Arctocephalus gazellaAntarktikas kažokāda

Autors: Karsons Plaiders

Ģeogrāfiskais diapazons

Arctocephalus gazella, Antarktīdas kažoku zīmogs, ir ļoti plaši izplatīts. Tie galvenokārt atrodas ūdeņos uz dienvidiem no Antarktikas konverģences, bet daži apdzīvo teritorijas, kas atrodas nedaudz uz ziemeļiem no konverģences. Lielākā daļa vaislas populāciju atrodas Dienviddžordžijas salā un Putnu salā, savukārt citas populācijas ir dienvidu Prinča Edvarda, Krozetas, Kerguelenas un Makvārijas salās. Klaiņotāji tomēr novēroti Dienvidamerikas dienvidu daļā un Huana Fernandesa salās. Iedzīvotāji Indijas okeāna dienvidos, uz dienvidiem no polārās frontes, atrodas Hērda un Makdonalda salās un uz ziemeļiem no polārās frontes attālumos, un ir novēroti no šīm vairošanās salām līdz polārās frontes ledus malai. Mātītes atstāj vairošanās salas ziemā un starp vairošanās sezonām, dodoties uz dienvidiem līdz marginālajai ledus zonai un pāri polārajai frontei. Buļļi ziemā bieži paliek vairošanās salās. Kucēni uzturas netālu no pludmalēm, kur dzimuši, bet ziemas gaitā parasti pāriet uz okeānu.(Forcada un Staniland, 2009; Jefferson et al., 2008)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • antarktīda
    • dzimtā

Dzīvotne

Antarktīdas kažokādu roņi lielu daļu laika pavada okeānā, medot uz pārtiku. Atrodoties uz sauszemes, viņi dod priekšroku uzturēties akmeņainos biotopos, bet dosies uz pludmalēm un veģetācijas zonām. Tēviņi var ienirt ne vairāk kā 350 metrus, savukārt sievietes var sasniegt tikai 210 metrus. Sievietes ilgu laiku starp vairošanos var veikt lielus attālumus atklātā okeānā.(Forcada un Staniland, 2009; Jefferson et al., 2008)



  • Biotopu reģioni
  • polārs
  • zemes
  • sālsūdens vai jūras
  • Ūdens biomas
  • pelaģiskā
  • piekrastes
  • Diapazona dziļums
    350 (augsts) m
    1148,29 (augstas) pēdas

Izskata apraksts

Seksuālais dimorfisms ir ļoti acīmredzams Antarktīdas kažokādās. Tēviņi ir četras līdz piecas reizes smagāki par sievietēm un pusotru reizi garāki. Tēviņu vidējais garums ir 180 cm, bet sieviešu - 129 cm. Tēviņu vidējais svars ir 133 kg, bet sievietēm tas ir tikai 34 kg. Viņu ķermenis ir pārklāts ar matiem, izņemot vietas ap rhinarium (apgabals ap nāsīm), ausu galus un plaukstu plaukstas virsmu. Viņiem ir divi dažādi matu slāņi, apakšējais apvalks, kas izolācijai ir izgatavots no smalkas kažokādas, un otrs slānis, kam ir divu veidu aizsargmati. Šīm plombām aizmugurējās pleznās ir naglas, kas ir labi attīstītas un izmantotas kopšanai. Antarktīdas kažokādu roņiem ir arī visgarākais sejas vibriss jeb ūsas no visiem citiem smailajiem, kas vēršos sasniedz pat 45 cm. Gan vīriešu, gan sieviešu ķermeņi ir biezi, ar gariem kakliem. Tēviņiem ir pelēcīgi brūna krāsa, savukārt viņu seja ir tumšāk pelēka. Krūtis var šķist arī sudrabaini pelēka. Viņiem ir smaga, grizzled krēpes. Sieviešu mēteļiem ir arī pelēcīgi brūna krāsa, bet to krūtis un kakls bieži ir no balta līdz pelēkam. Kucēni piedzimst melni, ar pelēcīgi brūnu vēderu. Vēlāk tie ir pilnīgi pelēcīgi brūni. Apmēram viens no katriem 100 dzimušajiem mazuļiem piedzimst ar leikistisku morfu, kā rezultātā pakļauta krēmīgi balta vai dzeltena balta āda, kas parasti ir pigmentēta. Viņiem ir lieli ilkņi, kurus izmanto teritoriālās cīņās starp vīriešiem. Ir atrasta spēcīga korelācija starp kanādas garumu, masu un platumu Antarktikas vīriešu kažokādu roņos un ķermeņa izmēru.(Acevedo et al., 2008; Forcada un Staniland, 2009; Hoffman un citi, 2010)




bārdains pūķis latīņu vārds

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    34 līdz 133 kg
    74,89 līdz 292,95 mārciņas
  • Diapazona garums
    129 līdz 180 cm
    50,79 līdz 70,87 collas

Pavairošana

Antarktīdas kažokādas ir daudzveidīgas un vairojas kolonijās. Pieaugušie vīrieši ierodas un izveido teritorijas apmēram mēnesi pirms vaislas mātīšu nonākšanas krastā, tas ir aptuveni oktobra vidū vai novembra sākumā. Mātītes dzemdē mazuļus, kas ieņemti no iepriekšējās sezonas. Viņi atkal pārojas ap sešām līdz septiņām dienām pēc piedzimšanas. Teritoriju uzturēšana vīriešiem ir ļoti dārga. Viņi zaudē aptuveni 1,5 kg svara dienā un teritoriālos strīdos gūst sejas traumas. Līdz ar to tēviņi nemēdz turēt teritoriju, kamēr nav sasnieguši vismaz astoņu gadu vecumu. Tas veicina arī dominējošo hierarhiju vairošanās pludmalēs. Visveiksmīgākie tēviņi aizstāv visvēlamākās teritorijas (tās, kas atrodas pie ūdens, bet virs augstās ūdens atzīmes). Vājākie vīrieši aizņem teritorijas augstāk pludmalē. Katrs teritoriālais vīrietis ir saistīts vidēji ar 15 sievietēm vai no 1 līdz 27 sievietēm.(Hofmans un Forcada, 2011; Hofmans un citi, 2003; Nowak un Walker, 2003)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Pēc atgriešanās krasta mātītēs vidēji piedzimst viens kucēns, kas ieņemts no iepriekšējā gada. Grūtniecības periods ir 11,75 mēneši, un implantācija, iespējams, aizkavējas. Jaundzimušo mazuļu vidējais svars ir 6 kg. Vīrieši un sievietes atgriežas vairošanās vietās pat dažu metru attālumā no iepriekšējām teritorijām. Viņu mazuļu izdzīvošana no iepriekšējiem gadiem, iespējams, mudina gadu no gada atgriezties tajā pašā vietā. Kucēni piedzimst oktobrī vai novembra sākumā un vidēji sver aptuveni sešus kilogramus. Kamēr māte ir prom, mazuļi klīst un mijiedarbojas viens ar otru. Janvāra sākumā daži mazuļi jau dodas uz ūdeni, bet līdz martam nevar labi peldēt. Mātītes izmanto balss, lai atrastu kucēnu, kad viņa ir atgriezusies uz zemes un apstiprina kucēnu ar smaržu. Kucēni tiek atšķirti apmēram 117 dienas, un reproduktīvi nobriest trīs vai četru gadu vecumā.(Hofmans un citi, 2003; Nowak un Walker, 2003)



  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • aizkavēta implantācija
  • Vairošanās intervāls
    Antarktīdas kažokādas roņi vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Antarktīdas kažokādas roņi vairojas decembra mēnesī.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    0 līdz 2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    11,75 mēneši
  • Vidējais grūtniecības periods
    257 dienas
    AnAge
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    117 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 4 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    3 līdz 4 gadi

Antarktīdas kažokādu mātītēm mazuļu augšanas laikā regulāri jābaro pārtika. Sievietes pārmaiņus meklē barību ar īsiem zīdīšanas periodiem, līdz mazuļi tiek atšķirti pēc apmēram 117 dienām. Viņi barojas jūrā no 1 līdz 13 dienām vienlaikus ar vidējo ceļojuma ilgumu 5 dienas. Pēc tam viņi atgriežas, lai barotu kucēnu apmēram divas dienas, pirms atgriežas jūrā.(Hofmans un Forcada, 2011; Hofmans un citi, 2003; Nowak un Walker, 2003)

  • Vecāku ieguldījums
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nebrīvē Antarktikas kažokādu roņu dzīves ilgums nav pietiekami izpētīts, un tas joprojām nav zināms. Savvaļā tēviņi dzīvo līdz 15 gadiem, savukārt sievietes - līdz 25 gadiem.(no Magalhaes un Costa, 2009)

Uzvedība

Antarktīdas kažokādas roņi tiek uzskatīti par vienu no visvairāk sauszemes ērkšķiem kopā ar leoparda zīmogs . Viņi spēj pārvietoties pa slideniem akmeņiem un cauri blīvajām zālēm ātrāk nekā cilvēki. Uz gludas virsmas viņi spēj sasniegt līdz 20 km stundā. Viņi peldēšanas laikā var pārsniegt šo ātrumu. Pēc vairošanās sezonas beigām un mazuļu atšķiršanas roņi ziemas mēnešos no maija līdz novembrim pārvietojas jūrā. Nav zināms, kur viņi dodas un vai tā ir virziena virzība vai vienkārši izkliedēšana. Daži pieauguši vīrieši un roņu mazuļi visu gadu uzturas krastā. Meklējot lopbarību, niršanas gadījumi parasti ir aptuveni 30 m dziļi un ilgst apmēram divas minūtes.(Hofmans un citi, 2003; Nowak un Walker, 2003)




lapu nazis

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs
  • teritoriālais
  • dominēšanas hierarhijas
  • Diapazona teritorijas lielums
    22 līdz 60 m ^ 2

Mājas diapazons

Sakarā ar vīriešu konkurenci teritorijas lielums samazinās no 60 kvadrātmetriem novembra vidū līdz aptuveni 22 kvadrātmetriem decembrī. Dominēšanas hierarhija uztur teritorijas.(Hofmans un citi, 2003; Nowak un Walker, 2003)

Komunikācija un uztvere

Antarktikas kažokādas roņi saziņai izmanto vokalizāciju. Tēviņi izmanto divus galvenos zvanus. Viens no tiem ir draudoša rūkoņa, kas vērsta pret citiem vīriešiem. Cita gadījumā to izmanto kā atbildi uz konkrētiem draudiem, piemēram, plēsēju. Otrs zvans, ko viņi zvana, ir “huff-chuff”. Šis zvans tiek izmantots, pārvietojoties pa vairošanās teritorijām, mijiedarbojoties ar sievietēm, un tiek izmantots kā statusa zīme. Mātītes var rēkt un „čīkstēt”, taču viņu galvenā saziņas forma ir ar mazuļiem. Lai izveidotu saikni, viņi izmanto gan skaņu, gan smaržu. Skaņa ir augsts zvans, kas tiek pastiprināts pēc kucēna piedzimšanas, tāpēc, kad māte atgriežas no medību braucieniem, viņa var radīt skaņu, un kucēns to atpazīs. Māte un kucēns izmanto smaržu tuvos attālumos, lai apstiprinātu viens otra identitāti.(Forcada un Staniland, 2009)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Antarktīdas kažokādas roņi galvenokārt barojas ar zivīm, kriliem, vēžveidīgajiem un galvkājiem, piemēram, kalmāriem un astoņkājiem. Zivis, kas nav ziemas mēneši, veido gandrīz 75% no uztura. Dienviddžordžijas salās galvenais zivju laupījums ir makreles ledus zivs . Tomēr viņi arī patērē krilu lielos daudzumos. Laktējošas mātītes galvenokārt barojas ar kriliem. Ja krils nav pieejams, viņi vēršas pie zivīm. Ziemas mēnešos pieaugušie un nepilngadīgie tēviņi barojas ar 50% krilu un 50% zivju. Viņi upurē arī dažus mazākus pingvīnus (4–8 kg), piemēram, rockhopper un makaroni pingvīni. Iepriekšējie pētījumi liecināja, ka kažokādas roņi uzbruka tikai karalis pingvīni uz sauszemes, bet Charbonnier et al. (2007) novēroja, ka pieauguši vīrieši uzbrūk karaliskajiem pingvīniem arī jūrā. Kaut arī pieauguši Antarktikas kažokādu tēviņi un mātītes vajāja karaliskos pingvīnus jūrā, tikai pieauguši vīrieši veiksmīgi noķēra un nogalināja vai ievainoja pingvīnus.(Casaux et al., 1998; Charbonnier et al., 2007)



  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • piscivore
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zivis
  • ūdens vēžveidīgie

Plēsība

Viens no galvenajiem Antarktikas kažokādu plēsēju plēsējiem ir leoparda roņi . Viņi galvenokārt veicina augstu roņu mazuļu mirstību, īpaši no janvāra līdz martam pirms mazuļu atšķiršanas. Tas ir ierobežojis Ziloņu un Livingstona salu kolonijas augšanu Dienvidšetlandē. Arī Antarktīdas kažokādas ir roņu plēsēji vaļi-slepkavas un haizivis.(Boveng et al., 1998)

Ekosistēmas loma

Antarktīdas kažokādu pārstāvji ir galvenie plēsēji krils un dažādas zivju un kalmāru sugas. Ir konstatēts, ka pastāv korelācija starp vaislas koloniju lielumu un laupījumu pieejamību, pamatojoties uz īstermiņa vides izmaiņām un ietekmi uz sieviešu reproduktīvajiem panākumiem.

Plaušu tārpiinficēt trīskažokādas roņigrupa. Šie parazīti inficē viņu saimnieka plaušas.(“Priekšlikums svītrot Antarktikas kažokādu roņus kā īpaši aizsargājamas sugas”, 2006. gads; Dailey ,, 2009)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • plaušu tārpiParafilaroīdisugas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

1800. un 1900. gados Antarktīdas kažokādas tika plaši medītas par kažokādām. Tomēr kopš šī laika Antarktīdas kažokzīmēm cilvēkiem nav bijusi liela ekonomiskā nozīme. Lai gan pieaugoša komerciāla krila raža nākotnē varētu ietekmēt populācijas.(“Priekšlikums svītrot Antarktikas kažokādu roņus kā īpaši aizsargājamas sugas”, 2006. gads; “Priekšlikums svītrot Antarktikas kažokādu roņus kā īpaši aizsargājamas sugas”, 2006. gads)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Antarktīdas kažokādu roņiem nav zināmas nelabvēlīgas ietekmes uz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Antarktikas kažokādu roņu skaits 1800. gados tika samazināts līdz zemāk nekā 3000 īpatņiem. 1964. gadā viņi kļuva par “īpaši aizsargājamu sugu”, ko apzīmē tikai “visneaizsargātākajām un apdraudētākajām sugām” (Priekšlikums De-list, 2006). Kopš tā laika Antarktikas kažokādu roņi ir ievērojami paplašinājuši to loku, un tiem ir mazs izzušanas risks. Tiek lēsts, ka kopējais populācijas skaits ir no četriem līdz septiņiem miljoniem roņu un tas palielinās. CITES pielikumos Antarktikas kažokādu roņi ir uzskaitīti II pielikumā, norādot, ka, lai gan tiem pašlaik nav izzušanas draudi, tie var kļūt par tādiem, ja vien tirdzniecība netiek cieši kontrolēta.(“Priekšlikums svītrot Antarktikas kažokādu roņus kā īpaši aizsargājamas sugas”, 2006)

Atbalstītāji

Carson Widener (autors), Radfordas universitāte, Karen Powers (redaktore), Radford University, Kiersten Newtoff (redaktore), Radford University, Melissa Whistleman (redaktore), Radford University, Laura Podzikowski (redaktore), Īpašie projekti.


sarkans lored amazon dzīves ilgums

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Ardea goliath (goliath gārnis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Selasphorus rufus (rufous kolibri) vietnē Animal Agents

Lasiet par Nestor notabilis (kea) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Phaner furcifer (ar dakšiņu apzīmēts lemurs)

Lasiet par Lachesis muta (Dienvidamerikas Bushmaster) vietnē Animal Agents

Lasiet par Equus kiang (kiang) vietnē Animal Agents