Asturina nitidagray vanags (arī: pelēks vanags)

Autors Robins Krops

Ģeogrāfiskais diapazons

Pelēkie vanagi (Asturina nitida) diapazonā no Amazones baseina Dienvidamerikā līdz ASV dienvidrietumiem. Viņi ir migrējoši sava areāla ziemeļu daļā, pavasarī ierodoties Arizonas dienvidos un Teksasas galējos dienvidos, lai vairotos, un laiku pa laikam ieceļo Ņūmeksikā. Šie ziemeļu sugas pārstāvji oktobra vidū parasti atiet ziemot Meksikā, lai gan tos var atrast Teksasas dienvidos visu gadu, un reti sastopami ziemas iedzīvotāji Arizonā. Tālāk uz dienvidiem savā diapazonā pelēkie vanagi nav migrējoši (Glinski, 1998; Kaufman, 2000; Stiles and Skutch, 1989; Terres, 1980).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Visā izplatības areālā pelēkie vanagi apdzīvo mežu un sausos lapu koku mežus. Tropu apgabalos viņi dod priekšroku sausam otrā auguma mežam un ērkšķu skrubim. Viņi mēdz izvēlēties nevienmērīgu atklātu mežu, meža malas un savannas kokus. Nereti tās atrod lauksaimniecības laukos. Blīvākos mežos tie mēdz turēties augstu meža lapotnē. Pelēkā vanaga ziemeļu vairošanās areāls ir sastopams lapu koku koku-vītolu mežos un meskītu boskās gar piekrastes koridoriem vai mūžzaļajos ozolu mežos (Glinski, 1998; Stiles un Skutch, 1989).

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    0 līdz 1800 m
    0,00 līdz pēdas

Izskata apraksts

Pelēkie vanagi ir vidēja lieluma meža buteo, ar īsākiem spārniem un garākām astēm nekā tipiski buteos. Pieaugušiem putniem ir šīfera pelēka mugura, smalki iestrādāta pelēka un balta apakšdaļa, melna aste ar divām vai trim baltām joslām un balta mugura. Nepilngadīgajiem ir tumši brūna mugura un apakšdaļa ar svītrainām, brūnganpelēkas astes ar piecām līdz deviņām šaurām melnām joslām un tumši brūnu acu svītru. Gan pieaugušiem, gan nenobriedušiem putniem ir tumši pelēki vai melni knābji, brūni īrisi un dzeltenas ceres un kājas. Tēviņi ir mazāki nekā sievietes. Pelēkie vanagi lido ar nogulsnēm līdzīgām kustībām, pārmaiņus plivinot un graciozi slīdot. Viņu lidojuma modelis un pelēkā krāsa ir līdzīga ziemeļu goshaķiem, kā rezultātā tika izveidots viņu otrais vispārpieņemtais nosaukums 'Meksikas goshawks'. Ziemeļu goshaukiem tomēr ir balta uzacis, un viņiem nav astes, kas ierobežo pelēkos vanagus (Glinski, 1998; Kaufman, 2000; Stiles and Skutch, 1989; Terres, 1980; Wheeler and Clark, 1995).

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    378 līdz 660 g
    13,32 līdz 23,26 oz
  • Vidējā masa
    425 g
    14,98 oz
  • Diapazona garums
    36 līdz 46 cm
    14.17 līdz 18.11
  • Diapazons spārnu
    82 līdz 98 cm
    32,28 līdz 38,58 collas
  • Vidējais spārnu platums
    85 cm
    33,46 collas

Pavairošana

Vīrieši tiesā sievietes ar zvaniem, viļņotu lidojumu un ligzdas veidošanu.

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Apmēram marta vidū Arizonā no ziemeļu populācijām ierodas pelēkie vanagi. Ligzdas vietas uzticamība ir augsta, un pelēko vanagu teritorijas gadu no gada paliek diezgan nemainīgas. Ligzdu pāri sāk būvēt uzreiz pēc uzmākšanās, bet viņi darbu sadala. Tēviņš uzbūvē pamatu, un mātīte lielāko daļu trauka veido no zaļiem, lapu zariem no ligzdas koka vai blakus esošajiem kokiem. Ziemeļvalstīs vairojošie pelēkie vanagi galvenokārt ligzdo kokvilnas kokos, bet tie ligzdos arī vītolos, osī, ozolā, jūrmalēs un mesķītos. Ligzdošanas vietas viņi izvēlas koka augšējā trešdaļā, parasti zaros prom no stumbra. Ligzdas ir vārnas lielumā, apmēram 60 cm šķērsām. Mātīte parasti dēj divas olšūnas maija sākumā, lai gan ligzdu produktivitātes pētījumos Arizonā ir reģistrētas ligzdas ar četrām vai pat astoņām olām uz vienu sajūgu, vidēji 1,2 vai 1,1 mazuļi katrā aizņemtajā vairošanās vietā. Olas ir baltas vai gaiši zilas un reti iezīmētas. Olas inkubē tikai sievietes. Inkubācija ilgst apmēram 33 dienas, kuru laikā vīrietis uztver barību mātītei. Pēc izšķilšanās mazuļi ligzdā uzturas apmēram sešas nedēļas.

Arizona ir vistālāk ziemeļu pīlādžu vanagu cietoksnis, kurā ir gandrīz 80 zināmas ligzdu vietas, no kurām lielākā daļa ir aizsargātas dabas rezervātos vai saglabāšanas servitūtos. Seši pāri regulāri ligzdo arī gar Riogrē upi Teksasas dienvidos. Ir ziņots par vienu ligzdošanas biežumu Ņūmeksikā. Tālāk uz dienvidiem savā diapazonā Grey Hawks nav migrējošs un no decembra līdz maijam ligzdo garos, mūžzaļajos kokos (Bībeles, 1999; Brandt, 1951; Glinski, 1988; Glinski, 1998; Hubbard, 1974; Stiles un Skutch, 1989; Terres, 1980).

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • olšūnu
  • Vaislas sezona
    No decembra līdz maijam
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    1.2
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    32 līdz 34 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    6 nedēļas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    2 (zemi) gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    2 (zemi) gadi

Mātītes vien nodrošina inkubāciju, bet tēviņš viņu baro. Tēviņš nodrošina lielāko daļu barības pirmajās divās nedēļās pēc izšķilšanās, pēc tam arī sieviete sāk medīt. Nav zināms, cik ātri jaunieši var pameklēt sevi, kad viņi pamet ligzdu.

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe

Uzvedība

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs
  • teritoriālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Pelēkie vanagi ir ātri, kustīgi lidotāji, kas var aktīvi meklēt laupījumu, manevrējot pa kokiem. Viņi noliekas meža zemē, ar lielu redzi atrod laupījumu kokos vai zemē un izdara īsas domuzīmes, lai to notvertu, atdarot talonu. Viņi ņem rāpuļus, mazos zīdītājus, putnus un dažus kukaiņus. Arizonā Glinskis (1988) pētīja mazuļiem piegādātus pārtikas veidus un atklāja, ka diētu galvenokārt veido sauszemes un arboreal ķirzakas (74%), prievītes čūskas (5%), ligzdojošie un pieaugušie putni (11%) un zīdītāji ( 10%). Bībeles (1999) ligzdu produktivitātes pētījums Arizonā atklāja līdzīgus atklājumus - rāpuļi, kas sastādīja 68,6% laupījumu, kas nogādāti mazuļiem (visi bija ķirzakas, bet vienai čūskai), zīdītāji 19,6% (grauzēji un viens trusis), putni - 9,8% un abinieki 2% (krupis).

Bībeles (1999) arī atklāja, ka pelēkie vanagi dod priekšroku mājām ar augstākiem kokiem un atvērtāku zemūdens dārzu, iespējams, tāpēc, ka tie ļauj viņiem vieglāk novērot savu kriptisko upuri. Palielināta lidojuma telpa var arī sekmēt lielākus uzņemšanas panākumus. Meskītu boskas ir galvenie pelēko vanagu audzēšanas apgabali Arizonā, jo tiem piemīt šīs īpašības. Šķiet, ka mesquite bosque daudzums ir galvenais faktors, kas nosaka dzīvotņu kvalitāti pelēko vanagu ligzdošanas diapazonā Arizonā. (Amadons un Filipss, 1939; Bībeles, 1999; Glinski, 1988; Glinski un Millsap, 1987; Gurrola-Hidalgo un Chavez, 1996; Stensrude, 1965).

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • kukaiņi

Plēsība

Nav dokumentētu pelēko vanagu plēsumu gadījumu, taču, tāpat kā citi vidēja izmēra vanagi, tie var būt neaizsargāti pret lielākiem plēsīgajiem putniem. Raptora mazuļi tropiskos reģionos retos gadījumos var pakļauties meža mednieku, piemēram, pērtiķu, koati, čūsku un citu putnu, plēsībām, tāpēc ir iespējams, ka arī pelēko vanagu mazuļi var būt (Emmons un Feer, 1997).

Ekosistēmas loma

Pelēkie vanagi ir nozīmīgi mazāku ķirzaku un čūsku plēsēji visā to areālā, lai gan mīklaina krāsa, ātrums un labas slēptuves var palīdzēt dažiem rāpuļu upuriem izvairīties no sagūstīšanas. Pelēkie vanagi dažkārt upurē mazos putnus. Mazāki putni bieži atturēs no plēsonības, mobējot plēsīgos putnus, lai tos padzītu. Ir redzēts, ka olīvu rīkles papagaiļi mobē Pelēko vanagu, lai piespiestu to atstāt apkārtni (Eitniear et al., 1990).


kur dzīvo banānu gliemeži

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Tā kā pelēko vanagu klāsts Amerikas Savienotajās Valstīs ir tik ierobežots, daudzi putnu vērotāji ierodas Arizonā un Teksasā, lai tos apskatītu. Putnu vērošana Arizonas dienvidaustrumu ekonomikai ir kļuvusi arvien nozīmīgāka. Tāpat kā pelēkā vanaga izplatība knapi sniedzas Arizonas dienvidos, tāpat arī daudzu citu tropisko un subtropu putnu sugu diapazoni. Vairākas migrējošās sugas izmanto arī apgabala upes koridorus, ejot garām ziemeļiem no Meksikas. Vairāk nekā 400 putnu sugas piesaista putnu vērotājus no visas pasaules. Viņu apmeklējums ir bijis ekonomisks ieguvums apkārtnē. 2001. gadā Arizonas dienvidaustrumos divu labi zināmu putnu putnu - Ramsey Canyon Preserve un San Pedro Riparian National Conservation Area - apmeklētāji iztērēja aptuveni 10,1 līdz 16,9 miljonus USD. Aptuveni trešdaļa no pelēko vanagu ligzdošanas vietām Arizonā ir identificētas San Pedro NCR. Kaut arī pelēkie vanagi nav vienīgais, kas piesaista šo teritoriju, skaitļi skaidri parāda, kāda ir saglabāšanas ietekme uz reģionālo ekonomiku. Pelēki vanagi, kā arī cilvēki, var gūt labumu no šīs uztvertās ekonomiskās vērtības. (Bībeles, 1999; Relly, 2002; Viers, 2000).

  • Pozitīva ietekme
  • ekotūrisms

Saglabāšanas statuss

Pelēkajiem vanagiem nav īpaša aizsardzības statusa, lai gan to ierobežotais daudzums to areāla ziemeļu galējā daļā ir licis Arizonas pārvaldes aģentūrām tos uzskatīt par “jutīgām sugām” un Teksasā uzskatīt par “apdraudētām”. Šķiet, ka Arizonas vaislas populācijas turas stabili, reprodukcijai līdzsvarojot mirstības zaudējumus. Par laimi, lielākā daļa no 80 Arizonas ligzdu vietām mūsdienās atrodas aizsargājamās zemēs. Bažas par to, kā cilvēku pieprasījums pēc grunts un virszemes ūdeņiem ir nopietni samazinājis tuksneša piekrastes apgabalus Amerikas Savienoto Valstu dienvidrietumos, privātie zemes īpašnieki un sabiedriskās un privātās dabas aizsardzības organizācijas ir strādājušas, lai atlicinātu atlikušos piekrastes koridorus Arizonas dienvidos. Turpmāka kokvilnas-vītolu mežu un to atbalstīto meskītu bosku aizsardzība prasīs to uzturošo ūdeņu aizsardzību. Ja zemes apsaimniekotājiem tas izdosies, tā būs laba ziņa pelēkajiem vanagiem un neskaitāmajām citām sugām, kas izmanto šīs teritorijas. Viņu vienīgais drauds tad būtu atpūtas traucējumi. Ligzdojošie pelēkie vanagi ir jutīgi pret cilvēka darbību ligzdu tuvumā, un daudzas aizsargājamās teritorijas apmeklē atpūtas grupas. Kaut kas tikpat nekaitīgs kā ģimenes pikniks, neapzināti rīkots netālu no ligzdas koka, var likt pelēkajiem vanagiem pamest savu ligzdu.

Citi faktori to ziemošanas diapazonā var izraisīt pelēkā vanaga samazināšanos. Glinskis Arizonā apsteidza septiņus mazuļus, kuri tika atgūti Sinaloa ziemeļu štatā Meksikā, un seši no tiem tika nošauti. Tomēr lielākais drauds šajās ziemošanas vietās ir dzīvotņu zudums. Tur lauksaimniecībai tiek plaši atbrīvots pelēko vanagu ērkšķu biotops. Pelēkie vanagi turpina pastāvēt gar dzīvajām žogu koku rindām, kas dala lauksaimniecības laukus, taču nav skaidrs, cik vanagu var atbalstīt šis izjauktais biotops, un galu galā arī to, kāda tam varētu būt ietekme uz Arizonas vaislas populāciju. Par demogrāfiju vai saglabāšanu visā pārējā pelēkā vanaga areālā ir maz zināms (Glinski, 1988, 1998; Nabhan and Sheridan, 1977; Tellman et al., 1997; URL zemāk).

Citi komentāri

Acīmredzot daži pelēko vanagu pāri paliek kopā pēc vairošanās sezonas beigām. Pelēkie vanagi, kas pārziemoja Arizonā, bija pāris. Glinskis tos izsauca, atdarinot viņu teritoriālos audzēšanas aicinājumus, un viņi atbildēja natūrā (Glinski, 1998).

Atbalstītāji

Robins Krops (autors), Arizonas universitāte, Horhe Šondūbe (redaktors), Arizonas universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Macroglossus minimus (mazāku garo mēli)

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Bothriopsis punctata (Šokolādes meža bedres viperi)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Struthidea cinerea (apostlebird)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Emydoidea blandingii (Blandinga bruņurupucis)

Lasiet par Acipenseridae (Sturgeons) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Aotidae (nakts pērtiķiem)