Chelonoidis nigranigra

Autore Karmena Fernando

Ģeogrāfiskais diapazons

Lielākā daļa dzīvnieku dzīvo Galapagu arhipelego centrā; no dzīvajām pasugām sešas var atrast Albermalē un sešas katrā no Jēkaba, Nenogurdināmās, Dankanas, Huda, Čatamas un Abingdonas salām.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • okeāna salas
    • dzimtā

Dzīvotne

Dzīvnieka dzīvotne ir divkārša. Dienas vēsākas stundas tas pavada siltās, bet pilnīgi sausās lavas augsnēs salu zemienēs, kur reljefs parasti ir sausais un zālājs. Tomēr siltajā diennakts laikā bruņurupucis dodas pa savu pieveikto ceļu uz vulkāniskajām augstienēm, lai peldētos un barotos ar sulīgo augu dzīvi, kas tur aug.

  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Milzu bruņurupucis var būt līdz 1,1 m garš un sasniegt vecumu, kas pārsniedz 100 gadus. Dzīvnieka apvalks atgādina melnu, ragveida vairogu, lai gan ķērpji, kas dažreiz dzīvo uz čaumalas, var tam piešķirt raibu izskatu. Dažās pasugās liemeņa priekšējā daļa ir saliekta uz augšu un veidota kā segli, ļaujot dzīvniekam pacelt galvu uz gariem kakliem, lai ganītos uz augstākām augu daļām. Bruņurupuča ziloņu pēdām ir īsi pirksti, un tām nav visu siksnu pēdu. Vīrieši parasti ir lielāki nekā sievietes.



  • Citas fiziskās īpašības
  • ektotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    150 līdz 200 kg
    330,40 līdz 440,53 mārciņas

Pavairošana

Milzu bruņurupucis praktizē iekšējo apaugļošanu. Laikā no janvāra līdz augustam tēviņš sāk šņaukt gaisu pēc sievietes smaržas. Pēc tam, kad viņš ir atradis sievieti, viņš viņu vajā un sāk iebiedēt ar iebiedēšanu. Viņš taranē viņu ar čaumalas priekšpusi un nipina viņai pakļautās kājas, līdz viņa tās ievelk, imobilizējot. Tad viņš pāro ar viņu. Ligzdošana notiek dažādos laikos, bet parasti no jūnija līdz decembrim. Mātīte dodas uz sausām saulainām zemienēm, kur olšūnas saņem pietiekamu siltumu inkubācijai. Viņa vidēji ievieto 10 olas ligzdā, kuras ar spēcīgām aizmugurējām kājām apglabā zem virsmas. Dažādu sajūgu inkubācijas laiks svārstās no trim līdz astoņiem mēnešiem, ilgākie periodi, visticamāk, ir saistīti ar vēsākiem laika apstākļiem. Kad olšūnas izšķiļas, bruņurupuču mazuļi ir spiesti paši sevi aizstāvēt. Lielākā daļa mirst pirmajos desmit dzīves gados.


rattus rattus un rattus norvegicus

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)

Mūža ilgums / ilgmūžība

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    177 gadi
    AnAge

Uzvedība

Milzu bruņurupucis gulēšanas, barošanas un ligzdošanas paradumos ir ļoti regulārs. Zooloģiskajos dārzos tiek novērots, ka viņi dodas uz gulēšanas patversmi noteiktā secībā, un katra bruņurupuča iekšpusē ir noteikta zona. Bruņurupucis var laiku pa laikam pārvietoties savā teritorijā, bet nekad nemainās uz citu vietu. Pēc aptuvenās sešpadsmit stundu ilgās snaudas viņi pamet patversmi noteiktā, bet citā secībā nekā tajā, kurā iegāja šķūnī.

Ceļojot uz vulkāniskajām augstienēm, lai barotos, šis ieradums ir tik regulārs, ka ainavā ir iebūvēti tūkstošiem bruņurupuču izcirsti celiņi. Tiek uzskatīts, ka šī uzvedība ir instinktīva, pamatojoties uz faktu, ka vidē, kur nav iespēju atrast vulkāniskos ezerus, ir novērots, ka bruņurupuči pārdzīvo to pašu rituālu. Šī uzvedība ir arī sava veida sociālā sistēma, jo dzīvnieki uz ezeriem dodas daudz, lai slinki peldētu un vienmēr atgrieztos arī grupās.

Papildus šiem diviem ļoti regulāri ieradumi ir ligzdošana. Ir zināms, ka bruņurupuča mātīte gadu no gada atgriežas tajā pašā vietā, lai dētu olas.

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs

Pārtikas ieradumi

Milzu bruņurupuča diētā ir zāles, zāles un lapas uz krūmiem. Ir zināms, ka viņi ēd vairākus savdabīgus ēdienus, piemēram, dzeloņains nātres un krabjiem-āboliem līdzīgus manzanillo koka augļus, kas sadedzina cilvēka ādu. Personas, kas galvenokārt dzīvo siltās, bet pilnīgi sausās lavas augsnēs Galapagu zemienē, bieži klīst pa gariem ceļiem uz vulkāniskajām augstienēm, kur viņiem ir pieejams dzeramais ūdens un daudz augu. Viņi var stundām ilgi tur mētāties, slinki dzert un peldēties. Naktī viņi tomēr atgriežas pa to pašu ceļu līdz zemienei.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Tirgotāji tos nokāva par gaļu un pārdeva.

Saglabāšanas statuss

Galapogos bruņurupucis ir gandrīz izzudis, un tajā ir saglabājušās tikai dažas pasugas. Pirāti, roņveidīgie, vaļu mednieki un jūrnieki-kauči viņus nokāva, līdz palika maz. Salās joprojām pastāv dažas mazas savvaļas populācijas, kuras aizsargā likumi. Zooloģiskajos dārzos atrodami vēl vairāki. Salās izdzīvošana ir ļoti sarežģīta, pateicoties svešzemju sugām, kuras ieviesuši buru kuģi. Kaķi un žurkas grauj bruņurupuču ligzdas un barojas ar mazuļiem. Arī savvaļas kazas un cūkas rada problēmas, atdalot daudzus seguma veģetācijas apgabalus, lai ligzdas būtu vieglāk pieejamas.

Citi komentāri

Interesanta piezīme par bruņurupuci attiecas uz Galapagu žubīti. Lai arī dubļos plosītie bruņurupuči parasti attur ērces un odus, pētnieki ir novērojuši, ka žubītes nolaižas bruņurupuča aizmugurē un noņem ērces no bruņurupuča ķermeņa.

Atbalstītāji

Karmena Fernando (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Dorosoma cepedianum (austrumu gizzard shad)

Lasiet par Surnia ulula (ziemeļu vanagu pūce) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Aimophila ruficeps (zvirbulis ar vainagu)

Lasiet par Dendrohyrax arboreus (austrumu koku straume) vietnē Animal Agents

Lasiet par Corvus corone (carrion crow) vietnē Animal Agents