Casuariidaecowowaries

Autors Danielle Cholewiak

Casuariidae ģimenē ietilpst trīs dzīvas kazuāru sugas, visas ģints Casuarius . Tie atrodas pasaules Austrālijas-Papuas apakšreģionā: Jaungvinejā, tuvējās salās un Austrālijas ziemeļaustrumu daļā. Tomēr to iepriekšējais izplatījums, iespējams, bija plašāks, un pašreizējais sadalījums, iespējams, neatspoguļo dabiskos diapazonus, jo kazuāri ir intensīvi tirgoti vismaz 500 gadus.


ko ēd ūdens zirnekļi

Kažāri ir lieli skrējējputni un ir vieni no lielākajiem putniem pasaulē. Viņu nokarenais apspalvojums ir melns un rupjš, un uz kakla ir spilgtas krāsas āda. Visām trim sugām galvas augšdaļā ir kaska jeb ķivere, kas putna pirmajos gados aug lēni. Kaska funkcija ir slikti izprasta; sākotnēji tika uzskatīts, ka putni to izmanto, lai virzītu malā apakšbikses, ceļojot pa blīvajiem mežiem. Tomēr nesen ir novērots, ka viņi to izmanto meža pakaišu malā, meklējot pārtiku uz zemes. Kaskam var būt liela nozīme arī sociālajā dinamikā, jo tas norāda uz indivīda vecumu. Divām kazuāra sugām (ziemeļu un dienvidu kazuāriem) ir raksturīgas kaujas, kas ir garas bezpalvu ādas krokas, kas karājas no kakla. Vates ir spilgtas krāsas; krāsas atšķiras pēc pasugām un var mainīties atkarībā no putna noskaņojuma. Parasti dzimumi ir diezgan līdzīgi, lai gan sievietes ir nedaudz lielākas un spilgtākas krāsas, un tām ir lielākas formas. Kasvāri var skriet ar ātrumu līdz 50 km / h, un no stāvēšanas var izlēkt 1,5 m. Vēl viena no viņiem labi pazīstamajām iezīmēm ir duncim līdzīgs nagi uz viņu iekšējā pirksta; šī naga var būt nāvējošs ierocis, un kazuāri to var izmantot aizsardzībā, lecot un sperot ar abām kājām. Šādi uzbrukumi ir nogalinājuši cilvēkus, jo vīrieši var būt ārkārtīgi agresīvi, aizsargājot ligzdas vai mazuļus. Citas atšķirīgās iezīmes ir ārkārtīgi gara aizmugurējā vārpsta, gandrīz tikpat gara kā galvenās spalvas (līdzīgi kā Emus), un noņemamās plēves un līknes zem ķermeņa. Viņu spārni ir panīkuši, un to ķermeņa daļa no spārna ir mazāka nekā dažos citos skrējējputnos, un, tāpat kā lielākajai daļai citu skrējējputnu, kazuāriem nav astes spalvu. Viņiem ir mazi, elementāri atslēgas kauli, mazs procorakoidālais process, nav sīrinksa un samazināta caeca. Viņiem ir trīs kājas, piemēram, vairumam skrējējputnu, un īsi vidējie falangi.



Visas trīs kazuāra sugas dod priekšroku lietus mežu dzīvotnei, jo putniem visu gadu uzturā ir nepieciešams liels augļu daudzums un daudzveidība. Tomēr šīs trīs sugas parasti ir nošķirtas pēc augstuma, sākot no zemienes purva mežiem līdz augstāku kalnu mežiem. Tie parasti ir kautrīgi putni, kurus savvaļā ir grūti pamanīt, lai gan viņi mežā regulāri pārvietojas pa takām un izveido regulāras šķērsošanas vietas pie upēm. Viņi mēdz palikt vientuļi gandrīz visu gadu, lai gan vairošanās periodā pāri veidojas. Tēviņi pretendēs uz teritorijām un pārī ar mātīti uz vairākām nedēļām, šajā laikā viņa dēs 3-5 olas. Pēc tam mātītes var pāroties ar citu tēviņu. Tēviņi kopj olas un mazuļus, paliekot cāļiem 9 mēnešus. Jaunie kazuāri ir svītrainām brūni un 3 gadus pilnībā neiegūst pieaugušo apspalvojumu.

Kasvāri cilvēkiem ir bijuši komerciāli svarīgi simtiem gadu. Aptuveni 500 gadus tie tiek intensīvi tirgoti un tiek novērtēti par gaļu un spalvām. Pilnīgi olu sajūgi ir arī vērtīgi, un tie rada augstas cenas, jo ir grūti atrast ligzdas. Cilvēki joprojām izmanto šos putnus pārtikai; Jaungvinejā viņus var audzināt nebrīvē un barot, līdz tie ir pietiekami lieli, lai tos varētu pārdot pārtikai vai tirdzniecībai. Viņi ir pamanāmi parādījušies arī daudzu tautu mistiskajos uzskatos un rituālos, kurus leģendās bieži uzskata par mātes figūru. Lielākie kazuāru draudi mūsdienās ir dzīvotņu zaudēšana, it īpaši, iznīcinot lietus mežus, jo, lai pienācīgi izdzīvotu, tiem nepieciešami lieli, nepārtraukti mežu plašumi. Viņus apdraud arī medības un spalvu tirdzniecība.

Kasvāri ir cieši saistīti ar emu; dažas klasifikācijas shēmas tos sagrupē vienā ģimenē. Šķiet, ka viņi ir attīstījušies no kopēja senča Austrālijā, taču viņu atšķirību laiks joprojām nav skaidrs. Fosilija, kas, domājams, ir starpforma starp kazuāriem un emusiem, aizsākās vēlīnā oligocēnā / agrīnā miocēnā



Trīs kazuāra sugas ir bagātīgi sastopamas fosiliju ierakstos, kas datēti ar augšējo pleistocēnu (aptuveni pirms 125 000–10 000 gadiem), un agrākās fosilijas ir atrastas no vēlā miocēna / agrīnā pliocēna.

Campbell, B. & E. Lack, red. 1985. Putnu vārdnīca. Buteo Books, Vermillion, Dienviddakota.

del Hojo, J., Eljots, A. un Dž. Sargatāls. 1992. Pasaules putnu rokasgrāmata, 1. sējums. Lynx Edicions, Barselona.



Feduccia, A. 1999. Putnu izcelsme un evolūcija. Jeilas universitātes prese, Ņūheivenā.

Sibley, C. & Ahlquist, J. 1990. Putnu filogēnija un klasifikācija: pētījums molekulārajā evolūcijā. Yale Univ. Prese, Ņūheivenā.

Thomson, A. 1964. Jauna putnu vārdnīca. Lielbritānijas ornitologu savienība. McGraw-Hill Book Co, NY.

Atbalstītāji

Danielle Cholewiak (autore).

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Vireo griseus (baltacu vireo)

Lasiet par Dendroica palmarum (palmu kārpu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Ctenomys rionegrensis (Rio Negro tuco-tuco) vietnē Animal Agents

Lasiet par Centruroides vittatus vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Caprimulgus vociferus (pātaga-nabaga griba)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Elephantulus rozeti (Ziemeļāfrikas ziloņu mētelis)