Callipepla gambeliiGambel paipalas

Autors Metjū Tomsons

Ģeogrāfiskais diapazons

Gambela paipalas atrodas gandrīz tikai ASV dienvidrietumos, galvenokārt Arizonā. To areāls sniedzas Meksikā, uz austrumiem līdz Teksasas daļām, uz rietumiem līdz Kalifornijai un nelielai Jūtas dienvidu, Nevadas un Kolorādo daļai. Dažas paipalas tika ievestas Havaju salās 1928., 1958. un 1960. gadā, un dažas no tām paliek arī mūsdienās.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • okeāna salas
    • ieviests

Dzīvotne

Gambeles paipalas dzīvo siltos tuksnešos ar sukainu un ērkšķainu veģetāciju. Šie putni labi izdzīvo arī kultivētajās kopienās un dod priekšroku upju ielejām un drenāžām netālu no šīm zemēm. Tuksneša kalnu pakājes, mesquite avoti, līdzenumi ar daudzveidīgu veģetāciju un jebkura tuksneša teritorija, kurā nokrišņu daudzums ir nedaudz lielāks nekā apkārtējās daļās, ir visas Gambelas paipalu populācijas. Šīs paipalas nav migrējošas, un līča gada kustība ir mazāka par 2 kilometriem. Gambelas paipalas labprātāk naktīs klejo blīvos krūmos vai kokos. Ļoti noderīga ir arī dažādu veidu tuksneša veģetācijas ēna. Blīvs segums nodrošina patvērumu no plēsējiem. Paipalu biotopā sastopamie parastie augi ir: tuksneša jenīte, meskīti, mazais lapu žagars, tuksneša ērkšķi, kaķu kālija akācija, skrubja ozols un dažādi citi tuksneša krūmāju veidi (Brown 1998).

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • kaprālis
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Tāpat kā citas paipalas, arī Gambela paipalām ir kupls, apaļš ķermenis ar plūmi uz galvas. Nobrieduši putni vidēji ir vienpadsmit collas gari un sver no 160 līdz 200 gramiem (Brown 1998). Vīriešiem ir tumšs un biezs spalvojums, melna seja un kakls, kā arī melns plankums uz krūts. Mātītēm ir blāvākas un plānākas spalvas, un tām nav šo melno marķējumu. Nobriedušiem vīriešiem ir daudz pārsteidzošāks apspalvojums nekā sievietēm. Šai paipalai ir kastaņu sāni, olīvu spārni un dažādi balti un krēmkrāsas marķējumi (Brown 1998). Atsevišķas apspalvojuma variācijas notiek visā diapazonā; galvenokārt putni ir tumšāki un spilgtāk iekrāsoti apgabalos ar lielāku nokrišņu daudzumu. Ir zināms, ka Gambelas paipalas hibridizējas ar Kalifornijas un Scaled paipalām, taču tas nav ļoti bieži (Brown 1998).



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis krāsaināks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    160 līdz 200 g
    5,64 līdz 7,05 oz
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    0,755 vati
    AnAge

Pavairošana

Gambela paipalas tiek uzskatītas par monogāmām, bet dažreiz nobriedusi sieviete atstāj mazuļus kopā ar tēviņu un meklē jaunu mazuļu ar jaunu tēvu. Lai pievilinātu mātītes, tēviņi barošanas laikā piedāvā mazus ēdiena gabaliņus. Pētījumi ir parādījuši, ka šī procesa ātrums, ko dēvē par “tidbitting”, ir pamats sieviešu izvēlētajam pārim (Brown 1998).(Brown, et al., 1998)


austrumu piena čūska lampropeltis triangulum triangulum

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Paipalu sievietes izvēlas ligzdošanas vietas parasti uz zemes. Vēlams, lai ligzda būtu paslēpta zem krūma, klints vai aizsargājamas vietas. Dažreiz šīs paipalas var iebūvēt kokā divus līdz desmit metrus no zemes, ja ir pieejama piemērota platforma. Ligzda pati ir bļodas forma, apmēram četrus centimetrus dziļa un trīspadsmit līdz astoņpadsmit centimetrus plata. Mazie zari, zāles stublāji, lapas un spalvas izklāj ligzdu. Olas ir blāvi baltas un gludas, bieži satur brūnus plankumus. Vidējais sajūga izmērs ir no desmit līdz divpadsmit olām. Žāvētāja gados sajūgi mēdz būt mazāki.


melns un balts rags

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Audzēšana notiek reizi gadā.
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    10 līdz 12
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    vienpadsmit
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    22 līdz 23 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    1 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    1 gadi

Mātītes parasti inkubē olšūnas no divdesmit vienas līdz divdesmit trim dienām. Vīrieši mēģinās inkubēt, ja sieviete mirst vai nav pieejama. Abi vecāki rūpējas par jauniešiem, un, ja viens no vecākiem nomirst, pārējo vecāku var veiksmīgi audzēt (Brown 1998). Jaunās paipalas ir spējīgas skraidīt apkārt un baroties drīz pēc izšķilšanās.

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Gambela paipalas ir ātras skrējējas un lido tikai, lai izvairītos no briesmām, šķērsotu šķēršļus, piemēram, ceļus, vai lidotu uz nakti. Viņi lidojumā nav ātri un, ja iespējams, dod priekšroku palikt uz zemes. Putni nav teritoriāli, un populācijas blīvums ir atkarīgs no perēšanas produktivitātes, kas mainās atkarībā no gada klimata. Tipisks covey parasti sastāv no pieaugušo pāra un līdz sešpadsmit jauniešiem. Katram covey ir noteikts mājas diapazons, taču tas neaizsargā šo teritoriju, un coveys parasti ceļo un barojas viens otra mājas diapazonā (Brown 1998).

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Deviņdesmit procenti no Gambel's Quail diētas nāk no augiem. Visu gadu tiek ēst dažādu veidu sēklas un lapas. Noteiktā gada laikā tiek ēst kaktusu augļi un ogas. Ligzdošanas sezonā pavasarī un vasaras sākumā tiek apēsti daži kukaiņi. Paipalas barojas grupās, lēnām ceļojot pa zemi. Parasti līcis barojas divas reizes dienā, no rīta un pēcpusdienā. Saziņa starp grupas dalībniekiem tiek uzturēta ar zvaniem. Dienas karstākajā laikā putni parasti atpūšas ēnainā vietā. Vēsākā laikā putni var baroties un palikt aktīvi ilgāku laiku. Paipalām ir maz, ja vispār nav vajadzīga brīva ūdens, taču tā dod priekšroku dzīvot netālu un bieži apmeklēs ūdens avotu, ja tāds ir pieejams (Brown 1998).

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • graudēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi

Plēsība

Šīs paipalas izvēlas palikt nekustīgas un paļaujas uz maskēšanos, lai izvairītos no plēsējiem, it īpaši, ja tos slēpj veģetācija. Viņus nomāc plaša mazo un vidējo putnu, zīdītāju un sauriju plēsēju daudzveidība, tostarp čūskas, plēsoņas, lapsas, bobcats un koijots.

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Šis ir medījamais putns, tāpēc, domājams, cilvēki tos ēd.


lapsas plēsēji un laupījums

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Saglabāšanas statuss

Pašlaik nav nozīmīgu saglabāšanas pasākumu, lai palīdzētu Gamble paipalām, taču putnam klājas ļoti labi. Dzīvotņu degradācija, ko izraisa urbanizācija un liellopu ganīšana, ir putna iespējamie draudi. Gambeles paipalas ir ārkārtīgi populārs medījamais putns, un medību ierobežojumi ir maz. Sezona ir gara, un dienas somu ierobežojums ir piecpadsmit putni. 1994. un 1995. gadā mednieki novāca aptuveni 1 200 000 paipalu. Tomēr pašreizējie pētījumi rāda, ka galvenais faktors, kas ietekmē populācijas lielumu, ir gada vides apstākļu, galvenokārt temperatūras un nokrišņu, izmaiņas.

Citi komentāri

Faktori, kas ietekmē paipalu skaitu

Gambeles paipalās ir maz plēsēju. Boba kaķiem, plēsīgajiem putniem un cilvēku medniekiem ir vajadzīgs ievērojams skaits putnu, taču galvenā ietekme uz paipalu populāciju ir laika apstākļi (Brown 1998). Temperatūra un nokrišņi ir divi galvenie faktori, kas ierobežo paipalu reprodukcijas panākumus. Virs vidējās temperatūras un zem vidējā nokrišņu daudzuma parasti notiek Gambeles paipalu populācijas nopietna samazināšanās. Gads ar lielu nokrišņu daudzumu un zemāku par vidējo temperatūru izraisa lielu perēšanas panākumu pieaugumu un strauju iedzīvotāju skaita pieaugumu. Šie vides faktori lielā mērā ietekmē augu augšanu, ar kuru putni barojas, un tas savukārt ietekmē putnu vairošanās panākumus (Heffelinger 1999). Pētījumi ir parādījuši, ka Gambel's paipalas ir uzņēmīgas pret hepatīta vīrusu, kas var būt pielīdzināms vīrusu slimībai, ar kuru cieš Bobwhite paipalas. Tomēr savvaļas Gambel paipalas ar šo slimību nav atrastas (Bradely 1994).

Atbalstītāji

Metjū Tomsons (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Terry Root (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Phocoenidae (cūkdelfīni) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Aonyx cinerea (austrumu mazo naglu ūdrs)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Rhinopoma hardwickii (mazāku peles astes sikspārni)

Lasiet par Hylobatidae (giboniem un mazākajiem pērtiķiem) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Tursiops (pudeļu delfīns)

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Alopias vulpinus (jūras lapsa)