skaļu, dziļu, rīkles pilnu zvanu, kas pazīstams kā aizrīšanās zvans. Miza var arī izrādīt seksuālu interesi, kur gan vīrieši, gan sievietes čīkstēs vai čīkstēs, lai būtu pakļāvīgākas. Vīriešu kažokādu roņi arī čīkst vai čīkst, lai nomierinātu uzvarējušo tēviņu pēc cīņas, savukārt mātītes draud citiem, radot augstu skaņu. Kad mātītei jāatrod kucēns, viņa izmanto gan vokalizāciju, gan redzi. Kad sieviete atstāj ūdeni, viņa tur ķermeni vertikāli, izstiepj un izliek galvu un kaklu uz priekšu, meklējot augstu, paceltu kliedzienu. Atgrieztais zvans no kucēna arī ir augsta skaņa, bet vienmuļāka. Lai apstiprinātu atpazīšanu, mātīte izmanto ožas maņas, lai vai nu pieņemtu, vai noraidītu kucēnu, kad viņi šņāc viens otra seju un degunu. Roņu ūsas ir noderīgas, lai uztvertu zemūdens vibrācijas, un tāpēc tās atrod ēdienu.(Crawley un Wilson, 1976; Goldsworthy un Gales, 2011; Stirling, 1971)



  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • vibrācijas
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Jaunzēlandes kažokādas roņi ir oportūnistiski lopbarības meklētāji un mainīs savu uzturu atkarībā no sezonā pieejamā un atrašanās vietas. Viņi visu gadu medī vairākus dažādus galvkājus, zivis un putnus. Jaunzēlandes kažokādas roņi var izmantot ūsas, lai sajustu zemūdens vibrācijas, lai palīdzētu viņiem atrast savu pārtiku. Daži no dzīvniekiem, kurus viņi ir ēduši, ir: mazi pingvīni, piemēram, rockhopper pingvīni , īsās astes ūdenstilpnes , bultas kalmārs ,plašs kalmārs, kārpu kalmārs ,Antarktīdas lidojošais kalmārs,sviesta zivs, Jaunzēlandes astoņkājis ,krils, nēģi ,aklais zutis, jūras līdaka , drošs , vēži, krabji, laternas ( Myctophidae ,Simbolofonti, Lampanikodi , Gymnoscopelus , Electrona ), mazuļu sarkanā menca ,zilā menca,plekste, pātaga , kahawai , stavridas , redbait , anšovi , okeāna jakas , hagfish , dzeloņains sams , skolas haizivs , stāvā ,sudraba puse, gaismas zivtiņa ,arī, rattail , tarakihi , opalfish ,Grehema gudrinieks, barakuta , rostfish ,noliktava, citrona zole , zole , piesardzīgas zivis , dorija , dzeltenacu kefale , punduris menca , Olivera žurka , dzeltens neatkarīgi no tā , sudraba noliktava , Dienvidu putasu , šķēpa zivis , dziļjūras smaka , parastais kašķis , jūras asaris , un pīlārs . Ļoti maz no šīm sugām ir komerciāli svarīgas.(Boren, 2010; Carey, 1992; Crawley and Wilson, 1976; Goldsworthy and Gales, 2011; Harcourt, 2001; Lloyd, 2003; MarineBio.org, 2011; Nyree et al., 1999)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • piscivore
    • molusks
    • ēd citus jūras bezmugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zivis
  • gliemji
  • ūdens vēžveidīgie
  • citi jūras bezmugurkaulnieki

Plēsība

Zināmie plēsēji ir haizivis, vaļi-slepkavas , leoparda roņi , Jaunzēlandes jūras lauvas , un cilvēkiem . Vienīgā primārā plēsēju apkarošana, ko Jaunzēlandes kažokzvērs ir ieguvis evolūcijas ceļā, ir tās mēteļa krāsa, kas iekļaujas akmeņainās zemes apkārtnē, spēja ātri peldēt pa ūdeni un spēja uzkāpt krastā.(Bradshaw et al., 1998; Goldsworthy un Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Jaunzēlandes kažokādas roņos mitinās tādas baktērijas kāTuberkulozes mikobaktērijasunCampylobacter jejunikopā ar dažiem parazītiem. Tādi plaušu tārpi kāParafilaroides normaniunOtostrongylusspp. arī elpošanas ērces (Orthohalaracne). Jaunzēlandes kažokādas roņos var būt arī pūtīšu cistas, kas ir cestodes kāpuri, Filobotrijs ieslēgts cistā. Āķu tārpi (Uncinariaspp.) un lieliem apaļtārpiem, piemēram, Contracaecum ,Psuedoterranova, Phocascaris un Anisakis ir visizplatītākie parazīti, kas sastopami kažokādu roņos. Ir zināms, ka liels šo apaļo tārpu daudzums izraisa kuņģa čūlas.(Bernardelli un citi, 1996; Boren, 2005; Dailey, 2009)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Parafilsroidessugas
  • Otostrongylussugas
  • Orthohalaracne
  • Filobotrijs
  • Uncinariasugas
  • Contracaecum
  • Psuedoterranova
  • Phocascaris
  • Anisakis

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Jaunzēlandes kažokādas bija populārs pārtikas un apģērbu avots Polinēzijas kultūrā. Kad 19. gadsimtā ieradās Eiropas roņveidīgie, tie gandrīz izraisīja kažokādu roņu izzušanu. Mūsdienās arī Jaunzēlandes kažokādas ir kļuvušas par populāru mūsdienu tūristu apskates objektu. Lai palielinātu tūrisma peļņu, tūrisma operācijas ir izveidojušas peldēšanas programmas ar roņiem.(Boren, 2005; Goldsworthy un Gales, 2011; Harcourt, 2001)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Jaunzēlandes kažokādas roņi cilvēkiem rada nenozīmīgu ekonomisku kaitējumu. Viņi bieži nokļūst zvejas tīklos un kalmāru traļos, kas var izraisīt negatīvu ekonomisko ietekmi. Pieaugot roņu populācijai, sadursmes ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pieaug.(Boren et al., 2008; Goldsworthy and Gales, 2011; Harcourt, 2001)


karaliski ragainu ķirzaku fakti

Saglabāšanas statuss

Jaunzēlandes kažokādas roņi IUCN Sarkanajā sarakstā ir iekļauti kā zema riska faktori, jo tos savulaik 1900. gados ievāca vietējā Polinēzijas kultūra un Eiropas roņveidīgie. 1972. gadā kažokzīmogiem tika piešķirta valsts aizsardzība. Traļi no 1989. līdz 1998. gadam ir noslīkuši un sapinušies vairāk nekā 10 000 Jaunzēlandes kažokādu roņu. Tāpēc vides grupas atbalsta tādu traļu tīkla izveidi, kas neķertu jūras zīdītājus. Vides speciālisti arī iesaka zivjaudzētavām būvēt barjeras, kas necaurlaidīgas no roņiem vai atrodas prom no kažokādu roņu dzīvotnēm. Tūrisms arī rada problēmas roņiem. Viņi bieži pamet šīs teritorijas, lai iegūtu klusākus salu krastus. Jaunzēlandes kažokādas roņus tagad aizsargā likumi Austrālijā un Jaunzēlandē. Visus Jaunzēlandes jūras zīdītājus aizsargā 1978. gada Jūras zīdītāju aizsardzības likums. 2004. gadā Dabas aizsardzības departaments izveidoja 5 gadu aizsardzības plānu. Austrālijas Sadraudzības valdībai un štata valdībai ir sava jurisdikcija attiecībā uz visiem jūras dzīvniekiem, kas atrodas 4,8 km attālumā no krasta. Jaunzēlandes kažokādas roņus aizsargā Jūras zīdītāju rezervāts, kas tika izveidots Oklendas salās, un UNESCO 1998. gadā, piešķirot Jaunzēlandes subantarktisko salu statusu 'Pasaules mantojums'. 1999. gadā tika publicēts visu Austrālijas roņu aizsardzības rīcības plāns. Makvārijas salas austrumu pusē 2000. gadā tika izveidots jūras parks 16 miljonu hektāru platībā. Tad Tasmānijas valdība aptvēra visus Tasmānijas ūdeņus un 5,6 km, kas pievienojās Tasmānijai, Makvārijas salas dabas rezervātā. Šie parki, rezervāti, likumi, saglabāšanas plāni un vides aizstāvju grupas veiksmīgi aizsargā Jaunzēlandes kažokādas. Kopš aizsardzības centienu stāšanās spēkā roņu populācijas skaits ir palielinājies.(Goldsworthy un Gales, 2011; MarineBio.org, 2011)

Atbalstītāji

Dorothy Landgren (autore), Radfordas universitāte, Karen Powers (redaktore), Radford University, Kiersten Newtoff (redaktore), Radford University, Melissa Whistleman (redaktore), Radford University, Laura Podzikowski (redaktore), Īpašie projekti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Nyctereutes procyonoides (jenotsuns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Fratercula arctica (Atlantijas puffin) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Aotidae (nakts pērtiķiem)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Chauliodus sloani (Manylight viperfish)

Lasiet par Nanger dama (dama gazelle) vietnē Animal Agents