Canis lupusgray vilks

Autori Taņa Djūija un Džūlija Smita

Ģeogrāfiskais diapazons

Sākotnējais diapazonsCanis lupussastāvēja no ziemeļu puslodes lielākās daļas - no Arktikas turpinot uz dienvidiem līdz 20 ° D platuma, kas iet cauri Centrālmeksikas dienvidiem, Āfrikas ziemeļiem un Āzijas dienvidiem. Tomēr dzīvotņu iznīcināšanas, vides izmaiņu, cilvēku vajāšanas un citu šķēršļu dēļ populācijas pieaugumā pelēko vilku populācijas tagad ir sastopamas tikai dažos blakus esošo Amerikas Savienoto Valstu apgabalos, Aļaskā, Kanādā, Meksikā (maz iedzīvotāju) un Eirāzija.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Pelēkie vilki ir vieni no visplašākajiem sauszemes dzīvniekiem. Viņi aizņem visdažādākos biotopus, sākot no arktiskās tundras līdz mežam, prērijām un sausajām ainavām.

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • taiga
  • kaprālis
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni

Izskata apraksts

Lielākā no aptuveni 41 savvaļas sugas kanīdi , pelēko vilku izmērs atšķiras galvenokārt atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas, dienvidu populācijas parasti ir mazākas nekā ziemeļu populācijas. Kopējais ķermeņa garums, sākot no deguna gala līdz astes galam, vīriešiem ir no 1000 līdz 1300 mm, bet sievietēm - no 870 līdz 1170 mm. Astes garums svārstās no 350 līdz 520 mm. Tēviņu svars var būt no 30 līdz 80 kg, vidēji ar 55 kg, sieviešu svars no 23 līdz 55 kg, vidēji 45 kg. Augstums (mērot no ķepu pamatnes līdz plecam) parasti svārstās no 60 līdz 90 cm. Attālums starp ilkņiem ir aptuveni 4 cm.



Arī pelēko vilku kažokādu krāsa atšķiras ģeogrāfiski, sākot no tīra baltuma Arktikas populācijās, līdz baltas krāsas maisījumiem ar pelēku, brūnu, cinamonu un melnu līdz gandrīz vienmērīgai melnai dažās krāsu fāzēs.

Ziemeļamerikas populācijām ir trīs atšķirīgas krāsu fāzes. Parasto fāzi raksturo dažādi baltas krāsas maisījumi ar melniem, pelēkiem, kanēļa un brūnas krāsas toņiem dzīvnieka augšdaļā. Mugura parasti ir dziļāk melna, un arī purnam, ausīm un ekstremitātēm ir cinammona krāsa. Zem apakšdaļām ir bālgana krāsa, un aste ir acīmredzami melna virs astes dziedzera un bālāka zem gala, kas ir gandrīz tīra melna. Ziemeļamerikas populāciju melnajai fāzei raksturīgas augšējās daļas, sākot no brūnas līdz melnai, ar baltām plankumiem; apakšdaļas tonis ir bālāks, un bieži ir tīri balta vidēja krūšu vieta. Trešā krāsu fāze notiek jauno vilku pirmās nopelācijas laikā. Augšējās daļas ir pelēkas, pārklātas ar brūngani melnu. Apakšdaļa ir arī bālāka, un ausis atkarībā no pasugas atšķiras no melnām līdz bifeļām (Young 1944).


cik lieli kļūst pundurkaimani

Pelēkajiem vilkiem ir blīvs zemādas kažokādas slānis, kas nodrošina lielisku izolāciju pret aukstiem apstākļiem.

Pelēkos vilkus var atšķirt no sarkanajiem vilkiem ( Canis rufus ) pēc lielāka izmēra, platāka purnas un īsākām ausīm. Tos atšķir no koijotiem ( Canis latrans ), jo tie ir par 50 līdz 100% lielāki un ar platāku purnu un lielākām kājām.

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    23,0 līdz 80 kg
    50,66 līdz 176,21 mārciņas
  • Diapazona garums
    870 līdz 1300 mm
    34,25 līdz 51,18 collas

Pavairošana

Dominējošais pāris pelēkajā vilku barā ir vienīgie pārstāvji, kuri vairojas. Šis pāris ir monogāms, lai gan līdz ar alfa indivīda nāvi parādīsies jauns alfa tēviņš vai sieviete un pārņems viņu kā pārinieku.

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • kooperatīvais selekcionārs

Vaislas notiek laikā no janvāra līdz aprīlim, ziemeļu populācijas vairojas vēlāk sezonā nekā dienvidu populācijas. Sieviešu pelēko vilku pārstāvji izvēlas savus partnerus un bieži veido saites pāriem visa mūža garumā. Pelēko vilku pāri kopā pavada ļoti daudz laika. Pelēko vilku mātītes ik gadu nonāk estrusā un ilgst 5 līdz 14 dienas, šajā laikā notiek pārošanās. Pēc pārošanās notiek mātītes izrakšana, kurā audzē mazuļus. Augu bieži izrakta ar ieeju, kas slīpa uz leju un tad atkal augšup uz augstāku teritoriju, lai izvairītos no plūdiem. Kucēni dzimst deniņā un tur paliks vairākas nedēļas pēc piedzimšanas. Pārējie blīvumi atrodas zem klintīm, zem kritušiem kokiem un alās. Grūtniecības periods ilgst no 60 līdz 63 dienām, metiena lielums svārstās no viena līdz četrpadsmit, vidējais lielums ir seši vai septiņi mazuļi. Kucēni paliek audzētavā līdz 8 līdz 10 nedēļu vecumam. Pirmās 3 nedēļas mātītes paliek gandrīz tikai ar mazuļiem. Kucēnus rūpējas visi bara dalībnieki. Līdz brīdim, kad viņi ir 45 dienas veci, visi bara dalībnieki baro mazuļus ar regurgitētu pārtiku. Viņus baro ar gaļu, ko pēc šī vecuma piegādā iepakojuma dalībnieki. Kucēnu mātītes briedumu sasniedz divu gadu vecumā, savukārt tēviņi pilngadību sasniegs tikai trīs gadu vecumā. Lielākā daļa jauno pelēko vilku izkliedējas no dzemdībām, kad ir vecumā no 1 līdz 3 gadiem.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Pelēkie vilki vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Pelēkie vilki vairojas laikā no janvāra līdz martam atkarībā no dzīves vietas.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    5,0 līdz 14,0
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    7.0
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    6
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    63,0 (augstas) dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    45,0 dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    2,0 līdz 3,0 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    2,0 līdz 3,0 gadi

Pelēko vilku mazuļi piedzimst akli un nedzirdīgi. Viņi sver aptuveni 0,5 kg, un siltums ir atkarīgs no mātes. Desmit līdz piecpadsmit dienu vecumā mazuļiem ir atvērtas zilas acis, taču viņiem ir tikai kontrole pār priekšējām kājām, tāpēc rāpošana ir viņu vienīgais pārvietošanās veids. Pēc piecām līdz desmit dienām jaunieši spēj stāvēt, staigāt un balsot. Kucēnus rūpējas visi bara dalībnieki. Līdz brīdim, kad viņi ir 45 dienas veci, visi bara dalībnieki baro mazuļus ar regurgitētu pārtiku. Viņus baro ar gaļu, ko pēc šī vecuma piegādā iepakojuma dalībnieki. 20. līdz 77. dienas laikā mazuļi pirmo reizi pamet deniņu un iemācās spēlēt cīņu. Mijiedarbība šajā laikā, kā arī mātes dominējošais statuss galu galā nosaka viņu stāvokli paku hierarhijā. Vilku mazuļi ātri attīstās, tiem jābūt pietiekami lieliem un paveiktiem, lai medītu ar baru līdz ar ziemas iestāšanos. Aptuveni desmit mēnešu vecumā mazuļi sāk medīt kopā ar baru.

  • Vecāku ieguldījums
  • nav vecāku līdzdalības
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods
  • mātes stāvoklis dominances hierarhijā ietekmē jauniešu statusu

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pelēkie vilki savvaļā var nodzīvot trīspadsmit gadus, lai gan vidējais mūža ilgums ir no 5 līdz 6 gadiem. Būdami pieauguši, viņi parasti mirst no vecuma vai no traumām, kas gūtas medībās vai cīņā ar citiem vilkiem. Nebrīvē viņi var dzīvot līdz piecpadsmit gadu vecumam.

Uzvedība

Pelēkie vilki ir ļoti sabiedriski dzīvnieki. Katrā iepakojumā ir divi līdz trīsdesmit seši indivīdi, atkarībā no dzīvotnes un upuru daudzuma. Lielāko daļu iepakojumu veido 5 līdz 9 indivīdi. Iepakojumus parasti veido alfa pāri un viņu pēcnācēji, ieskaitot iepriekšējo gadu jauniešus. Nesaistīti imigranti var kļūt arī par paku locekļiem.

Katrā iepakojumā ir spēcīga dominēšanas hierarhija. Bara līderis, parasti alfa tēviņš, ir dominējošs pār visiem citiem indivīdiem. Nākamā dominējošā indivīda ir alfa sieviete, kas ir pakļauta tikai alfa tēviņam. Gadījumā, ja alfa tēviņš tiek ievainots vai citādi nespēj saglabāt savu dominējošo stāvokli, beta tēviņš ieņems vietu hierarhijā. Alfa tēviņi, ja tas notiek, parasti pamet iepakojumu, bet tas ne vienmēr notiek. Rangs iepakojuma hierarhijā nosaka, kuri dzīvnieki pārojas un kuri ēd vispirms. Rangu parāda pozas norādījumi un sejas izteiksmes, piemēram, tupēšana, zoda pieskaršanās un apgāšanās, lai parādītu vēderu.

Katru gadu pelēko vilku bariem ir stacionāra un klejotāju fāze. Stacionārās fāzes notiek pavasarī un vasarā, kamēr mazuļi tiek audzēti. Nomadiskās fāzes notiek rudenī un ziemā. Vilku kustības parasti notiek naktī un veic lielus attālumus. Dienas nobrauktais attālums var būt līdz 200 km, parastais temps ir 8 km / h. Vilki var skriet ar ātrumu līdz 55 līdz 70 km / h.

  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • terricolous
  • diennakts
  • nakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Mājas diapazons

Koka teritorija ir no 130 līdz 13 000 kvadrātkilometriem, un tā tiek aizsargāta pret iebrucējiem.

Komunikācija un uztvere

Par rangu vilki sazinās ar ķermeņa valodu un sejas izteiksmēm, piemēram, izliekšanos, zoda pieskārienu un apgāšanos, lai parādītu vēderu.

Vocalizācijas, piemēram, gaudošana, ļauj grupas dalībniekiem sazināties savā starpā par to, kur viņi atrodas, kad viņiem vajadzētu pulcēties grupu medībām, un sazināties ar citiem paciņiem par to, kur atrodas viņu teritorijas robežas. Smaržas marķēšanu parasti veic tikai alfa tēviņš, un to izmanto saziņai ar citiem iepakojumiem.

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Pelēkie vilki ir plēsēji. Viņi medī laupījumus vieni paši, iepakojumos, nozog citu plēsēju laupījumu vai sagrābj miesas. Medījums atrodas nejauši vai pēc smaržas. Dzīvnieki, kas iekļauti pelēko vilku uzturā, ģeogrāfiski atšķiras un ir atkarīgi no laupījuma pieejamības. Vilki galvenokārt medī lielos laupījumos, piemēram, aļņus, aļņus, bizonus, muskusa vēršus un ziemeļbriežus. Kad šie lielie nagaiņi ir nojaukti, vilki uzbrūk viņu muguras, sānu un plecu rajoniem. Vilki kontrolē laupījumu populāciju, medot vājus, vecus un nenobriedušus. Vienā ēdienreizē vilks var patērēt līdz 9 kg gaļas. Vilki parasti izmanto visu liemeni, ieskaitot dažus matus un kaulus. Mazākus laupījumus, piemēram, bebrus, trušus un citus mazos zīdītājus, parasti medī vientuļi vilki, un tie ir būtiska viņu uztura sastāvdaļa. Vilki var ēst arī mājlopus un atkritumus, ja tie ir pieejami.

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • zīdītāji
  • Carrion

Plēsība

Tikai daži dzīvnieki medī pelēkos vilkus. Vilki un koijoti ir ļoti teritoriāli dzīvnieki, tāpēc vilki no citiem iepakojumiem un koijoti uzbruks vilkiem, kuri ir vieni vai jauni. Viņi nonāvēs mazuļus, ja tos atradīs.

  • Zināmie plēsēji

Ekosistēmas loma

Kā galvenie plēsēji pelēkie vilki ir svarīgi, lai regulētu viņu plēsīgo dzīvnieku populācijas.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Vēsturiski siltumam izmantoja pelēko vilku kažokādas. Vilki kā galvenie plēsēji daudzās ekosistēmās ir svarīgi, lai kontrolētu upuru populācijas.

Vilki ir nozīmīgi mūsu kultūrā, daudzi cilvēki uzskata, ka tie simbolizē tuksneša garu. Vilku produkti, tostarp plakāti, grāmatas un t-krekli, ir ļoti populāri. Vilku ekotūrisms ir galvenais ieņēmumu avots parkos un rezervātos.

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Pelēkie vilki dažreiz var nogalināt mājlopus. Mājlopu zaudēšanas apmērs vilkiem bieži tiek pārspīlēts, vilki parasti dod priekšroku savvaļas upurim.

Saglabāšanas statuss

'Tikai daži dzīvnieki kādreiz ir vairāk vaļu kā mūsu vilnis spokojuši vai iztēlojušies. Diemžēl līdz šī gadsimta sākumam cilvēks bija gandrīz iznīcinājis vilku no 48 zemākajām zemēm. Vilka atveseļošanās kļūst par iespaidīgu saglabāšanas veiksmes stāstu un dāvanu nākamajām paaudzēm ”(Brūss Babits, iekšlietu sekretārs).

Vilkiem ir svarīga loma ekosistēmā, kontrolējot dabisko laupījumu populācijas un noņemot vājus indivīdus. Pieaugot apmetņu skaitam, palielinājās arī pārliecība, ka mājlopus apdraud vilku populācija. Kā tāds, pelēkā vilka medību biežums eksplodēja. Populācijas tika gandrīz izskaustas. Pašlaik ASV 48 lejasdaļā ir aptuveni 2600 pelēko vilku, Minesotā gandrīz 2000 (salīdzinot ar dažiem simtiem, kas tur dzīvo 20. gadsimta vidū). Visā valstī ir izstrādāti veiksmīgi atveseļošanās plāni. Šie plāni novērtē populācijas, lai noteiktu izplatību, pārpilnību un statusu. Galvenais iedzīvotāju skaita samazināšanās cēlonis ir bijis dzīvotņu iznīcināšana un cilvēku vajāšana. Bet pelēko vilku atkārtota ieviešana aizsargājamās zemēs ir ievērojami palielinājusi viņu izdzīvošanas varbūtību Ziemeļamerikā. Iedzīvotāji Aļaskā un Kanādā ir palikuši nemainīgi un to ir diezgan daudz. Pašlaik Aļaskas štats pārvalda 6000 līdz 8000 pelēko vilku, un tiek lēsts, ka Kanādas populācija ir aptuveni 50 000. Vilkus Kanādā pārvalda provinču valdības, un šobrīd tie nav apdraudēti.

Eirāzijas rietumos Polijā, Skandināvijā, Krievijā, Portugālē, Spānijā un Itālijā pelēko vilku populācija ir samazināta līdz izolētām atliekām. Vilki tika iznīcināti no Britu salām 1700. gados un 20. gadsimtā gandrīz pazuda no Japānas un Grenlandes. Grenlandes vilku populācija, šķiet, ir pilnībā atjaunojusies. Vilku populācijas statuss lielākajā daļā Eirāzijas austrumu ir maz zināms, taču daudzos apgabalos populācijas, iespējams, ir stabilas.

Pelēkie vilki vēl nesen tika uzskaitīti kā apdraudēti ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienesta un kā apdraudēti Mičiganas štata DNR. Lielākā daļa ASV pelēko vilku populāciju tagad ir svītrota no saraksta, izņemot dienvidrietumos esošās eksperimentālās Meksikas pelēko vilku populācijas. Tie ir CITES II pielikumā, izņemot Butānas, Indijas, Nepālas un Pakistānas populācijas, kas ir I pielikumā.

Citi komentāri

Izņemot sarkanos vilkus ( Canis rufus ), tiek uzskatīti visi dzīvie Ziemeļamerikas vilkiCanis lupus- kopā (1997. gadā) 32 atzītas pasugas.

Pelēkie vilki tiek plaši atzīti par visu mājas suņu šķirņu senciem ( Canis lupus familiaris ), ieskaitot savvaļas formas, piemēram, dingo ( Canis lupus dingo ) un Jaungvinejas dziedošie suņi (Canis lupus halstromi). Ģenētiskie pierādījumi liecina, ka pelēkos vilkus cilvēki pieradināja vismaz divas reizes un varbūt pat 5 reizes. Cilvēka mākslīgā atlase pēc īpašām pazīmēm, ieskaitot izmēru, izskatu, agresivitāti, lojalitāti un daudzas vēlamās, specializētās prasmes, ir radījusi pārsteidzošu mājas suņu morfoloģiju klāstu. Mājas suņu izmērs ir atšķirīgs, sākot no deminutīviem, 1,5 kg čivavām līdz 90 kg smagiem milzu mastifiem.

Atbalstītāji

Taņa Djūija (autore, redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Džūlija Smita (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Fils Maierss (redaktors), Mičiganas Universitātes-Ann Arboras Zooloģijas muzejs.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Anaxyrus quercicus (ozola krupis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Coragyps atratus (melnā grifs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Mergus merganser (common merganser) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Pheucticus melanocephalus (melngalvju grosbeak)

Lasiet par Pyrrhula pyrrhula (Eirāzijas vērsis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Zalophus californianus (Kalifornijas jūras lauva) vietnē Animal Agents